Rafeiro Do Alentejo: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Rafeiro do Alentejo komt oorspronkelijk uit Portugal en wordt door de FCI ingedeeld in Groep 2 van Pinschers en Schnauzers van Sectie 2 van Molossoids en subgroep 2.2 van Zwitserse Sennenhonden. Hoewel de houding van de Rafeiro do Alentejo allesbehalve ongecompliceerd is, behoort hij niet tot de lijsthonden.

Rafeiro do Alentejo

Rafeiro do Alentejo in het profiel

Profiel
Grootte: 64-74 cm
Gewicht: 35-50 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïden, sennenhonden
Land van herkomst: Portugal
Kleuren: Gestroomd, geel, fawn, zwart, grijs, wolfgrijs
Levensverwachting: 12-14 jaar
Geschikt als: Waak-, boerderij- en gezinshond
Sport:
Karakter: Zorgzaam, nuchter, zelfverzekerd, kalm, territoriaal, onafhankelijk
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar:
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: kort tot middellang, dik, glad
Kindvriendelijk: Gemiddeld
Gezinshond: liever ja
Sociaal:

Afkomst en raciale geschiedenis

Molossiërs zijn massieve en zeer gespierde honden en behoren tot de oudste hondenrassen ter wereld. De Molossiërs waren eigenlijk een volk dat een typisch type herdershonden bezat, nu Molossiërs genoemd. Vermoedelijk waren honden van het Molosser-type al wijdverspreid in de oudheid en was het gebruikelijk om honden met elkaar uit te wisselen voor de fokkerij. Deze honden werden ook beroemd gemaakt door Alexander de Grote, die ze volgens de traditie met zich meedroeg tijdens zijn militaire campagnes.

De Rafeiro do Alentejo is een zeer oud ras. Omdat het een Werkhond die oorspronkelijk uitsluitend bedoeld was om veestapels onafhankelijk te beschermen en geen klassiek huisdier is, werd het lange tijd minder opgemerkt. Al vele eeuwen wordt de Rafeiro do Alentejo dan ook gewaardeerd door herders, omdat het hen altijd van veel werk heeft verlost. Daarnaast waren deze honden ook populaire statusobjecten van grootgrondbezitters.

Aan het begin van de 20e eeuw waren de Rafeiros do Alentejo, als gevolg van de steeds voortschrijdende industrialisatie, bijna uitgestorven, niettemin werden ze in 1940 geregistreerd als rasstandaard. Kuddewaakhonden, zoals de Rafeiro do Alentejo, zijn tegenwoordig controversieel, omdat ze goed zijn in hun eigenschappen voor werkgebruik, maar des te meer minder geschikt als huishond.

De Rafeiro do Alentejo komt uit Alentejo, een Regio Portugal, die begint in het zuiden van de rivier de Taag en zich uitstrekt tot de Algarve. Over de exacte oorsprong is weinig bekend. Volgens aannames komen de voorouders van het zeldzame ras uit het Midden-Oosten. Waarschijnlijk, nadat de honden naar Portugal kwamen, werd het Portugese herdershondenras Cao da Serra da Estrela gekruist.

Hoewel de Rafeiro do Alentejo enkele volgelingen heeft, heeft dit ras zich nooit echt gevestigd. Vanwege zijn sterke natuurlijke instincten en moeilijke karakter, is dit ras nooit aan een gezinshond worden. Tot op de dag van vandaag is er zeer weinig fokkers, die de fokkerij van de Rafeiro do Alentejo hebben verzorgd.

Essentie & karakter van de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo is in zijn essentie beschermend, territoriaal, onafhankelijk, solide en rustig en heeft een zeer hoog zelfvertrouwen. Vooral ’s nachts zijn deze honden actief: zijn sterke instincten missen geen enkele beweging. Iedereen die zijn grondgebied binnenvalt, wordt onmiddellijk gearresteerd. Wie zich niet laat confronteren, zal onmiddellijk worden aangevallen. Normaal gesproken lijkt het temperament van de kudde waakhond nogal kreupel, maar wanneer hij actie onderneemt, wordt precies het tegenovergestelde duidelijk.

Op basis van zijn gedrag mag duidelijk zijn dat de Rafeiro do Alentejo is geen gezinshond en kan niet in een appartement worden gehouden. Hoewel hij trouw en loyaal is, bezit hij ook een aangeboren scherpte, die zo diep isHet anker is dat het nauwelijks te controleren is. De Rafeiro do Alentejo is gewend om alleen te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Hij heeft geen mensen nodig om zijn taken te vervullen, dus hij is ook niet bereid om zich te onderwerpen of te gehoorzamen.

Is de Rafeiro do Alentejos een familiehond?

Nee, de Rafeiro do Alentejo is het tegenovergestelde van een gezinshond. Het kan alleen worden gehouden onder zeer specifieke omstandigheden, die heel ver verwijderd zijn van de eisen die de meeste mensen tegenwoordig aan hun honden stellen.

Uiterlijk van de Rafeiro do Alentejo

Mannetjes kunnen een grootte bereiken tussen 66 en 74 cm en een gewicht van maximaal 60 kg, zijn iets kleiner en lichter met 64 tot 70 cm en maximaal 50 kg.

De Rafeiro do Alentejo is een groot hondenras dat zeer massief Handelingen. Het hoofd van het dier is omvangrijk, het lichaam sterk en gespierd. De Rafeiro do Alentejo heeft relatief kleine, bruine ogen met een attente uitstraling. Vanwege zijn massieve lichaam is de gang van de kudde waakhond meestal rustig. Het lichaam heeft een langwerpige vorm met een rechte rug en een laag geplaatste staart. De oren van de hond vallen opzij en zijn slechts licht mobiel.

De Rafeiro do Alentejo heeft een dichte en gladde, korte tot middellange vacht met een dikke ondervacht, waardoor het zelfs bij lage temperaturen buiten kan blijven. De vachtkleuren variëren van zwart tot grijs en geel tot wit, soms met vlekken. Ook gevlekte of gestroomde vacht kan voorkomen volgens de rasstandaard.

Indrukken van het hondenras

Opleiding & houding van de Rafeiro do Alentejo – Waar moet je op letten?

Een Rafeiro do Alentejo is niet geschikt om als gezelschaps- of gezinshond te houden. Liefhebbers van dit ras, die nog steeds een Rafeiro do Alentejo willen kopen, moeten de hond een zorgen voor een groot gebiedzodat hij zijn beschermende en waakzame instincten op de juiste manier kan leven. Vooral met dergelijke honden is het ook belangrijk om ze op de juiste manier te socialiseren en op te voeden. Eigenaren van dit ras moeten duidelijk kunnen maken wie de baas is, weten hoe ze grenzen moeten stellen, altijd de teugels in handen houden en accepteren dat deze dieren zeer vrijheidslievend zijn.

Hoewel de kudde waakhond een zeer gezellige en rustige indruk maakt, kan hij, indien nodig, erg snel en volhardend zijn. Hij beweegt zich graag binnen zijn territorium en veel, daarom is hij ook volledig ongeschikt om in de stad of in een kennel te houden.

De genetisch verankerde rol van de Rafeiro do Alentejo moet door elke eigenaar in aanmerking worden genomen. Als je geen kudde vee hebt waar de kudde waakhond voor kan zorgen, heb je op zijn minst een zeer groot perceel dat de hond kan bewaken. De Rafeiro is een uitstekende waakhond, Vooral ’s nachts.

De houding van de Rafeiro do Alentejo is passend alleen voor geavanceerde handlersdie bereid zijn de nodige compromissen te sluiten voor hun trouwe viervoeter. Bovenal zijn vroege socialisatie en een consistente hand belangrijk. Kuddewaakhonden kunnen niet speels worden getraind of omgekocht met voedsel, en ze zijn over het algemeen niet erg volgzaam. In opleiding zijn ervaring en vaardigheid net zo belangrijk als geduld en begrip voor de individuele zorgen van deze hond.

Hoe groot wordt een Rafeiro alentejo?

De Rafeiro do Alentejo is een zeer grote hond. Het kan een herstelhoogte bereiken van maximaal 74 cm.

Voeding van de Rafeiro do Alentejo

Er zijn bij de Rafeiro do Alentejo geen ras-typische eisen qua voeding. Elke hond moet echter een uitgebalanceerd en gezond dieet krijgen. Omdat de Rafeiro do Alentejo, net als veel grote honden, gevoelig is voor gewrichtsproblemen en veel voedingsstoffen nodig heeft als een grote hond, moet speciale aandacht worden besteed aan zijn dieet.

Nadat het energierijke puppydieet is stopgezet, is een Voedsel met minder eiwitten bij de adolescente hond. Eiwitrijk voedsel zorgt ervoor dat grote honden te snel groeien, waardoor ze later gewrichtsproblemen kunnen krijgen. Als de hond volgroeid is, is het aandeel van Eiwitten kunnen echter weer worden verhoogd.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om de Rafeiro do Alentejo met vers vlees te voeren en hem wat groenten en rijst aan te bieden. De kudde waakhond eet ook graag vis voor de verandering.

Individuele voedingsbehoeften kunnen een beetje variëren, afhankelijk van de grootte, leeftijd en activiteit van de hond. De toevoer van voldoende voedingsstoffen moet echter worden bereikt door de kwaliteit van het voer in plaats van de hoeveelheid. In dit geval zelfs voor zo’n grote hond als de Rafeiro do Alentejo een of twee maaltijden per dag.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Veel voorkomende ziekten zijn gebleven in dit vrij originele en minder wijdverspreide hondenras dat nauwelijks bekend is. Rafeiros zijn in principe robuuste honden, barstensvol kracht en gezondheid en kunnen tot 14 jaar bereiken. In principe is dit ras echter ook vatbaar voor de typische ziekten van grote en zware honden. Gewrichtsproblemen, heup- en elleboogdysplasieën kunnen daarom voorkomen.

Omdat de Rafeiro do Alentejo een hond is die meestal altijd buiten leeft, kan hij goed omgaan met kou. Lage temperaturen zullen hem niet schaden. Hij heeft een dichte ondervacht in zijn vacht, die hem verwarmt. Wat de warmtetolerantie betreft is dit zeker veel lager, omdat alle honden over het algemeen zeer slecht tegen hitte kunnen.

Hoe oud wordt een Rafeiro alentejos?

Een Rafeiro do Alentejo kan tot 14 jaar oud worden.

Verzorging van de Rafeiro do Alentejo

Aangezien de Rafeiro do Alentejo een werkhond is, is de verzorging relatief lage inspanning verbonden. De korte, gladde vacht is niet veeleisend, Moet echter regelmatig worden weggepoetst, omdat het haar zeer dicht en sterk is. Oren, klauwen en tanden moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig worden schoongemaakt. In het beste geval de Rafeiro do Alentejo gewend zijn aan een bepaald niveau van zorg, zelfs als puppy, omdat hij het anders later misschien niet zou toestaan.

Rafeiro do Alentejo – Activiteiten en Training

Kuddewaakhonden mogen niet worden geïnspireerd voor een ander beroep dan voor hun genetisch geprogrammeerde taak van Beschermer van vee of hun landgoed. Als ze voor deze taak worden gebruikt, hebben ze geen begeleiding van mensen nodig. In het beste geval groeien ze op met de kudde en leren ze hun werk zelfstandig. Voor een kudde waakhond is het dringend noodzakelijk dat hij zijn beschermende gedrag mag uitleven.

Deze dieren zijn niet geïnteresseerd in wandelingen, omdat ze niet per se de behoefte hebben om te verhuizen, tenzij ze hun eigendom moeten patrouilleren. Rafeiros do Alentejo sparen hun krachten uitsluitend voor hun werk, zodat ze in geval van nood tot de dood kunnen vechten. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om met hen te wandelen, omdat ze hun beschermende gedrag ten opzichte van andere wandelaars of honden kunnen vertonen.

Iedereen die probeert bal- of stokspelletjes te spelen met een kuddewaakhond zal in de meeste gevallen alleen maar onbegrijpelijke blikken of volledige onwetendheid oogsten. Behendigheid is ook niet geschikt voor dergelijke honden, omdat missen zowel de behendigheid en ijver van leren als de vreugde van gehoorzaamheid. Hetzelfde geldt voor andere soorten werk, zoals gehoorzaamheid of tracking.

De enige bezetting die kan worden aangeboden aan de Rafeiro do Alentejo is de Een eigendom bewakentenzij je een kudde schapen of geiten hebt. Het pand dat de hond moet bewaken, moet ten minste worden omheind met een hek van 1,5 meter hoogte, zodat de hond zijn territorium niet zelfstandig uitbreidt naar het naburige eigendom.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Rafeiro do Alentejo

Omdat het een vrij onbekend en weinig verspreid hondenras is, is er maar één ding om te weten over de Rafeiro do Alentejo: het is geen typisch huisdier, zoals we weten en verwachten van andere hondenrassen. Een Rafeiro zal nooit bij mensen komen op de manier die we van andere hondenrassen gewend zijn en is echt geschikt om te houden. Alleen voor explizite liefhebbers van het ras.

Is de Rafeiro do Alentejo een lijsthond?

Nee, de Rafeiro do Alentejo is geen lijsthond, maar moet in sommige deelstaten, zoals Hamburg, toch een karaktertest afleggen.

Nadelen van de Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo heeft een aantal nadelen ten opzichte van andere hondenrassen. Het is een van de moeilijkst te onderwijzen hondenrassen ooit, zal misschien nooit echt volgen en zo ja, alleen als de eigenaar een overeenkomstige soevereiniteit en veel kennis heeft in hondentraining. Bovendien is hij niet corrupt over voedsel.

Zelfs wat ons het meest natuurlijk lijkt qua hondenbezit, een wandeling maken, is met de Rafeiro niet of slechts in beperkte mate mogelijk. Naast zijn beschermende taak is deze hond meestal niet om te inspireren voor andere activiteiten. Als het niet op de juiste manier wordt bewaard, kan hij agressief en gevaarlijk worden.

Is de Rafeiro do Alentejo geschikt voor mij?

Een Rafeiro do Alentejo is alleen geschikt voor mensen die een groot perceel of eventueel veel dieren bezitten en die de hond een passende taak kan geven. Onder geen beding kan hij in appartementen of in steden worden gehouden, omdat zijn extreem hoge behoefte aan vrijheid daar niet kan worden vervuld.

Het ras is niet geschikt voor beginners of voor gevorderde hondenbezitters, maar alleen voor pure liefhebbers met veel hondenervaringdie zich bewust zijn van wat ze de hond te bieden hebben. A Rafeiro do Alentejo kan verwijzen naar: geen knuffeldier en geen alledaagse metgezel, maar een pure werkhond.

In sommige deelstaten in Duitsland moeten kuddewaakhonden ook een karaktertest ondergaan, wat waarschijnlijk minder te wijten is aan hun karakter of temperament en meer aan de verkeerde houding, wat zeker vaker voorkomt. Helaas komen veel kuddewaakhonden in dierenasielen terecht, omdat mensen zich uiteindelijk realiseren dat ze geen recht kunnen doen aan deze hond.