Riesenschnauzer: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De reuzenschnauzer is de grootste, maar tegelijkertijd de jongste van de drie verschillende Schnauzerslagen. In 1910 werden de eerste reuzenschnauzers ingeschreven in het stamboek van de Pinscher en Schnauzer Club. Onder het nummer 181 is de rasstandaard bij de FCI opgenomen in groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossoids, Swiss Mountain Dogs en andere rassen, Sectie 1: Pinschers en Schnauzers, met werktest.

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer in het profiel

Profiel
Grootte: Reuen: 69-71 cm, vrouwtjes: 58-69 cm
Gewicht: 25-36 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 1: Pinscher en Schnauzer
Land van herkomst: Duitsland
Kleuren: Zwart, zout-peper
Levensverwachting: 8-12 jaar
Geschikt als: Service, bescherming, geleide- en gezinshond
Sport: Gehoorzaamheid, behendigheid, tracking werk, mantrailing
Karakter: Loyaal, Dominant, Vriendelijk, Wilskrachtig, Krachtig, Intelligent
Outlet behoeften: hoog
Sabber potentieel: klein
Sterkte van het haar: vrij hoog
Onderhoud: vrij hoog
Vachtstructuur: pezig, hard en dicht
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: ja
Sociaal: Gemiddeld

Afkomst en raciale geschiedenis

De exacte afstamming van de reuzenschnauzer is niet zonder twijfel opgehelderd. Net als bij de kleinere Pinscher- en Schnauzer-slagen kan worden aangenomen dat honden van deze soort de mens eeuwenlang op vele manieren hebben geholpen. De kleinere eerder in de controle van muizen en ratten op de boerderijen en in stallen, de grotere meer dan waakhonden en drovers. Er wordt aangenomen dat honden die erg op de reuzenschnauzer lijken, door Hongaarse herders naar Zuid-Duitsland werden gebracht, waar ze al snel erg populair werden bij boeren en carters als waakhonden en metgezellen van koetsen en karren. Het gebruik om de brouwerijrijtuigen in Beieren te bewaken bracht de reuzenschnauzer inmiddels ook de naam “Bierschnauzer” Een. De statige hond begeleidde de kar met de enorme biervaten en bewaakte de lading indrukwekkend en onafhankelijk tegen ongeoorloofde toegang, zelfs ’s nachts. Andere namen voor deze grote honden waren Roetveegp, Beer Schnauzer of gewoon München Schnauzer.

Riesenschnauzer liggend

De reuzenschnauzer werd oorspronkelijk gebruikt als waakhond.

Tegen het einde van de 19e eeuw begonnen hondenbezitters in Duitsland met het gericht fokken van de verschillende Pinscher- en Schnauzer-rassen. In 1895 werd de fokkerijvereniging opgericht. Sindsdien onderscheiden de gladharige Pinschers zich van de ruwharige Schnauzers. In 1910 Ten slotte werden zes mannetjes en drie vrouwtjes geregistreerd als “Münchner Schnauzer” in het stamboek en begon het gerichte fokken van deze grootste Schnauzerschlag.

Nadat de statige en zelfbewuste reuzenschnauzers tijdens de Eerste Wereldoorlog steeds vaker als hulphonden in het leger werden gebruikt, vond het ras zijn weg naar een langdurig gebruik bij politie-, beschermings- en reddingsoperaties. De officiële erkenning als hulphond vond plaats in 1925.

Essentie en karakter van de reuzenschnauzer

Deze imposante hond is erg wendbaar, krachtig en zelfverzekerd, terwijl extreem gevoelig en toegewijd aan zijn roedel mensen, die hij te allen tijde zou verdedigen. Zijn Bewaker en beschermend instinct mag niet worden onderschat en vereist een consistente en eenvoudige opleiding. Dit moet hem met kalm en liefdevol geduld worden overgebracht. Hij moet weten wat hij mag doen en wat niet. De reuzenschnauzer is erg gereserveerd tegenover vreemden, maar wordt niet zonder reden agressief. Hij wordt beschouwd als onkreukbaar en absoluut loyaal aan zijn meester.

Zijn onstuimige drang om te bewegen vereist veel tijd en kracht van de eigenaar, omdat de reuzenschnauzer je graag vraagt om te spelen of een wandeling te maken, zelfs met volledige fysieke inspanning. Daar moet je staanIk zou de commissaris willen vragen of hij bereid is het voorstel van de Commissie over te nemen. Maar als hij voldoende ontroerd en druk is, maakt hij indruk met zijn innerlijke rust en balans, waardoor hij een geweldige metgezel en gezinshond is. Kinderen moeten echter niet te klein zijn en begrijpen dat de hond ook zijn rustperiodes nodig heeft.

Is de reuzenschnauzer een familiehond?

Als de reuzenschnauzer goed en consistent wordt opgevoed, is hij een liefdevolle en aanhankelijke gezinshond. Maar omdat het vaak erg stormachtig kan zijn, moeten kleine kinderen er nog niet mee spelen.

Uiterlijk van de reuzenschnauzer

Volgens Standard is de reuzenschnauzer een “trutzig-defensieve hond met een formidabel uiterlijk“. Met een schouderhoogte tussen de 60 en 70 centimeter en een gewicht tot bijna 50 kilogram is dit geen wonder. De sterk gehurkte, bijna vierkante lichaamsbouw, de rechte, lange benen en het langwerpige hoofd met de karakteristieke baard en bossige wenkbrauwen maken de grote Schnauzer zo onmiskenbaar. De hoge V-vormige vouworen werden vroeger net als de lange staaf gecoupeerd. Gelukkig is deze bloedige praktijk in Duitsland al vele jaren verboden door de Dierenwelzijnswet. Dus vandaag kun je de reuzenschnauzer alleen in zijn natuurlijke staat zien.

In beweging zie je de hond met de Piekfijn, expansief Versnelling zijn kracht begint al, waarbij de stuwkracht uit de brede zwaaiende achterhand komt. De vacht van de reuzenschnauzer is draadachtig, nauwsluitend en hard met een zeer dichte ondervacht, die regelmatig moet worden bijgesneden. Qua kleur wordt onderscheid gemaakt tussen de twee slagen: Zwart en peperzout, waarbij de laatste grijs is in verschillende tinten met ook grijze ondervacht en donker gezichtsmasker.

Indrukken van het hondenras

Opleiding en houding van de reuzenschnauzer – Wat te overwegen

Terwijl in vroegere tijden boeren, herders en carters de grote Schnauzers vooral waardeerden vanwege hun onafhankelijkheid, waakzaamheid en kracht, is het niet verwonderlijk dat deze kwaliteiten vandaag de dag nog steeds verankerd zijn in dit ras. Maar dit betekent dat de reuzenschnauzer niet voor iedereen een hond is. Hij heeft een solide en veilige basistraining, consistent onderwijs met veel expertise en bijscholing, bijvoorbeeld in de reddings- of beschermingsdienst. Een goed bezoeken Hondenschool wordt met name aanbevolen voor dit ras, omdat de hond in een vroeg stadium in contact komt met verschillende soortgenoten.

Riesenschnauzer zitten

De reuzenschnauzer heeft een consistente opleiding van een ervaren hondeneigenaar nodig.

Voor beginners in hondenbezit, senioren of bewegingsdemper is deze krachtige, actieve en soms koppige hond ongeschikt. Hij heeft duidelijke aankondigingen nodig om van hem een goed opgevoede en betrouwbare metgezel te maken. Onnodige ontberingen of zelfs geweld in het onderwijs zijn absoluut contraproductief en leiden tot tegenreacties of gedragsstoornissen bij deze zeer gevoelige hond.

Vanwege zijn grootte, de reuzenschnauzer geen stadshond. Een Huis met grote, hondveilige omheinde tuin, waarin hij vrij en uitbundig stoom kan afblazen, is de aanbevolen accommodatie voor dit ras. Wat wel belangrijk is, is de nauwe band met zijn volk en een rustige hondenplek waar hij zich ongestoord in kan terugtrekken. Naast de oefening in de tuin heeft de reuzenschnauzer veel activiteit nodig in de vorm van wandelingen, en ook het werk aan de hondenplaats, bijvoorbeeld in de training als reddingshond, geniet hij erg van.

Is de reuzenschnauzer gevaarlijk?

Een hond van deze grootte en met deze kracht kan altijd gevaarlijk zijn als hij zich niet goed gedraagt of als je je verkeerd gedraagt tijdens een ontmoeting ermee. Een goed opgevoede reuzenschnauzer wordt echter nooit zonder reden agressief.

Voeding van de RiEsenschnauzers

Zoals alle honden heeft de reuzenschnauzer een hoogwaardig voer op basis van vleesom gezond gevoed te worden. Vanwege zijn lichaamsgrootte is het vooral belangrijk in de groeifase binnen de eerste 12-14 maanden van zijn leven, welk voedsel hij krijgt. In speciaalzaken zijn er speciale voermengsels voor het fokken van grote hondenrassen, die de aangepaste groei van botten en spieren in hun samenstelling ondersteunen en zo mogelijke schade aan het skelet voorkomen.

Terwijl de puppy en jonge hond zijn dagelijkse rantsoen verspreid over meerdere maaltijden per dag ontvangt, volwassen hond twee porties om het risico op maagoverbelasting en gevaarlijke maagtorsie te minimaliseren. Naast de aanbevelingen van de voedselfabrikant hangt de hoeveelheid voedsel voornamelijk af van de individuele behoeften van de respectieve hond. Dit is afhankelijk van leeftijd, activiteit, gezondheid en aanleg. Hoogwaardig kant-en-klaar voedsel is verkrijgbaar als droog of natvoer. Als u kiest voor biologisch geschikte rauwe voeding (= BARF), moet speciale aandacht worden besteed aan een uitgebalanceerde samenstelling van de afzonderlijke voedercomponenten om tekortsymptomen te voorkomen. Vers, schoon drinkwater moet worden verstrekt voor vrije inname in elk type voeding.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Ondanks zijn statige grootte blijft de reuzenschnauzer over van veel van de erfelijke ziekten die andere grote rassen gemeen hebben. Grotendeels gespaard. Strenge fokselectie van de ouders van de kant van de fokkers georganiseerd in de fokkerijvereniging houden ook de heupdysplasie en verschillende botziekten in dit ras relatief laag. Toch komen ze voor. Dus je kunt krijgen van een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 12 jaar ga op pad met zijn Schnauzer.

Een grondig algemeen onderzoek van de hond door de dierenarts kan regelmatig worden uitgevoerd ter gelegenheid van de jaarlijkse vaccinatie om mogelijke veranderingen of ziekten op te sporen.

Wanneer is de reuzenschnauzer volgroeid?

Grote hondenrassen zoals de reuzenschnauzer groeien langzamer dan kleine rassen. Hij is dus pas fysiek volwassen op ongeveer 12-14 maanden. Eigenaren van het ras zeggen zelfs dat hij zijn mentale volwassenheid pas met ongeveer 2 tot 2,5 jaar bereikt.

Verzorging van de reuzenschnauzer

De draadachtige vacht van de reuzenschnauzer is relatief gemakkelijk te verzorgen, maar moet ongeveer 3-4 keer per jaar worden bijgesnedenom de losse ondervacht te verwijderen. De baard en de weelderige wenkbrauwen moeten ook van tijd tot tijd worden doorgekamd, bijvoorbeeld om voedselresten te verwijderen. Als de hond als puppy al gewend is aan deze verzorgingsmaatregelen, kan hij ze zonder klagen en misschien zelfs vrijwillig verdragen.

Regelmatige controles van de oren, ogen en tanden helpen om problemen of veranderingen in een vroeg stadium te identificeren en te behandelen.

Riesenschnauzer – Activiteiten en Training

Toen de grote Schnauzer nog nodig was als beschermer van de kuddes op de alpenweiden en als metgezel van de rijtuigen en rijtuigen, lag de focus in de fokselectie vooral op het creëren van een zelfbewuste, duurzame en krachtige hond te verkrijgen. Het ras heeft deze kenmerken tot op de dag van vandaag behouden, en dus wil de reuzenschnauzer vandaag de dag nog steeds veel bewegen en ook zijn slimme hoofd bezetten.

Naast de basistraining als een goed opgevoede gezelschapshond, diverse hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheid voor de reuzenschnauzer. Er moet echter altijd rekening worden gehouden met de grootte en het gewicht als het gaat om de hoogte van de obstakels die moeten worden overwonnen. Deze hond is ook perfect om zijn eigenaar te vergezellen tijdens het joggen, te paard of op de fiets. Vanwege de hoge intelligentie kan het echter ook heel goed worden gebruikt voor Zoek- en reddingshond opvoeden.

De klassieke Schutzhund-training mag alleen worden uitgevoerd met een reuzenschnauzer als deze daadwerkelijk wordt gebruikt in de beschermingsdienst. Voor particuliere eigenaren en hun honden is deze training nogal ongeschikt en niet nodig, omdat de reuzenschnauzer zijn bewakings- en beschermende instinct volgt in echt gevaarlijke situaties en zijn menselijke roedel zal beschermen.

Riesenschnauzers in de natuur

De krachtige reuzenschnauzer heeft elke dag enkele uren fysiek werk nodig. en mentale benutting.

Hoeveel kost een reuzenschnauzer?

Een puppy van een gerenommeerd en erkend ras kost ongeveer 1200-1500 euro met papieren, afhankelijk van de stamboom nog meer.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de reuzenschnauzer

In het Jaren 1930 De reuzenschnauzer was erg populair bij particuliere hondenbezitters en werd beschouwd als de meest gehouden van de drie Schnauzer slagen. Na de Tweede Wereldoorlog haalde zijn kleinere ‘broer’, de Mittelschnauzer, hem echter in op populariteitsschaal.

Nadelen van de reuzenschnauzer

De nadelen van het ras liggen heel dicht bij de grote voordelen. Omdat de hoge waakzaamheid kan snel uit de hand lopen en een probleem worden bij een hond die niet veilig en consequent is opgevoed.

Evenzo hebben mannelijke reuzenschnauzers de neiging om agressief gedrag ten opzichte van andere mannenals ze niet in een vroeg stadium en onder begeleiding worden samengebracht en gesocialiseerd met soortgenoten. Zelfs een matig uitgesproken jachtinstinct van dit ras moet vroeg en consistent onder controle worden gebracht, zodat de eigenaar zijn hond op elk moment kan ophalen.

Hebben Schnauzers een jachtinstinct?

In het verleden werden de Schnauzers ook gebruikt om ratten en muizen te bestrijden en moesten ze de veestapels verdedigen tegen roofdieren. Daarom heeft dit ras ook een jachtinstinct, dat kan worden gecontroleerd met een geduldige en consistente opleiding.

Past de reuzenschnauzer bij mij?

Voordat u besluit om zo’n grote en sterke hond als de reuzenschnauzer te kopen, moet u enkele basisvragen zetten:

  • Ben ik geschikt als houder voor dit ras en heb ik genoeg ervaring in hondentraining?
  • Zijn allemaal Familie akkoord met de aankoop van de hond?
  • Heb ik genoeg Tijd en verlangenom de hond meerdere keren per dag uit te laten en hem geschikt en voldoende bezig te houden?
  • Wat maakt het uit? over de hond, als ik dat niet kan?
  • Wat gebeurt er met de Hond op vakantie? Niet elke verhuurder van een vakantiehuis staat zulke grote honden toe.
  • Mag ik kijken naar de Kosten voor de hond bereiken? Niet alleen de aanschafprijs voor de pup (minimaal 1200-1500 euro of meer) en de initiële uitrusting, maar ook de gebruikskosten voor voeding, dierenarts, hondenschool, hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering tellen op tot een mooi bedrag in de loop van zijn leven!

Riesenschnauzer hoofd

De aankoop van een reuzenschnauzer moet goed worden overwogen.

Pas als je deze vragen positief hebt kunnen beantwoorden, moet je op zoek naar een goede en verantwoorde fokker bij wie je je gewenste hond koopt. Kijk goed om hem heen, laat de moederhond je laten zien en zie hoe hij zijn honden houdt. Ook van u wil een gerenommeerde fokker heb veel vragen beantwoord en hij zal zijn puppy alleen aan u geven als hij er zeker van is dat u er de juiste eigenaar voor bent. Tips voor verzorging en voeding moeten door de fokker net zo natuurlijk worden gegeven als de informatie over gezondheidscontroles van de ouderdieren voordat ze worden gebruikt. Vooral bij de Doberman is een goede gezondheid van de ouders belangrijk om bijvoorbeeld heupdysplasie te voorkomen.

Over het algemeen is de reuzenschnauzer geen schoothondje. Als je het houdt, wil de hond bezig gehouden worden en heeft hij veel beweging nodig. Ook mentaal wil dit hondenras uitgedaagd worden, het heeft een taak nodig. Als gezinshond kan de reuzenschnauzer geschikt zijn vanwege zijn zachtheid en vriendelijkheid – maar alleen met de juiste opleiding. Kinderen moeten ook leren omgaan met de hond. Anders past het bij een eigenaar, als hij bijvoorbeeld als Hulp- of reddingshond Handelingen. Voor senioren is de reuzenschnauzer alleen voorwaardelijk geschikt, omdat het veel activiteit vereist.

Het is belangrijk dat de eigenaar van een reuzenschnauzer voldoende ruimte voor de hond heeft. Hij is zelden blij met een stadsappartement, maar heeft eerder een huis met een grote tuin nodig.

Hoe oud wordt een reuzenschnauzer?

Een gezonde en voldoende actieve reuzenschnauzer uit goede fokkerij heeft een12 jaar.