Pyreneese Berghond: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

In de huidige rasstandaard wordt de Pyreneese berghond beschreven als een “grote, imposante, krachtig gebouwde hond, maar niet zonder een zekere elegantie”. Een treffende samenvatting van dit zeer oude en originele hondenras uit de onherbergzame gebieden van de Pyreneeën, enigszins doen denken aan een ijsbeer.

De FCI erkende het ras al in 1955 en leidt de standaard onder de nr. 137 in groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossoids, Zwitserse Sennenhonden en andere rassen, Sectie 2.2: Molossoïden, sennenhonden, zonder werktest.

Pyreneese Berghond

Pyreneese berghond in het profiel

Profiel
Grootte: 65-80 cm
Gewicht: Mannetjes: 53-60 kg, vrouwtjes: 40-45 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Frankrijk
Kleuren: Grijs, Bruin, Rood, Wit
Levensverwachting: 10-12 jaar
Geschikt als: Bescherming en gezinshond
Sport:
Karakter: Geduldig, aanhankelijk, zelfverzekerd, onverschrokken, zachtaardig, wilskrachtig
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: vrij laag
Sterkte van het haar: hoog
Onderhoud: vrij laag
Vachtstructuur: dicht, eenvoudig, vrij lang, soepel
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: liever ja

Afkomst en raciale geschiedenis

Kuddewaakhonden zoals de Pyreneese Sennenhond worden al duizenden jaren door mensen gebruikt. Hun taak is altijd geweest om de kuddes bij elkaar te houden en het vee te beschermen tegen roofdieren en dieven. Tradities uit de oudheid en de middeleeuwen vertellen over honden van dit type. In de zeer onherbergzame en deels afgelegen gebieden van de Grensgebergte tussen Frankrijk en Spanje, waar nog wolven en beren zijn, waren vooral grote en defensieve honden nodig om deze taak aan te kunnen. De honden bleven meestal Dag en nacht met de kudde en moest in geval van nood onafhankelijk en zelfvoorzienend optreden. Tot op heden is de Chien de Montagne des Pyrénées, zoals het in Frankrijk officieel heet, werd in deze gebieden als werkpaard gehouden. Bovendien werden deze honden al in de middeleeuwen gebruikt als bewakers voor de afgelegen kastelen en forten in de Pyreneeën.

 Pyreneese Sennenhond Puppy

Er zijn slechts een paar nesten van de Pyreneese berghond per jaar.

Het imposante uiterlijk van dit oude hondenras wekte echter al snel interesse buiten hun thuisland, en dus waren de statige honden 17e eeuw al beschikbaar als Society honden Gehouden. Vooral aan het hof van de Zonnekoning Lodewijk XIV. De grote witte honden werden als statussymbolen gehouden en van daaruit verspreidden ze zich over heel Europa. Een eerste rasvereniging werd gevormd in Frankrijk aan het begin van de 20e eeuw, en al in 1923 werd een rasstandaard vastgesteld, die in principe nog steeds geldig is.

In Duitsland Het ras fokken van de Pyreneese berghond kwam alleen in de Jaren 80 Jaren voor meer interesse. Sindsdien is er een stabiele kweekbasis gevestigd. In dit land wordt het fokken van de Pyreneese berghond nog steeds mede begeleid door de Club voor Hongaarse herdershonden e.V., omdat een relatie met Zuid- en Oost-Europese herdershondenrassen wordt vermoed. Bovenal is de Hongaars Kuvasz zou betrokken zijn geweest bij het ontstaan van het ras.

Natuur & karakter van de Pyreneese Sennenhond

De Onafhankelijkheid, waarmee de Pyreneese berghonden vroeger de kuddes schapen in de afgelegen valleien van hun thuisland bewaakten, heeft het ras tot op de dag van vandaag overleefd. Zo werkt de grote, witte reus vaak koppig of koppig. We mogen niet vergeten dat dit eigenlijk zijn grootste kracht is! Zo staat er ook in de rasstandaard: “Deze Schutzhund heeft een neiging tot onafhankelijkheid en initiatief, wat een zekere autoriteit van zijn meester vereist”.

Uit de grond van zijn hart is de Pyreneese Sennenhond een rustiger, goedaardiger en vriendelijkIcher hond, die erg gehecht is aan zijn eigenaar en zijn familie en kan worden omschreven als kindvriendelijk. Net zoals de hond zijn kudde niets aandoet, behandelt hij ook zijn roedel mensen vreedzaam. Natuurlijk moeten kinderen ook respecteren dat de hond zijn rustperiodes en retraites nodig heeft. Kleine kinderen met honden mogen in principe niet onbeheerd worden achtergelaten!
Deze intelligente en verrassend mobiele race reageert echter aanvankelijk achterdochtig op vreemden. In geval van nood wordt de familie ook moedig en zonder aarzeling verdedigd!

Ook de territoriaal gedrag is zeer uitgesproken, daarom moet de tuin van een Pyreneese berghond altijd goed worden beveiligd tegen indringers of tegen het ontsnappen van de hond. Hij kan heel hard en wrokkig blaffenals iets of iemand hem stoort. Mensen voorbij het tuinhek kunnen er bang voor zijn. Als eigenaar van een Pyreneese berghond moet je voldoende ervaring hebben in hondenbezit en training om je sterke karakter te kunnen sturen.

Uiterlijk van de Pyreneese berghond

Pyrenese Sennenhondenkop

De hoes op het hoofd van de Pyreneese berghond doet denken aan de manen van een leeuw.

Dit Machtig en Mooi Hond die een beetje doet denken aan een ijsbeer is echt een imposante verschijning. De Primitieve kleur is zuiver wit, deels met grijze, lichtgele of roodoranje vlekken op het hoofd en lichaam. Dat dichte, vrij lange vacht is zacht en soepel met een zeer dichte ondervacht, die de hond optimaal beschermt tegen het weer. Rond de nek en op de achterpoten is de toplaag iets langer dan op de rest van het lichaam en vormt zich dus Manen en broeken.

De grote kop met de zwarte neus, de donkere amberkleurige ogen en de relatief kleinDriehoekig Hangende oren is goed geproportioneerd in relatie tot het lichaam. Het lichaam is langer dan hoog met een rechte, sterke rug, gevolgd door de lange, borstelige behaarde staart. Als de hond attent en gespannen is, draagt hij ze rond over zijn rug, hij “slaat op een wiel” of – in de nationale taal van zijn thuisland, de Pyreneeën – “arroundera”!

Een zeer belangrijk en ras-typisch kenmerk van de Chien de Montagne des Pyrénées zijn ook de dubbele klauwen op de achterpoten. Aan de voorkant kan de vijfde klauw enkel of dubbel voorkomen of zelfs volledig afwezig.

Mannetjes bereiken een Schouderhoogte van 70-80 centimeter, soms zelfs meer, met een gewicht tot 70 kilogram. zijn iets kleiner met 65-75 centimeter en dienovereenkomstig lichter. Ondanks deze enorme omvang zijn de bewegingen van de Pyreneese berghond krachtig, soepel en elegant.

Hoe ziet een Pyreneese berghond eruit?

Het is een zeer groot hondenras met een schouderhoogte tot 80 centimeter en een zeer dichte, weelderige witte vacht, die ook grijze, geelachtige of oranje vlekken kan hebben.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Pyreneese berghond – Waar moet je op letten?

Omdat dit ras al eeuwenlang wordt geselecteerd met als doel een onverschrokken, moedig en zelfredzaam Om een hond te behouden die effectief en met volledige toewijding zijn kudde bewaakt en verdedigt, zijn deze kenmerken vandaag de dag nog steeds te vinden in de Pyreneese berghond. Daarom is hij niet voor iedereen een hond, maar zijn houding stelt speciale eisen aan de hondeneigenaar. Een zelfverzekerd uiterlijk, duidelijke commando’s, absolute consistentie en liefdevol geduld, alleen op deze manier kan de Chien de Montagne des Pyrénées met succes worden opgeleid en geleid. De hond moet het gevoel hebben dat hij niet alleen verantwoordelijk is voor het welzijn van de “roedel” of de “kudde”, maar dat zijn mens het van hem afneemt en hij zich er op een ontspannen manier aan ondergeschikt kan maken. Vertrouwen en respect zijn erg belangrijk. Onnodige ontberingen of zelfs geweld dagen de gehechtheid of terugslag van de hond uit.

Als de Pyreneese berghond vanaf het begin zo goed wordt opgevoed, leeft hij in de Nauw contact aan zijn familie en leert alle leden te accepteren (zelfs andere dieren zoals katten of kleinere huisdieren), zodat hij zich zal ontwikkelen tot een aangename en liefdevolle gezinshond. De Zachtmoedigheid en voorzichtigheid, wat hij vooral aan de zwakkere familieleden laat zien, is gezien zijn imposante omvang bijna verrassend. Vroege socialisatie met andere honden, mensen en omgevingsprikkels is ook belangrijk en helpt om de volwassen hond geschikt en ontspannen te maken voor dagelijks gebruik. Het bezoek aan een hondenschool, waar hij in contact komt met veel andere pups en honden en dus ook met hun baasjes, is voor dit ras een echte aanrader.

Als stadshond in het appartement is de vriendelijke reus absoluut ongeschikt. Hij heeft veel ruimte, ook voor de dagelijkse wandelingen, en verblijft het liefst in de frisse lucht in uw eigen, goed beveiligde tuin. Wind en weer storen hem niet, zoals het is gemaakt voor de ruige bergen van de Pyreneeën. Een verweerd hondenhok of toegang tot een schuur moet beschikbaar zijn. Niettemin is het dagelijkse nauwe contact met zijn verzorgers absoluut belangrijk, zodat de stabiele band van vertrouwen en respect tussen hond en mens zich ongestoord kan ontwikkelen.

Hoeveel kost een Pyreneese berghond?

Omdat er relatief weinig puppy’s van dit ras per jaar zijn, zijn de prijzen navenant hoog – in elk geval zijn ze ongeveer 1000-1200 euro of meer.

Voeding van de Pyreneese berghond

Zelfs met de voeding moet je dit ras voor de aankoop duidelijk maken waar je aan begint. Een hond van deze grootte heeft ook passende hoeveelheden voer. Nog meer dan bij kleinere rassen hangt het ook af van de keuze van voedsel, zodat de hond zich gezond kan ontwikkelen. Grote hondenrassen langer groeien als klein en hebben in de groeifase een speciaal aangepaste, hoogwaardige voering nodig zodat botten, gewrichten en spieren zich optimaal ontwikkelen. In goed gesorteerde speciaalzaken worden premium voedselvariëteiten aangeboden, speciaal voor het fokken van grote honden. Als u het niet zeker weet, kunt u ook uw dierenarts om advies vragen.

De volwassen Pyreneese berghond vertegenwoordigt geen speciale claims aan zijn eten. Het is hier ook belangrijk om een hoogwaardige compositie op Vleesbasis om te kiezen. Of het droog of natvoer is of je kiest voor BARF (= biologisch geschikte rauwe voeding) hangt zeker af van hoeveel tijd je in de voedselbereiding voor de hond kunt en wilt steken. De voordelen van kant-en-klaar voedsel zijn dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de optimale algehele samenstelling van vlees, vezels, vitamines en mineralen.

Natuurlijk hangt het dagelijkse voedselrantsoen af van de energie-inhoud van het voedsel aan de ene kant en van de activiteit, gezondheid en voedingsstatus van de individuele hond aan de andere kant. Leeftijd speelt ook een rol, omdat oudere honden een andere voedingsstoffensamenstelling nodig hebben dan jonge of zeer actieve dieren. Het is essentieel om deze grote honden gedurende de dag op ten minste twee porties te voeren om maagoverbelasting en het daaruit voortvloeiende risico op maagtorsie te voorkomen. Constante toegang tot vers, schoon drinkwater moet worden gegarandeerd.

Wat te voeren met een Pyreneese berghond puppy?

Omdat dit grote ras relatief langzaam en langdurig groeit, moet het voedsel speciaal geschikt zijn voor het fokken van dergelijke grote honden om bot- en gewrichtsproblemen te voorkomen.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Het fokken van de Pyreneese berghond is nog vrij origineel. Aangezien dit ras gelukkig nog steeds geen modehond is ook alleen weinig nesten per jaar gefokt, wat tot nu toe erg goed is geweest voor de gezondheid van het ras. De honden zijn robuust en relatief Erfelijk gezond. Potentiële ouders worden getest op verschillende erfelijke ziekten zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie voordat ze worden goedgekeurd door de fokkerijvereniging. De levensverwachting in dit ras is tien tot twaalf of zelfs meer jaar omdat ook aanzienlijk hoger dan veel andere honden van deze grootte.

Maar zelfs als erfelijke ziekten praktisch niet voorkomen in de Chien de Montagne des Pyrénées,Er kunnen andere gezondheidsproblemen zijn. Aan de ene kant moet veel aandacht worden besteed aan een evenwichtige voeding van de jonge hond om geen bot- en gewrichtsproblemen te veroorzaken in de gevoelige groeifase. Aan de andere kant, vanwege zijn grootte en de benodigde hoeveelheid voedsel, heeft de volwassen hond altijd de Risico op maagtorsie, wat kan leiden tot een acute dood.

Hoeveel puppy’s krijgt een Pyreneese berghond?

Een Pyreneeënberg krijgt gemiddeld minstens zes tot acht puppy’s. Niet zelden is de nestgrootte ook tien en meer, zelfs 13 of 15 puppy’s kunnen voorkomen.

Verzorging van de Pyreneese berghond

De weelderige, witte vacht van de Pyreneese berghond is relatief Gemakkelijk schoon te maken. Toch zou het om de paar dagen goed geborsteld , omdat matten anders gemakkelijk te vormen zijn, vooral achter de oren en op de “broek” van de achterpoten. Tijdens periodes van vachtwisseling in de lente en de herfst, kan frequenter borstelen de hoeveelheden los haar van de hond verwijderen voordat deze door de woonkamer scharrelt.

Zoals bij alle honden met slappe oren, is de Gezondheid van de gehoorgang kan in gedachten worden gehouden, omdat ontstekingen zich hier meestal vormen. Erg belangrijk in dit ras is de Verzorging van dubbele wolvenklauwen op de achterpoten. Omdat deze klauwen constant teruggroeien en niet worden afgevoerd vanwege hun verhoogde positie op het been, moeten ze regelmatig worden teruggesneden, zodat de hond niet vast kan komen te zitten en zichzelf kan verwonden.

Jaarlijkse vaccinaties en regelmatige ontworming beschermen niet alleen de gezondheid van de hond, maar ook zijn verzorgers, omdat bepaalde ziekten van honden op mensen kunnen worden overgedragen. In de warmere maanden van het jaar kan ook een effectieve bescherming van de hond tegen teken worden aanbevolen, omdat deze aan de ene kant onaangenaam zijn en aan de andere kant ook ernstige ziekten op de hond kunnen overbrengen.

Pyrenese Sennenhond Activiteiten en Training

Ondanks zijn grootte is de Pyreneese Sennenhond erg Bewegingsvreugde. Naast de oefening in zijn eigen omgeving (tuin of tuin), vindt hij het ook leuk om lange wandelingen of trektochten met zijn mensen. Je kunt hem ook taken toewijzen, zoals het trekken van een klein karretje of het dragen van een speciale hondenrugzak waarin de proviand is opgeborgen.

Bij actieve hondensporten zoals behendigheid of hondendansen zal de Chien de Montagne des Pyrénées zelden voorkomen. Dit ras is echter zeer geschikt voor training als een Speurhond, reddingshond of lawinezoekhond opsporen. Zijn oorspronkelijke roeping, het hoeden en bewaken van de kudde, kan de Pyreneese berghond in dit land nauwelijks veilig achtervolgen, omdat er in onze dichtbevolkte landschappen eenvoudigweg niet genoeg ruimte is om deze honden vrij te laten. Uitzonderingen, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden van de Alpen of de middelgebergten, komen echter wel voor en worden voor veel schapenhouders interessant door de toenemende verspreiding van de wolf in dit land.

Goed om te weten: Speciale kenmerken van de Pyreneese berghond

Gedurende vele eeuwen werden grote, onafhankelijke honden in de ruige bergwerelden van de Pyreneeën Bewaken van de veestapels gebruikt. Terwijl aan de noordelijke, Franse kant van de bergen de Pyreneese Sennenhond of Chien de Montagne des Pyrénées ontstond, ontwikkelde aan de zuidelijke, Spaanse kant een bijna identiek ras, de Mastín del Pirineo of Pyrenees Mastiff. Omdat de rasverenigingen het niet eens konden worden over een uniforme rasstandaard, worden beide rassen afzonderlijk beheerd en verzorgd.

De inheemse bevolking van de Franse Pyreneeën noemt hun ras liefkozend “Patou“.

Nadelen van de Pyreneese berghond

Vanwege de oorspronkelijke fokselectie op onafhankelijkheid, kracht en beschermend instinct, is dit ras nog steeds geen hond voor iedereen. Het vergt veel assertiviteit, consistentie en Ervaring in hondentraining om van deze hond een minzame gezinshond te maken, die rustig alle omgevingsfactoren in onze dichtbevolkte habitats doorstaat en niet elke dag de Postbus of de bezorgdienst van de boerderij wil achtervolgen. Maar als je erin slaagt om de Chien de Montagne des Pyrénées ontspannen en zelfverzekerd op te voeden met veel empathie en hondengevoel, zul je merken datet man in hem een grote en zachtaardige metgezel en familiehond.

Is de Pyreneese Sennenhond geschikt voor mij?

Kortom, de aankoop van een hond moet altijd erg zijn Goed doordacht en bereid om teleurstellingen en vervelende verrassingen voor zowel de eigenaar als de hond te voorkomen. Dit geldt met name voor de Pyreneese berghond, omdat dit ras al wordt gekenmerkt door zijn enorme omvang, aan de andere kant ook door de eeuwen heen gefokt gedrag zeer hoge eisen aan de houder en de houderijvoorwaarden.

Pyreneese berghond in de ren

Pyreneese berghonden houden van lange wandelingen en wandelingen.

Zeker, dit hondenras niet voor beginners geschikt voor het houden van honden. Ervaring in het omgaan met honden, consistentie, veiligheid en liefdevol geduld zijn belangrijke kwaliteiten die u als toekomstige eigenaar van een Chien de Montagne des Pyrénées moet meenemen. Je moet de hond ook gemakkelijk kunnen counteren met fysieke kracht om hem in moeilijke situaties te houden. Kinderen of senioren worden hier gewoon overweldigd. Daarnaast heeft de hond ruimte nodig, bij voorkeur een grote, hondveilige omheinde tuin of zelfs een grote tuin waar hij zich vrij kan bewegen. Dan Stads- of kennelhond hij is absoluut ongeschikt.

Dan moet je je ervan bewust zijn dat je jarenlang verantwoordelijkheid neemt voor een levend wezen. De levensverwachting voor dit ras is immers tien en meer jaar. En ook de Kosten van het houden optellen. Een grote hond heeft ook veel voedsel van hoge kwaliteit nodig. Daarnaast zijn er belasting en verzekeringen, veterinaire kosten, bijdragen voor de hondenschool en ga zo maar door. Ook kun je een hond van dit formaat niet zomaar aan kennissen geven, als je zonder hond op vakantie wilt!

Alleen als je jezelf echt alle vragen hebt gesteld en ze voor jezelf positief hebt beantwoord, moet je op zoek gaan naar een goede fokker. Omdat alleen weinig puppy’s van dit ras geboren in jaar En je moet je concentreren op Wachten aanpassen. Gebruik de tijd om naar de fokker en zijn honden te kijken, informeer jezelf grondig over het ras, neem contact op met andere eigenaren en krijg advies. U kunt ook het asiel of een noodopvang voor Pyreneese berghonden vragen of u een iets oudere hond kunt helpen die zijn huis is kwijtgeraakt.