Spaanse Mastiff: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Een Spaanse Mastiff is een zeer oud hondenras dat afkomstig is uit Spanje en voornamelijk de merinoschapen heeft beschermd. Het ras is een integraal onderdeel geworden van de schapenhouderij in zijn thuisland. Vooral bij trekkende herders zonder vaste hekken en slaapplaatsen voor de kudde, biedt de Spaanse Mastiff een onmisbare service. In Duitsland is het ras zeer onbekend en slechts een paar geliefden en fokkers zijn te vinden in de deelstaten. Een Spaanse Mastiff heeft een FCI-standaard en is daar te vinden in de volgende FCI-groep: FCI Group 2 Pinscher en Schnauzer – Molosser – Swiss Mountain Dogs en andere rassen, Sectie 2.2 Molossoïden, sennenhonden zonder werktest met het standaardnummer 91.

Spaanse Mastiff hond

Spaanse Mastiff in het profiel

Profiel
Grootte: 72-88 cm
Gewicht: Mannetjes: 90-100 kg, vrouwtjes: 52-77 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Spanje
Kleuren: Wolf-Sable, Kitz, Gestroomd, Rood, Geel, Zwart, Grijs
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Familie, bescherming, metgezel en waakhond
Sport:
Karakter: Zelfverzekerd, vastberaden, intelligent, nobel, aanhankelijk
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: dicht, grof, halflang, glad
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: liever ja
Sociaal:

Spaanse Mastiff – Oorsprong &Stamgeschiedenis

Een Spaanse Mastiff ook gekend als Mastín Español Aangeduid. Zijn voorouders behoren waarschijnlijk tot de Molossiërs, dit is echter niet precies bekend. Het staat vast dat de eerste voorouders van de Spaanse Mastiffs ongeveer 2000 jaar geleden met de Grieken en de Feniciërs naar het Iberisch schiereiland kwamen. In het begin waren de honden niet bedoeld als kudde waakhonden, maar waren net als hun voorouders de Molosser vooral een Statussymbool en waakhonden gebruikt in oorlogen.

Op het schiereiland veranderde het gebruik echter. De zwervende herders herkenden het potentieel van de hond en gebruikten de sterke en moedige dieren om Hun kuddes verdedigen. Omdat de Spaanse Mastiffs een aangeboren beschermend instinct hebben, kan dit gemakkelijk worden afgeleid naar de schapen. Hiervoor hebben ze de pups al laten opgroeien met de schapen, zodat ze de schapen tot hun sociale groep rekenen en de honden de schapen beschermen.

Dit gebruik door de zwervende herders werd al in de 12e eeuw geïntroduceerd bij de Spaanse Mastiffs. Als gevolg hiervan werden de Spaanse Mastiffs onmisbare beschermers van de kuddes en de Herders voor wolven, beren en dieven die de herders graag aanvallen. Er zijn verslagen uit de 18e eeuw uit Castilië waaruit blijkt dat slechts vijf Spaanse mastiffs een kudde van ongeveer 1000 schapen zonder problemen kunnen beschermen. De Spaanse Mastiffs handelen zeer onafhankelijk en hebben geen instructies van de herders nodig. De Spaanse Mastiff wordt dan ook zeer gewaardeerd en de herders hebben zeer goed voor hun honden gezorgd en zijn alleen met de beste en meest betrouwbare honden blijven fokken.

Om de fokkerij zuiver te houden, moet eerst een vergunning worden verkregen van de Spaanse schapenfokkersorganisatie Mesta in Spanje. Er werden ook straffen uitgedeeld als een hond gewond raakte of zelfs zonder reden werd gedood. Zelfs vandaag de dag dienen de Spaanse Mastiffs als de beschermers van schapen, maar niet overal. In het de Pyreneeën van Aragon en Naverra en de regio’s Monegro, daar wordt de Pyrenees Mastiffs gebruikt als herderswaakhond.

Buiten Spanje is de Spaanse Mastiff zeer weinig bekend, hoewel steeds meer kudde waakhonden komen naar Duitsland, omdat de lokale herders en veehouders ook bescherming nodig hebben tegen wolven in Duitsland.

Essentie & karakter van de Spaanse Mastiff

Spaanse Mastiff vanaf de zijkant

De Spaanse Mastiff heeft bijvoorbeeld een goede baan nodigel de bescherming van schapen, runderen en paarden of het bewaken van een tuin en huis.

Een Spaanse Mastiff is een zeer grote en sterke hond, die een hoog niveau van zelfvertrouwen en een sterke Beschermend instinct tegen zijn groep heeft. Hij is zich bewust van zijn kracht, maar gebruikt het alleen in geval van nood en is meestal een rustige en alerte hond, die veel observeert en meestal kalm en geduldig reageert. Hij is altijd wantrouwig tegenover vreemden, maar heeft de neiging zich afstandelijk of neutraal te gedragen, zolang hij niet denkt dat ze een gevaar vormen.

De Spaanse Mastiff is zeer intelligent en kan een normale bezoeker en een voorbijganger op straat heel goed onderscheiden van een inbreker of een dief en kan menselijk gedrag goed classificeren. Bovendien, als zijn eigenaar rust en sereniteit uitstraalt en zich bewust is van de verantwoordelijkheid die hij heeft met de hond, zullen er geen problemen zijn.

Hij is zeer evenwichtig en goedaardig met zijn gezin., het ziet er nogal traag en comfortabel uit, zolang er geen gevaar is. Ondanks zijn hoge beschermende instinct heeft hij een hoge drempel en andere honden worden meestal door hem genegeerd, zelfs als ze agressief tegen hem zijn. Vooral met kinderen uit het gezin is hij erg teder en wordt hij graag geknuffeld. Hij vergeet echter nooit zijn taak en zou zich niet op zijn gemak voelen in een gezin zonder een beschermende taak. Hij ligt graag in de tuin of een ander deel van zijn territorium en houdt het overzicht.

Een Spaanse Mastiff is niet alleen erg intelligent, maar ook Bereid om te leren. Het ras kan goed worden bestuurd door zijn eigenaar, ondanks zijn eigen kop. Want met een goede eigenaar houdt hij grenzen en kan hij zich ook door alledaagse situaties loodsen en accepteert hij de beoordelingen van zijn mensen. Daardoor een Spaanse Mastiff kan een gezinshond zijn, maar alleen als het gezin een eigen huis heeft en een goede taak voor de Schutzhund. Zo kan hij een kudde schapen, runderen en paarden beschermen of een tuin of erf bewaken. Als zijn eigenaar hem onder druk probeert op te voeden, zal de Spaanse Mastiff koppig reageren en gehoorzaamheid weigeren.

Uiterlijk van de Spaanse Mastiff

Een Spaanse Mastiffs is een indrukwekkend uiterlijk. Hij is een waakzame reus met een zeer gespierd lichaam. Er is geen maximale grootte in de rasstandaard. Er zijn zelfs Spaanse mastiffs die een schofthoogte van 100 cm hebben bereikt en een trots gewicht van 110 kg hadden. Dit waren echter allemaal honden uit Spanje, die nog steeds direct werden gehouden voor de bescherming van boerderijdieren, de FCI geeft de voorkeur aan de kleinere honden met een Gemiddeld gewicht van 70 kg. Als minimummaat voor de schofthoogte schrijft de FCI voor mannetjes minimaal 77 cm en in 72 cm.

Dat Vacht van de Spaanse Mastiff is kort en ligt soepel op het lichaam en heeft een dikke structuur die de hond beschermt tegen de weersomstandigheden op de brede weiden en de kale berglandschappen. De vachtkleuren voor de Spaanse Mastiff zijn strikt gedefinieerd in de FCI. Zo monochrome honden hebben de voorkeur, de vacht kan echter ook gestroomd of gevlekt zijn. Alleen de kleuren geel, rood, zwart en hischrot en wolfgrijs mogen worden weergegeven. De Spaanse Mastiff heeft slappe oren en een zeer sterke vrij korte nek. Zijn dubbele keelspons beschermt hem tegen aanvallen van wolven en beren, omdat ze graag direct in de nek grijpen en de dubbele keelspons verwondingen minder ernstig maakt.

Het hondenras moet rust en dominantie uitstralen en een zeer sterke lichaamsbouw , waarbij het bij gevaar verrassend snel kan bewegen.

Hoe groot wordt een Spaanse Mastiff?

De Spaanse Mastiff heeft geen vaste maat, in de FCI standaard is alleen de minimale maat voor mannetjes met 75 cm en voor met 72 cm. Gemiddeld wegen ze zo’n 70 kg.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Spaanse Mastiff – Waar moet je op letten?

Ondanks de onafhankelijkheid en de soms zeer koppige eigenaardigheden van de Spaanse Mastiff, kan hij verbazingwekkend met geduld en veel tijd zijn. Goed trainen en hij zal snel de basiscommando’s leren. Zo ook de regels in het huis en in de omgang met zijn mensen. Als je echter een Spaanse Mastiff wilt opleiden, moet je altijd Motivatie en geduld werk, omdat de Mastiff dominant en koppig reageert op druk en elke verdere training zal weigeren.

Voor beginners is het absoluut ongeschikt en zelfs honden-ervaren mensen zouden alleen een Spaanse Mastiff moeten krijgen als hij al Ervaring met kudde waakhonden en heeft een taak voor de grote hond. Hij is met hart en ziel een kudde waakhond, die zich nauw bindt aan zijn eigenaar en ook blij is met pure beschermingstaken. Feis geen stadshond en ook niet echt gelukkig als pure gezinshond. Omdat het hondenras goed is om te trainen, kan de viervoeter niet alleen de kudde beschermen, maar ook actief hoeden en rijden.

Is de Spaanse Mastiff een familiehond?

Hij kan als gezinshond worden gehouden als hij bovendien een taak krijgt die overeenkomt met zijn soort als waakhond. Anders zal hij niet echt gelukkig zijn in een gezin en kan hij zelfs snel problemen veroorzaken in de stad.

Dieet van de Spaanse Mastiff

Spaanse Mastiff in de sneeuw

De Spaanse Mastiff moet voedsel van hoge kwaliteit krijgen, dat voornamelijk uit vlees bestaat.

De Spaanse Mastiff is een zeer grote hond die lijdt aan de typische problemen van grote hondenrassen. De Spaanse Mastiff zal te snel groeien met het verkeerde dieet en krijgen problemen met de botten en gewrichten door de snelle groei. Te veel gewicht in de Spaanse Mastiff is ook schadelijk voor de hond. De eigenaar moet daarom tijdens het puppyseizoen zeer goed op het voedsel van de hond letten en het dier niet overvoeren.

Dierenartsen bevelen een hoogwaardig voer, die is aangepast aan de leeftijd van de hond en gebaseerd is op twee tot drie maaltijden per dag wordt gedistribueerd. Omdat de Spaanse Mastiff een zeer hoge energiebehoefte heeft, moet het eten voornamelijk van vlees aandringen. Er is zeer goed hondenvoer met vlees als hoofdingrediënt, dat is ontworpen voor grote honden. Of vlees echt het hoofdingrediënt van hondenvoer is, is heel gemakkelijk te achterhalen met de ingrediëntenlijst. Omdat deze lijst gesorteerd is op hoeveelheid, komt dus ook het hoofdbestanddeel van het voer op de eerste plaats.

Onnodige additieven zoals granen moeten worden vermeden. Dit veroorzaakt alleen intoleranties en allergieën en kan niet goed worden verteerd door de hond. Anders is het nog steeds belangrijk in het dieet dat na het eten, een rust Plaatsvindt. Omdat de Spaanse Mastiff de neiging heeft om een maagdraaiing te krijgen, wat in het ergste geval fataal kan zijn.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Het fokken van de Spaanse Mastiff vindt voornamelijk plaats in Spanje, maar er zijn ook een paar fokkers in Duitsland. De fokkers zijn bepalend voor de gezondheid van de honden, want alleen als de fokker al een gezondheidscheck uitvoert bij de ouders en alleen met gezonde honden fokt, kan het ras gezond zijn. Helaas gebeurt het door het grote formaat vaak. Botproblemen en problemen in het bewegingsapparaat, vooral als de Spaanse mastiff te zwaar is. Heupdysplasie (HD) komt vooral veel voor bij Spaanse Mastiffs.

Bovendien heeft de hond de neiging om Maag rotaties, daarom moet de eigenaar heel voorzichtig zijn bij het voeren. Omdat hij ook vatbaar is voor obesitas, moet de eigenaar de hoeveelheid voedsel precies meten tot het huidige voedingsniveau van de hond, omdat een permanent overgewicht de botten en gewrichten belast en het hart en de bloedsomloop van de hond beschadigt. Anders is de Spaanse Mastiff een zeer robuuste hond, die ook alle weersomstandigheden aankan en vertoont zelden pijn. Zijn eigenaar moet de hond regelmatig aaien voor mogelijke verwondingen of pijnlijke ledematen, zodat hij een aandoening vroegtijdig herkent en een verwonding snel kan behandelen.

De levensverwachting van de Spaanse mastiff is tien tot elf jaar. Zoals bij alle zeer grote honden is de levensverwachting een paar jaar lager dan die van kleinere en lichtere honden.

Hoe oud wordt een Spaanse Mastiff?

De Spaanse Mastiff leeft gemiddeld slechts 10 tot 11 jaar, zoals veel grote hondenrassen heeft hij een kortere levensverwachting dan kleine honden. Dit hangt natuurlijk ook erg af van de gezondheid van de hond.

Verzorging van de Spaanse Mastiff

Spaanse Mastiff Puppy

De Spaanse Mastiff is zeer gemakkelijk te verzorgen en hoeft slechts af en toe te worden geborsteld.

De Spaanse Mastiff is te danken aan zijn korte vacht zeer eenvoudig schoon te maken. Het is genoeg om de hond te houden soms om te borstelen om de losse vacht en de Floppy oren om te bedienen. Omdat er in hangende oren altijd een vochtig en warm klimaat is, wat de vorming van schimmels en infecties kan bevorderen. Twee keer per jaar is de Spaanse Mastiff in een verandering van vacht en verliest op dit moment meer vacht dan in de rest van het jaar. De eigenaar moet het dan vaker borstelen om sneller van de losse ondervacht af te komen en om het voor de hond gemakkelijker te maken om zijn vacht te veranderen.

Spaanse Mastiff – Activiteiten en Training

Ondanks zijn soms omslachtige uiterlijk is de Spaanse Mastiff extreem wendbaar en kan hij erg snel zijn in zijn actie. Normaal gesproken observeert hij echter liever wat er gebeurt. Vanwege zijn aangeboren beschermende instinct is hij de ideale waakhond van vee en boerderij. Omdat hij erg sterk is en heel graag met zijn eigenaar wil werken, kan hij ook als een Trekhond voor karren en ladingen kan worden gebruikt. Hij waardeert het hebben van een baan en begeleidt zijn mensen graag.

In zijn thuisland zijn de herders het hele jaar door met de honden in beweging en daarom heeft de Spaanse Mastiff behoefte aan lange wandelingen en trektochtenom in Duitsland geschikte soorten te leven. Feis geen klassieke gezinshond, kan echter goed overweg in een gezin, zolang ze betrokken raken bij de eigenaardigheden van een kudde waakhond. In de stad zou hij overweldigd zijn en is geen goede stadshond.

Hoeveel beweging heeft een Spaanse Mastiff nodig?

De Spaanse Mastiff heeft veel beweging nodig, omdat hij de herders altijd vergezelt op hun wandelingen in zijn thuisland in Spanje. Elke dag heeft hij minstens drie wandelingen van elk een uur nodig en een groot gebied waarop hij zich vrij kan bewegen. Zoals een grote tuin of een tuin.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Spaanse mastiff

De Spaanse Mastiff is een van de gevaarlijke honden en ook in Duitsland is het ras controversieel, daarom moet de eigenaar vóór het kopen informeren of de Spaanse Mastiff in een federale staat en vooral in de woonwijk mag worden gehouden.

Daarnaast is het zeer moeilijk in Duitsland überhaupt een fokker van deze imposante dieren te vinden. Veel liefhebbers van het ras reizen speciaal naar Spanje of wenden zich tot een dierenbeschermingsvereniging voor kudde waakhonden, waar soms ook oudere Spaanse Mastiffs zijn.

Nadelen van de Spaanse Mastiff

Spaanse Mastiff in de natuur

De Spaanse Mastiff is een grote uitdaging, hij is een actieve werkhond en geen gehoorzame gezinshond.

Een van de nadelen van de Spaanse mastiff is de Neiging om te domineren en zijn koppige aard. Hij neemt onafhankelijke beslissingen en gaat moedig vooruit, wat snel een probleem kan worden, vooral in een stad. De Spaanse Mastiff hoort alleen thuis in ervaren handendie hem een taak en de aandacht kan geven die deze sterke hond nodig heeft. Hij is op zoek naar een stevige band met zijn familie, omdat hij niet net als andere kudde waakhonden alleen op zijn kudde is, maar ook de genegenheid van zijn volk wil. Hij is een grote uitdaging en geen gehoorzame gezinshond maar een actieve werkhond met een grote mensgerichtheid.

Een ander nadeel is de hoge kosten. Aan de ene kant,n vanwege de mogelijk hogere hondenbelasting. Aan de andere kant is hondenvoer een echte kostenfactor, omdat het vanwege zijn grootte aanzienlijk meer voedsel nodig heeft dan een kleine hond, die snel duur wordt.

Past de Spaanse Mastiff bij mij?

Een Spaanse Mastiff is geen schoothondje – al was het maar vanwege zijn imposante omvang en gewicht. Maar ook van nature: Hij wil een taak en heeft zijn vrijheden nodig. Alleen dan zal hij zich af en toe bij zijn familie voegen en zich comfortabel laten knuffelen. Omdat hij altijd in beweging is in zijn thuisland, heeft hij veel beweging en beweging nodig.

Daarnaast onderwijs veel tijd en geduld Vereist. Een Spaanse Mastiff moet daarom niet gedachteloos worden gekocht. Vooral omdat het kan zijn dat hij in de staat van de eigenaar is we zijn geclassificeerd als een lijsthondd, wat strenge eisen en een verhoogde hondenbelasting betekent. Het hondenvoer kan ook een echte kostenfactor zijn, vanwege zijn grootte heeft hij aanzienlijk meer voedsel nodig dan een kleine hond, dit wordt snel duur.

Het hondenras is niet geschikt voor senioren of beginners.