Shih Tzu Pitbull Mix – Waar pluizige schoothond en trouwe metgezel elkaar ontmoeten.

shih tzu pitbull mix

De Shih Tzu Pitbull mix combineert twee populaire soorten honden.

De zijdeachtige Shih Tzu en de atletische Pitbull zijn beide geliefde gezelschapsrassen.

Maar omdat ze er zo verschillend uitzien en zich zo verschillend gedragen, is het voorspellen van de eigenschappen van een Shih Tzu Pitbull mix erg moeilijk.

Als ze samen gefokt worden, vormen ze een unieke kruising. Maar is de mix een goede familievriend?

Lees verder om meer te weten te komen over het uiterlijk, het temperament, het onderhoud en de gezondheid van de Shih Tzu Pitbull mix.

Waar komt de Shih Tzu Pitbull Mix vandaan?

De Shih Tzu en de Pitbull hebben beide een rijke geschiedenis.

Shih Tzus bestaan al sinds de 17e eeuw en waren favoriet bij het Chinese koningshuis. Ze werden zo hoog gewaardeerd dat de Chinezen weigerden ze te verkopen of te verhandelen, en ze werden pas in 1969 erkend door de Amerikaanse Kennel Club.

Pitbulls worden momenteel niet erkend door de American Kennel Club als een onafhankelijk ras, maar worden vermeld als een type hond dat afstamt van bulldogs en terriërs. Honden van het type Pitbull zijn onder meer de American Pitbull Terrier en de Staffordshire Terrier.

Ze zijn allemaal terug te voeren tot de jaren 1800, toen ze in het Verenigd Koninkrijk werden gebruikt voor de bloedsport. Later werden ze familiemetgezellen en vanghonden voor jagers.

Door de Shih Tzu te kruisen met een Pitbull, krijg je de mix. Het zijn mormels, wat betekent dat hun ouders twee verschillende rassen zijn.

Van mormels wordt vaak gedacht dat ze gezonder zijn dan rashonden, waarvan de ouders van hetzelfde ras zijn. Omdat honden van hetzelfde ras genetisch gelijk zijn, is het waarschijnlijk dat ze negatieve genetische informatie doorgeven aan hun nakomelingen als ze samen gefokt worden.

Dit is de reden waarom raszuivere honden vaak kwetsbaar zijn voor vatbare gezondheidsaandoeningen. Dat wil echter niet zeggen dat alle rashonden slechte genen hebben. Een verantwoordelijke fokker neemt voorzorgsmaatregelen om dit risico te minimaliseren.

Leuke feiten over de Shih Tzu Pitbull Mix

De naam van de Shih Tzu komt van het Chinese woord voor “leeuw” vanwege hun pluizige haar, dat vaak nog te zien is bij een mix met de Pitbull. Ze staan op veel oude Chinese schilderijen.

In de jaren 1900 werden Pitbulls gebruikt als “nanny dog” om kinderen te bewaken, omdat ze als betrouwbaar en zachtaardig werden beschouwd. Ondanks hun reputatie is hun temperament vaak liefdevol en loyaal, zoals blijkt uit hun lange lijst van beroemde fans, waaronder Jennifer Aniston en Marc Jacobs.

Shih Tzu Pitbull Mix Uiterlijk

Het fokken van een gemengd ras is een kansspel. Er is geen garantie welke kenmerken hij van beide ouders zal krijgen. Er zal waarschijnlijk variatie zijn tussen elke Shih Tzu Pitbull mix.

Ze worden gewoonlijk tussen de 10 en 25 centimeter groot en zullen als volwassen hond ongeveer 15 tot 30 pond wegen.

Meestal lijkt het gezicht meer op de plattere trekken van de Shih Tzu dan op de vierkantere trekken van de Pitbull. Hierdoor loopt de mix meer risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, waar we later meer over zullen vertellen.

Aangezien de Shih Tzu een kleine en gedrongen hond is, terwijl de Pitbull een middelgrote en gespierde hond is, is het moeilijk te voorspellen wat het lichaamstype van de mix zal zijn. Bij voorkeur zal hij meer lijken op zijn Pitbull ouder om te voorkomen dat hij de langgerekte ruggengraat van de Shih Tzu krijgt.

De vacht neigt zijdeachtig en pluizig te zijn door de Shih Tzu genen, maar zal waarschijnlijk niet lang en vloeiend zijn omdat de Pitbull een kortharig ras is.

Beide rassen komen voor in verschillende kleuren en aftekeningen, waaronder zwart, geel, rood en gestroomd. De kleur en aftekeningen van de mix hangen af van die van de ouders.

Shih Tzu Pitbull Mix Temperament

Aangezien beide ouderrassen over het algemeen een aangenaam temperament hebben, zou een Shi Tzu Pitbull mix dat ook moeten hebben.

Hun opmerkelijke liefde voor kinderen betekent dat Pitbulls geweldige familiegenoten zijn. Ze zijn enthousiast, trouw en bereid om te werken.

Door hun sterke kaken kunnen ze ernstige verwondingen veroorzaken als ze agressief worden, maar dit is onwaarschijnlijk als ze goed gesocialiseerd zijn.

Shi Tzus zijn schoothondjes, dus zijn ze van nature uitgaand en liefdevol. Ze zijn niet zo onafhankelijk als de Pitbull en genieten ervan om vertroeteld te worden.

Als ze niet goed gesocialiseerd worden, kunnen ze op latere leeftijd agressief of angstig worden. Maar hun kleine kaken kunnen niet zoveel schade aanrichten als die van de Pitbull. Een Shi Tzu Pitbull mix zou een geweldig temperament moeten hebben dat goed zou passen in elk gezin, mits goed gesocialiseerd.

Omdat de Pitbull gefokt is om de eigenschap “gameness” te hebben, kan de mix geneigd zijn om dingen op te jagen of te bewaken. Dit is het overwegen waard als je andere huisdieren in huis hebt.

Uw Shih Tzu Pitbull mix trainen

Positieve versterkingstraining met gebruik van traktaties zou effectief moeten zijn. U kunt trainingsklassen volgen of hem zelf trainen.

Potty Training Uw Shih Tzu Pitbull Mix

Kleinere honden zoals de Shih Tzu Pitbull mix hebben vaak een koppige kant en kunnen moeilijker zindelijk te maken zijn. Als u een hond neemt die nog niet zindelijk is geworden, is het raadzaam om gebieden met tapijt te bedekken en de toegang te beperken tot kamers die u niet wilt gebruiken.

Potjestraining kan een lang proces zijn, maar je kunt ons potjestraining schema gebruiken om je op koers te houden.

Krat Training Uw Shih Tzu Pitbull Mix

U moet uw hond ook trainen om zich comfortabel te voelen in een bench. Het vermindert de kans op verlatingsangst, houdt het huis netter, en vermindert de stress voor dierenartsbezoeken en autoritten.

U kunt hier meer lezen over krattraining.

Uw Shih Tzu Pitbull Mix socialiseren

Socialisatie is het leerproces dat honden op jonge leeftijd doormaken om ze tot geschikte metgezellen te maken. Dit omvat het omgaan met en het blootstellen aan nieuwe mensen en zintuiglijke prikkels tijdens hun eerste levensweken.

Als de socialisatie niet goed verloopt, kan dat resulteren in een agressieve of angstige hond. Aangezien de mix half Pitbull is, wat een gevaarlijk ras kan zijn vanwege die krachtige kaken, is training essentieel om het risico op verwondingen te verminderen.

Zorg ervoor dat u uw hond goed socialiseert als u hem van jongs af aan krijgt. Of als het een volwassene is die slecht gesocialiseerd is, voer dan gedragstraining uit.

Uw Shih Tzu Pitbull Mix oefenen

De hoeveelheid beweging die een Shih Tzu Pitbull mix nodig heeft, hangt af van zijn grootte. Maar in het algemeen wordt een dagelijkse wandeling van 30 tot 60 minuten aanbevolen.

De mix kan er vaak last van hebben dat hun ruggengraat te lang is om hun benen voldoende te ondersteunen. Maak zijn oefenregime daarom niet te intensief om het risico van rugpijn en ernstigere problemen zoals verlamming te verminderen.

Als de mix het plattere gezicht van de Shi Tzu heeft, loopt hij het risico brachycephalisch te zijn en mag hij niet zwemmen omdat hij zou kunnen verdrinken. Hij kan moeite hebben met ademhalen, dus vermijd zware inspanning om oververhitting te voorkomen, vooral bij warm weer.

Vanwege hun ademhalingsproblemen mogen Shih Tzu mixen niet aan een riem worden gehouden die om de nek gaat. Bevestig de riem in plaats daarvan aan een harnas dat om het lichaam gaat om extra druk te verlichten.

shih tzu pitbull mix

Shih Tzu Pitbull Mix Gezondheid

De verwachte levensduur van een Shih Tzu is 10-16 jaar en die van een Pitbull 8-15 jaar. Een mix zou ongeveer even lang moeten leven, maar dit hangt af van zijn gezondheidstoestand.

De bouw van een hond is zijn algemene structuur, inclusief zijn uiterlijke verschijning. Overdrijvingen en gebreken in de bouw van een hond kunnen leiden tot gezondheidsproblemen en handicaps.

Laten we eens kijken naar de gezondheidsproblemen van elke rasouder die kunnen worden doorgegeven aan uw Shih Tzu Pitbull Mix.

Pitbull gezondheid

Ondanks het feit dat Pitbulls een behoorlijk stevig ras zijn, zijn ze genetisch vatbaar voor heupdysplasie, hartkwalen en allergieën. Er is een kans dat uw mix ook gevoelig is voor deze problemen.

Shih Tzu gezondheid

Zoals eerder vermeld, hebben Shih Tzus platte gezichten en lange stekels, waardoor ze kwetsbaar zijn voor een lange lijst van problemen. Deze omvatten oververhitting, moeite met ademhalen, gebitsproblemen, epilepsie en tussenwervelschijfziekte.

Shih Tzu mixen zijn ook gevoelig voor gebitsproblemen, omdat hun kleine schedels overbevolking veroorzaken, dus het is aan te raden om enkele tandverzorgingsstappen uit te voeren om het risico van verval te verminderen. U kunt tandheelkundige traktaties kopen of zelfs hun tanden poetsen met speciale borstels en tandpasta.

Je mix kan last hebben van deze problemen, maar omdat het een kruising is met een Pitbull, zijn de kansen niet zo groot als die van een raszuivere.

Genetische gezondheid en testen

Om het risico te verkleinen dat je een hond krijgt met gezondheidsproblemen, is het sterk aan te bevelen dat je zijn genetische geschiedenis bekijkt. Als je geen fokker hebt die je dit kan geven, kun je betalen om zelf testen te laten doen.

Voor meer informatie over het kiezen van de juiste gezondheidstesten, en actuele ziektestatistieken per ras, bezoek het Canine Health Information Center van de Orthopedic Foundation for Animals.

Shih Tzu Pitbull Mix Verzorging

De hoeveelheid verzorging die de mix nodig zal hebben hangt af van welke ouder hij het meest opneemt. De vachten van Shih Tzus zijn veel moeilijker te onderhouden dan die van Pitbulls, vanwege hun lengte en zijdezachtheid.

Een paar keer per week doorkammen met een slickerborstel wordt aanbevolen.

Shih Tzu Pitbull Mix Voeding

De voedingsbehoeften van een Shih Tzu Pitbull mix zijn afhankelijk van zijn levensfase, gezondheidstoestand en activiteitenniveau.

Er zijn verschillende commerciële voedingsopties die u kunt onderzoeken, of u kunt kiezen voor zelfgemaakte voeding.

Volwassenen gedijen meestal op 2 maaltijden per dag, terwijl pups 3 tot 4 kleinere maaltijden nodig hebben. U wilt niet dat uw mix zwaarlijvig wordt, want dat kan eventuele gezondheidsproblemen verergeren.

Zijn Shih Tzu Pitbull Mixen Goede Gezinshonden?

Omdat beide ouderrassen van een Shih Tzu Pitbull mix een geweldig temperament hebben, zijn het gezinsvriendelijke huisdieren.

Maar de Shih Tzu ouder zal waarschijnlijk veel gezondheidsproblemen doorgeven aan de mix, waardoor de kwaliteit van leven verslechtert. Als u er een wilt, kunt u overwegen een volwassen hond uit een asiel te halen in plaats van er een van een fokker te kopen.

Het redden van een Shih Tzu Pitbull Mix

Neem contact op met uw plaatselijke rescues en informeer naar de Shih Tzu Pitbull mix.

Als alternatief, kijk naar rasspecifieke reddingen voor Shih Tzus en Pitbulls en vraag of ze de mix hebben.

We linken onderaan dit artikel naar enkele Shih Tzu en Pitbull specifieke opvangcentra.

Het vinden van een Shih Tzu Pitbull Mix pup

Mixen zoals de Shih Tzu Pitbull winnen aan populariteit vanwege hun vaak stevigere genetische opmaak. Lokale en rasspecifieke opvangcentra kunnen Shih Tzu Pitbull puppy’s houden.

Als ze dat niet doen, zou je online of door contact op te nemen met lokale rasverenigingen een gerenommeerde fokker kunnen vinden. Een verantwoordelijke fokker zal je graag willen bezoeken en transparant zijn over de genetische geschiedenis van hun honden.

Het zal belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat de fokker het bewijs kan leveren dat de ouders goed getest zijn, want slechte genen zorgen voor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

U moet uit de buurt blijven van dierenwinkels en puppyfabrieken waar puppy’s in massa worden geproduceerd. Niet alleen worden de pups uit deze plaatsen vaak in wrede omstandigheden gehouden, maar het is ook waarschijnlijker dat ze onverantwoordelijk gefokt worden.

Bedenk dat in sommige landen en regio’s zoals het Verenigd Koninkrijk, het bezitten of fokken van een American Pitbull Terrier illegaal is. In die situaties kunt u zoeken naar mixen met andere honden van het type Pit Bull.

U kunt onze puppy zoekgids gebruiken voor meer informatie over het vinden van de juiste puppy voor u.

Opvoeden van een Shih Tzu Pitbull Mix Puppy

Het opvoeden van een puppy van welk ras dan ook kan een grote uitdaging zijn.

Door ze in hun puppytijd een hoogwaardige verzorging te geven, bereidt u ze voor op een gezonde en gelukkige volwassenheid. Gebruik onze puppyverzorgingsgids om een verantwoordelijke eigenaar te worden.

Het is belangrijk dat u de training in de puppytijd uitvoert om het meest effectief te zijn. We hebben een uitgebreide catalogus met informatie in onze puppytrainingsgids.

Shih Tzu Pitbull Mix Producten en Accessoires

Om u voor te bereiden op uw nieuwe gezinslid, moet u van tevoren de nodige benodigdheden aanschaffen om zijn overgangsperiode zo gemakkelijk en stressvrij mogelijk te maken.

Hier zijn enkele producten voor Shih Tzus en Pitbulls die voor jouw mix kunnen werken. Bedenk bij de aanschaf van benodigdheden na welke ouder hij het meest nodig heeft.

Voors en tegens van het krijgen van een Shih Tzu Pitbull Mix

Nadelen

  • Mogelijke gezondheidsproblemen. Hun lange stekels, platte gezichten en kleine poten kunnen dure dierenartskosten met zich meebrengen.
  • Indien verkeerd gesocialiseerd, kunnen ze vijandig zijn tegenover mensen en een gemene beet geven.
  • Hun koppige kant kan het zindelijk maken tot een uitdaging maken.

Voors

  • Als ze goed gesocialiseerd zijn, hebben ze een heerlijk temperament, waardoor ze goede familiegenoten zijn.
  • Vereisen geen intense oefening
  • Ze zijn vrij onafhankelijk

Soortgelijke Shih Tzu Pitbull Mengelingen en Rassen

Vanwege de lange lijst van gezondheidsimplicaties die voortkomen uit de Shih Tzu ouder, is het de moeite waard om andere Pitbull mixen te overwegen:

Shih Tzu Pitbull Mix Reddingen

US Rescues

UK Reddingen

Canada Reddingen

Australië Reddingen

Reageer hieronder als u geïnteresseerd bent in een van deze lijsten.

Is een Shih Tzu Pitbull Mix geschikt voor mij?

Als u jonge kinderen heeft, kunt u dat beter heroverwegen, want de Shih Tzu Pitbull mix kan ernstige verwondingen veroorzaken als hij geprovoceerd wordt.

Als je de mogelijke gezondheidsproblemen niet erg vindt, is een Shih Tzu Pitbull mix misschien de hond voor jou.

Hun aanhankelijke temperament betekent dat ze veel liefde en aandacht nodig hebben, dus neem er alleen een als je er de tijd voor hebt.

En vergeet niet een verantwoordelijke eigenaar te zijn en laat genetische tests doen, zodat u weet hoe u uw hond het beste kunt ondersteunen.

Referenties en bronnen

Clark. The International Encyclopedia of Dogs. Howell Book House. 1995.

Gough et al. “Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats.” Wiley Blackwell. 2018.

O’Neill et al. “Longevity and Mortality of Dogs Owned In England.” The Veterinary Journal. 2013.

Schalamon, et al. “Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar.” Pediatrics. 2006.

Duffy et al. “Rasverschillen in hondenagressie.” Applied Animal Behavior Science 2008.

Packer et al. “Impact of Facial Conformation On Canine Health.” PlosOne. 2015.

Adams et al. “Results of a Survey of UK Purebred Dogs.” Journal of Small Animal Practice. 2010.

Nolen. “Het Gevaarlijke Hond Debat.” American Veterinary Medical Association.” 2017.

Lockwood. “Zijn Pit Bulls Anders? Een analyse van de Pit Bull Terrier Controverse.” Anthrozoos, 1:1. 2015.

Beuchat. “Gezondheid van raszuivere vs gemengde honden: de actuele gegevens.” Het Instituut voor Kynologische Biologie. 2015.

Park et al. “Treatment of a giant pulmonary emphysematous cyst with primary bronchoalveolar papillary carcinoma in a Shih Tzu dog.” The American College of Veterinary Surgeons. 2017.