Schipperke Mixen – Ongebruikelijke hybriden van dit ongewone ras

schipperke Mixen

Schipperke mixen zijn schattige combinaties die je moet bekijken! Het hondenras Schipperke is misschien geen begrip, maar deze kleine Belgische pup heeft een fascinerende geschiedenis!

Het verhaal van het Schipperke begon in het middeleeuwse Noord-België en baande zich gestaag een weg over de wereld, totdat het ras in 1904 formeel werd erkend en geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club.

Leer in dit artikel meer over enkele van de meest populaire Schipperke mix honden van vandaag!

Het Schipperke is een hedendaagse afstammeling van een nu uitgestorven grote, zwarte, Belgische herdershond genaamd de Leauvenaar.

schipperke mengsels

In België wordt de naam uitgesproken als “Sheep – er – ker.” In Amerika is de meer typische uitspraak “Skip – er – ker.”

Deze kleine hond ontleent zijn naam aan het grondwoord “schip”, wat “boot” betekent. Vandaag de dag staat dit ras nog steeds liefkozend bekend als de “Kleine Kapitein.”

Hoewel het Schipperke bekend staat om zijn uitmuntendheid in het hoeden van vee, de jacht op klein wild, hondenatletiek en het bewaken van huizen, houden deze honden ook van knuffelen met hun mensen!

Grootte, hoogte en gewicht

De “Little Captain” is inderdaad klein – het volledige volwassen gewicht van deze zwarte pluizenbol ligt tussen 10 en 16 pond en de meeste volwassenen zijn slechts 10 tot 13 centimeter groot.

In het verleden werd de staart van het Schipperke vaak in de eerste levensweek gecoupeerd. Pups kunnen geboren worden met een volle staart, een halve staart of een nopje. Buiten de Verenigde Staten is het couperen van staarten nu op de meeste plaatsen verboden.

Persoonlijkheid en temperament

Een goed gefokt, goed gesocialiseerd en getraind Schipperke kan gelukkig leven in elke ruimte, mits aan hun dagelijkse behoefte aan beweging en spel wordt voldaan.

Een verveeld, verwaarloosd of geïsoleerd Schipperke kan echter snel veranderen in een meedogenloze blaffer en een bedreiging vormen voor woninginrichting en landschapsarchitectuur.

Vachtverzorging en verharing

De weelderige, volle, dubbellaagse vacht van het Schipperke is vrij eenvoudig te onderhouden. In de meeste gevallen is een wekelijkse borstelbeurt en af en toe een bad voldoende.

Maar deze pup met dubbele vacht verhaart het hele jaar door en doet van tijd tot tijd iets wat “blaasvacht” wordt genoemd, waardoor u misschien denkt dat u een veel grotere, harigere hond heeft!

Gezondheid en levensduur

Het Canine Health Information Center (CHIC) beveelt aan alle ouderdieren vooraf te testen op heupdysplasie, patella luxatie, oogproblemen en auto-immune thyroïditis.

Optionele tests zijn hartfunctie en mucopolysaccharidosis IIIB (MPSIIIB).

De typische levensverwachting van het Schipperke is 12 tot 14 jaar.

Schipperke Mengelingen

Hybride fokken is een zeer specifiek type fokprogramma voor honden, gebaseerd op een theorie die “heterosis” of “hybride kracht” wordt genoemd.

Deze theorie stelt dat het mogelijk is om de raszuivere genenpool voor toekomstige generaties honden te versterken door nieuwe genetische diversiteit toe te voegen zonder wenselijke eigenschappen te verliezen.

Echter, wanneer een Schipperke wordt gemengd met een ander ras, is er geen garantie welke eigenschappen de pups van elke ouder zullen erven.

Het is dus belangrijk om van beide ouderrassen te houden voordat u zich verbindt aan hun nakomelingen!

Laten we eens kijken welke mixen je zou kunnen tegenkomen als je zoekt naar verschillende Schipperke types.

Affenpinscher Schipperke Mix

Ook bekend als een: Affenschip

Het Affenschip is een kleine pup die tussen de 7 en 16 pond weegt. Deze hond kan wel 12 tot 15 jaar oud worden.

De invloed van de Affenpinscher zal waarschijnlijk de neiging tot verharen van het Schipperke veranderen. Maar borstelen blijft een prioriteit.

Deze pup kan enkele van de gezondheidsproblemen erven die samenhangen met de verkorte (brachycephale) snuitvorm van de Affenpinscher.

Australian Shepherd Schipperke Mix

Ook bekend als: Aussieschip

De Aussieschip weegt over het algemeen 10 tot 65 pond. Een typische levensduur voor deze hond is 12 tot 15 jaar.

Deze hond zal verharen – daar kunt u op rekenen! Regelmatig borstelen is handig om vooral de seizoensgebonden verharing onder controle te houden.

Deze hond erft een slimme, levendige, actieve persoonlijkheid van beide ouders. Maar als extra bonus erft uw Aussieschip waarschijnlijk een zekere mate van de aanleg voor het leren van trucjes van de Australische herder!

Border Collie Schipperke Mix

Ook bekend als: Border Schipper

U kunt verwachten dat het volwassen gewicht van uw Border Schipper ergens tussen de 10 en 55 pond ligt. De levensverwachting voor deze hybride hond is 12 tot 15 jaar.

Regelmatige en seizoensgebonden verharing komt voor bij deze hybride hond.

Als uw pup meer op de Border Collie ouder lijkt, kunt u uw hond misschien inschrijven voor hondensporten om wat overtollige energie te verbranden.

Chihuahua Schipperke Mix

Ook bekend als: Schiphuahua

Door de invloed van het Chihuahua-ras wordt de Schiphuahua een tengere pup met een gewicht van 6 tot 16 pond.

Deze hond kan niet veel verharen, afhankelijk van welke invloed van de ouderhond overheerst.

De Schiphuahua zal risico lopen op enkele van de gezondheidsproblemen geassocieerd met de bracycephale (platte) snuitvorm van de Chihuahua kant.

Corgi Schipperke Mix

Ook bekend als: Corgischip

De Pembroke Welsh Corgi is het Corgi-ras dat het meest gebruikt wordt in hybride fokprogramma’s. De Corgischip weegt tussen de 10 en 20 pond met een levensduur van 12 tot 15 jaar.

Deze hond verhaart zeker het hele jaar door en per seizoen. Verwacht een actieve hond die geniet van dagelijkse beweging en spel.

Corgischips erven tot op zekere hoogte de verkorte poten die kenmerkend zijn voor het Corgi-ras.

Teckel Schipperke Mix

Ook bekend als: Schippershund

De Schippershund heeft een volwassen gewicht van minder dan 11 pond tot 32 pond. U kunt verwachten dat een Schippershund 12 tot 16 jaar oud wordt.

Deze pup verhaart niet zo veel, afhankelijk van het vachttype van de teckel (glad, draad, kort of lang). Deze hond is waarschijnlijk een uitstekende waakhond!

Verwacht dat uw Schippershund enigszins verkorte poten vertoont, zoals de rasgeschiedenis van de Teckel voorschrijft.

Duitse Herder Schipperke Mix

Ook bekend als: Duits Schipperke

Deze hybride hond wordt één van de grootste in de hier besproken hybride groep. Het volwassen gewicht van de Duitse Schipperke kan variëren van 10 tot 90 pond! De levensduur van deze hond varieert van 7 tot 15 jaar.

Het Duitse Schipperke verhaart het hele jaar door en per seizoen, maar de vacht is doorgaans gemakkelijk te onderhouden.

Verwacht een hond die vriendelijk is met “hun” mensen, maar enigszins gereserveerd rond voor hen onbekende mensen en dieren. Deze hond heeft een sterk bewakingsinstinct.

Labrador Retriever Schipperke Mix

Ook bekend als: Schipperke Retriever

Door kruising van de beroemde vriendelijke Lab met het Schipperke krijg je de Schipperke Retriever. De typische levensduur van deze hond is 10 tot 15 jaar.

Wat je bij deze hond kunt verwachten is veel verharen!

Een grotere wild card is of uw pup enige waakhond capaciteiten zal hebben (Labs vaak niet terwijl Schipperkes dat zeker wel hebben). Maar verwacht zeker een liefdevolle en trouwe hond!

Maltezer Schipperke Mix

Ook bekend als: Schipperke

De Schippese is een zeer kleine speelgoedpup, met een gewicht van minder dan 7 pond tot 16 pond. Deze hybride hond heeft een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Door de invloed van de Maltezer zult u waarschijnlijk niet veel verharen, maar borstelen is belangrijk om klitten te voorkomen.

Van de Maltezer kant, wees je bewust van enkele potentiële gezondheidsproblemen, waaronder de brachycephale (platte) snuitvorm en hydrocephalus (water op de hersenen).

Dwergpinscher Schipperke Mix

Ook bekend als: Schipapin

De Schipapin weegt volgroeid waarschijnlijk tussen de 8 en 16 pond. Deze hond is klein maar stevig – een natuurlijke atleet. De algemene levensverwachting van de Schipapin is 12 tot 16 jaar.

Hoewel u het hele jaar door en per seizoen matige verharing kunt zien, is het borstelen van het onderhoud eenvoudig en snel.

Deze pup beseft waarschijnlijk niet dat hij klein is en kan een uitstekende waakhond zijn.

Papillon Schipperke Mix

Ook bekend als: Schipapap

Door de Papillon met vlinderoren te kruisen met het volledig zwarte Schipperke krijg je de Schipapap, een pup die zeker opvalt. Deze hond weegt 5 tot 16 pond en kan 12 tot 16 jaar oud worden.

Uw Schipapap kan helemaal niet of slechts matig verharen, afhankelijk van welke ouderhond uw pup het liefst heeft. Borstelen is de sleutel tot het voorkomen van klitten.

Deze vrolijke, avontuurlijke, kleine pups lijken het niet te weten, maar ze zijn delicaat en hebben misschien extra toezicht nodig om te voorkomen dat ze van meubels afspringen en pootverwondingen veroorzaken.

Pomeriaan Schipperke Mix

Ook bekend als: Schipapom

De Schipapom is een van de kleinste pups in deze hybride hondengroep, met een gewicht van slechts 3 pond tot 16 pond. Hun levensverwachting is 12 tot 16 jaar.

Deze hond verhaart niet zichtbaar veel, maar borstelen is een bijna dagelijkse noodzaak om de haren die in de vacht vastzitten te verwijderen voordat ze gaan klitten.

Uw Schipapom zal een zekere mate van het brachycephale (platte) snuittype van de Pomeriaan hebben. Deze snuitvorm kan levenslange gezondheidsproblemen opleveren.

Dwergschnauzer Schipperke Mix

Ook bekend als: Schnauzerschip

De Schnauzerschip is een kleine hond van 10 tot 20 pond. Deze hond wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

U kunt uw borstel- en verzorgingswerkzaamheden bij deze meestal niet verharende hybride zeker verlichten door te kiezen voor een dichte clip.

Het Schnauzerschip is een uitstekende, en enthousiaste, atleet.

Poedel Schipperke Mix

Ook bekend als: Schipperpoo

De niet verharende poedel is een favoriet voor hybride fokprogramma’s. Hier is de Poedel ouder meestal een miniatuur of speelgoed Poedel in plaats van een standaard.

Verwacht een volwassen Schipperpoo die 4 tot 16 pond weegt en een levensduur heeft van 10 tot 18 jaar.

Deze hond zal waarschijnlijk een natuurlijke en enthousiaste atleet zijn en kan ook van zwemmen houden!

Mopshond Schipperke Mix

Ook bekend als: Mopshond

De Schipapug weegt over het algemeen 10 tot 18 pond en wordt 12 tot 15 jaar.

Deze hond zal waarschijnlijk een vacht erven die vrij gemakkelijk te borstelen en te onderhouden is, maar wel zal verharen.

Uw Schipapug zal waarschijnlijk enkele van de gezondheidsproblemen erven die bekend zijn bij honden met een plat gezicht (brachycephalic) zoals de Mopshond.

Rat Terrier Schipperke Mix

Ook bekend als: Rataschip

De Rataschip weegt 10 tot 25 pond en is een stevig, atletisch hondje. Deze hond heeft een levensverwachting van 12 tot 18 jaar.

Deze pup zal het goed doen met een wekelijkse borstelbeurt.

Verwacht van uw Rataschip dat hij levendig en plezierig is en een enthousiaste leerling tijdens de training.

Shiba Inu Schipperke Mix

Ook bekend als: Schibaschip

De Shibaschip weegt 10 tot 23 pond en wordt 12 tot 16 jaar.

Deze hond verhaart het hele jaar door en seizoensgebonden.

Controleer de hondenwetgeving van uw staat en overleg met uw verzekeraar voordat u een Shiba mix pup in uw gezin opneemt. Deze honden zijn mogelijk niet in alle staten toegestaan.

Shih Tzu Schipperke Mix

Ook bekend als: SchipTzu

De SchipTzu weegt als volwassene niet meer dan 9 tot 16 pond en wordt over het algemeen 10 tot 18 jaar.

Deze hond verhaart misschien helemaal niet als uw pup meer op de Shih Tzu lijkt. Anders zal het verharen licht zijn. Maar wees voorbereid op veel borstelen om de vacht van uw hond klitvrij te houden.

Wees ervan bewust dat uw pup de brachycephale (platte) snuitvorm kan erven van de Shih Tzu ouder.

West Highland White Terrier Schipperke Mix

Ook bekend als: Westeke

Het Westeke kan 10 tot 20 pond wegen en leeft 12 tot 15 jaar.

Uw Westeke in een korte puppyclip houden zal uw verzorgingstaken zeker verlichten, vooral als uw pup meer op de Westie-ouder lijkt!

Deze hond is actief, speels en een natuurlijke atleet.

Yorkshire Terrier Schipperke Mix

Ook bekend als: Yorkieschip

De Yorkieschip weegt minder dan 7 pond tot 16 pond en heeft een typische levensverwachting van 11 tot 15 jaar.

Deze hond verhaart mogelijk niet, afhankelijk van welke ouder (de niet verharende Yorkie of het verharende Schipperke) uw pup naziet. Maar met de Yorkie invloed komt veel borstelen om klitten te voorkomen!

Qua gezondheid zal deze pup waarschijnlijk worden beïnvloed door de korte snuitvorm die brachycephalic (plathoofdig) wordt genoemd en die bepaalde bekende gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Zorg er altijd voor dat u de gezondheidsgeschiedenis van uw potentiële ouder controleert bij een dierenarts en vraag uw potentiële fokkers naar eventuele vragen of zorgen.

Schipperke mixen zijn typisch klein, dus ze zullen blij zijn met elk formaat huis, zolang ze actief en vermaakt worden gehouden!

Heb jij een favoriete Schipperke mix pup van de honden die je hier hebt ontmoet? Deel je favorieten in de comments!

Referenties en bronnen

Anastasio, A., “What Was the Schipperke Bred to Do?”, American Kennel Club, 2017.

Stanchina, J., “Rasgeschiedenis,” Schipperke Club of America, 2019.

Thistle, C., et al, “FAQ’s over Schipperkes,” Colonial Schipperke Club, 2019.

Ellinwood, N.M., et al, “Een model van mucopolysaccharidosis IIIB (Sanfilippo syndroom type IIIB): N-acetyl-alpha-D-glucosaminidase deficiëntie in Schipperke honden,” Journal of Inherited Metabolic Diseases, 2003.

Taylor, M., “The Dog Days of Summer: Hybrid Dogs,” Princeton/The Dog, 2018.

Eschner, K., “The Evolution of Petface,” Smithsonian Science, 2018.

Fern-King, C., “Hydrocephalus,” American Maltese Association, 2013.