Shih Tzu Temperament – Hoe gedraagt dit klassieke ras zich?

Shih Tzu temperament

Het temperament van de Shih Tzu kan speels en actief zijn, maar ook ontspannen, trouw en liefdevol. Deze kleine schoothondjes zijn relaxte, aanhankelijke metgezellen, maar zijn niet bang om op te treden als een koppige waakhond als ze dat nodig vinden! Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het temperament van de Shih Tzu als het gaat om het leven als gezinshuisdier. We zullen ook zien hoe het temperament van een Shih Tzu puppy zich verhoudt tot hun volwassen persoonlijkheid. En welk gedrag u kunt verwachten van uw Shih Tzu.

Inhoud

De Shih Tzu is een populair huisdier voor appartementen, met lang haar, flaporen en wijde ogen. Als pup zijn ze erg actief, hoewel ze de neiging hebben om te chillen als ze opgroeien.


Wat is een Shih Tzu hond?

Wie is de “kleine leeuw”, het huisdier van voorbije keizerrijken, en vandaag een knuffelig schattig schoothondje? De Shih Tzu! Langharig, leuk van formaat en soms komisch plechtig, deze honden verheugen zich in een welverdiende plaats in de lange geschiedenis van het hondendom.

Een van de oudste nog bestaande rassen, deze honden dateren uit de jaren 600. Het zijn zeer kleine honden, die ongeveer 9-16 pond wegen en 8-11 inch groot zijn.

Hun vachten zijn lang en vloeiend, en vereisen nogal wat verzorging en borstelen. Om de verzorgingsbehoefte van een Shih Tzu te beperken, hebben veel van deze pups een klassieke “teddybeer” snit, het algemene silhouet waar we allemaal aan denken als we aan “Shih Tzu” denken.

Gemakkelijk een van de meer herkenbare rassen, een Shih Tzu is zowel knuffelig als vorstelijk. Dit komt in hun fysieke en mentale behoeften op charmante manieren tot uiting.

Shih Tzu temperament

Shih Tzu Puppy Temperament

Hoewel het temperament van individuele honden zal variëren afhankelijk van een aantal factoren, blijft de basis hetzelfde. Het temperament van een algemene Shih Tzu kan in vier woorden worden samengevat:

  • zelfverzekerd
  • waardig
  • vertrouwend, en
  • vriendelijk.

Deze vier kenmerken zijn consistent in het leven van deze pups. Dit is echter maar de helft van het verhaal. Wat verandert er aan het temperament van een Shih Tzu na verloop van tijd en als ze ouder worden?

Hun enthousiasme en energie pieken als ze puppies zijn, soms op de meest verbazingwekkende manieren. Er zijn verhalen in overvloed dat ze van meubels afspringen en de lucht in gaan, ongeacht hun kwetsbare zelf en de praktische aspecten van het springen.

Het verschilt van pup tot pup, maar een Shih Tzu zal je leren hoeveel een mens van een hond kan houden en hoeveel een hond van een mens kan houden.

Volwassen Shih Tzu temperament

Naarmate ze ouder worden, kunnen ze kleine zitzakken worden die van tijd tot tijd moeten worden opgestookt om te gaan wandelen of ravotten. Ze kunnen ook erg aanhankelijk en behoeftig worden, afhankelijk van de hoeveelheid tijd die u met hen kunt doorbrengen.

Vaak is het gemakkelijk om naar deze eigenschappen te kijken en te denken “wat schattig!”. Maar het wordt nog beter! Alles wat ze willen doen is van je houden op de beste manieren die ze kunnen bedenken. Misschien gijzelen ze de afstandsbediening of proberen ze je eten op te eten. Misschien slapen ze bovenop je, om je de hele nacht te bewaken.

Hoewel deze schattige, maffe kijk op het leven de sleutel is waarom we van deze honden houden, kunnen ze de training op zijn best interessant maken. Soms laten deze pups ons mensen zien hoe ver we kunnen gaan om hen tegemoet te komen, in plaats van dat wij hen trainen om de beste honden ooit te worden.

Zijn Shih Tzu gemakkelijk te trainen?

Klein, knuffelig, schattig en vriendelijk – wat wil een geïnteresseerde nog meer in een hond voor de eerste keer? Eigenlijk heel veel, zo blijkt.

Shih Tzus zijn niet vergeten dat ze oorspronkelijk de zalen en kamers van keizers sierden. Dit komt tot uiting in hun twee houdingen “het is mijn manier of de snelweg, mensen” en “wat heb ik eraan?”. Dit kan het moeilijk maken om ze gemotiveerd te houden tijdens de training.

Onervaren hondeneigenaren kunnen er baat bij hebben een professionele hondentrainer in te schakelen, of zich in te schrijven voor puppycursussen, om te helpen navigeren wanneer hun Shih Tzu pup gewoon niet gehinderd lijkt door hun beste inspanningen.

Zoals veel zeer kleine honden, kunnen Shih Tzus er ook langer dan gemiddeld over doen om de potjestraining volledig onder de knie te krijgen. Kortom, Shih Tzus zijn niet de gemakkelijkste honden om te trainen, vooral niet voor mensen die voor het eerst een eigenaar zijn.

Zijn Shih Tzu vriendelijk?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja!

Shih Tzus zijn bijna foutloos vriendelijk. Vriendelijk tegen gezinnen, andere mensen en bijna alle andere huisdieren, kunnen deze honden niet anders dan blij zijn om je te zien.

Deze honden zijn geboren en gefokt om lief te hebben en geliefd te worden door iedereen die ze ontmoeten. Hoewel de manier waarop ze zich uiten kan veranderen naarmate ze ouder worden, zullen ze altijd een beminnelijke pluizenbol blijven.

Hun vriendelijke kijk op het leven uit zich in een Shih Tzu die rondrent van vreugde bij het zien van hun vrienden, in je armen springt als je ze probeert te knuffelen, en in gapen of blaffen. Het is zo opwindend om je te zien!

Hoewel deze gedragingen op de juiste tijd en plaats geliefd zijn, kunnen ze soms agressief of irritant overkomen.

Om dit te ondervangen is positieve versterkingstraining nodig om uw Shih Tzu goede manieren te leren vanaf het moment dat ze een puppy zijn.

Ook al zijn ze klein, een Shih Tzu kan nog steeds iemand bang maken. Zijn deze pups echt agressief?

Zijn Shih Tzu Agressief?

Shih Tzus zijn over het algemeen niet agressief. Door hun vrolijke persoonlijkheid behoren ze tot de meest vriendelijke honden die er zijn. Maar de manier waarop een Shih Tzu is of wordt opgevoed kan per ongeluk agressieve neigingen versterken.

Als een puppy leert dat blaffen of kleine kneepjes uw aandacht krijgen, is dat de manier waarop ze weten hoe ze moeten communiceren. We hebben de neiging dit gedrag van kleine puppy’s van speelgoedrassen toe te laten, omdat ze te klein zijn om bedreigend te zijn.

Maar als ze opgroeien, kunnen ze in de val lopen om “verwende enkelbijters” te worden. Shih Tzus zijn geen uitzondering op deze kleine hond situatie. Over het algemeen zijn ze niet agressief, maar ze kunnen agressief lijken.

Liefdevolle (en misschien professionele) training zal een lange weg gaan om zowel u als uw Shih Tzu te helpen als uw pup problemen heeft.

Houden Shih Tzu van andere honden?

Shih Tzus vinden andere honden erg leuk en hebben over het algemeen geen problemen. Kleine groepen, grotere groepen, andere huisdieren… Shih Tzus vinden ze allemaal leuk!

Zoals bij alle introducties van honden is het nog steeds belangrijk om goed toezicht te houden, voorzichtig te introduceren en positieve versterking te geven wanneer uw Shih Tzu een nieuwe hond ontmoet.

Als alle honden goed gesocialiseerd zijn, wordt het alleen maar beter voor iedereen. Uiteindelijk houden Shih Tzus van andere honden en zullen ze graag hun plaats onder hen innemen.

Natuurlijke instincten in het Shih Tzu Temperament

Nu we enkele van de belangrijkste onderdelen van het temperament van deze puppies hebben behandeld, welke natuurlijke instincten kunt u verwachten van een Shih Tzu?

Verwacht dat deze honden een beetje koppig zijn, alert, en zeer attent op hun omgeving. Shih Tzus werden, en worden, gefokt als gezelschap voor mensen. En ze nemen deze taak zeer serieus.

In tegenstelling tot werkhonden zijn Shih Tzus meer dan gelukkig om de hele dag, elke dag bij hun mens te blijven. Soms kunnen ze angstig worden als ze je niet genoeg zien. En ze kunnen hele kleine couch potatoes zijn als je ze dat toestaat.

Er valt verder niet veel te zeggen over de natuurlijke instincten van een Shih Tzu. Vanwege de invloed die het fokken en trainen in het verleden op hen heeft gehad, is het belangrijk te onthouden dat ze in de eerste plaats een metgezel zijn en als zodanig moeten worden behandeld.

Zijn Shih Tzus Goede Gezinsdieren?

Tenslotte, zijn Shih Tzus goede familie huisdieren?

Shih Tzus gedijen goed op menselijk gezelschap, maar ze zijn niet erg verdraagzaam met pestgedrag of ruwe behandeling. Daarom zijn ze het meest geschikt voor volwassen huishoudens.

Ze zijn ook kwetsbaar voor sommige erfelijke gezondheidsproblemen die het aantal gelukkige jaren dat u met hen kunt doorbrengen, kunnen inkorten.

Probeer, voordat je je verbindt aan een Shih Tzu puppy of reddingshond, tijd door te brengen met het ras, om uit te vinden of ze echt je perfecte match zijn.

Koop alleen een puppy van gezond geteste ouders, en sta erop beide ouders eerst te ontmoeten.

Heeft u een Shih Tzu?

Hebben we ze hier recht gedaan? Hoe zou u de persoonlijkheid van de Shih Tzu samenvatten?

Vertel het ons in het commentaarveld!

Gerelateerde artikelen

Referenties en bronnen

De Amerikaanse Shih Tzu Club

Joris, V., 2018, Geschiedenis van de Shih Tzu, North Star Shih Tzu Rescue

Christmas, R.E., 1992 Gemeenschappelijke oculaire problemen van Shin Tzu honden.