Dogo Canario: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Dogo Canario is een hondenras waarvan de geschiedenis ver teruggaat, ook al is het pas onlangs erkend door de World Federation of Cynology, kortweg FCI. Cynologie betekent de studie van rassen, fokken, zorg, gedrag, onderwijs en ziekten van gedomesticeerde honden. De vereniging heeft zich onder andere tot taak gesteld om wereldwijd uniforme rasstandaarden in lijsten te handhaven. De Dogo Canario is opgenomen onder het nummer 346 en ingedeeld in Groep 2: Pinscher en Schnauzer, Molosser, Zwitserse Sennenhonden, FCI Sectie 2: Molossoïden. Op de Canarische Eilanden diende de Dogo Canario eeuwenlang trouw als waakhond. De regionale overheid heeft het daarom een van haar natuurlijke symbolen genoemd.

Dogo Canario

Dogo Canario in het profiel

Profiel
Grootte: 57-65 cm
Gewicht: Mannetjes: 45-59 kg, vrouwtjes: 39-50 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.1: Molossoïden, Duitse Dog-achtige honden
Land van herkomst: Spanje
Kleuren: Zwart, Kitz, Rood-Gestroomd, Zilver-Fawn, Rood-Kitz, Gestroomd
Levensverwachting: 9-11 jaar
Geschikt als: Jacht-, hulp- en gezinshond
Sport:
Karakter: Zachtaardig, dominant, kalm, wantrouwend, wilskrachtig
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: kort, glad, passend, licht glanzend
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: liever ja
Sociaal: Nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Dogo Canario liggend

De Dogo Canario wordt ook wel Presa Canario genoemd.

De oorsprong van het hondenras is Spanje, om precies te zijn over de Canarische Eilanden. Maar hun oorsprong gaat veel verder terug en heeft een eigen geschiedenis. De Dogo Canario is een directe afstammeling van de machtige Molossiërs. De geschiedenis van Dogo Canario gaat terug tot de oudheid. Molossiërs zijn al uitgehouwen op 3.700 jaar oude stenen tafelen. Zelfs toen dienden ze als waakhonden van de landgoederen, zoals Jachtgezellen en als herdershonden voor de kuddes. Helaas vonden de Romeinen vaak Molossiërs in de arena als Vechthonden misbruikt omdat ze als onbevreesd en strijdbaar werden beschouwd. Deze traditie wordt voortgezet met het stierenvechten in Spanje. Vanwege hun kenmerken werden ze vaak gebruikt als oorlogshonden bij het bestrijden van conflicten. Zelfs in de Middeleeuwen waren ze trouwe metgezellen van hun volk. Toen de Spaanse veroveraars naar Zuid-Amerika vertrokken, namen ze hen mee op hun schepen als waak- en oorlogshonden. Een deel van de honden bleef achter op de Canarische Eilanden, wat diende als tussenstop voor de veroveraars.

Terwijl in de loop van de volgende eeuwen de honden op het continent zich meer en meer ontwikkelden tot bulldogs, mastiffs, boksers of mastiffs, konden de Dogo Canario grotendeels hun weg vinden in de afzondering van het eiland. origineel uiterlijk en werden alleen doorkruist met de majorero, die al inheems waren op de Canarische Eilanden. Op de Canarische Eilanden werden ze vooral gebruikt als waakhonden en als waakhonden voor de kuddes. Hun kenmerken als vecht- en jachthonden verdwenen steeds meer naar de achtergrond, zodat ze vandaag alleen bekend staan om hun activiteit als een uitstekende Waakhond, die onverschrokken zijn familie verdedigt, zijn bekend en beroemd.

Het bewust fokken van de Dogo Canario werd gestart in de jaren 1970, maar het ras was alleen 2001 door de FCI erkend onder de naam Dogo Canario. Het Spaanse ministerie van Landbouw leidde het hondenras onder de naam Presa Canario. Presa betekent jagen op prooi, wat moet wijzen op het verleden van de Dogo Canario als jachthond. Tien jaar volgden Controverse over de naam. In 2011 koos de wereldfederatie voor de naam op Dogo Canario. In 2019 werd de naam officieel weer veranderd in Presa Canario.

Essentie & karakter van Dogo Canario

De Dogo Canario heeft in principe een vriendelijk en goedaardig karakter. Stoor hem niet zo snel. Hij heeft familieband nodig en is een echt kindermaatje. De Canarische Duitse Dog is ook erg zelfverzekerd en gewend om onafhankelijk te handelen. Ze is vriendelijk en loyaal aan haar familie, maar de hond is vaak achterdochtig tegenover vreemden omdat hij zijn gezin als waakhond wil beschermen. Dit wantrouwen strekt zich ook uit tot buitenlandse soortgenoten. Als je hem agressief benadert, reageert hij ook agressief. Anders maar hij van de essentie evenwichtig en je merkt zijn verleden als vechter niet op slagvelden en in arena’s.

Is de Dogo Canario een vechthond?

In Beieren en Brandenburg staat de Dogo Canario vermeld als lijsthond. In de meeste deelstaten wordt de Dogo Carino beschouwd als een normaal hondenras.

Verschijning van Dogo Canario

Je kunt de afkomst van de Dogo Canario zien. Zoals alle honden die de Molosser als hun voorouder hebben, is hij gespierd en massief gebouwd, met een brede kop en vrij korte snuit. Maar hij lijkt niet traag en zwaarmoedig. Hij heeft een atletisch lichaam dat indruk maakt. Met een schouderhoogte van 61 tot 68 centimeter bij reuen en 55 tot 62 centimeter erin is een van de middelgrote hondenrassen. Het gewicht kan tussen de 40 en 60 kilo zijn.

Zijn vacht is kort en zonder ondervacht. De kleur van de gestroomde vacht kan tussen grijs, bruin en beige variëren. En zelfs als het volgens de fokstandaard niet welkom is, kan een Dogo Canario ook een witte borst of een wit slabbetje hebben. Het masker van Dogo Canario is altijd zwart. De kleur van de ogen hangt af van de kleur van de vacht en varieert in verschillende grijstinten. De oren mogen dan nog in het thuisland Spanje liggen, wat vroeger standaard was, maar vandaag de dag terecht verboden is in Duitsland. De hond zal zijn beschermende Hangende oren kalm. De staart is breed aan de basis, maar wordt naar het einde toe dunner en dunner. Het lichaam van de Dogo Canario is langer dan zijn schouderhoogte.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Dogo Canario – Wat te overwegen

Dogo Canario zit, gecoupeerde oren, blauwe kraag

De Dogo Canario heeft een zeer vriendelijk karakter, maar is alleen geschikt voor ervaren hondenbezitters.

In de opvoeding en houding van de Dogo Canario moet men zich niet laten misleiden door zijn vriendelijkheid en goedaardigheid en moet men Onafhankelijkheid van de hond Onderschat het niet. Hij heeft duidelijke instructies en moet weten dat meester of meesteres de baas is. Dit begint al in de puppyleeftijd. Men moet zich niet laten inpakken door het zoete gedrag van de puppy. Zodra er onderwijsfouten in zijn geslopen en de hond merkt dat meesteres of meester sommige dingen door laat gaan of onzeker is, zal hij hier misbruik van maken en zelf de leiding en het initiatief nemen. En dergelijke fouten zijn moeilijk glad te strijken, vooral met zo’n onafhankelijke en zelfverzekerde hond. Daarom hoort een Dogo Canario alleen thuis in de houding van een ervaren hondenliefhebber. Het is ook nuttig om een bezoek te brengen aan een Hondenschool. Samen met anderen is onderwijs erg leuk en is het een ervaring voor honden en mensen die de cohesie versterkt.

Wanneer is een Dogo Canario volgroeid?

Net als bij mensen groeien honden met verschillende snelheden, zelfs als het honden van hetzelfde ras zijn. Als vuistregel kan echter worden gezegd dat een Dogo Canario zijn uiteindelijke hoogte heeft bereikt op 12 tot 14 maanden. zijn 55 tot 62 centimeter lang en mannetjes tot 68 centimeter. Dit ongewoon hoge verschil tussen en mannen is opzettelijk en bedoeld door de FCI. De Dogo Canario kan echter nog steeds in de breedte groeien tot het derde levensjaar. Hij zal nog gespierder worden.

Voeding van Dogo Canario

Een Dogo Canario vertegenwoordigt geen speciale claims naar voeding. Goed commercieel voer is genoeg voor hem. Er moet echter voor worden gezorgd dat de FuBladeren geen onnodige toevoegingen of zelfs suiker Bestaat uit. Speciaal voor de BARF methode is dit Spaanse hondenras zeer geschikt.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Kortom, de Dogo Canario wordt als robuust beschouwd en minder vatbaar voor ziekten. Helaas sluipen problemen zoals een pathologische verandering in de rug, hart- en vaatziekten of heup- en elleboogdysplasie ook in dit ras. Men moet daarom speciale zorg besteden aan het kopen van het dier alleen van een gerenommeerde fokker die een hart voor de honden heeft en waar gezondheid op de eerste plaats komt, die niet alleen geïnteresseerd is in het verdienen van geld met de dieren. Dan kan de hond zonder problemen tien tot twaalf jaar leeftijd.

Hoeveel kost een Dogo Canario?

Als je een pup van de Dogo Canario wilt kopen, moet je rekening houden met kosten rond de 1.200 euro. Maar met de aanschaf van een Dogo Canario beginnen de kosten pas. Zo’n grote, actieve hond heeft ook erg hongerig en heeft veel voedsel nodig. Daarnaast zijn er elk jaar veterinaire kosten voor preventie en vaccinaties. En als een hond een ongeluk krijgt of ziek wordt, kunnen de kosten snel hoger zijn dan de prijs van de aankoop. Bovendien moet u er bij de vraag naar de kosten ook rekening mee houden dat de Dogo Canario in Beieren en Brandenburg als een lijsthond wordt beschouwd en dat er daarom een hogere hondenbelasting voor hem moet worden betaald.

Verzorging van de Dogo Canario

Een Dogo Canario vereist geen speciale zorg. De korte vacht hoeft maar af en toe geborsteld te worden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de Hangende oren van de hond. Maar al te gemakkelijk hoopt vuil zich onder hen op, wat kan leiden tot ontstekingen. Ze moeten daarom regelmatig worden schoongemaakt. De Ogen moeten regelmatig worden gecontroleerd om ziekten op tijd op te sporen.

Zoals bij elke andere hond, moet je op zijn minst eenmaal per jaar bij een Dierenarts die het dier uit voorzorg onderzoekt en vaccineert.

Dogo Canario – Activiteiten en Training

De Dogo Canario is een sportieve honddie wil werken. Lange wandelingen zijn dan ook een minimum dat je voor je trouwe viervoeter moet zorgen zodat hij zich comfortabel en in balans voelt. Want als hij onderbelicht is, kan hij snel gedragsproblemen vertonen. De Dogo Canario is ook ideaal als werkhond of voor allerlei soorten hondensporten. Het is belangrijk dat de gekozen hondensport leuk is voor baasje en hond tegelijk.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Dogo Canario

Dogo Canario aan de gang

De Dogo Canario is allesbehalve gevaarlijk met goed onderwijs.

De Dogo Canario is geen yapper. Hij blaft zelden, maar dan op een indrukwekkend lage toon.

In Beieren en Brandenburg wordt de Dogo Canario gebruikt in de Lijst van honden waarbij een Gevaarlijkheid van het ras wordt verondersteld. Deze gevaarlijkheid kan echter worden weerlegd met een karaktertest. Als je naar de geschiedenis van de Dogo Canario kijkt, kun je uitgaan van een vechthondengedrag. Maar zijn verleden als oorlogs- en vechthond in de arena gaat ver terug en de Dogo Canario heeft zich bewezen als een waakhond die mensen en familiebanden nodig heeft en kindvriendelijk is. Tegenwoordig worden Dogo Canario, die agressief gedrag vertonen, vanaf het begin door serieuze fokkers uitgesloten van fokken. En in de meeste deelstaten wordt de Dogo Carino beschouwd als een normaal hondenras. In principe kan men zeggen dat geen hond geboren als vechthond Wordt. Met een goede socialisatie in puppyleeftijd met een gerenommeerde fokker en de juiste opleiding en houding door een ervaren hondeneigenaar, zal elke Dogo Canario de karaktertest doorstaan.

Nadelen van de Dogo Canario

De Dogo Canario barst van de kracht en de vreugde van beweging. Dit is misschien meer een voordeel in de ogen van echte fans, maar het kan gemakkelijk in het nadeel uitpakken als de kindlievende maar nog jonge hond met de kleintjes speelt en ze gewoon in de Uitbundigheid rent met zijn gewicht over de stapel omdat hij zijn kracht nog niet kan inschatten. Hij is ook snel onderbelichtals je wat minder tijd voor hem hebt. Daarom hoort hij alleen in ervaren handen.

Past de hond?o Canario voor mij?

Dogo Canario puppy |

Onderwijsfouten moeten ten koste van alles worden vermeden met de Dogo Canario.

De aankoop van een Dogo Canario moet Goed doordacht zijn. Ja, aan de ene kant is hij de ideale gezinshond. Aan de andere kant zul je ook veel tijd met hem moeten doorbrengen om hem bezig te houden. De intelligente, behendige hond heeft behoefte aan veel beweging, maar ook mentale uitdagingen. In een stadsappartement is hij helemaal misplaatst. Idealiter heeft hij een Huis met tuin, waarin hij ook kan ravotten als er geen wandeling of training wordt aangekondigd. En bovenal heeft een Dogo Canario ervaren roedelleiders nodig die hem duidelijk laten zien waar hij heen moet, zonder dwang of zelfs geweld. De kinderen in het huishouden moeten ook niet te klein zijn en al stabiliteit hebben in het omgaan met de sterke hond. Het zou ideaal zijn als ze zelf al groot en verantwoordelijk genoeg zijn om met de hond om te gaan of om met hem te gaan sporten.