Kun je beter een hondenmand van steigerhout kopen of zelf maken?

Een steigerhouten hondenmand heeft een mooi uiterlijk en is stevig, een goede en leuke mand dus. Helaas zijn er niet veel opties te vinden voor hondenmanden van steigerhout. Hierom hebben wij dit artikel geschreven om de vraag te beantwoorden of het beter is om zelf een steigerhouten mand te maken of toch echt te kopen. Van beide opties zullen we de voordelen en nadelen benoemen, advies geven over het zelf maken van een steigerhouten mand en opties geven voor een complete mand om te kopen. Zo bespreken we alle kanten. Als je al weet dat je zelf een mand gaat maken, lees dan meteen verder, als je er toch echt een wil kopen, lees dan verderop in het artikel wat wij daarover schrijven.

steigerhouten hondenmand groot

Een steigerhouten hondenmand kopen

Als je geen klusser bent of gewoon voor het gemak een steigerhouten hondenmand wil kopen die meteen compleet is. Wij begrijpen ook dat niet iedereen tijd of zin, of het gereedschap heeft of wil kopen, om een hondenmand te maken en gelukkig hoeft dit niet! Onze aanrader is namelijk kant en klaar en ook nog eens een mooie hondenmand van steigerhout waar veel honden in zullen passen:

De steigerhouten hondenmand van MeubelProductie is onze aanrader

hondenmand steigerhout met kussen

Bekijk de dagprijs

Deze steigerhouten hondenmand van MeubelProductie is compleet en meteen klaar voor gebruik. De prijs voor de hondenmand van steigerhout is scherp en de mand is van groot formaat en hierdoor zullen veel honden erin passen.

Specificaties van de steigerhouten hondenmand

  • Uiteraard gemaakt van steigerhout
  • 108 bij 62 bij 42 centimeter
  • Mand zelf weegt 35 kilogram
  • Mand kan honden tussen 30 en 80 kilogram dragen

De steigerhouten hondenmand is te koop bij meubelproductie.nl. Dit bedrijf heeft als specialisatie houtbewerking en ze geven Wajong-jongeren een kans om bij hen te komen werken. De eigen leverservice van dit bedrijf maakt de levering alleen maar persoonlijker.

Voor mensen die de handen uit hun zakken willen steken: zelf een steigerhouten hondenmand maken

Als je graag klust of invloed wil hebben op de look van je mand, dan raden wij aan om zelf een steigerhouten mand te maken.

Voordelen zelf een mand klussen:

Je hebt invloed op het ontwerp van je mand en je kan de mand precies zo maken als je wil

Je kan bijvoorbeeld zelf keuzes maken over de grootte van de mand, maar ook welk hout je gebruikt en hoe je de mand ontwerpt

Steigerhout is geen duur hout

Als je graag een mand van steigerhout wil maken, heb je geluk: steigerhout is namelijk goedkoper dan een hondenmand kant en klaar uit de winkel. Bij elke bouwwinkel kun je steigerhout, schroeven en spijkers kopen voor een lage prijs.

Klussen is een leuke bezigheid

Als je het leuk vindt om zelf dingen te maken en te hobbyen dan is het zelf maken van een goede hondenmand van steigerhout alleen maar leuk om te doen. Jij kan je lekker ermee bezighouden en je hond is straks blij met de stevige, mooie mand.

Nadelen zelf een mand klussen

Zelf een mand maken duurt langer dan er een kopen en tijd kost geld

Steigerhout en standaard klusmateriaal is niet duur, maar je bent daarna wel een tijdje bezig om een mooie en stevige mand in elkaar te zetten, misschien zelfs uren. Als je dit vergelijkt met een mand kopen, ben je toch zeker meer tijd kwijt en tijd kost geld, behalve als je klussen echt als hobby en leuke bezigheid ziet, dan maakt dit punt niet uit.

Als je het gereedschap niet hebt, moet je dit gaan kopen want je hebt wel wat dingen nodig

Als je geen gereedschap in de schuur hebt liggen, specifiek voor houtbewerking, dan kan het toch best wat kosten om dit allemaal te kopen en aan te schaffen voor een keertje een mand maken

De mand moet veilig zijn en niet iedereen kan dit

Als je weinig tot geen ervaring hebt met houtbewerking, dan raden we je niet aan om zelf een mand van steigerhout te maken. Je wilt natuurlijk graag dat je hond veilig is, en als je weinig ervaring hebt met klussen of houtbewerking kunnen er misschien splinters in de mand zitten of kan de mand opeens instorten, dit is niet leuk voor je hond.

Gerelateerd: beste Houten Hondenmanden kopen, review en aanbieding

Advies voor het maken van je eigen steigerhouten hondenmand

Als je na het lezen van de voor- en nadelen hebt besloten om een eigen steigerhouten hondenmand te maken, dan kun je hieronder het advies van ons lezen:

Check van tevoren goed welke afmetingen je hond heeft en welke maat hondenmand hierbij past

Meet dit bijvoorbeeld op als je hond ligt of zich oprolt tot een bolletje, zodat je precies weet hoeveel ruimte je hond opneemt. Hieromheen, met natuurlijk wat extra ruimte, kun je dan een hondenmand bouwen. In ons artikel over het ideale formaat hondenmand geven we nog meer tips hierover.

Schuur en werk het hout compleet af, zodat er geen kans is op splinters

Het zou zielig zijn voor je hond als die splinters krijgt van zijn nieuwe hondenmand. Je hond leidt dan pijn en je zult de splinters eruit moeten trekken. Een splinter kan ook infecties als gevolg hebben als de splinter er te lang in zit.

Onderstaande video bevat nog extra hulpvolle instructies voor het bouwen van een hondenmand van steigerhout

Het kanaal Rametta, van Corey, leidt je stap voor stap door het proces van het maken van een hondenmand:

Advies over het gebruik van een steigerhouten hondenmand

Advies nummer 1: zorg ervoor dat er geen splinters zijn en voorkom ongelukken

Dit advies gaat op voor beide uitkomsten, of je de mand koopt of zelf maakt, kijk altijd uit dat er geen splinters in te vinden zijn. Zelf kun je een splinter bij jezelf eruit halen, maar een hond kan dit niet en een hond kan ook niet tegen je zeggen dat ze er eentje hebben. Door de stevige vacht van honden komen splinters er niet vaak doorheen, maar toch kan dit gebeuren als een houten mand niet goed afgewerkt is. Schuur en zaag het hout dus goed af als je zelf gaat klussen. Als je een complete mand in de winkel of online koopt hoef je je hierover geen zorgen te maken. Manden uit de winkel zijn vaak al goed afgewerkt.

Advies 2: Zorg dat het hout droog blijft

Je wil toch geen rottend hout in je mand hebben zitten, zeker niet als je de mand net nieuw hebt gekocht of gemaakt. Laat de mand dan ook niet buiten in de regen staan, daar kan het hout niet goed tegen en dit hout kan dan gaan rotten en kromtrekken en wordt ook vies. Zorg er dus voor dat je mand binnen staat met slecht weer, dan gaat de mand langer mee. Liever niet hiermee rekening houden? Lees dan de volgende tip.

Advies 3: geef de mand een laag van Nano coating

Nano is speciaal voor houten meubels en deze coating kun je dus ook aanbrengen op de mand. Het spul trekt in het hout en daarna is de mand beschermt tegen regen en vocht. De mand van MeubelProductie uit dit artikel heeft ook Nano coating, en het is dus zeker ook een goed idee om zelf aan te brengen als je zelf een mand gaat klussen. Zo zorg je ervoor dat de mand langer mee gaat en beschermd is tegen vochtplekken en slecht weer.

Advies 4: Gebruik groene zeep om de mand schoon te maken

Natuurlijk gebeurt het altijd een keertje dat de hondenmand van steigerhout vies wordt, dat kun je niet tegengaan. Gelukkig is dit ook makkelijk op te lossen: gebruik groene zeep en lauw water om de mand schoon te maken. Doordat groene zeep niet supersterk is, wordt je hondenmand van steigerhout niet al te erg aangetast.