Sable Duitse Herder – Alle feiten over deze klassieke vachtkleur

Sable duitse herder

Sable Duitse herdershonden hebben een zilveren, grijze of tan vacht met zwarte punten. Ze zijn slim, trouw en energiek. Deze natuurlijke waakhond heeft een beschermende inslag die hen tot een uitstekende waakhond maakt. De meningen over de geschiktheid van de Duitse Herder als gezinshond lopen echter uiteen. Vandaag bekijken we of een sable Duitse Herder geschikt is voor uw kinderen of levensstijl. En we laten u zien hoe u een sable Duitse Herder puppy kunt opvoeden tot een vriendelijk gezinslid en metgezel.

Inhoud

Het meest voorkomende Duitse Herder patroon is sable. We laten je zien waarom je deze kleur zo vaak ziet, waar hij vandaan komt en wat hem zo’n goede keuze maakt voor een nieuwe Duitse herder.


Wat is een Sable Duitse Herdershond?

De sable Duitse Herder is heeft een nogal bijzondere kleur. “Maar ik zie altijd sable Duitse Herders!” hoor ik je roepen. En dat is geen verrassing – genetisch gezien is sable de dominante vachtkleur van de Duitse Herder.

In feite is hun kleur zeer vergelijkbaar met die van sommige wolven. Hoewel wolven de gemeenschappelijke voorouder zijn van alle honden, dragen maar weinig hondenrassen nog de genen die wolven hun tweekleurige haar geven. Duitse Herders zijn er één van!

Zijn sable Duitse Herders op andere manieren uniek ten opzichte van andere Duitse Herders? In dit artikel bekijken we of de vachtkleur het gedrag en de gezondheid van een hond kan beïnvloeden.

Duitse Herder Kleuren

De rasstandaard van de American Kennel Club staat Duitse Herders toe in elke kleur behalve wit (hoewel er witte Duitse Herders bestaan!) Sterke, rijke kleuren hebben de voorkeur boven bleke kleuren. De meest populaire kleuren zijn

 • zwart
 • grijs
 • black and tan
 • blauw
 • rood en zwart
 • zwart en zilver

En natuurlijk sable!

Sabelkleurig is wanneer individuele haren duidelijke banden van kleur hebben langs hun schacht. Dus sable Duitse Herders hebben een zilveren, grijze of tan vacht met zwarte punten.

Sable Duitse Herder Temperament

Duitse Herders zijn zeer intelligente honden, wat blijkt uit hun populariteit als politiehond en diensthond. Ze zijn loyaal, aanhankelijk en liefdevol tegenover familieleden, maar kunnen afstandelijk zijn tegenover vreemden.

Zijn Sable Duitse Herders Agressief?

GSD’s kunnen ook beschermend zijn, dus is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd tijd te investeren in hun training en socialisatie. Helaas, sommige studies hebben uitgewezen dat Duitse herders agressiever zijn dan andere honden. In één overzicht waren ze ook een van de hoogste daders van hondenbeten in kinderen.

Het is echter belangrijk te begrijpen dat verschillende studies verschillende rassen en informatiebronnen observeren om tot een conclusie te komen. Sommige honden van kleine rassen kunnen veel agressiever zijn dan Duitse Herders, maar omdat hun beten meestal geen medische hulp vereisen, worden ze niet gerapporteerd.

Niet alle Duitse Herders zijn agressief, maar het is belangrijk om op je hoede te zijn voor de mogelijkheid en de juiste maatregelen te nemen om dergelijke gedragsproblemen te voorkomen. Maar speelt de sable kleur een rol in deze?

Is het gedrag van de Sable Duitse Herder anders?

Hoewel er nog veel onderzoek gedaan moet worden, hebben wetenschappers verbanden gevonden tussen de kleur van een hond en zijn gezondheid. In sommige gevallen lijkt de kleur zelfs overeen te komen met het gedrag van de hond.

Depigmentatie (typisch witte vachten of bleke oogkleuren) lijkt het gedrag en de gezondheid van verschillende soorten dieren te beïnvloeden. Het maakt ze nerveuzer en kan zelfs in verband worden gebracht met neurologische en andere soorten aandoeningen. Dus dat is een reden om het bij sable en niet bij witte Duitse Herders te houden, toch? Of misschien ook niet.

De verbanden tussen vachtkleur en gezondheid of temperament houden daar niet op. Bijvoorbeeld, bepaalde kleuren van Engelse Cocker Spaniels zijn agressiever, en sommige tinten van Labrador Retriever lijken een langere levensduur te hebben dan anderen.

Maar hoewel deze studies nuttige inzichten verschaffen, kunnen ze niet universeel worden toegepast op elk dier, en zelfs niet op elk hondenras. Dit komt omdat honden ongelooflijk gevarieerd zijn, met 344 rassen die erkend zijn door de Fédération Cynologique Internationale (Engels: World Canine Organization).

Sable duitse herder

Sable Duitse Herder Gezondheid

Helaas zijn er niet echt studies gedaan naar de sable kleur bij Duitse Herders. Daarom hebben we geen bewijs dat sable Duitse Herders anders zijn dan andere kleuren Duitse Herders, of dat hun kleur de gezondheid beïnvloedt. Wetenschappers weten echter wel iets over de oorzaken van de sabelkleur bij Duitse Herders.

Agouti Duitse Herders

Bij Duitse Herders wordt de sable-kleur bepaald door het Agouti-gen. Het Agouti-gen heeft verschillende variaties, en hoewel er misschien nog enkele onontdekt zijn, kennen wetenschappers er vier.

Deze vier variaties coderen allemaal voor wild-type zwart getipte haren. Andere genen bepalen ook waar op het lichaam de schaduw verschijnt.

Momenteel is niet bekend dat het Agouti-gen verband houdt met gedrags- of gezondheidsproblemen bij honden. Dus sable Duitse Herders zijn precies zoals elke andere kleur.

Sable Duitse Herder Puppies

Wetenschappers zijn zeer ver gekomen in hun studie van de genetica, en zijn zelfs in staat geweest om persoonlijkheidskenmerken zoals angst en agressie. Het gedrag van uw hond is echter niet alleen een product van genetica.

Je hebt waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord over het nature versus nurture argument, en dat is omdat het echt relevant is.

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw sable Duitse Herder puppy een winnende persoonlijkheid en een gezond leven heeft, is om samen te werken met een verantwoordelijke fokker en uw puppy te socialiseren.

Kies een nest pups van ouders die ontspannen zijn rond vreemden. Zorg dan vanaf de dag dat u uw pup met 8 weken thuisbrengt voor veel bezoek. En neem ze mee naar elk soort plaats waar je met ze heen zou kunnen gaan als ze ouder zijn. U zult ze moeten dragen tot ze hun prikken hebben gehad, maar het is de moeite waard.

De beste fokkers zijn gepassioneerd over het bevorderen van het welzijn van het ras, en ijverig om alleen honden met het meest betrouwbare temperament te gebruiken om moeders en vaders te worden van de volgende generatie.

Sable Duitse Herders

Sable Duitse Herders zijn intelligente honden die trouw en liefdevol zijn tegenover hun gezinsleden. Hun sable kleur bestaat uit zilveren, grijze of tan haren met zwarte punten. Op het moment van schrijven is er geen bewijs dat hun kleur hun temperament of gezondheid beïnvloedt.

Wat denkt u? Heeft jouw sable Duitse Herder een persoonlijkheid die hem onderscheidt van de rest van de roedel?

Vertel het ons in het commentaarveld!

Lezers hielden ook van

Referenties

 • Beuchat, Carol, 2016, “Understanding the heritability of behavior in dogs.” Instituut voor Kynologische Biologie.
 • Blackshaw, Judith K., 1991, “Een overzicht van soorten agressief gedrag bij honden en behandelmethoden.” Applied Animal Behavior Science.
 • “Genetic Welfare Problems of Companion Animals – Dalmatian – Deafness”, 2011, Universities Federation for Animal Welfare.
 • “Genetica van vachtkleur en -type bij honden.”
 • “Duitse Herdershond.” American Kennel Club.
 • Grandin, Temple. “De manier waarop ik het zie: The Dangers of Trait Over-Selection.” Western Horseman, Aug. 1998, pp. 120-124. .
 • McGreevy, Paul D., et al., 2018, “Labrador retrievers under primary veterinary care in the UK: demography, mortality and disorders.” Canine Genetics and Epidemiology.
 • Pérez-Guisado, Joaquín, et al., 2006, “Heritability of Dominant-aggressive Behavior in English Cocker Spaniels”, Applied Animal Behavior Science.
 • Schalamon, Johannes et al., 2006, “Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar”.
 • Strain, George, et al., 2006, “Hereditary Deafness in Dogs and Cats”, Congreso Internacional de Medicina.
 • Stritzel, S., et al., 2009, “A Role of the Microphthalmia-Associated Transcription Factor in Congenital Sensorineural Deafness and Eye Pigmentation in Dalmatian Dogs”, Journal of Animal Breeding and Genetics.
 • “Wat is erfelijkheid?” US National Library of Medicine.
 • Zapata, Isain, et al., 2016, “Genetic mapping of canine fear and aggression.” BMC Genomics.