Sable Bernedoodle

sable bernedoodle

De sable Bernedoodle is een grote Doodle mix met een interessante vacht. Sable honden hebben meerdere kleuren op elke afzonderlijke streng vacht. Dus, de punt van hun haren zal zwart zijn, maar de rest zal een lichtere kleur hebben. Dit kleurenpatroon kan heel moeilijk te herkennen zijn zonder het van dichtbij te bekijken! Als gemengd ras kunnen sable Bernedoodles onvoorspelbaar zijn. Hun temperament, gezondheid en andere aspecten van hun uiterlijk hangen af van de eigenschappen die ze van hun ouders erven. Maar over het algemeen kunt u een grote, aanhankelijke en intelligente mix verwachten.

Inhoud


Wat is een Sable Bernedoodle?

De Bernedoodle is een moderne mix die momenteel niet geaccepteerd wordt door de AKC of Kennel Club. Deze mix combineert de Standaard Poedel met de Berner Sennenhond. De eerste Doodle mix, de Labradoodle, ontstond in de jaren 1960, toen een fokker probeerde een hypoallergene diensthond te creëren. Sindsdien hebben fokkers allerlei rassen met Poedels gemengd.

Standaard Bernedoodles hebben de neiging grote honden te zijn. Maar sommige fokkers werken hard om kleinere rassen te creëren, door gebruik te maken van de Dwergpoedel, en generaties lang kleinere honden te fokken.

Sable is een vachtkleur die Bernedoodle honden kunnen hebben. Deze vachtkleur is vergelijkbaar met agouti, dus u kunt ervoor kiezen om deze term op te nemen bij het zoeken naar puppies. Sable Bernedoodles hebben duidelijke banden van pigment op elke individuele haar. Deze haren hebben altijd zwart aan de punt, maar een andere tint aan de wortel.

Hoe zien Sable Bernedoodles eruit?

Sable Bernedoodles variëren in uiterlijk, afhankelijk van de generatie die je kiest en de eigenschappen die ze van elke ouder erven. Pups van de eerste generatie (f1) zijn meestal gevarieerder dan latere generaties, zoals f2 en multigen Bernedoodles.

Over het algemeen kunt u een grote hond verwachten. De standaardhoogte van een Bernedoodle varieert van 15 tot 27 centimeter, maar zal meestal aan de grotere kant van dit bereik liggen. Als volwassenen kunnen Bernedoodles zo weinig als 40 pond wegen, maar sommige kunnen meer dan 100 pond wegen. Vrouwtjes zijn meestal kleiner dan mannetjes.

Net als hun andere eigenschappen, kan het vachttype variëren. Sommige hebben een dikke, dubbel gelaagde vacht met slechts een lichte golf. Anderen kunnen een grove, gekrulde vacht hebben. De sable kleur is interessant van dichtbij, omdat je twee verschillende kleuren op elk haar kunt zien. Veel eigenaren beschrijven de vacht van hun sable Bernedoodle als ‘burnt toast’ van kleur. En sommigen melden ook dat de vacht van hun sable Bernedoodle na verloop van tijd lichter wordt. Dus, als ze groeien, kunnen deze Bernedoodles meer effen van kleur lijken.

Zijn Bernedoodles hypoallergeen?

De vachtkleur heeft geen invloed op het verharingsniveau van de vacht van je Bernedoodle. Maar het is belangrijk op te merken dat de verharingsgraad in deze mix natuurlijk zal variëren, omdat de ouderrassen zo verschillend zijn. Berner Sennenhonden verharen zeer sterk. Poedels verharen niet, omdat hun krullen alle losse haren opvangen.

Ondanks de populaire opinie hebben studies aangetoond dat er niet zoiets bestaat als een echt hypoallergene hond. Zelfs hondenrassen die als hypoallergeen worden omschreven, kunnen allergieën opwekken. Dit komt omdat hondenallergenen worden gevonden in huidschilfers, speeksel en zweet, in plaats van in de vacht. Studies hebben ook verschillende allergeenniveaus gevonden bij honden van hetzelfde ras. Iemand met een allergie kan dus verschillend reageren op twee verschillende Bernedoodles.

De strakke krullen in Poedelvachten zijn geweldig in het vangen van met speeksel bedekte haren en huidschilfers wanneer ze verharen. Maar Berner Sennenhonden hebben een rechte vacht, die die haren en huidschilfers over je huis laat vallen. Dus, mensen met allergieën kunnen beter reageren op Bernedoodles met krullend haar. Maar dit vachttype vereist veel meer verzorging, wat inhoudt dat je dicht bij de bronnen van die allergenen moet komen.

sable bernedoodle

Sable Bernedoodle Verzorging en Vachtverzorging

De verzorgingsbehoeften van een Bernedoodle verschillen afhankelijk van het vachttype dat ze erven. Berner Sennenhonden hebben een dichte, dubbel gelaagde vacht, met rechte haren. Poedels hebben een enkele laag strakke krullen of koordvacht. Bernedoodles kunnen dus overal tussen deze twee uitersten in zitten.

Hoe krulleriger de vacht van uw Bernedoodle, hoe meer verzorging ze nodig zullen hebben. Een gekrulde vacht zal eerder klitten en knopen vormen. U zult ze dus dagelijks moeten borstelen, en alle knopen die u vindt voorzichtig losmaken. Eens per maand of zelfs eens per week naar de trimsalon gaan is niet voldoende. U moet ze ook thuis borstelen. Als u het borstelen verwaarloost, kan de vacht klitten krijgen. Dit is pijnlijk voor uw hond, en het kan nodig zijn de hele vacht af te scheren.

Als uw hond een meer Berneriaanse vacht erft, hoeft hij niet zo vaak geborsteld te worden. Maar regelmatig borstelen helpt om de verharing onder controle te houden. Berner Sennenhonden verharen veel. Dus, f1 Bernedoodles die op hen lijken zullen dat waarschijnlijk ook zijn.

Het vinden van Sable Bernedoodle Puppies

Doodle honden zijn momenteel erg populair, dus het zal waarschijnlijk niet moeilijk zijn om een Bernedoodle fokker bij u in de buurt te vinden. Maar het betekent ook dat puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers des te waarschijnlijker zijn. Doe dus veel onderzoek om er zeker van te zijn dat u een gerenommeerde fokker kiest.

Het is ook een goed idee om uw voorkeur uit te spreken over de generatie van de Doodle, en of een andere generatie een deal-breaker zou zijn. Bedenk wel dat puppies van de eerste generatie vaak onvoorspelbaarder zijn dan latere generatie mixen.

Bernedoodles kosten meestal tussen de 1200 en 3000 dollar. Maar de prijs zal variëren op basis van een groot aantal factoren, waaronder kleur, vachttype, locatie, vraag, enzovoort. Je moet je misschien inschrijven op een wachtlijst. Als u op zoek bent naar een goedkopere pup, en de leeftijd van de hond die u mee naar huis neemt niet erg vindt, is het een goed idee om plaatselijke opvangcentra te controleren.

Hoe herken je een Sable Bernedoodle Puppy?

De meeste gerenommeerde fokkers die bekend zijn met Bernedoodles en hun mogelijke vachtkleuren zullen een sable Bernedoodle kunnen herkennen. Als ze voor het eerst geboren worden, kunnen ze voor spookkleurige pups worden aangezien. Maar, tussen de eerste paar dagen van hun leven en de eerste paar weken, zal de sable kleur zich ontwikkelen.

Laat fokkers weten welke kleur Bernedoodle u zoekt, en zij kunnen u misschien voorrang geven als deze tint in een nest opduikt.

Is een Sable Bernedoodle geschikt voor mij?

Sable Bernedoodles hebben een unieke kleuring, waardoor ze populaire kandidaten zijn voor familiegenoten. Deze mix is echter niet geschikt voor elk huis. En u moet veel meer overwegen dan de kleur van uw hond voordat u een verbintenis aangaat.

Bernedoodles groeien vaak op tot grote honden. Sommige worden zelfs meer dan 100 pond als volwassen hond. Ze hebben dus veel ruimte in huis nodig, evenals ruimte buiten om te spelen en te bewegen. Een dagelijkse wandeling naar het hondenpark is meestal niet genoeg. Grotere honden als deze kunnen ook meer kosten per maand, omdat ze meer eten dan kleinere rassen. Het kan tot 2 jaar duren voor ze hun volwassen grootte bereiken, wat ook betekent dat harnassen en beddengoed vaker vervangen moeten worden.

Bovendien hebben Bernedoodles veel mentale stimulatie, training en socialisatie nodig. U zult hier dus tijd voor moeten vrijmaken in uw dagelijkse routine. Dit ras zal veel van uw tijd in beslag nemen! En als gemengd ras kunnen hun eigenschappen onvoorspelbaar zijn. Uw hond groeit dus misschien niet op zoals u verwacht.

Bernedoodles zijn niet per se goed voor eigenaren met allergieën. Honden met een gekrulde vacht veroorzaken misschien minder snel allergiesymptomen, maar ze moeten vaak worden verzorgd. Die met een rechtere vacht hebben minder verzorging nodig, maar zullen overal in huis haren en huidschilfers afgeven. Zorg ervoor dat u klaar bent voor al deze mogelijke nadelen voordat u op zoek gaat naar een fokker!

Sable Bernedoodle – Wat Denk Je?

Heb je al een sable Bernedoodle pup thuis? Of ben je nog aan het overwegen of deze mix de juiste is voor jou? Bernedoodles zijn een populaire mix, met tal van interessante vachtkleuren! Welke is jouw favoriet?

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

  • Brancalion, L. (et al), ‘Canine Coat Pigmentation Genetics: A Review’, Animal Genetics (2021).
  • ‘Agouti A Series’, Dog Genetics
  • Berryere, T. (et al), ‘Association of an Agouti Allele with Fawn or Sable Coat Color in Domestic Dogs’, Mammalian Genome (2005).
  • Vredegoor, D. (et al), ‘Can f 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
  • Burnett, E. (et al), ‘How Much is that Doodle in the Window? Exploring Motivations and Behaviors of UK Owners Acquiring Designer Crossbreed Dogs (2019-2020)’, Canine Medicine and Genetics ().