Samojeed Hondenras Informatie Centrum – De Witte Wolf Gids

samojeed

Het ras Samojeed bestaat al honderden jaren. Ze worden ook vaak ‘lachende sammies’ genoemd!

Dit is een grote hond die tussen de 19 en 23 inch groot wordt en tot 65 pond weegt. Plus, hun dikke witte vacht die hen nog groter kan laten lijken!

U kunt verwachten dat een Samojeed hond vriendelijk, zachtaardig en speels is.

Maar zal hij geschikt zijn voor uw gezin? Lees verder om alles te weten te komen wat u moet weten.

Wat staat er in deze gids

Samojeed FAQ’s

Bekijk de populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Samojeed.

Met zijn prachtige witte vacht, brede, alerte ogen en vriendelijke karakter zal het geen verrassing zijn dat veel mensen zich afvragen of dit ras een geschikt huisdier voor hen zou zijn.

Ras in een oogopslag

 • Populariteit: 59 van de 195 rassen op AKC
 • Oorspronkelijk doel: Werkhond
 • Gewicht: 35 – 65 pond
 • Temperament: Vriendelijk, aanhankelijk, speels.

Als u zo iemand bent die zich afvraagt of dit ras in uw levensstijl zou passen, dan is dit het artikel voor u.

Samojeed Breed Review: Inhoud

Lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om te zien of je zou passen bij dit prachtige ras!

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

De Samojeed hond is gemaakt voor het werk. Zijn naam is afgeleid van het nomadische Samojedenvolk dat meer dan duizend jaar geleden naar Siberië trok.

Dit ras werd oorspronkelijk gebruikt voor de rendierjacht. Zo werden ze van vitaal belang voor het overleven van de Samojeden.

Ze werden gefokt om de koudste omstandigheden te weerstaan. Dit ras was de belichaming van een werkhond die naadloos overging in gezelschap. Ze boden hun meesters bescherming, voedsel, export en warmte in de ongelooflijk barre omstandigheden van Siberië.

Samojeed

Maar na verloop van tijd veranderde deze hond van rendierjager in rendierhoeder. Ze dreven het vee en beschermden het in heel Siberië.

Internationale Ontdekking

Het ras Samojeed was relatief onbekend in de rest van de wereld tot later in de 18e eeuw. Ontdekkingsreizigers kwamen het ras tegen toen ze door de Siberische regio reisden.

De ontdekkingsreizigers keerden terug naar Engeland met het ras, waar ze snel favoriet werden onder hondenliefhebbers. Inclusief Koningin Alexandrië!

De Samojeed werd officieel geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club (AKC) in 1906. En vandaag staat hij op nummer 59 van de 195 op de AKC’s lijst van Amerika’s meest populaire hondenrassen.

Leuke feiten over de Samojeed

Dit ras verovert het internet stormenderhand! Een Samojeed genaamd Lucy uit Schotland is een Instagram ster geworden.

Ze post foto’s en reviews van verschillende soorten chips! Ze heeft momenteel meer dan 16.000 volgers.

Een andere populaire Samojeed genaamd Maya heeft een indrukwekkende 1,9 miljoen volgers op haar Instagram account! Bekijk hier hoe schattig ze is!

Samojeed Uiterlijk

Adembenemend en massief, de kenmerken van dit ras behoren tot de mooiste in de hondenwereld.

En terwijl het formaat van de Samojeed vrij groot is, heeft het ras een overvloedig dikke vacht die hem nog groter doet lijken! In feite heeft hij onze lijst gemaakt van honden die op beren lijken!

De hoogte en het gewicht van dit ras variëren, afhankelijk van of de hond een reu of een teef is.

Een reu is 21 tot 23,5 centimeter lang en weegt 45 tot 64 pond. Maar een teefje is 19 tot 21 centimeter en kan ongeveer 35 tot 50 pond wegen.

Hoewel de volgroeide een vrij groot ras is, bestaat er niet zoiets als een “reuze Samojeed” ras. Er zijn er gewoon een paar die groter zijn dan anderen.

Vacht

Deze hond is er in drie kleurvarianten:

 • Wit
 • Wit en Biscuit
 • Cream

Het ras heeft een dikke, dubbele vacht en een langgepluimde staart die over zijn rug krult. Hij heeft rechtopstaande oren. Maar, zijn beroemdste kenmerk is een winnende glimlach!

In feite, kende je het beroemde gebruik van de Samoyed glimlach? Het helpt om te voorkomen dat hij gaat kwijlen!

Dit is een handige eigenschap om te evolueren met dit ras. Kwijlen in ijskoude omstandigheden had kunnen leiden tot bevroren ijspegels op de snuit van deze arme hond tijdens zijn werkdagen in Siberië!

Samojeed Temperament

De persoonlijkheid van de Samojeed is misschien wel een van zijn meest innemende kwaliteiten. Bekend om zijn vriendelijke aard en zachte aanleg, is het temperament van dit ras ideaal voor gezinnen met kinderen en andere honden.

Dit ras staat ook bekend om zijn grappige gevoel voor humor en ondeugende aard. Hij is vriendelijk tegen iedereen en vindt vreemden niet erg.

Hij kan echter niet goed overweg met kleinere huisdieren zoals katten. In feite kan hij er een spel van maken kleinere huisdieren op te jagen vanwege zijn jachtinstincten. Vroege socialisatie is de sleutel tot de opvoeding van een veelzijdige en gelukkige hond.

En hoewel relatief goed opgevoed, kan dit ras een beetje koppig zijn en niet van verveling houden. Maar training vanaf jonge leeftijd kan hierbij helpen.

Relatie met eigenaars

De Samojeed gedijt goed in een liefdevolle omgeving en wil niets liever dan de tijd en genegenheid van zijn eigenaar.

Gefokt om schouder aan schouder met zijn baasjes te leven, vormt deze hond van nature een zeer hechte band met degenen die hij als familie beschouwt. Plus, hoewel hij zeer goed bestand is tegen barre weersomstandigheden, is dit geen ras dat als een buitenhond moet worden beschouwd.

De hechte band van de Samojeed met zijn familie kan dus een zegen en een vloek zijn. Want deze hond kan het niet aan om urenlang alleen gelaten te worden.

In feite wordt het aanbevolen dat degenen die ervoor kiezen om dit ras te nemen, ofwel een zeer flexibel werkschema hebben of in staat zijn om thuis te werken.

Uw Samojeed trainen en oefenen

Dit is een zeer groot ras dat dagelijks beweging en speeltijd nodig heeft. Hij houdt van rennen en spelen in de achtertuin. Maar toekomstige eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun tuin veilig is afgesloten en omheind.

Dit is een hond die werd gefokt om vrij rond te lopen in Siberië. Houd daar dus rekening mee als u hem uitlaat of buiten laat.

Hoewel hij van zijn familie houdt en een ongelooflijk sterke band met zijn mensen heeft, heeft hij ook een natuurlijk instinct om te rennen en te verkennen.

Als hij van de lijn wordt losgelaten of als hij uit zijn huis of tuin ontsnapt, kan hij weglopen en is hij perfect in staat om kilometers af te leggen.

Trainingstips

Wat betreft de training van uw Samojeed, houd in gedachten dat hij zeer intelligent is. Hij zal graag leren en u een plezier doen. Maar het kan wat geduld en consistentie vergen, aangezien hij koppig en ondeugend kan zijn.

Wij bevelen graag het positieve beloningssysteem aan, vooral traktaties en lof. U kunt hier meer over leren in onze trainingen.

En omdat dit zo’n groot ras is, mag u niet vergeten dat vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining vanaf de puppytijd de sleutel is om ervoor te zorgen dat dit ras leert om voorzichtig aan de lijn te lopen. U wilt niet dat hij u over de stoep sleept!

Vroege socialisatie zal er ook toe bijdragen dat de prachtige en lieve Samojeed zich aanpast en goed kan omgaan met veel verschillende omgevingen en situaties.

Samojeed gezondheid en verzorging

Hoewel dit typisch een sterk ras is, is deze hond vatbaar voor verschillende erfelijke gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen kunnen zijn:

 • Heupdysplasie
 • Progressieve retinale atrofie
 • Hartproblemen, zoals aortastenose en pulmonale stenose
 • Diabetes
 • Hypothyreoïdie.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke gezondheidsproblemen bij uw hond, kunt u een vroegtijdig gezondheidsonderzoek overwegen.

U moet ook in gedachten houden dat elke herhaalbare fokker gezondheidscertificaten zal kunnen overleggen waaruit blijkt dat hun honden zijn gescreend op een van de bovengenoemde problemen.

samojeed

Levensverwachting

De levensduur van de Samojeed is ongeveer 12-14 jaar, wat over het algemeen vrij lang is voor een groter hondenras!

Dit is echter slechts een gemiddelde. U kent dus wellicht Samojeed honden die nog langer hebben geleefd dan dit! Met de juiste zorg is het mogelijk dat deze grote, mooie honden nog langer leven!

Voedingsbehoeften

Zoals alle honden gedijt de Samojeed op een hoogwaardige hondenvoeding met echte vleeseiwitten als eerste paar ingrediënten.

Aangezien dit een groter ras is, zal hij het het beste doen met een hondenvoer dat gericht is op grotere honden. Grotere rassen hebben bepaalde voedingsstoffen nodig voor hun bot- en spierontwikkeling, die specifieke voeding kan bieden.

Uw Samojeed moet een hoogwaardige voeding eten die specifiek is voor zijn leeftijd, gewicht en activiteitsniveau.

En natuurlijk moet er altijd vers water voor hem beschikbaar zijn. Experts raden ook aan om traktaties met mate te geven, maar wanneer nodig, vooral tijdens de training!

Onderzoek elk menselijk voedsel dat u uw Samojeed wilt geven als traktatie, want niet al het menselijk voedsel is veilig voor onze harige vrienden.

Verharen

Verharen Samojeden? Het antwoord is ja, en nogal overdadig ook!

Als je overweegt deze hond aan je huishouden toe te voegen, moet je zeker rekening houden met verharen.

Zoals eerder vermeld, heeft het ras een dubbellaagse vacht. Zijn eerste laag is dik en wollig en zijn buitenste laag is vrij lang en overvloedig.

Deze hond verhaart consequent het hele jaar door. Maar tijdens het verharingsseizoen, dat twee keer per jaar plaatsvindt, wordt de verharing nog heviger.

Dit betekent dat de verzorging van uw hond wat tijd en geduld vergt.

Verzorging en baden

Hoewel het behoorlijke zelfverzorgers zijn, moet dit ras bijna dagelijks geborsteld worden om al dat losse haar onder controle te houden. Borstelen helpt ook om te voorkomen dat zijn lange, buitenste laag haar mat wordt.

En hoewel hij ten minste twee keer per week een verdere, grondigere verzorging nodig heeft, hoeft de Samojeed slechts af en toe in bad.

Uw hond zal ook om de drie weken zijn nagels moeten laten knippen om te voorkomen dat ze breken. Zijn oren moeten ook regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat vocht en was zich ophopen en oorontstekingen veroorzaken.

Zijn Samojeden goede familie huisdieren?

Deze hond is prachtig, intelligent en zeer vriendelijk. Maar dat betekent niet dat hij in ieders levensstijl past.

Sommige eigenschappen van dit ras maken hem tot een ideaal gezinshuisdier en een prachtige keuze voor mensen die voor het eerst een hond bezitten. Maar, hij is ook een hond die veel tijd en aandacht vraagt en het niet tolereert om alleen te zijn.

De Samojeed doet het het beste in gezinnen met flexibele werkschema’s die het mogelijk maken om vaak gedurende de dag thuis te komen. Of met een gezinslid dat vanuit huis werkt.

En hoewel dit ras goed overweg kan met kinderen en andere honden, moet u extra voorzichtig zijn wanneer u hem alleen laat met kleinere huisdieren zoals katten, want de Samojeed is een jager in hart en nieren en kan het leuk vinden kleinere dieren op te jagen.

Ruimte voor beweging

Potentiële Samojeed eigenaren moeten ook nadenken over hun erf. Heeft u een omheind en veilig erf waarin uw hond niet kan ontsnappen? Vergeet niet dat dit ras in staat is om weg te lopen en kilometers ver te reizen.

Gelukkig is dit ras zeer aanpasbaar aan de meeste woningtypes, of het nu huizen of appartementen zijn, zolang aan zijn bewegingsvereisten wordt voldaan.

Dus, als je van het buitenleven houdt en een hond nodig hebt om mee op avontuur te gaan, in staat bent om je puppy te verzorgen als dat nodig is, en een flexibel werkschema hebt dat je in staat stelt om voldoende aandacht te geven aan dit liefdevolle ras, dan zou hij een geweldige metgezel voor je zijn.

Het redden van een Samojeed

Er zijn veel voordelen aan het redden van een hond uit een asiel. Eén daarvan is de prijs.

Als je je Samojeed puppy wilt redden, liggen de adoptiekosten rond de $50 tot $100, en vaak dekken asielen de eerste dierenartskosten.

Klik hier voor een lijst van reddingscentra voor dit ras.

Het vinden van een Samojeed Puppy

Als u een Samojeed puppy wilt vinden, heeft u geluk. Dit is een zeer populair ras, met veel bronnen die dit hondenras verkopen. Er kan echter een stevig prijskaartje aan hangen.

Echter, populaire rassen betekenen een hogere kans voor slechte fokkers en puppy-molens om te profiteren. Wees er dus zeker van en doe je onderzoek voordat je de sprong waagt om een Samojeed aan te schaffen.

Een van de voordelen van het krijgen van uw puppy van een fokker is dat gerenommeerde fokkers in staat zullen zijn om certificaten te verstrekken die bewijzen dat hun rassen zijn gescreend op hun gezondheid.

U kunt een prijs verwachten van $500 tot meer dan $1000, met prijzen die nog hoger liggen als de ouders van uw hond van showkwaliteit zijn.

Het opvoeden van een Samojeed Puppy

Een puppy opvoeden kan in het beste geval een uitdaging zijn.

Als u merkt dat u hulp nodig heeft bij het aanleren en opvoeden van uw nieuwe puppy, kijk dan eens naar onze puppytrainingscursussen of trainingsgidsen.

samojeed

Deze kunnen een goed uitgangspunt zijn voor training.

Populaire Samojeed Rassenmixen

Misschien is een raszuivere Samojeed niet de juiste keuze voor u. Sommige mensen kiezen liever voor een gemengd ras.

Hier zijn enkele gemengde rassen met de Samojeed:

 • Samojeed Akita mix
 • Husky Samojeed mix
 • Golden Retriever Samojeed mix

Vergelijkbare rassen

Misschien is dit helemaal niet het ras voor uw huis. Als u een soortgelijke hond wilt, maar niet zeker bent van de Samojeed, kijk dan eens naar enkele van de onderstaande rassen:

Voor- en nadelen van een Samojeed

Laten we de voor- en nadelen van dit populaire ras eens op een rijtje zetten om te zien of het bij uw huis past.

Nadelen

 • Heeft veel en regelmatig beweging nodig
 • Kan niet te lang alleen gelaten worden
 • Goed in het ontsnappen van werven
 • Past niet in huizen met kleine dieren
 • Kan soms koppig zijn
 • Zwaar verharend ras

Pros

 • Vrolijk, sociaal, vriendelijk ras
 • Intelligent en vaak gemakkelijk te trainen
 • Geweldig voor gezinnen met veel tijd om samen door te brengen
 • Perfect voor actieve gezinnen
 • Heeft een lange gemiddelde levensduur

Samojeed producten en accessoires

Bekijk enkele van onze gidsen om u te helpen de beste producten voor uw nieuwe puppy te kiezen.

Samojeden rasverenigingen

Neem een kijkje bij de volgende reddingscentra als u op zoek bent naar een Samojeed.

Laat ook zeker diegene die we gemist hebben achter in de commentaren!

USA

UK

Gerelateerde artikelen

Referenties en verdere lectuur

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Dogs Owned In England. The Veterinary Journal
 • Schalamon et al. 2006. Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar. Pediatrie
 • Duffy D et al. Rasverschillen in hondenagressie. Toegepaste dierlijke gedragswetenschap 2008
 • Strain G. Deafness prevalence and pigmentation and gender associations in dog breeds at risk. Tijdschrift voor diergeneeskunde 2004
 • Packer et al. 2015. Impact of Facial Conformation On Canine Health. PlosOne
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Meyers VN, Jezyk PF, Aguirre GD, Patterson DF, Short-Limbed Dwarfism and Ocular Defects in the Samoyed Dog, Journal of the American Veterinary Medical Association.
 • Betsy Sikora Siino, Samojeden: A Complete Pet Owner’s Manual,
 • Ross D. Clark, DVM, Medical, Genetics & Behavioral Risk Factors of Samoyeds,
 • Peter Pongracz, Adam Miklosi, Victoria Vida, Vilmos Csanyi, The Pet Dogs Ability for Learning from a Human Demonstrator in a Detour Task is Independent From the Breed and Age, Applied Animal Behavior Science,
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, blz. 143-153.
 • Nathan B Sutter en Elaine A Ostrander, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics, Volume 5, blz. 900-910.