Shihpoo – Uw gids voor de Shih Tzu Poedel Mix

Shih Poo mix ras hond

De Shih Poo is een kruising tussen de charmante en aanhankelijke Shih Tzu en de slimme, stijlvolle Poedel. Een Toy of Miniature Poodle ouder produceert Shih Poos die meestal schoot groot zijn, met een gewicht van ongeveer 15 pond. Geschikt voor appartementen, senioren en gezinnen met oudere kinderen, is dit een veelzijdige designer hond die groeit in populariteit.

De Shih Tzu Poedel mix komt in een reeks van vachtkleuren en patronen, en is aanhankelijk met hun familie. De Shih Poo is graag een waakhond en is geneigd te blaffen. Hoewel klein van formaat, zijn dit actieve gezelschapshonden die een matige hoeveelheid beweging en regelmatige verzorging nodig hebben.

Afhankelijk van de diepte van de krul, kan de vacht van de Shih Poo weinig allergeen zijn en kan worden getolereerd door sommige eigenaren met gevoeligheid voor huidschilfers van honden. We kijken naar de behoeften en temperamentkenmerken van deze speelse en pittige kleine hond. En naar hun gezondheid en levensverwachting. We geven u ook enkele tips voor het thuisbrengen en verzorgen van een nieuwe Shih Poo pup.

Inhoud

Shih Poos nestjes worden soms geadverteerd door hondenfokkers, maar deze kleine pluizige hybriden zijn ook te vinden in rescues of shelters, en je vindt er hieronder een aantal. Shih-poos hebben een vrij onderhoudsintensieve vacht, de video hieronder laat zien wat er bij komt kijken.

Ras in een oogopslag

  • Doel: Schoothond
  • Gewicht: 4 – 16 pond
  • Temperament: Intelligent, zelfverzekerd, energiek

Het zou het beste van beide werelden zijn als we konden verwachten dat een Shih Tzu en poedel mix zou resulteren in een Shih Poo hond die de beste eigenschappen van elk ras vertoont.

Maar zelfs de meest succesvolle fokker kan niet garanderen welk temperament en welke persoonlijkheid naar voren zullen komen wanneer zij Shih Tzu poedelpuppy’s produceert. Dit is gewoon de realiteit van het mengen van twee verschillende rassen tot een unieke hybride.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

De Shih Poo is nog steeds een zeer nieuw ras. Poedelkruisingen zijn een populaire constante onder de designer honden, met de Shih-Poo een relatieve nieuwkomer in dit landschap.

Shih Poo

De Shih Poo vindt zijn oorsprong in Amerika, waar hij als klein ras werd geïntroduceerd met het vooruitzicht een hypoallergene hond te zijn.

Maar, ondanks hun populariteit als teddybeerhond, worden Shih Poos, net als andere hybriden, momenteel niet erkend door bekende kennelclubs. Dit geldt ook voor de Amerikaanse Kennel Club.

Voordat we verder praten over de schattige en temperamentvolle Shih Poo, laten we eens kijken naar zijn afstamming om een beter idee te krijgen waar hij vandaan komt.

Shih Tzu Geschiedenis

De oorsprong van de Shih Tzu is net zo mysterieus als de bewering dat de eerste Shih Tzu’s werden gefokt om te lijken op de knappe leeuwen (compleet met vloeiende manen), afgebeeld in traditionele Chinese kunstwerken.

Het ras, ook bekend als “Leeuwhond”, zou zijn ontstaan in China. Daar zijn Shih Tzu botten gevonden die dateren uit de oudheid. Recente analyse wees uit dat de Shih Tzu één van de 14 oudste hondenrassen is.

De eerste Shih Tzus werden in 1930 naar Europa gebracht en ze kwamen later in het decennium naar de Amerikaanse kusten. De Amerikaanse Kennel Club erkende het als een officieel ras in 1969, en plaatste het in de Toy Group. De groep noemt hem het 20e meest populaire dier.

Poedel Geschiedenis

Net als bij de Shih Tzu, staat de oorsprong van de Poedel ter discussie. Sommige deskundigen geloven dat de hond in Duitsland is ontstaan, terwijl anderen Frankrijk als het land van herkomst beschouwen.

Net als de Shih Tzu, was de Poedel een favoriet onderwerp van kunstenaars, en kan worden gezien in schilderijen die teruggaan tot ten minste de 15e eeuw. De AKC erkende de poedel als een officieel ras in 1887, en erkent hem als het 7e meest populaire hondenras.

Uiterlijk

Misschien wilt u dat uw Shih Poo pups de prachtige manen van een Shih Tzu hebben en dat ze hypoallergeen zijn zoals de vacht van een poedel?

Dat zou ideaal kunnen zijn, maar niemand kan betrouwbaar voorspellen hoe een Shih Poo volgroeid zal zijn.

Je zult deze realiteit zeker in gedachten willen houden voordat je een Shih Tzu kruising poedel mix koopt!

Of je Shih poo nu de krullende vacht van een poedel heeft of de luxueuze lokken van een Shih Tzu, hij zal altijd een schattige, alerte uitdrukking hebben op zijn stevige kleine lichaam.

En, met zijn schattige ronde gezicht, wijd opengesperde ogen en zachte vacht, zou een Shih Poo zich net zo goed thuis voelen in de speelgoeddoos van een kind als in het hondenpark!

Shih Poo Vacht

De vacht van een Shih Poo kan lang en zijdeachtig zijn, kort en krullend, of zelfs ergens tussenin. Poedelvachten zijn er in effen kleuren zoals wit, zwart, abrikoos en grijs.

Shih Tzu vacht komt in een verscheidenheid van kleuren en kan resulteren in een mix van tinten en kleuren in tegenstelling tot de mono-schakering gezien bij de Poedel.

Grote verschillen in vachtkwaliteit en kleur kunnen voorkomen binnen hetzelfde nest Shih Tzu pups.

Is de Shih Poo hypoallergeen?

In de laatste twee decennia zijn Shih Poos een zeer populaire kruising geworden, deels vanwege de reputatie van de poedel dat hij een hypoallergene vacht heeft.

De Labradoodle was het eerste poedelkruisingsras en sinds zijn debuut is de poedel gekruist met bijna alle andere populaire rassen.

In werkelijkheid kan de Shih Poo de “hypoallergene” vacht van de poedel erven of de niet-hypoallergene vacht van de Shih Tzu.

Zoals Forrest Gump zou kunnen zeggen, de Shih Poo kruising is als een doos bonbons: je weet nooit wat je krijgt!

Bestaan er hypoallergene rassen?

Geen enkele hond is 100% hypoallergeen. De term “hypoallergene hond” is bedoeld om aan te geven dat een hondenras of mix minder allergische reacties uitlokt dan andere rassen.

Maar hypoallergeenheid is een relatief begrip. Het is belangrijk op te merken dat een bepaalde hond al dan niet een allergische reactie kan veroorzaken bij een individu (vooral bij mensen met een verhoogde gevoeligheid).

Huisdierallergenen zoals bont en huidschilfers kunnen ademhalingsproblemen, zoals astma en allergieën, verergeren bij gevoelige personen.

Sommige rassen verharen minder dan andere rassen, waardoor wordt beweerd dat ze hypoallergenischer zijn, omdat het risico op een allergische reactie op vacht, huidschilfers en speeksel kleiner is.

Kan ik een Shih Poo nemen als ik allergieën heb?

Vanwege hun minimale verharing worden poedels aangeprezen als hypoallergeen en dus worden Shih Poos vaak op de markt gebracht als hypoallergeen.

In een ideale wereld zal het Poedelgedeelte van een Shih Poo resulteren in een hond die weinig verhaart, maar er is nog steeds geen garantie dat iedereen dezelfde reactie van het immuunsysteem op zo’n dier zal hebben.

Het is vermeldenswaard dat het regelmatig baden van uw huisdier en het gebruik van HEPA luchtfilters de allergische reactie kan minimaliseren.

HEPA luchtfilters zijn ontworpen om allergenen van huisdieren in de lucht op te vangen en kunnen de kleinste deeltjes uitfilteren, bijna 100% van de deeltjes met een diameter van 0,3 micron en meer.

Maar uiteindelijk is het belangrijk te onthouden dat hypoallergeen niet betekent allergiebestendig!

Shih Poo Maat

Aangezien de Shih Tzu een kruising is, en een relatief nieuw ras, wenden we ons tot zijn ouders voor het antwoord!

Zoals we hebben besproken, erven kruisingen de eigenschappen en kenmerken van beide ouderrassen, en hun kenmerken kunnen overal tussenin liggen.

De Poedel bestaat in drie variëteiten: Standaard, Miniatuur en Toy. Shih Poedels worden gefokt uit de laatste twee variëteiten. Toy en Mini Poedels wegen meestal tussen de 4-15 pond, en zijn 10-15 inch groot. Ze hebben een levensduur van ongeveer 10-18 jaar.

Een gemiddelde Shih Tzu weegt tussen de 9-16 pond en is tussen de 8-11 centimeter groot. Gemiddeld leeft een Shih Tzu ongeveer 13 jaar.

Dus een redelijke schatting is, dat uw Shih Poo tussen de 4 en 16 pond weegt, en tussen de 8 en 15 centimeter groot is.

Shih Poo Temperament

Zal het temperament van uw Shih Poo lijken op dat van zijn poedelouder, of meer op dat van zijn minder welwillende Shih Tzu ouder?

We zouden willen dat we dat met zekerheid konden zeggen!

Aangezien een Shih Poo zijn DNA erft van twee genenpools, is het onmogelijk te zeggen in welke combinatie deze genen tot uiting zullen komen. Het temperament van uw pup kan sterk overhellen naar de ene of de andere ouder, of een heerlijke en onvoorspelbare mix van de twee zijn.

Wat is het meest waarschijnlijke temperament?

Bij kruisingen is het eenvoudigweg niet mogelijk om het toekomstige gedrag van je kleine bundel vacht te voorspellen.

En er is altijd de ongelukkige mogelijkheid dat de hond de slechtste eigenschappen van beide ouders erft. Het kopen van een gemengd ras is als het gooien van een dobbelsteen: bent u bereid te gokken?

Zowel de Poedel als de Shih Tzu zijn beminnelijk, intelligent en trainbaar. De Poedel is eerder geneigd te vocaliseren dan de Shih Tzu, en de Shih Tzu heeft de reputatie een koppig karakter te hebben.

De Shih Tzu

Shih Poos vallen over het algemeen in het midden van de neiging tot blaffen van beide ouders: niet zo kefferig als een poedel, maar iets vocaler dan een Shih Tzu.

Maar beide kleintjes zijn goede familiehonden als ze een positieve en ondersteunende training krijgen. De poedel heeft misschien een lichte voorsprong op dit gebied, en het helpt als de Shih Tzu pup met kinderen is opgevoed.

Uw Shih Tzu trainen en oefenen

Zal uw Shih Tzu x Toy Poodle kruising de trotse, intelligente aard van zijn Poedel voorouders vertonen? Poedels hebben een matig energieniveau en houden zich graag bezig.

Of zal ze een eerlijk deel van de afvallige genen van de Shih Tzu hebben? Ze kunnen lastig zijn, vooral als het op training aankomt.

Veel Shih Poo eigenaren melden dat hun harige schatjes energiek, speels en niet al te moeilijk te trainen zijn.

Beste trainingsmethoden

Vroege, consequente en positieve trainingsmethoden zullen er voor zorgen dat uw nieuwe BFF net zo’n geweldige metgezel wordt als u hoopt!

Houd in gedachten dat training op basis van straf niet wordt aanbevolen als een moderne trainingsmethode en het heeft het potentieel om potentiële problemen te maskeren.

Lijkt hij op zijn ouders?

Uw Shih Poo kan op het gebied van training op beide ouders lijken.

Poedels staan bekend om hun hoge hondse IQ’s en zijn dus zeer trainbare honden. Als u haar kunstjes wilt leren en samen wilt spelen in het hondenpark, is uw poedelpup bereid zich aan te passen!

De Shih Poo is een slimme hond, maar voor sommigen kan een koppig karakter problematisch zijn met betrekking tot training. In tegenstelling tot de menslievende poedel, wil de Shih Tzu niet zo graag indruk maken op zijn mensen!

Daarom staat de Shih Tzu niet hoog op de lijst van honden voor nieuwe eigenaren. Dat betekent niet dat hij niet kan leren met positieve en ondersteunende trainingsmethoden, maar potentiële huisdierouders moeten zich bewust zijn van deze verbeten (pun intended!) reputatie.

Kunstjes leren is een niet enorme prioriteit voor Shih Tzu’s en soms duurt een zindelijkheidstraining langer dan je zou willen.

Behoefte aan beweging

Hoewel uw Shih Poo waarschijnlijk een kleine hond is, zal hij toch beweging nodig hebben.

Shih Poos hebben matige beweging nodig, waarbij een beetje dagelijkse inspanning het beste is.

Als kleine gezelschapsdieren zijn ze bij uitstek geschikt als huishond, en de meeste genieten ervan om bij hun baas op schoot te kruipen.

Maar zolang hij elke dag wat beweging krijgt, past hij goed in de stad of op het platteland.

Shih Poo gezondheid en verzorging

Het is logisch dat het nageslacht van een Poedel en een Shih Tzu dezelfde gezondheidsproblemen zou ondervinden als de ouders.

Uw Shih Poo zal de gezondheidsprofielen van zijn ouders erven, maar hoe de problemen tot uiting komen is onmogelijk te voorspellen bij uw hond van een gemengd ras.

Het goede nieuws is dat de gemengde Shih Poo de langere snuit van de Poedel kan krijgen, waardoor ze veel van de ademhalingsproblemen die Shih-Tzus erven kunnen omzeilen.

Terzijde: Shih Poo’s hebben de reputatie dat ze nooit een maaltijd tegenkomen die ze niet lusten! Omdat ze de neiging hebben te veel te eten, is het cruciaal om het dagelijkse aantal calorieën van uw hond in de gaten te houden om zijn algehele gezondheid te waarborgen.

Shih Tzu Gezondheidstoestand

Shih Tzu honden zijn onder andere vatbaar voor oogproblemen, brachycephalic syndrome, heup- en nierproblemen. Dieren met korte neuzen lopen risico op brachycephalic syndrome, waarbij ademhalingsproblemen optreden.

Veel van de problemen bij de Shih Tzu zijn het gevolg van zijn kenmerkende en gewilde eigenschappen: een korte neus en grote ogen.

Poedel gezondheidsproblemen

Met welke gezondheidsproblemen worden Poedels geconfronteerd? De ziekte van Cushing, blaasstenen en huidtumoren behoren tot de problemen waarmee Poedels te maken krijgen.

De ziekte van Cushing treedt op wanneer het lichaam van een hond te veel van het hormoon cortisol aanmaakt of wanneer corticosteroïde medicijnen worden voorgeschreven in een hoge dosering en/of voor een langere periode.

Shih Poo Levensduur

Shih Poos kunnen naar verwachting ongeveer 10-15 jaar oud worden. Hoewel hij een energieke pup is, heeft de Shih-Poo niet veel lichaamsbeweging nodig, maar hij mag ook geen couch potato zijn!

Regelmatige lichaamsbeweging bevordert het welzijn van uw hond en is cruciaal voor een lange en gezonde levensduur. Korte maar stevige wandelingen in de ochtend en avond is alles wat nodig is om dit pittige ventje fit te houden.

Dit is geen mixras dat zich zal willen of moeten inspannen tijdens lange wandelingen of het verkennen van het buitenleven; spelen met een bal in de achtertuin, ronddraaien in het gras, of rennen in het hondenpark zal hem prima bevallen!

Verzorging

Noch poedels, noch Shih Tzus hebben een bijzonder ‘gemakkelijke’ vacht. Shih Poos zullen verschillende soorten haar hebben, van krullend tot recht, afhankelijk van hoeveel ze de voorkeur geven aan één van beide ouders. In het algemeen zullen de meesten een grovere golvende of gekrulde vacht hebben, meer in lijn met de vacht van de poedel.

Dagelijks borstelen en een maandelijkse trimbeurt helpen om hun vacht matvrij te houden. Het resultaat van een Shih Tzu kruising Toy Poodle mix is een schone hond, en baden kan naar goeddunken van de eigenaar.

Hoewel regelmatig baden kan helpen bij het afweren van eventuele erfelijke huidproblemen.

Kapsels

Heeft uw pup een poedelachtige vacht geërfd? Als je een schatje met krullend haar hebt, overweeg dan een puppy- of lamsklem voor je kleintje om zijn vacht onder controle te houden en het verzorgen tot een minimum te beperken.

Bij het eerste kapsel wordt de vacht rond het gezicht, de nek, de poten en de basis van de staart weggeschoren, terwijl het resterende haar op langere lengte wordt gelaten. Dit is een goede snit voor de wintermaanden.

Bij een lamsklem wordt de vacht op de rug, buik, achterhand en nek van uw pup geschoren tot ongeveer 1/4 inch. De resterende vacht wordt geknipt, maar blijft langer. Dit is een goede knipbeurt voor de zomermaanden.

Als je een echte “Lion Dog” hebt, kun je het weelderige haar bovenop haar hoofd in een leuke paardenstaart schikken!

Algemene Verzorging

Tijdens de trimbeurt moeten de nagels worden onderzocht en indien nodig geknipt. Aangezien beide rassen haar hebben dat in het oor groeit, is het verstandig de oren van uw pup regelmatig te controleren en het haar zo nodig te knippen.

Zowel de Poedel als de Shih Tzu zijn gevoelig voor traanvlekken, dus het hoeft niet te verbazen dat uw pup deze eigenschap vertoont. Een warme gezichtsreiniging met een zachte doek eenmaal per dag verwijdert opgedroogd oogslijm en vermindert vlekken.

Helaas zijn beide rassen gevoelig voor tandziekten, dus regelmatig poetsen is nodig om de tanden en het tandvlees van uw mix gezond te houden.

Zijn Shih Poos goede familie huisdieren

Als u van verzorging houdt, een vrij kleine hond wilt, en bereid bent te accepteren dat u niet precies weet hoe uw hond eruit zal zien totdat hij of zij volgroeid is, dan zou dit de mix voor u kunnen zijn.

Shih Poos passen in de meeste huizen, maar moeten regelmatig verzorgd worden en voldoende beweging krijgen.

Een Shih Poo zal het goed doen met oudere kinderen die geleerd hebben een hond met respect te benaderen en te hanteren. Kleinere kinderen zijn geneigd om Shih Poos te laten schrikken en die reageren niet goed op ruw gedrag.

Bovendien kunnen ze vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen, dus hebben ze een gezin nodig dat hierop voorbereid is.

Als je hart uitgaat naar een Shih Poo, kun je overwegen om te proberen er een te redden.

Een Shih Poo redden

Een hond redden kan een geweldige manier zijn om een oudere hond een tweede kans te geven.

Het kan ook een manier zijn om geld te besparen als je merkt dat pups van gerenommeerde fokkers duurder zijn dan je dacht.

Reddingscentra zullen je vaak interviewen voordat je een hond mee naar huis mag nemen – om er zeker van te zijn dat je de juiste pasvorm hebt.

De Shih Poo - Een Gids voor de Poedel Shih Tzu Mix

Het kiezen van een rescue kan echter een goede manier zijn om de onvoorspelbare eigenschappen van een mix ras te compenseren.

Reddingscentra kunnen je veel meer vertellen over het temperament en de gezondheidsgeschiedenis van de pup die je zou kunnen adopteren!

Klik hier om onze lijst van Shih Poo reddingscentra te bekijken

Het vinden van een Shih Poo Puppy

Hoewel u uw hybride kunt vinden via een Shih Poo reddingsgroep, adopteren de meeste eigenaren hun Shih Poo via een fokker. U kunt een bedrag van $500 tot meer dan $1000 verwachten.

Voordat u uw vriend voor altijd adopteert, moet u de fokker vragen naar de gezondheid en het temperament van de ouders van de pup. Vraag naar de bloedlijnen van beide ouders en hun gezondheidsverklaringen.

Alle gerenommeerde fokkers zullen meegaand zijn met uw verzoeken om informatie, en u graag zoveel mogelijk vertellen over de achtergrond van uw Shih Tzu Toy Poodle hybride voordat u hem adopteert.

Waar te vermijden

Zorg ervoor dat je niet naar puppyfabrieken gaat als je een Shih Poo pup koopt.

Deze faciliteiten churn out pups met weinig zorg over hun gezondheid of welzijn.

Ze zijn vaak een stuk goedkoper dan gerenommeerde fokkers. Maar deze lagere prijs gaat ten koste van de levenskwaliteit van uw toekomstige pup.

En u zult in de toekomst misschien meer moeten betalen voor dierenartsrekeningen.

Dierenwinkels kopen vaak hun pups van deze plaatsen, dus moeten ook vermeden worden.

Opvoeden van een Shih Poo Puppy

Puppy’s zijn onweerstaanbaar schattig en veel eigenaren worden huisdierouders via het “liefde op het eerste gezicht syndroom!”.

Shih-Poo pups zijn zo schattig en knuffelbaar als elke kleine hond, maar ze kunnen ook een handvol zijn, vooral als ze de affiniteit van de Shih Tzu erven om zijn eigen weg te gaan. Als dit het geval is met uw puppy, kan vooral de zindelijkheidstraining een lastige taak worden.

Als het op zindelijk maken aankomt, komt een beetje waakzaamheid een heel eind. Zorg ervoor dat u uw pup in de gaten houdt voor tekenen dat ze zaken wil regelen.

Als je bovenop haar trainingsbehoeften blijft, zullen jullie allebei veel gelukkiger zijn op de lange termijn!

Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze pagina over puppyverzorging.

Shih Poo Producten en Accessoires

Het krijgen van een nieuwe pup kan moeilijk zijn om voor te bereiden.

Bekijk enkele van onze handige gidsen over producten en accessoires voor nieuwe puppy’s. Hopelijk zijn deze nuttig voor de komst van uw nieuwe Shih Poo.

Voors en tegens van het krijgen van een Shih Poo

Laten we alles samenvatten wat we geleerd hebben over de Shih Poo.

Dit kan je helpen om voor eens en altijd te beslissen of het het juiste ras voor je is.

Nadelen

Er is geen garantie voor het uiterlijk en het temperament van uw Shih Poo.

Shih Poos kunnen een aantal vervelende gezondheidsaandoeningen krijgen.

Deze honden kunnen nogal luidruchtig en koppig zijn.

Bovendien zijn ze niet geweldig in huizen met echt jonge kinderen.

Voordelen

Ze nemen niet veel ruimte in uw huis in.

Shih Poos hebben niet zoveel beweging nodig als grotere honden.

Als ze de poedelvacht erven, kunnen ze een goede keuze zijn voor mensen met een allergie.