Russische Beerhond – Kaukasische Herder Rassengids

russische beer hond puppy

De Russische Berenhond is een werkras, ontwikkeld om vee te beschermen tegen wolven. Ze zijn zelfverzekerd, alert, trouw en beschermend, maar toch ontspannen en aanhankelijk voor hun eigenaars. Vernoemd naar het Kaukasusgebergte staan ze bekend als Kaukasische Herders, Kaukasische Owcharkas of Kaukasische Berghonden. Dit grote krachtige ras van 200 pond en 30 inch past bij ervaren hondeneigenaars in grote huizen. Ze zijn duur in aanschaf, voeding en verzekering. Hun zware bruine, grijze, zwarte en crème vacht is lang en verhaart veel. Deze pups hebben veel verzorging nodig en leven gemiddeld een gezonde 12 jaar. Van Russische Berenhonden wordt ook gezegd dat ze sterker bijten dan leeuwen, en ze zijn niet altijd comfortabel met kinderen of andere huisdieren. Vandaag bekijken we hoe de raskenmerken van de Russische Berenhond passen bij het gezinsleven. We kijken naar gedrag, persoonlijkheid, gezondheid en de training, beweging en verzorging die deze enorme hond nodig heeft.

Hoewel ze lijken op Shihloh Shepherds en King Shepherds, is de Kaukasische Herder totaal niet verwant. Fokkers van Russische Berenhonden zijn meestal erg kieskeurig over waar hun pups heen gaan. Dat komt omdat Russische Berenhonden heel speciale honden zijn en ze hebben speciale behoeften. Als u overweegt een volwassen hond te adopteren of een nieuwe pup te nemen, is het heel belangrijk dat u meer te weten komt over de socialisatie en het beheer van dit fascinerende ras, en dat u hun beperkingen als gezinshuisdier begrijpt. Met zijn enorme omvang en prachtige uiterlijk is dit zeker een grote beer van een hond met een bijpassende persoonlijkheid. Maar is dit de juiste hond voor u? Laten we het uitzoeken!


Wat is een Russische Beerhond?

Russische Berenhonden zijn veewachters. Dit zijn honden gefokt om kuddes schapen, geiten of vee te beschermen tegen grote en gevaarlijke roofdieren zoals wolven. Dit was een eenzame baan, met weinig contact met mensen, afgezien van hun eigenaren. De massieve vachten van de Kaukasische herder zijn niet alleen ontworpen om hen te beschermen tegen roofdieren, maar ook tegen bitter koud weer. Dit zijn enkele van de taaiste honden ter wereld. En hun persoonlijkheid weerspiegelt die rol.

 • Doel: Veehouder, werkend ras
 • Maat: 170 pond in gewicht, 30 centimeter hoog
 • Temperament: Zelfverzekerd, beschermend, op zijn hoede voor vreemden

Russische Berenhond Geschiedenis

Russische Berenhonden werken al eeuwenlang samen met hun menselijke metgezellen. De oorspronkelijke naam van de Russische Berenhond was de Kaukasische Orchavka. De Kaukasus is een regio die bestaat uit bergen en uitgestrekte heuvelachtige vlaktes. Orchavka is een Russische term die “herdershond” betekent. En Kaukasisch betekent de geboorteplaats van dit ras.

Rusland, Georgië, Azerbeidzjan en Armenië hebben allemaal regio’s in de Kaukasus. De AKC rasstandaard vermeldt het land van herkomst van deze hond specifiek als Rusland. Vandaar de naam. Maar hij is eigenlijk niet beperkt tot dit land. Het ras komt in de hele Kaukasus regio voor. Het is dus mogelijk nog nauwer verbonden met landen als Georgië en Armenië.

Deze hond is pas recentelijk volledig erkend in de westerse wereld. Hij werd voor het eerst opgenomen in de foundation stock van de AKC in 1996. Toch raakt de liefde voor de Russische Berenhond snel gevestigd in het Westen.

russische berghond - kaukasische herder

Werkende Russische Beerhonden

De Kaukasische berghond is een werkhond die nog steeds actief wordt gebruikt in sommige van de meest afgelegen en ruige delen van de wereld.

Wolven lopen vrij rond in de Kaukasus en halen regelmatig onbewaakte schapen neer. Dus zijn er grote, taaie honden nodig om ze te beschermen. Dit is de reden waarom Russische Berenhonden zo groot, dapper en sterk zijn gefokt.

Veebeschermingshonden werken vaak in teams. Als een groep honden staat een veel betere kans tegen een wolf. Ze kunnen ook waakzamer zijn en zich verspreiden rond de kampementen van de herders om te voorkomen dat wolven binnensluipen.

russische berghond - kaukasische herder

Russische Beerhond Uiterlijk

Het beschermen van kuddes tegen wolven in enkele van de koudste gebieden van de wereld vereist een dikke weerbestendige vacht. En de Kaukasische Herder heeft een prachtige vacht als bescherming tegen de elementen.

De massieve manen, samen met de enorme omvang van de hond, maken een bijna oerlelijke indruk. Plus, als het op vechten aankomt is de dikke vacht ook een extra bescherming tegen verwondingen. En in een gevecht telt elke centimeter in hoogte en pond in gewicht. Dus hoe groot wordt de Russische Berenjachthond?

russische beer hond

Russische Beer Hond Maat

De Kaukasische Berghond slaat een imposant figuur en staat meer dan 30 centimeter hoog op de schouder. Maar, de hoogte varieert met het geslacht. En teven zijn meestal iets korter.

Het Russische ras Bear Dog heeft wat spieren om hun grote gestalte te ondersteunen! De AKC specificeert dat reuen tenminste 110 pond moeten wegen. Veel reuen bereiken een gewicht van 160 pond of meer.

Kaukasische herders kunnen zo groot worden als een tijger!

In januari 2018 stond in Britse kranten een Russische Beerhond genaamd Fluffy. Met slechts tien maanden oud woog Fluffy, die als zwerfhond was opgepakt, al ongeveer 100 pond.

Fluffy zou de komende maanden haar gewicht verdubbelen. Er werd gemeld dat dit haar ongeveer even zwaar zou maken als sommige vrouwelijke tijgers!

Ze mogen dan wel zo groot zijn als een tijger, maar zijn ze ook zo fel? Wat zijn de persoonlijkheden van Kaukasische Herders? En kan een hond wiens familieleden zelfs vandaag nog hard werken om de kuddes van herders te verdedigen tegen wolven, ooit een knuffelbaar huisdier zijn?

Russische Beer Hond Temperament

Net als verschillende andere grote waakhondenrassen gaat hun reputatie hen voor. En er is enige bezorgdheid over de geschiktheid van het Kaukasische Berghond temperament in een stedelijke huiselijke omgeving.

De herders die ze fokten hadden deze honden nodig om kalm en zachtaardig te zijn met hen en hun kudde. Maar ook in staat om agressief indringers af te weren. Plus, honden waren aanwezig terwijl herders gezinnen opvoedden. Dus, ze moesten goed zijn met de kinderen en ook hun plichten als beschermers vervullen.

Kaukasische herders staan inderdaad bekend als zeer liefdevol voor hun naaste familie. Maar zeer intolerant tegenover vreemden. Idealiter zouden we honden hebben die alleen agressief zijn tegen echte bedreigingen. Maar met elk beschermend ras is er altijd kans op een misverstand.

russische berghond - kaukasische herder

Zijn Russische Berenhonden gevaarlijk?

Elk groot krachtig ras met sterke waakinstincten kan gevaarlijk zijn. Vooral in onervaren handen of indien niet goed begeleid.

De Russische Berenjachthond is geen uitzondering. Agressie bij honden hangt sterk samen met angst en wantrouwen. En natuurlijk is het in de uitlopers van de Kaukasus geen probleem voor een hond om vreemden te wantrouwen.

Belangrijke opmerking: Grote, krachtige rassen met een sterk bewakingsinstinct hebben ervaren baasjes nodig!

De herders die zo’n hond bezitten, komen tijdens het hoeden van hun schapen misschien zelden andere mensen tegen. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat ze andere honden tegenkomen. Het enige hondachtige wezen waar ze waarschijnlijk mee in contact komen is een wolf. En herders hebben een goede reden om agressie te coachen in deze omstandigheid.

Het is een uitdaging voor een hond als deze om zich aan te passen aan het soort situaties waarvan wij verwachten dat huishonden ze zonder morren accepteren. Maar, we kunnen dit wantrouwen tegenover vreemden tot op zekere hoogte overwinnen door training en socialisatie. En in de handen van een ervaren eigenaar kan deze training voldoende zijn om deze grote, stoere honden vreedzaam onder ons te laten leven.

Het opvoeden van een Russische Beerhond

Het is voor de meesten van ons duidelijk dat een grote sterke hond goed getraind moet worden om een goed opgevoede hond te zijn. Daarom bekijken we hieronder het belang van het kiezen van de juiste trainingsmethoden. Maar laten we eerst eens kijken naar misschien wel het belangrijkste proces dat een pup ooit doormaakt. En dat is het socialisatieproces.

Russische Beer Hond Socialisatie

Een grote hond opvoeden is altijd een grotere verantwoordelijkheid dan een veel kleinere. Een kleine hond kan iemand verwonden. Maar een grote krachtige hond als de Ovcharka heeft de potentie om veel erger te doen. Het is dus belangrijk dat we er alles aan doen om deze hond zelfverzekerd, tolerant en zachtaardig te maken.

Socialisatie is het eerste waar je aan moet denken als je een pup mee naar huis neemt. En de manier waarop u dit aanpakt zal de grootste invloed hebben op het toekomstige temperament van uw hond.

Nieuwe ervaringen

Zeer jonge pups zijn meestal onbevreesd. Ze beginnen bang te worden voor onbekende mensen en ervaringen als ze ongeveer twaalf weken oud zijn. Uw hond meenemen in het openbaar terwijl hij nog een onbevreesde puppy is en hem blootstellen aan mensen en honden zal een enorme invloed hebben op hoe hij vreemden en vreemde honden ziet. Veel positieve nieuwe ervaringen zijn van groot belang voor het vertrouwen.

Wees veilig: Intensieve socialisatie is essentieel voor puppies van de Russische Berenhond

Zonder deze uitgebreide kennismaking met veel mensen en honden, kan een berenhond iedereen die onbekend is als een bedreiging zien. Bij een krachtige en van nature op zijn hoede zijnde hond als de Russische Berenhond is socialisatie niet alleen belangrijk. Het is van levensbelang.

Zorg ervoor dat uw puppy veel verschillende mensen ontmoet, vooral kinderen en in uw huis. Hoe meer gasten u in die eerste weken kunt ontvangen, hoe beter.

Training met positieve bekrachtiging

Ook met training moet vroeg worden begonnen, mits moderne methoden worden gebruikt. Voorstanders van “traditionele” op straf gebaseerde training moeten op hun hoede zijn om deze methoden te proberen met een hond van deze omvang of kracht. Er is steeds meer bewijs dat het gebruik van fysieke straffen om honden te trainen meer kwaad dan goed doet.

Afgezien van de ethische dilemma’s die het slaan van uw hond met zich meebrengt, is het belangrijk te voorkomen dat u een fysiek gevecht aangaat met een grote puppy. Hij kan zich op een dag realiseren hoe groot en sterk hij is.

Top Tip: Ga niet de strijd aan met een hond van tijgerformaat! Gebruik moderne, veilige, trainingsmethoden

Gelukkig is er een alternatief. Een die u en uw hond niet in een fysieke wedstrijd plaatst (een fysieke wedstrijd die de meesten van ons zouden verliezen). Door training op basis van positieve bekrachtiging kunt u sneller resultaten boeken op een manier die uw hond niet nerveus maakt. Maar wat voor soort fysieke activiteit moeten we doen met Russische Berenjachthonden om hen te helpen gelukkig en fit te blijven?

russische beer hond - kaukasische herder

Russische Beerhond Oefening

Honden met overgewicht hebben over het algemeen meer last van suikerziekte en leven korter. Het is dus belangrijk om een berenhond in goede conditie te houden.

Aan de andere kant hebben reuzenhonden speciale zorg nodig bij het trainen, om hun gewrichten niet te veel te belasten. Het is dus belangrijk om puppy’s niet te veel te laten bewegen. En een Kaukasische Herder zal een aanzienlijke hoeveelheid tijd buiten op prijs stellen en hij zal niet vies zijn van een beetje slecht weer!

Maar, dit is geen excuus om deze hond buiten aan de ketting te leggen. Nauw contact met mensen en bewegingsvrijheid is essentieel.

Het voeden van een Russische Beerhond

Een hond die meer dan 150 pond kan wegen, krijgt elke week een serieuze hoeveelheid voedsel binnen. En het is belangrijk dat het voer van hoge kwaliteit is.

Zoals alle grote honden, moeten Kaukasische herders gestaag en langzaam groeien op voer dat speciaal ontworpen is voor puppy’s van reuzenrassen Het vermijden van een te snelle groei zal helpen om de puppy te beschermen tegen de gewrichtsproblemen waar de meeste reuzenrassen gevoelig voor zijn.

Russische Beer Hond Gezondheid

Hoe goed uw hond ook gevoed en geoefend is, er zullen momenten zijn dat hij ziek wordt. Wat de gezondheid betreft heeft de recente werkgeschiedenis van de Kaukasische Herder ervoor gezorgd dat het ras een goede basisstructuur heeft. Maar zoals de meeste rashonden is de Kaukasische Herder gevoelig voor enkele erfelijke gezondheidsproblemen.

kaukasische herder pup

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een probleem bij veel grotere rassen. Het is een erfelijke aandoening die slecht gevormde heupgewrichten veroorzaakt. Dit kan veel erger worden door snelle groei, te veel lichaamsgewicht, en ongepaste beweging bij jonge pups.

Bij honden met heupdysplasie belasten hun misvormde heupen hun gewrichten extra, wat leidt tot langdurige pijn en verminderde activiteit. Uit een onderzoek bij honden in Kroatië bleek dat 43% van de geröntgende Kaukasische herders deze aandoening had. De gevolgen van heupdysplasie worden steevast verergerd door het aanzienlijke gewicht van dit ras.

Het testen van fokdieren helpt het risico dat heupdysplasie wordt doorgegeven aan pups te verminderen. Beide ouders van een pup van de Russische Beerhond moeten goede heupscores hebben om de kans dat hij ook lijdt te verkleinen.

Bloat

Zoals bij elk groot ras kan bloat een probleem zijn. Dit is een aandoening die fataal kan zijn als ze niet snel genoeg wordt aangepakt. Bloat, of maagdilatatie, is wanneer de maag van uw hond zich vult met gas of vocht na het eten. Hierdoor zwelt en verdraait de maag, waardoor de bloedtoevoer naar belangrijke organen, zoals het hart, wordt afgesloten.

Oogproblemen

Kaukasische herders hebben ook vaker last van oogproblemen dan sommige andere honden. Oogaandoeningen zoals staar en uveïtis kunnen op latere leeftijd ontstaan.

De ouders van uw puppy moeten allebei binnen een jaar na zijn geboorte een duidelijke oogtest ondergaan, uitgevoerd via de Canine Eye Research Foundation. De vacht van uw hond in goede conditie houden is ook een belangrijk onderdeel van het behoud van zijn gezondheid en conditie.

Een Russische Beerhond verzorgen

Die indrukwekkende vacht vergt enige verzorging. Een lange vacht kan gemakkelijk klitten krijgen als hij niet grondig en regelmatig wordt verzorgd. Veel volwassen honden houden er niet van verzorgd te worden en hun baasjes hebben moeite om te voorkomen dat hun dikke vacht verandert in een massa klitten die eruit geknipt moet worden.

Gematteerde vacht is niet alleen lelijk. Het kan het zicht van een hond belemmeren en aan zijn achterste kan het vuil worden en stinken. Het geheim is om vanaf het allereerste begin, als uw pup klein is, met de vachtverzorging te beginnen.

Dagelijkse sessies van drie of vier minuten, waarbij u voorzichtig pootjes oppakt, oren, buik en broek behandelt, helpen ervoor te zorgen dat de verzorging niet eng is voor uw vriend.

Je moet dit doen voordat hij zo groot wordt dat het onmogelijk wordt! Sommige honden moeten worden geëuthanaseerd vanwege pijnlijke heupproblemen. Maar in de meeste gevallen zullen matte vacht en zelfs oog- en heupproblemen het leven van uw hond waarschijnlijk niet drastisch verkorten.

Russische Beer levensduur hond

Grote honden hebben meestal een kortere levensduur dan oudere honden. Het maximum dat u van een Russische Berenhond mag verwachten is ongeveer 12 jaar.

Kies een puppy van ouders die zowel op heupen als op ogen zijn getest om de kans op gezondheid van uw hond te vergroten. Om ervoor te zorgen dat uw hond zo lang mogelijk leeft, moet u er ook voor zorgen dat hij of zij slank blijft.

Voor-en nadelen van het krijgen van een Russische Beer Hond

Voors

 • Dit zeldzame en trotse ras zal zeker mooi zijn om naar te kijken en een gespreksonderwerp bij uw vrienden. Je zou wel eens de coolste hond van de stad kunnen hebben.
 • Uw Russische Berenhond zal uw huis en familie beschermen tegen indringers.

Cons

 • De Russische Beerhond moet getraind worden door een bekwaam en ervaren persoon.
 • Zijn zware vacht heeft een regelmatige en grondige verzorging nodig
 • Premies voor huisdierenverzekeringen zijn waarschijnlijk hoger dan gemiddeld
 • Uw voedselrekening zal hoger zijn dan gemiddeld
 • Het ras heeft regelmatig beweging en tijd buiten nodig.
 • Uw terrein moet goed omheind zijn, anders zal uw hond afdwalen.
 • Als u uw hond niet goed socialiseert en traint, kan hij een gevaar worden voor de bezoekers van uw huis.

En het is om deze laatste en belangrijkste reden dat de meeste goede Russische Beerhond fokkers nogal wat overtuigingskracht nodig zullen hebben om u de juiste eigenaar voor een van hun pups te vinden. Ze zullen waarschijnlijk bewijs willen dat u ervaring heeft met grote bewakingsrassen.

Zijn Russische Berenhonden Goede Gezinsdieren?

De Russische Berenhond kan, mits uitgebreid gesocialiseerd en deskundig getraind, mogelijk leven als gezinshuisdier. Maar er zijn veel rassen die beter geschikt zijn voor het gezinsleven.

In de meeste delen van de wereld zijn er geen wetten die iemand verhinderen een Russische Berenhond te bezitten. Toch is voorzichtigheid geboden. Deze prachtige hond is echt niet geschikt voor iedereen die geen ervaring heeft met grote beschermende rassen. Dus, als je echt betrokken wilt raken bij het ras, is het meestal het beste om te beginnen met het helpen van een fokker of vrijwilligerswerk in een opvangcentrum.

Russische Beer Hond Puppies

Zo, we hebben tot nu toe heel wat verschillende aspecten van de Russische Beerhond verzorging, temperament, gezondheid en trainingsbehoeften behandeld. En misschien denkt u nu dat u klaar bent om een van deze prachtige reuzen te bezitten? Dus waar moet je heen om een Kaukasische Herder pup te krijgen?

Kaukasische Herder fokkers

Dit ras is in het westen al lang genoeg bekend dat het vinden van een fokker niet al te moeilijk moet zijn. Het vinden van de juiste fokker is echter altijd een uitdaging.

Door via een club te gaan, verkleint u het risico dat u van een puppymolen of een onverantwoordelijke persoon koopt die zijn fokdieren niet zorgvuldig heeft geselecteerd en getest.

Uw fokker moet certificaten overleggen voor de heupscores en oogonderzoeken van beide ouders. U moet ook vragen om beide ouders te zien om hun temperament en algemene gezondheid te kunnen beoordelen.

De ouders zullen waarschijnlijk niet overdreven vriendelijk zijn op de manier die u bijvoorbeeld van een Labrador mag verwachten.

Maar ze moeten zich op hun gemak voelen in uw aanwezigheid en een duidelijke band hebben met hun baasjes.

Russische Beer Hond Prijs

Een puppy van de Russische Beerhond kost tussen de $1.000-$2.000 om te kopen. Maar de prijs van de Kaukasische Herder varieert van fokker tot fokker.

Wees echter op uw hoede voor goedkope honden. Het is waarschijnlijk dat fokkers die afgeprijsde puppies aanbieden, afgeprijsde zorg hebben verleend. Bovendien is de aankoopprijs slechts het begin.

De Russische Berenhond kosten op de lange termijn zijn inclusief dierenarts rekeningen, dus je zou uiteindelijk meer kunnen betalen voor een goedkopere pup. Vergeet niet om de volgende grote uitgaven in je budget op te nemen:

 • huisdierenverzekering
 • Goede kwaliteit puppyvoeding
 • Jaarlijkse vaccinaties en vakantie pensionkosten
 • Sterke, hondbestendige omheining rond uw tuin

Russische Beer Hond Puppy Verzorging

Een nieuwe puppy krijgen is spannend en leuk. Maar het is ook hard werken! De eigenaar van de Russische Berenhond moet er meteen aan beginnen, en de handen uit de mouwen steken.

Hij moet een evenwicht vinden tussen de noodzaak om zijn pup te socialiseren en de noodzaak om hem te beschermen tegen ziekten. Bij de meeste puppies betekent dit dat ze in sociale situaties moeten worden gebracht. Geen geringe prestatie met een pup van deze grootte!

U vindt veel meer informatie over socialisatie en training in onze Puppies Sectie.

Hier zijn enkele belangrijke links:

Succesvolle eerste eigenaren van berenhonden hebben vaak een ervaren mentor. Meestal de fokker. Maar altijd iemand met ervaring in het opvoeden en trainen van een grote waakhond.

Zij kopen een overvloedige voorraad puppyvoer van topkwaliteit, en bouwen een goede relatie op met hun dierenarts om er zeker van te zijn dat hun pup in het juiste tempo groeit.

Het redden van een Russische Beerhond

Een manier om die ervaring op te doen en om uiteindelijk zelf een Russische Berenhond mee naar huis te nemen, is door vrijwilligerswerk te doen bij een opvangcentrum voor dit ras of voor andere honden van grote rassen. De meeste reddingscentra zijn dankbaar voor vrijwilligers die bereid zijn hun honden op te ruimen, te voeren en zelfs uit te laten.

Praktische ervaring met deze rassen is van vitaal belang als u genoeg kennis wilt opdoen om van het bezit van een hond een succes te maken. En kan je uiteindelijk in staat stellen om zelf een berenhond te adopteren.

Russische Beerhondenrassen Reddingen

Hier zijn een paar reddingscentra voor Russische Berenhonden waarmee u wellicht contact kunt opnemen in uw zoektocht:

Bent u klaar voor een Russische Berenhond? Bent u al een trotse eigenaar? Vertel ons over uw hond of uw hoop op een hond, in de commentaren hieronder!

Vergelijkbare rassen

Als u zich aangetrokken voelt tot honden van reuzenrassen, zijn er andere grote rassen die meer geschikte gezinshonden zijn.

Bekijk onze secties over:

Referenties