Een nestjong – Wat te verwachten en hoe te zorgen voor een nestjong.

Runt van het nest

Het onderdeurtje van het nest betekent niet alleen de kleinste pup in je nieuwe roedel. De kleinste pup in de meeste nesten is net zo gezond als zijn broers en zussen, en voldoet aan de gemiddelde maten voor lengte en gewicht voor een pasgeboren hond. Het onderdeurtje van het nest is een pup die veel kleiner is dan de gemiddelde pasgeboren hond van dat ras. Vandaag bekijken we of dwergpups speciale zorg nodig hebben om gelijke tred te houden met hun nestgenoten. En we onderzoeken welke gevolgen het onderdeurtje van de worp heeft voor de ontwikkeling, de persoonlijkheid en de gezondheid van de hond op lange termijn.

Inhoud

Lijkt uw puppy een stuk kleiner dan zijn nestgenoten? Bent u bang dat de kleinste hond de grootste problemen heeft? Bekijk dan onze complete gids over het onderdeurtje van het nest. We gaan uitleggen wat wordt bedoeld met een puppy die het onderdeurtje van het nest is.


Tante honden zijn schattig, maar wees voorzichtig!

Ons mentale beeld van de pup in het nest kan gemengde gevoelens oproepen. Als weerloze pasgeborenen grijpen ze in op ons instinct om kleine en kwetsbare dingen te beschermen. In boeken, tv en films zijn de ondermaatse dieren vaak dappere overlevers die populaire helden worden. Maar als het erop aankomt om een pup van een ondermaats ras mee naar huis te nemen… kan hun kleine formaat ineens intimiderend worden.

Is een dwergpup slecht? Zijn de kansen zo groot dat je voorbestemd bent voor liefdesverdriet? Dit zijn goede vragen, dus laten we de antwoorden uitzoeken.

Wat is de Tante van het Nest?

Het is belangrijk om te beginnen met iets op te helderen. In het dagelijks spraakgebruik zeggen we vaak “het onderdeurtje” als we de kleinste pup uit een nest bedoelen. De kleinste pup in een nest is niet noodzakelijk een slechte zaak, op voorwaarde dat ze nog steeds binnen het gezonde gewicht vallen voor hun ras en leeftijd, en in een passend tempo groeien. In deze context wordt het woord dwerg gebruikt op een liefdevolle en plagerige manier, en er zijn niet veel gevolgen voor de pup.

Het bepalen van het onderdeurtje van het nest

Soms is het geboortegewicht van een pasgeboren pup echter abnormaal laag – en valt het buiten het gezonde bereik van het ras. Dit is de traditionele betekenis van een onderdeurtje, zoals een fokker het opvat. En volgens deze definitie kan een nest meer dan één dwerg hebben! In feite zijn alle pups met een abnormaal laag geboortegewicht runderen.

Deze pups hebben vaak moeite om aan te komen na de geboorte en bereiken langzaam belangrijke mijlpalen in hun ontwikkeling. Dus in deze context krijgt het zijn van een runt puppy een dringende medische dimensie, waar we ons in dit artikel op zullen richten.

Tante van het nest - een gids voor dwergpups

Waarom zit er in sommige nesten een reutje?

Pups met ondergewicht zijn niet ongewoon, dus het helpt om te begrijpen waarom ze niet de juiste grootte hebben bereikt voor de geboorte. Er bestaat een algemene misvatting over het feit dat de hummels later worden verwekt dan hun nestgenoten van ware grootte, dus in feite worden ze te vroeg geboren.

Hoewel het mogelijk is dat puppies in een nest door meer dan één vader worden verwekt, halen de later bevruchte eitjes de andere embryo’s snel in de allereerste stadia van de zwangerschap in. Het is een opmerkelijk fenomeen.

Runt Puppy Ontwikkeling

In feite wordt het geboortegewicht van puppies bepaald door hun inherente groeicapaciteit. Evenals de toevoer van voedingsstoffen die ze krijgen van hun moeder in de baarmoeder. Een dwergpup kan zich niet snel genoeg ontwikkelen door een aangeboren afwijking die de groei belemmert. Of hun placenta kan zich op een ongunstige plaats in de baarmoeder van hun moeder hebben genesteld, zodat ze niet zoveel voedingsstoffen van haar kregen als ze nodig hadden. Als een pup eenmaal buiten de baarmoeder is, kan een aangeboren afwijking duidelijk worden, of (wat waarschijnlijker is) het kan nooit duidelijk worden waarom een pup met ondergewicht is geboren.

het onderdeurtje van het nest

Wat gebeurt er met Runt Puppies?

Als een puppy klein maar gezond is, dan zouden met een beetje zorg de gevolgen van hun grootte minimaal moeten zijn. Pasgeboren pups zijn minstens de eerste drie weken van hun leven volledig afhankelijk van hun moeder. Soms – vooral bij grote nesten – kan het een strijd zijn om voldoende aandacht van moeder te krijgen. De fokker moet er soms bij zijn om ervoor te zorgen dat geen enkele pup wordt vergeten. Zij moet erop letten dat de kleinere pups niet van de speen worden geslagen, en hen helpen weer aan te sluiten bij de speen bij de staart van de moeder, waar haar melkvoorraad het rijkst is.

Kleine pups kunnen ook baat hebben bij een verwarmde onderlegger, of een warmtelamp boven de werpkist. We zullen hier later dieper op ingaan. De fokker moet haar teefje met de kleinste pups goed in de gaten houden om te zien of er tekenen zijn dat u moet ingrijpen en haar moet helpen bij de verzorging.

Problemen met de tante van het nest

Wanneer een pup bij de geboorte een abnormaal ondergewicht heeft, worden ze helaas waarschijnlijk met veel meer problemen geconfronteerd. Geschat wordt dat ongeveer één op de vijftig pups doodgeboren wordt of sterft in de eerste zes weken van zijn leven omdat hij te klein is.

Bij alle hondenrassen verhoogt een laag geboortegewicht consequent de kans dat een pup sterft. Hoe meer ondergewicht ze hebben, hoe meer risico ze lopen. Uit een studie van de Kansas State University uit 1978 bleek dat het risico om te sterven aanzienlijk toenam bij puppies die meer dan 25% onder het gemiddelde geboortegewicht voor hun ras zaten. In plaats van te investeren in een verloren zaak, zullen teven vaak een abnormaal kleine pup bij de geboorte afwijzen, om energie te sparen voor het voeden en verzorgen van de overige pups.

Gezondheid van het nest

Zoals we al aanstipten, kan een runt pup klein zijn door een onderliggend aangeboren probleem. Bovendien maakt hun kleine formaat hen kwetsbaar voor verdere gezondheidsproblemen buiten de baarmoeder.

Bovenaan de lijst in hun eerste dagen staan uitdroging en onderkoeling als ze concurreren met hun broertjes en zusjes voor voedsel en warmte. De eerste melk van een vrouwelijke hond, colostrum genoemd, is rijk aan antilichamen die haar pups beschermen tegen infecties totdat ze hun eerste vaccinaties krijgen. Bovendien is een pup die deze melk mist, vatbaarder voor levensbedreigende bacteriële infecties.

Over één ding hoeft u zich geen zorgen te maken – de ziekte van het spruitje

Overigens, als u het internet raadpleegt voor hulp met uw dwergpup, kunt u de term “dwergziekte” tegenkomen. Tortelziekte is een genetisch probleem dat voorkomt bij sommige proefdieren in een laboratoriumomgeving – het is geen probleem voor pups met torsie!

Zorgen voor de dwerg van het nest

Laten we nu eens kijken wat er nodig is om een onderdeurtje te laten overleven en gedijen. Het MEEST BELANGRIJKE wat een fokker moet doen is nauw samenwerken met zijn dierenarts, en goed luisteren naar zijn advies.

Alle pups moeten de eerste paar dagen door een dierenarts worden gecontroleerd, om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Bij deze controle kan de dierenarts u helpen onderscheid te maken tussen pups met een gevaarlijk ondergewicht en pups die klein maar gezond zijn. Hij zal ook gedetailleerde instructies geven voor pups die speciale zorg nodig hebben.

Het voeden van de tante van het nest

Allereerst, pasgeboren pups raken snel uitgedroogd en hypoglycemisch als ze niet genoeg melk krijgen. Als een pup te klein is om zich aan de moeder vast te klampen, kan uw dierenarts u adviseren haar melk met de hand in een gesteriliseerde beker te doen en de pup te voeden met een gesteriliseerde fles of spuit. Als alternatief kan de dierenarts een geschikt merk puppyvoeding aanbevelen.

Als u dit leest als fokker en het is voordat uw nest geboren is, dan is dit het juiste moment om uit te zoeken welke apparatuur en formule het beste is voor uw ras, en een kleine voorraad aan te leggen. Menselijke babyvoeding en koemelk zijn niet rijk genoeg aan calorieën of eiwitten voor pups. Geef pups alleen melk die door de dierenarts is goedgekeurd.

Tante Puppies Warm houden

Puppy’s hebben geen mechanisme om zichzelf warm te houden als ze geboren worden. Na de bevalling zijn de borstklieren van een teefje slechts één graad koeler dan haar kerntemperatuur, zodat wanneer de pups dicht genoeg bij zijn om te eten, zij ook warmte krijgen. Weg van hun moeder verliezen kleine pups sneller warmte omdat ze in verhouding tot hun grootte een groot oppervlak hebben.

Zorg ervoor dat de kamer waarin uw pups verblijven warm wordt gehouden (86-89ºF), en dat de pup van het runt niet door grotere broers en zussen van hun moeder wordt weggeduwd. Uw dierenarts kan ook het gebruik van een warmtekussen of warmtelamp aanraden om een pup met een litteken warm te houden.

De pup van het nest beschermen tegen infecties

Als uw pup geen biest van zijn moeder krijgt, kan uw dierenarts extra voorzorgsmaatregelen aanbevelen om hem te beschermen tegen infecties. Dit kan inhouden dat eerder dan normaal met vaccinaties wordt begonnen.

Wat te doen als uw pup niet groeit?

Pasgeboren pups moeten elke dag worden gewogen, zodat een pup die te langzaam in gewicht toeneemt, of die plotseling niet meer in gewicht toeneemt, door een dierenarts kan worden onderzocht en zo snel mogelijk extra hulp kan krijgen. Cruciale mijlpalen in het leven van een jonge pup zijn de eerste drie dagen na de geboorte, het spenen op vast voedsel met twaalf weken en het verlaten van de moeder en de nestgenoten om naar een nieuw huis te gaan. Het is van vitaal belang om hun groei tijdens al deze mijlpalen te volgen, voor het geval er een aangeboren probleem aan het licht komt.

Moeilijke beslissingen nemen voor het onderdeurtje van het nest

Ook al is het hartverscheurend om over na te denken, bedenk dat het normaal is dat sommige pups in elk nest het niet overleven. Voor sommige dwergpups geldt dat ontwikkelingsproblemen die in de baarmoeder zijn begonnen, gewoon niet kunnen worden overwonnen. Praat eerlijk met uw dierenarts over de gezondheidsvooruitzichten en levensverwachting van een te kleine pup op lange termijn. Niemand wil het gevoel hebben dat hij een dier dat hij op de wereld heeft gezet in de steek heeft gelaten, maar uw dierenarts kan u helpen moeilijke beslissingen te nemen over wat het beste is voor een erg zieke pup.

Blijven Runt Puppy’s klein?

Laten we teruggaan naar dwergpups die klein maar gezond zijn (hoera!) en meer te weten komen over de kwaliteiten van de kleinste pup in de werpkist. Bent u geneigd om de kleinste pup uit een nest mee naar huis te nemen in de hoop dat ze klein blijven tot ze volwassen zijn? Bijvoorbeeld, een Labrador is misschien wat groot voor uw huis, maar een kleine Labrador past misschien net?

Een pup die klein maar gezond is voor het spenen haalt meestal zijn nestgenoten in zodra ze vast voedsel beginnen te eten. Online hondenfora staan vol met anekdotes van eigenaren die de kleinste pup uit het nest mee naar huis namen en dan vol ongeloof toekeken hoe ze het hoogste gewicht bereikten voor hun ras. Een kleine maar gezonde pup is dus zeker niet gegarandeerd een kleinere hond dan gemiddeld. U bent gewaarschuwd. (Sorry!)

Persoonlijkheid van het nest

Als deze lijst van runderen in de populaire cultuur ons iets zegt, dan is het wel dat we graag veel speciale kwaliteiten projecteren op een hond van het onderdeurtje. Er is echter geen enkel bewijs dat het feit dat je het onderdeurtje van het nest bent enige invloed heeft op het temperament of de aanleg van een hond als hij opgroeit.

In gesprekken, is het waar dat eigenaren unaniem zijn over hoe hun kleinste hondje echt uniek is. Maar laten we eerlijk zijn, zijn niet alle hondeneigenaren dat? Het is gewoon liefde die spreekt (zoals het hoort!) Dus een rashond kan alle persoonlijkheidskenmerken van zijn ras erven, en onderzoek daarnaar is nog steeds de beste manier om een gevoel te krijgen voor het karakter van de hond die je mee naar huis neemt.

Buying the Runt of the Litter

Door onze speciale voorliefde voor de runderen zullen velen van ons op een dag specifiek op zoek gaan naar een pup met een run. Als dat alleen de kleinste maar gezonde pup betekent, dan is dat geen probleem. Maar denk goed na voordat je een pup mee naar huis neemt die bij de geboorte een aanzienlijk ondergewicht had.

Is een Runt Puppy Slecht?

Veel hondenfokkers geloven dat een verantwoord opgevoed nest puppies geen runts mag hebben. Abnormaal kleine pups die in de toekomst waarschijnlijk gezondheidscomplicaties zullen krijgen, of aangeboren problemen kunnen doorgeven als ze overleven en zich voortplanten, worden vaak bij de geboorte geëuthanaseerd.

Aan de andere kant van het spectrum verkopen sommige ZEER onverantwoordelijke fokkers en puppyfokkerijen maar al te graag ondervoede en te kleine dwergpups. In feite proberen ze die voor meer geld te verkopen dan een gezonde pup uit hetzelfde nest, door ze voor te stellen als speciale teacup rassen.

Vraag, voordat je een ondermaatse runt puppy mee naar huis neemt, om direct met hun dierenarts te praten over hun gezondheid. Een zorgzame fokker zal daar geen bezwaar tegen hebben. Vraag uzelf af of u zich de extra dierenartszorg kunt veroorloven die een dwerg in de loop van zijn leven nodig heeft. Informeer bij uw dierenverzekeraar of dit gedekt wordt.

Tante van het nest

Runt puppies hebben een unieke aantrekkingskracht in ons hart. We willen dat ze gedijen zodat we kunnen delen in hun triomf. Soms is een onderdeurtje het kleinste, maar gezonde broertje of zusje. Maar sommige pups hebben een gevaarlijk ondergewicht, en dit kan veroorzaakt worden door, of gepaard gaan met, zeer reële gezondheidsproblemen.

De belangrijkste bron om een runt puppy de beste zorg en levenskwaliteit te geven is een goede dierenarts. Niet elke dwergpup zal het halen, maar degenen die het wel halen, hebben een bijzonder verhaal voor de rest van hun leven.

Was uw hond het onderdeurtje van het nest?

Hoe verhoudt hun grootte zich nu tot andere honden van hun ras? Hebben ze gezondheidsproblemen gehad in verband met hun geboortegewicht? Deel uw ervaringen met andere lezers die overwegen een pup van het nest te nemen in het commentaarveld hieronder.

Meer verzorgingsgidsen voor honden

Referenties

  • Mosier, J. E., “The Puppy from Birth to Six Weeks”, The Veterinary Clinics of North America, 1978.