Sint Berdoodle – De Sint Bernard Poedel Mix Rasgids

sint berdoodle

De Sint Bernard Poedel mix is ook bekend als de Sint Berdoodle, soms afgekort tot de Sint Berdoodle.

Deze hond combineert elementen van zijn beide ouderrassen, waardoor hij zo groot kan zijn als een Sint Bernard of het formaat van een Standaard Poedel.

Dus ergens tussen de 40 en 150 pond!

Hoewel zijn exacte kenmerken zullen variëren, kun je rekenen op een intelligente en gezinsvriendelijke hond.

Wat staat er in deze gids

Saint Berdoodle veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Saint Berdoodle.

Saint Berdoodle: Ras in een oogopslag

  • Populariteit: Poedels op 7 en Sint Bernards op 48 op de meest populaire rassenlijst van de AKC.
  • Doel: Gezelschapshond
  • Gewicht: Overal tussen 40 en 160 pond
  • Temperament: Vriendelijk, intelligent, trouw

Saint Berdoodle Rasoverzicht: Inhoud

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Saint Berdoodle

Als je nog nooit van de Saint Berdoodle hebt gehoord, heb je een traktatie in petto. Deze schattig uitziende mix is een kruising tussen een Sint Bernard en een Poedel.

Mixen van de eerste generatie worden designerhonden genoemd, omdat ze met opzet zijn ontworpen als nieuwe rassen.

Er zijn veel argumenten over de vraag of deze praktijk goed of slecht is, en er zijn veel voorstanders aan beide kanten van het hek. Voorstanders van designerhonden beweren regelmatig dat ze gezonder zijn dan rashonden.

Hoewel dit moeilijk te bewijzen is, is er bewijs dat rashonden een verminderde kracht hebben in vergelijking met gemengde rassen.

heilige berdoodle

Ondertussen is voor een first gen mix als de St Berdoodle niet veel bekend over de exacte herkomst van het kruis.

Maar we kunnen meer te weten komen over de Sint Bernard Poedel mix door de geschiedenis van elk ouderras te onderzoeken.

Sint Bernard

Deze beminnelijke honden hebben hun naam te danken aan de Grote Sint-Bernardpas door de Alpen tussen Italië en Zwitserland.

Een Augustijner monnik genaamd Bernard de Menthon bouwde daar in het midden van de elfde eeuw een klooster en hospice.

Sint Berdoodle

Rond 1700 begonnen de honden van het klooster te werken als zoek- en reddingshonden voor verloren of gewonde reizigers.

De eerste vermelding van het fokken van deze honden buiten het gasthuis was door Heinrich Schumacher in Zwitserland in 1855. De Zwitserse Kennel Club werd opgericht in 1883 en nam de eerste Zwitserse Sint Bernard standaard aan in 1884.

Sinds die tijd zijn er drie verschillende Sint Bernard standaarden ontwikkeld. Er is een Amerikaanse standaard, die een aanpassing is van de oorspronkelijke Zwitserse versie. Er is ook een Engelse versie.

Nu is er een herziene Zwitserse versie die in 1993 door alle landen van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) is aangenomen.

Poedel

Poedels zijn meer dan 400 jaar geleden in Duitsland ontstaan als eendenjagers. Jagers fokten ze als waterzoekende honden.

honden met lange oren

Ze begonnen hun poten, nek en staart te scheren om te helpen met een grotere mobiliteit terwijl de honden zwommen. De rest van de vacht bleef intact om de Poedels warm te houden tijdens het zwemmen in koud water.

De Fransen vonden het resulterende uiterlijk zeer elegant, en Poedels werden zeer populaire honden in Frankrijk.

De Standaard Poedel was het origineel. Het is sindsdien doorgefokt tot de Miniatuur, en zelfs verder tot de Toy in het begin van de 20e eeuw.

Alle drie de variëteiten delen dezelfde rasstandaard, met uitzondering van de grootte.

De creatie van de St Berdoodle

Terwijl we bijna precies kunnen aangeven wanneer en waar de Poedel en Sint Bernard rassen zijn ontstaan, is het begin van de Sint Bernard Poedel mix een stuk vager.

Aangenomen wordt dat de mix in de jaren 1880 in de VS is ontstaan.

De Saint Berdoodle is niet erkend door de American Kennel Club (AKC), maar hij is geregistreerd bij verschillende registers van gemengde rassen, waaronder de volgende:

 • International Designer Canine Registry
 • American Canine Hybrid Club
 • Designer Dogs Kennel Club
 • Dog Registry of America, Inc.
 • Designer Breed Registry

Leuke feiten over Sint Berdoedels

De Sint Bernard ouder van de Sint Berdoodle mix heeft een lange en waardige geschiedenis. Ze worden vaak gebruikt als reddingshonden, wat een groot deel van hun blijvende aantrekkingskracht kan zijn. De honden gingen in paren op zoek naar mensen die in de sneeuw begraven lagen.

Ze graven door de sneeuw en proberen de reiziger wakker te maken. Als hij zich niet kon bewegen, ging een hond bovenop hem liggen om warmte te geven, terwijl de andere terugging naar het hospitium om hulp te halen.

Sinds het begin van de 18e eeuw en in de loop van ongeveer 200 jaar werden ongeveer tweeduizend mensen gered dankzij de inspanningen van Sint Bernards, waaronder verdwaalde kinderen.

Poedels hebben ook een levendige geschiedenis, omdat ze van oudsher werden gebruikt in Europese circussen, dankzij hun grote showpersoonlijkheden en vermogen om kunstjes te leren. Deze honden werkten zelfs als truffeljagers vanwege hun sterke neuzen.

Hoewel de St Berdoodle zich nog niet helemaal heeft gevestigd op dezelfde manier als de ouderrassen, groeien ze zeker in populariteit. Dus het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd!

Saint Berdoodle Uiterlijk

Een Sint Bernard Poedel mix kan eindigen met het uiterlijk van beide ouderrassen, of een mix van de twee.

Laten we eens kijken naar elk ouderras afzonderlijk, om enkele van de mogelijkheden te beoordelen.

Sint Bernard

Sint Bernards zijn een van de grootste hondenrassen.

Reuen wegen meestal tussen de 140 en 180 pond en zijn 28 tot 30 centimeter lang. Teven zijn iets kleiner, ruwweg 120 tot 140 pond en 26 tot 28 centimeter lang.

Deze vriendelijke reuzen hebben enorme hoofden met korte snuiten, donkere ogen en gerimpelde wenkbrauwen. Het zijn krachtig sterke en goed gebouwde dieren.

Sint Bernards hebben volgens de Amerikaanse rasstandaard een zeer dichte, kortharige vacht die glad maar taai is.

Er is ook een langharige Sint Bernard die erkend wordt door de FCI rasstandaard.

Sint Bernards zijn meestal wit en rood of wit en bruingeel.

Poedel

Poedels zijn er in drie mogelijke maten. Standaard Poedels zijn tussen de 60 en 70 pond voor reuen en 40 tot 50 pond voor teven. Ze zijn meestal meer dan 15 centimeter groot.

Dwergpoedels wegen tussen de 10 en 15 pond en zijn tussen de 10 en 15 centimeter lang. Toy Poedels wegen slechts 4 tot 6 pond en zijn korter dan 10 centimeter lang.

Poedels zijn goed geproportioneerde honden die vierkant gebouwd zijn en niet zo sierlijk als sommigen denken.

Ze hebben een lange, spitse snuit en lange oren die naar beneden hangen. Poedels hebben ofwel een harde, dichte, gekrulde vacht of een zwaar gecoordineerde vacht. De AKC beschouwt alleen Poedels met een effen gekleurde vacht onder de standaard.

Poedels kunnen echter in verschillende combinaties voorkomen. De rasstandaard kan elk van de volgende kleuren hebben:

 • Blauw
 • Grijs
 • Zilver
 • Abrikoos
 • Bruin
 • Café-au-lait
 • Cream
 • Wit

St Berdoodle Verschijningsreeks

Zoals je ziet, kan de grootte van de Sint Berdoodle potentieel nogal variëren! Natuurlijk is het bijna zeker dat jouw Berdoodle het resultaat is van een kruising met een Standaard Poedel. Dit beperkt het aantal enigszins, maar het laat nog steeds een potentieel bereik toe van 40 tot meer dan 150 pond.

De Standard Poodle St Bernard mix kan worden verwacht tussen de 40 en 180 pond in gewicht en 15 tot 30 centimeter hoog.

Ze kunnen ook sterk variëren in kleur en hebben een paar verschillende vachttypes.

De mini Saint Berdoodle is een andere mogelijkheid. Dit is het resultaat van een kruising van een dwergpoedel met een dwergsint-bernard.

Ze variëren meestal tussen 20 en 50 pond in gewicht en 14 tot 18 centimeter hoog. Er moet echter worden opgemerkt dat het “miniaturiseren” van een groot ras als de Sint Bernard meestal een kruising betekent, meestal gemengd met een Cocker Spaniel.

Dit zou uiteraard wat extra variaties aan uw Sint Berdoodle toevoegen.

Sint Berdoodle Temperament

De Sint Bernard is een van ’s werelds meest bekende en geliefde rassen. Het werd populair gemaakt door de Beethoven films en wordt beschouwd als een geduldige en waakzame “nanny” hond voor kinderen (denk aan Peter Pan).

Deze honden zijn ontstaan als zoek- en reddingshonden. Hun zorg voor mensen toont de loyaliteit van dit bescheiden ras. Ze worden beschouwd als charmante honden, maar kunnen speels en nieuwsgierig zijn.

Als je de Beethoven films, je weet hoe een “slechte” Sint Bernard kan zijn.

Zonder goede training en socialisatie kan de natuurlijke nieuwsgierigheid van een Sint Bernard leiden tot ongewenst en ongepast gedrag.

zwarte standaard poedel, Sint Berdoodle

Poedels zijn uiterst slimme honden die gretig en liefdevol zijn voor hun gezin, maar afstandelijk kunnen zijn tegenover vreemden.

Ze zijn echter zeer mensgericht en willen graag behagen als ze je eenmaal leren kennen. Hoewel ze atletisch gebouwd zijn, zijn Poedels in hun hart gevoelig. Ze vereisen een zachte, maar consequente aanraking.

Saint Berdoodles kunnen het temperament hebben van beide ouderrassen of een mix van de twee. Echter, aangezien beide ouderrassen menslievend zijn, is het een veilige gok dat Saint Berdoodles hetzelfde zullen zijn.

Trainen en oefenen van uw Sint Berdoodle

Sint Bernards hebben slechts matige lichaamsbeweging nodig. De meeste zullen blij zijn met een dagelijkse wandeling of speelsessie, zolang ze maar bij hun mensen kunnen zijn.

Vroege socialisatie en trainingslessen zijn uiterst belangrijk voor dit ras vanwege hun grootte en kracht. Het is belangrijk om ze manieren te leren voordat ze groot genoeg zijn om mensen omver te werpen of van tafel te eten.

Gelukkig zijn Sint Bernards meegaand en willen ze graag behagen, dus ze reageren over het algemeen goed op consequente training.

Poedels, ondertussen, zijn honden met meer energie die graag actief zijn. Ze werden gefokt als jachthonden, dus ze genieten en blinken uit in hondensporten als speuren, jagen en behendigheid.

Poedels zijn over het algemeen ook gemakkelijk te trainen dankzij hun intelligentie en inschikkelijkheid. Consequente positieve bekrachtiging is echter zeer belangrijk. Ze kunnen slecht reageren op geschreeuw of te harde tonen.

Positieve bekrachtiging is altijd een belangrijk aspect van de training, maar warmte en lof zijn nog belangrijker bij deze zachte zielen.

Een St Berdoodle zou kunnen eindigen met een matige of hoge bewegingsbehoefte. Maar omdat beide ouderrassen van mensen houden, zal het spelen met mensen waarschijnlijk hoog op de lijst van vereisten staan voor dit gemengde ras.

Een Berdoodle is waarschijnlijk ook gemakkelijk trainbaar, zoals beide ouderrassen zijn. Kijk voor meer specifieke informatie naar onze gidsen over potjestraining en krattraining.

Sint Berdoodle gezondheid en verzorging

Er zijn verschillende bekende erfelijke gezondheidsproblemen bij beide ouderrassen, waarvan sommige getest kunnen worden. Ga naar de Orthopedic Foundation for Animals om te zien welke tests voor elk ouderras worden aanbevolen.

Van Sint Bernards is bekend dat zij de volgende gezondheidsproblemen erven:

 • Bloat
 • Heupdysplasie
 • Oogziekten

Sint Bernards kunnen ook ernstig ziek worden als ze van een klimaat met airconditioning naar grote hitte gaan. Het is belangrijk om deze grote honden goed gekoeld te houden en veel water te geven bij warme temperaturen.

Poedels kunnen elk van de volgende gezondheidsproblemen erven:

Kleinere Poedels hebben minder kans op sebaceous adenitis of maagdilatatie-volvulus. Ze lopen echter een verhoogd risico op orthopedische problemen, waaronder patella luxatie en Legg-Calve-Perthes.

St Berdoodle Verzorging en Levensduur

Met twee redelijk gezonde ouders zal de Sint Bernard Poedel mix waarschijnlijk een redelijk gezonde hond zijn. Maar hij kan een van de bovenstaande aandoeningen erven.

De gemiddelde levensduur van een Poedel is ongeveer 12 jaar. Sint Bernards daarentegen worden gemiddeld 8 tot 10 jaar. Een Sint Berdoodle zal waarschijnlijk ergens in het midden vallen tussen 8 en 12 jaar.

Wat verzorging en verzorging betreft, zal de benodigde hoeveelheid echt afhangen van de ouderhond waar de pup op lijkt.

Heilige Berdoodle

De vacht van Sint Bernards is relatief onderhoudsarm. Ze moeten het grootste deel van het jaar wekelijks geborsteld worden met een slickerborstel of een metalen kam. Twee keer per jaar, tijdens het verharingsseizoen, is dagelijks borstelen nodig om losse haren te helpen verwijderen en klitten te voorkomen.

Poedels daarentegen hebben een zeer onderhoudsvriendelijke vacht. Ze verharen nauwelijks en worden vaak als hypoallergeen beschouwd. De gekrulde of gekoord vacht moet echter regelmatig getrimd of geknipt worden. Ze moeten ook elke dag worden geborsteld.

Een Sint Bernard Poedel mix kan de vacht hebben van beide ouderrassen of een mengeling van de twee. Dit betekent dat het een onderhoudsarme of een onderhoudsrijke vacht kan hebben. Als je een Sint Berdoodle pup overweegt, moet je op beide gevallen voorbereid zijn.

Sommige fokkers zullen beweren dat Sint Berdoodle pups hypoallergeen zijn. Wees je ervan bewust dat ze dat niet allemaal zullen zijn, zelfs met een krullende poedelachtige vacht. Als u of een familielid allergieën heeft, moet u het speeksel en het haar van de hond laten testen om er zeker van te zijn dat u er niet op zult reageren.

Maken Sint Berdoodles goede familie huisdieren?

Elk van de ouderrassen zijn beroemde goede familie huisdieren, dus het volgt dat de Sint Berdoodle ook goed zal passen in een gezin.

Het zal belangrijk zijn voor een Sint Bernard Poedel mix om een familie te hebben die de hele, of in ieder geval de meeste, tijd in de buurt is. Deze honden zijn graag sociaal en er kan ongewenst gedrag optreden als ze langere tijd alleen gelaten worden.

Als u een van deze honden overweegt, is het belangrijk te bedenken dat hun grootte, verzorgingseisen en bewegingsbehoeften sterk kunnen variëren.

Als u een puppy koopt, weet dan dat u kunt eindigen met een middelgrote, onderhoudsarme en energiezuinige hond. U kunt ook eindigen met een reus die evenveel weegt als een volwassen persoon, regelmatig professionele verzorging nodig heeft en veel energie heeft.

Of je krijgt iets ertussenin.

Sint Berdoodles zijn over het algemeen geweldig met andere honden, dieren en kinderen. Goede socialisatie en training zijn echter altijd belangrijk.

Een Sint Berdoodle redden

Ben je niet zeker over het thuisbrengen en trainen van een puppy? Of ben je bezorgd over hoe groot een Berdoodle zou kunnen worden?

Een van de beste aanbevelingen die we kunnen doen is het redden van een hond die een thuis nodig heeft.

Een hond redden is bijna altijd veel, veel goedkoper dan kopen bij een fokker. En het geeft je de kans om de grootte en het temperament van de hond zeker te weten.

Voor enkele voorgestelde reddingsverenigingen om te bekijken, bekijk onze lijst hier.

Het vinden van een Sint Berdoodle Puppy

Doodles, of honden die een Poedel ouder hebben, zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid. De Sint Berdoodle is daarop geen uitzondering. U kunt dus heel goed een fokker bij u in de buurt vinden.

Anders kunt u Saint Berdoodle pups online vinden via een van de eerder besproken registers voor gemengde rassen, of via websites van fokkers.

Zorg ervoor dat de fokker een goede naam heeft en dat de achtergrond van de ouderhonden, de gezondheid en de opvoeding van de pup bekend zijn. Alle pups moeten worden getest op bekende gezondheidsproblemen bij de ouderrassen.

U moet ook vragen om de elleboog- en kniescores van beide ouders te zien om de kans op dysplasie na te gaan.

Zorg ervoor dat je de fokker bezoekt en de ouders van de pup ontmoet, als dat mogelijk is. En de fokker zal er waarschijnlijk zeker van willen zijn dat u een goed thuis kunt bieden voor hun pup.

Als een fokker geen interesse toont in jou als potentiële hondeneigenaar, of weigert vragen te beantwoorden of een bezoek te brengen, zijn dat rode vlaggen. Blijf ook weg van puppyfabrieken en dierenwinkels.

Bekijk voor meer informatie over het vinden van een puppy onze puppy zoekgids.

Een Saint Berdoodle puppy opvoeden

Een puppy opvoeden is misschien niet zo makkelijk als het klinkt.

De zorg voor een kwetsbare Sint Berdoodle pup is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn enkele geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. Je vindt ze op onze Saint Berdoodle puppy pagina.

Saint Berdoodle producten en accessoires

Elk type hond heeft verzorgingsproducten, speelgoed en andere accessoires nodig.

Hier zijn een paar van onze samengestelde lijsten met relevante artikelen.

Voors en tegens van het krijgen van een Sint Berdoodle

Nadelen:

 • Kan een zeer grote hond zijn
 • Heeft veel socialisatie en training nodig
 • Kan enkele erfelijke gezondheidsproblemen hebben

Voordelen:

 • Waarschijnlijk erg slim
 • Goed met kinderen
 • Potentieel zeer vriendelijk
 • Een geweldige familiehond

De Sint Berdoodle met andere rassen vergelijken

Er is een zeer grote verscheidenheid aan rassen die zijn gemengd met de Poedel. Dit komt voor een groot deel door het feit dat Poedels over het algemeen intelligent en gezinsvriendelijk zijn. In combinatie met andere rassen met vergelijkbare lieflijke eigenschappen krijg je een winnend gemengd ras!

Een van onze favorieten is de Pyredoodle, de Poedel Grote Pyrenese mix.

Deze mix heeft enige overeenkomsten met de Sint-Berdoodle, omdat hij één ouderras deelt en het andere ouderras ook een grote, pluizige hond is. De Pyr kan de neiging hebben schuwer te zijn dan de Sint Bernard ouder. Deze mix werkt zeker goed als herdershond.

Kijk voor meer soortgelijke gemengde rassen naar ons artikel over poedelmixen.

Vergelijkbare rassen

Als u niet helemaal zeker bent over het thuisbrengen van dit exacte gemengde ras, zijn er genoeg andere opties om in overweging te nemen.

Hier zijn een paar voorgestelde mixen die kenmerken of eigenschappen gemeen hebben met de St Berdoodle.

Bekijk hier ook de andere populaire poedelmengsels!

Heilige Berdoodle Rasverenigingen

Er zijn niet veel rescues specifiek voor de Saint Berdoodle. Het is dus een goed idee om een kijkje te nemen bij opvangcentra die zich richten op de ouderrassen.

Hier zijn er enkele in de USA, UK, Australië en Canada.

Ken je andere reddingscentra die zich richten op de ouderrassen of op de Sint Berdoodle? Laat het ons weten in de commentaren!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Blumberg, J, 2016. Een korte geschiedenis van de Sint Bernard Reddingshond. Smithsonian
 • Beuchat, C. De mythe van hybride kracht bij honden…is een mythe. Het Instituut voor Kynologie, 2014.
 • Harasen, G. Patellaire luxatie. The Canadian Veterinary Journal, 2006.
 • Lim, C., Bakker, S., Waldner, C., Sandmeyer, L., Grahn, B., Cataract bij 44 honden (77 ogen): A comparison of outcomes for no treatment, topical medical management, or phacoemulsification with intraocular lens implantation. Canadian Veterinary Journal, 2011.
 • Pedersen, NC., Liu, H., McLaughlin, B., Sacks BN. Genetische karakterisering van gezonde en door sebaceous adenitis aangetaste Standard Poodles uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Wiley Online Library, 2012.
 • Trbolová, A., Ledecký, V. De relatie tussen het voorkomen van lenscataract en progressieve retinale atrofie en enkele categorieën poedelrassen. Folia Veterinaria, 2000.