Tanden, tandjes en kauwen bij puppy’s

Mijn puppy bijt in mijn handen, mijn benen, de benen van mijn kinderen – zo’n beetje elk voorwerp waar hij zijn mond maar op kan krijgen. Wat is er aan de hand?

Uw puppy krijgt tandjes, op dezelfde manier als bij mensenbaby’s en kinderen tijdens hun ontwikkeling. Net als bij mensen groeien bij uw pup eerst een paar melktanden (ook wel melktanden of melktanden genoemd, omdat ze uitvallen). Deze tanden zijn puntig en scherp, daarom worden ze ook wel naaldtanden genoemd.
puppy tanden
Honden hebben 28 melktanden en uiteindelijk 42 blijvende tanden. U kunt melktanden op de grond vinden, maar het is waarschijnlijker dat uw puppy de tanden onschadelijk inslikt terwijl hij eet. Het is niet ongebruikelijk dat er wat bloedverlies optreedt als de tanden uitvallen of vallen, maar de hoeveelheid is miniem en eigenaren merken het meestal alleen als er wat lichte rode vlekken op een kauwspeeltje zitten.

Waarom wordt alles aangevallen?

Puppy’s zullen kauwen op mensen, meubels en andere voorwerpen (ook voorwerpen die u waardeert) die zich binnen hun bereik bevinden; dit maakt deel uit van het normale puppygedrag. Honden leren veel over de wereld om hen heen door hoe dingen aanvoelen, en het belangrijkste middel van een hond om dingen aan te raken en vast te grijpen is met zijn bek.

Deze neiging is vooral uitgesproken bij rassen die bekend staan als “mondig”, zoals retrievers. Kauwen lijkt ook het veronderstelde ongemak te verlichten dat gepaard gaat met het doorkomen van de tandjes.

Wanneer vallen de melktanden van mijn hond uit?

Puppy’s krijgen met ongeveer 3 weken tandjes, en met ongeveer 6 weken zijn alle melktanden doorgekomen. De snijtanden (vooraan in de mond) en de hoektanden (de hoektanden) komen het eerst door, gevolgd door de premolaren. Honden hebben geen melktanden. Met ongeveer 12 weken beginnen de melktanden uit te vallen, en de blijvende tanden beginnen door te komen. Normaal gesproken zijn op een leeftijd van 6 maanden alle blijvende tanden doorgekomen en alle melktanden uitgevallen.

Zijn er veel voorkomende gebitsproblemen bij jonge honden?

Problemen met melktanden komen zelden voor. Het komt zelden voor dat een pup een gebitsprobleem heeft dat ernstig genoeg is om een ingrijpende ingreep of doorverwijzing naar een dierenarts-tandarts te vereisen. Sommige rassen, met name kleinere rassen en brachycephalische (kortneus) rassen, hebben de neiging om een deel van hun melktanden te behouden. De meest gebruikelijke plaats is het bovenste deel van de hoektanden, hoewel het overal kan voorkomen. Achtergebleven melktanden kunnen malocclusie (verkeerd uitgelijnde tanden die leiden tot een slechte beet) en ongemak veroorzaken. Ze maken honden ook vatbaar voor toekomstige gebitsproblemen. Er kan voedsel vast komen te zitten tussen de achtergebleven melktanden, de blijvende tanden en de gingiva (tandvlees), wat kan leiden tot parodontale (tandvlees) aandoeningen. Achtergebleven melktanden moeten worden verwijderd. Dit is meestal een eenvoudige ingreep en wordt meestal uitgevoerd bij de castratie of sterilisatie van het dier.

Wat zijn acceptabele kauwspeeltjes, en welke zijn beter te vermijden?

Omdat honden de neiging hebben op bijna alles te kauwen, is gebleken dat bijna alles problemen kan veroorzaken. Dit geldt voor runderhuiden, varkensoren, of andere delen van dieren die aan honden worden gegeven om op te kauwen (sommige eigenaren zweren bij de “bully stick,” dat is de gedroogde of gekookte geamputeerde penis van een stier), botten, synthetisch speelgoed, tennisballen, enz. Sommige van deze voorwerpen hebben maag- en darmverstoppingen of darmprikken veroorzaakt, waarvoor vaak een operatie nodig is en die levensbedreigend kunnen zijn; andere hebben de keel verstopt, waardoor honden konden stikken.

Ondanks deze feiten moet men bedenken dat miljoenen honden al jaren op miljoenen voorwerpen kauwen, de meeste zonder incidenten. Dus hoewel het risico laag lijkt, zoals bij de meeste activiteiten, kan het niet worden uitgesloten. Houd uw puppy in de gaten als hij begint met kauwen en overleg met uw dierenarts welk kauwspeelgoed het veiligst is voor uw puppy. Het is belangrijk om uw puppy in de gaten te houden, zelfs als hij op aanbevolen speeltjes kauwt, want geen enkel speeltje is 100% veilig.

“Het is belangrijk om uw puppy in de gaten te houden, zelfs als hij op aanbevolen speeltjes kauwt, want geen enkel speeltje is 100% veilig.”

Bedenk dat sommige voorwerpen die veilig zijn wat betreft inslikken of inademen, toch niet erg goed zijn voor het gebit van uw hond. De meeste veterinaire tandartsen raden af om puppies en oudere honden op harde voorwerpen te laten kauwen. Daaronder vallen voorwerpen van nylon, maar ook botten en geweien. Veterinaire tandartsen vatten deze aanbeveling vaak samen met: “Laat uw hond niet kauwen op iets dat niet buigt.”

Wat moet ik doen aan het kauwgedrag van mijn puppy dat ik niet leuk vind?

Beloon gedrag dat u niet wilt niet, en laat anderen het ook niet belonen. Als uw puppy op uw handen of op een ander lichaamsdeel kauwt, slaak dan een hoge gil zoals een puppy dat doet, trek uw hand weg en ga ergens anders spelen.

“Beloon gedrag dat u niet wilt niet, en laat anderen het ook niet belonen.”

Er is geen consensus over de beste manier om puppy’s te leren niet te kauwen. Sommige methoden kunnen zelfs tegenstrijdig lijken, omdat wat voor de ene hond werkt, voor de andere ongeschikt kan zijn. Neem contact op met uw dierenarts voor een persoonlijk advies.

Puppy’s zijn van nature energiek en nieuwsgierig, dus probeer die energie ergens anders naartoe te leiden door veel te bewegen, te trainen en probeer te voeren uit puzzelspeeltjes in plaats van uit een voerbak. Laat geen verleidelijke voorwerpen zoals kleren, schoenen of kinderspeelgoed liggen waar uw puppy bij kan. Zorg tegelijkertijd voor veel veilig kauwspeelgoed. Houd kauwspeeltjes “vers” door ze te laten rouleren en er maar een paar tegelijk te laten liggen. Houd toezicht op uw puppy zodat hij niet de kans krijgt op iets te kauwen wat niet mag.

Mijn kinderen vinden het leuk om ruw met de puppy te spelen en ze zeggen dat ze het niet erg vinden om af en toe te krabben of zachtjes te bijten. Is dit goed?

Nee! Door dit gedrag toe te staan, leert u uw huisdier dat handen acceptabel speelgoed zijn dat hij of zij naar believen kan gebruiken. Uw hond leert niet alleen dat het oké is, maar de pup wordt zelfs beloond voor dit gedrag wanneer uw kinderen verder spelen nadat ze gebeten of gekrabd zijn.

Zal mijn hond ooit stoppen met overal op te kauwen?

Overmatig kauwgedrag lijkt af te nemen rond de leeftijd van 18 maanden, maar zal tot op zekere hoogte, afhankelijk van de hond, zijn of haar hele leven blijven bestaan. Denk eraan dat kauwen, likken en sabbelen normale gedragingen zijn van honden, als een manier om te ontdekken en te leren, en om voorwerpen van de ene plaats naar de andere te dragen. Als het kauwen buitensporig of agressief is, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies over gedragsverandering.

Moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

Het is een goed idee om uw puppy te laten wennen aan het hebben van iets anders in zijn of haar mond dan voer of een kauwspeeltje. U wilt ook in staat zijn om voorwerpen uit de bek van uw hond te halen of erin te kijken zonder risico op verwonding van uw hand. Omdat gebitsproblemen tot de meest voorkomende (en duurste) problemen bij honden behoren, kunt u uw hond al op jonge leeftijd vertrouwd maken met poetsen, zodat u veel van deze problemen kunt voorkomen.

Koop een tandenborstel en tandpasta die geschikt zijn voor honden (menselijke tandpasta is niet geschikt voor honden en kan ze ziek maken). Begin met het voorzichtig introduceren van de borstel en de pasta, zodat uw pup aan de borstel kan snuffelen en likken. Forceer de zaak echter niet. Vraag uw dierenarts om een borsteltechniek te demonstreren en u advies te geven om uw hond aan de routine te laten wennen. De meeste honden kan worden geleerd om het dagelijks tandenpoetsen te tolereren of zelfs leuk te vinden. Zie voor meer informatie de hand-out “Tandenpoetsen voor uw hond”.