Shichon Hondengids – Ontmoet de Bichon Frise Shih Tzu Mix

schattige shichon puppy met uitgestoken tong

Shichon honden zijn klein, vrolijk, speels en aanhankelijk. Deze schoothondjes zijn geweldige huisdieren voor eigenaren die van verzorging houden en een beetje waakhondgedrag niet erg vinden! Vandaag bekijken we de raseigenschappen, kenmerken, het gedrag en de gezondheid van de Shih Tzu Bichon Frise mix. We helpen je om een Shichon puppy te adopteren en op te voeden tot een gelukkige, fitte volwassen hond. En om te beslissen of de verzorging, training en bewegingsbehoeften van een Shichon passen bij uw levensstijl, gezin en kinderen.

Maar over het algemeen zal een Bichon Shih Tzu pup een speelgoedhondje zijn, dat minder dan 12 centimeter groot wordt en minder dan 18 pond weegt. Deze kleine mix zal levendig en trouw zijn, maar heeft op jonge leeftijd dagelijkse verzorging en veel socialisatie nodig.

Kijk hoe deze actieve Shichon pups spelen!

Wat is een Shichon hond?

De Shichon is een kruising tussen de rassen Shih Tzu en Bichon Frise. Deze designer hond kan trekjes vertonen van beide ouderrassen, dus pups kunnen er heel verschillend uitzien. We kunnen u echter wel een paar dingen over hen vertellen:

Populariteit: In de lift!
Doel: Metgezel
Gewicht: 9 – 18 pond
Hoogte: 9 – 11.5 inches
Temperament: Vriendelijk, ontspannen, aanhankelijk
Vacht: Gemiddelde tot lange vacht die dagelijks verzorgd moet worden
shichon

Veel voorkomende Bichon Shih Tzu mix vragen

Shichon Geschiedenis

Omdat deze kruising nog niet zo lang bestaat, is er niet veel gedocumenteerde geschiedenis. Maar we kunnen iets meer te weten komen door naar de ouderrassen te kijken. De Bichon Frise Shih Tzu kruising bestaat nog niet zo lang, maar ze hebben snel een reputatie ontwikkeld als kleine honden die goed geschikt zijn voor het gezinsleven. Dit is logisch gezien de geschiedenis van de ouderrassen!

Het Shih Tzu ras werd ontwikkeld door keizerlijke fokkers in het paleis van de Chinese keizer. Men denkt dat dit ras, waarvan de naam vertaalt als leeuw, terug te voeren is op een kruising tussen twee Tibetaanse rassen: de Lhaso Apso en de Pekingees.

De Bichon Frise komt oorspronkelijk uit Tenerife en zou afstammen van de Bichon Tenerife. Terwijl de Bichon Tenerife populair was bij zeelieden, werd de Bichon Frise de favoriete hond van royalty’s en edelen in heel Frankrijk, Spanje en Italië.

Veel fokkers hopen de beste eigenschappen van deze twee ouderhonden te combineren in de Bichon Frise Shih Tzu mix, waardoor een kleine, liefdevolle, gezinsgerichte hond ontstaat.

Leuke feiten over Shih Tzu Bichon Frise honden

De Shichon is een Bichon Frise Shih Tzu mix, ook wel eens een Zuchon genoemd.

Een van hun andere namen, de “Shichon Teddy Bear” verwijst naar hun ronde gezichten die lijken op een speelgoed teddy!

Kruisingen tussen twee rashonden staan bekend als designer of gemengde rassen, en ze hebben de neiging om de meningen te verdelen. Maar, designer speelgoed rassen zoals de Shichon worden steeds populairder, vooral in celebrity kringen!

Shichon Uiterlijk

Shih Tzu Bichon Frise mix honden zijn klein, hebben een relatief korte snuit en een lange vacht. Ze zijn pluizig en licht, maar hebben een tamelijk stevige bouw.

Het kan moeilijk zijn om te voorspellen hoe uw pup zal uitpakken, omdat dit soort gemengde rassen elke eigenschap van beide ouders kunnen erven.

De beste manier om een idee te krijgen van de gemiddelde grootte, hoogte en gewicht van een Shichon hond is te kijken naar de ouderrassen.

Shih Tzu Bichon Frise Shichon
Maat Speelgoed Iets groter dan een speelgoedras Speelgoed (of iets groter
Hoogte 9 – 10.5 inches 9.5 – 11.5 inches 9 – 11 inches
Gewicht 9 – 16 pond 12 – 18 pond 10 – 18 pond
shichon

Is de Bichon Frise Shih Tzu Mix Hypoallergeen?

U kunt er vrij zeker van zijn dat uw Shichon pup een vacht zal hebben die wekelijks geborsteld moet worden, naar welk ouderras hij ook grijpt. De lange vacht van een Shih Tzu moet zeker dagelijks geborsteld worden. Omdat lang haar bovenop hun hoofd in de ogen van een Shih Tzu kan vallen en irritatie kan veroorzaken, kiezen veel eigenaren ervoor dit in een topknot te binden of korter te knippen.

Elke vier weken baden houdt hun vacht schoon. Bij dit ras bestaat de mogelijkheid van een “puppy trim”, die de vacht kort en handelbaar houdt, maar regelmatige uitstapjes naar de trimsalon vereist.

Bichons moeten regelmatig geborsteld worden, bij voorkeur elke dag. Het wordt aanbevolen om ze om de vier tot zes weken in bad te doen en te knippen om hun dichte vacht schoon en handelbaar te houden. Omdat de meeste haren die uitvallen in de ondervacht blijven zitten, kunnen zich matten vormen als die niet regelmatig worden uitgeborsteld.

Shichons verharen waarschijnlijk een beetje, maar het verhaarde haar moet tijdens de verzorging worden verwijderd. Helaas is geen enkel hondenras echt 100% hypoallergeen. Allergenen zijn te vinden in speeksel, dode huiddeeltjes en meer.

Tijd doorbrengen met een hond voordat u hem mee naar huis neemt is de beste manier om te zien of hij uw allergieën triggert.

shichon

Shichon Temperament

Uw Shih Tzu kruising Bichon puppy zal waarschijnlijk net zo onderhoudend en uitgaand worden als beide ouderrassen.

Deze twee ouderrassen hebben een lange geschiedenis als gezelschapshonden. Hun gemengde pups zijn perfect voor ditzelfde doel en hebben veel gezelschap nodig. U moet ze echter goed socialiseren voor het beste temperament.

Shih Tzu zijn vriendelijke en uitgaande honden, en brengen graag tijd door met kinderen. Ze zijn over het algemeen relaxt en om die reden goed geschikt voor het leven op een appartement. Maar ondanks hun ontspannen houding kunnen ze ook speels en aanhankelijk zijn.

De Bichon Frise ouder heeft een zeer vergelijkbaar temperament – vriendelijk, sociaal en geweldig met kinderen. Ze zijn vaak speels, koppig en energiek.

Shih Tzu Bichon Mix Blaffen

Aangezien beide rassen er een hekel aan hebben om lang alleen gelaten te worden, is het waarschijnlijk dat uw puppy deze eigenschap zal delen. Als ze te lang alleen gelaten worden, kunnen ze gedrag vertonen zoals blaffen. In feite is blaffen een veel voorkomende eigenschap bij de Bichon ouder, maar minder bij de Shih Tzu.

Om blaffen bij het alleen laten te voorkomen, zorg je ervoor dat je ze geleidelijk introduceert aan het alleen zijn, met positieve bekrachtiging. Of vermijd ze helemaal alleen te laten. Deze gemengde honden doen het over het algemeen het beste in huizen waar ze veel gezelschap hebben.

Het trainen van uw Shichon

Shih Tzu Bichon mix pups zullen waarschijnlijk eindigen met een combinatie van eigenschappen van de ouderhonden. Dit omvat hun houding ten opzichte van training.

Het trainen van een Shih Tzu kan interessant zijn, omdat ze vaak hun eigen zin willen hebben. Het gebruik van positieve, op beloning gebaseerde training werkt het beste met dit ras. Door hun kleine formaat kan het verleidelijk zijn om een Shih Tzu zijn eigen gang te laten gaan. Maar dit kan leiden tot een verwend en lastig hondje!

Bichons zijn gemakkelijk en lonend te trainen, vooral met behulp van positieve methoden. Ze brengen graag tijd door met hun gezin en doen het niet goed als ze langere tijd alleen gelaten worden.

Een gebied waar beide rassen een uitdaging kunnen vormen is bij de zindelijkheidstraining, vanwege hun kleine blaas. Puppycursussen zijn dus een goed idee om er zeker van te zijn dat je alles goed doet. Of, je zou een online hondentrainingscursus kunnen gebruiken!

Bichon Frise, shichon

Shichon Oefening

Shih Tzu zijn geen overdreven actief ras, dus een korte wandeling elke dag plus een kleine hoeveelheid speeltijd is meer dan genoeg. Toch brengen ze graag tijd door met hun baasjes en zullen ze zich graag bij u nestelen, waar u ook bent.

Hoewel Bichons genieten van een goede renpartij, wordt dit meestal gecombineerd met langere periodes waarin ze graag thuis opkrullen en het leven observeren. Als ze rennen, zijn ze snel. Zorg dus voor een goede terughoudendheid bij het spelen in open gebieden.

Uw Shichon geniet waarschijnlijk van korte periodes van intense activiteit, dus behendigheids- en gehoorzaamheidstraining kunnen goed passen bij deze intelligente honden.

Shih Tzu Bichon Frise Mix Gezondheid

Wetenschappelijke studies ondersteunen de theorie dat het creëren van gemengde rassen iets oplevert dat bekend staat als hybride kracht. Dit betekent in feite dat het openen van de genenpoel door het kruisen van verschillende rassen de gezondheid en vitaliteit van puppy’s van gemengde rassen verhoogt in vergelijking met raszuivere.

Pups tussen twee raszuivere rassen kunnen echter nog steeds gezondheidsproblemen erven waarvoor de ouders kwetsbaar zijn. Het is dus belangrijk om te kijken naar de gezondheid van Shih Tzus en Bichon Frise honden.

Shih Tzu Bichon Frise Gezondheidsrisico’s:

Hersenen: Epilepsie, tussenwervelschijfziekte
Ogen: Brachycephalic oculair syndroom, staar, traanvlekken
Gewrichten: Patella luxatie, heupdysplasie
Andere: Nierdysplasie, brachycephalie, allergieën, tandvleesproblemen en tandverlies

Epilepsie

Epilepsie is een van de meest voorkomende neurologische problemen bij hondenrassen, met een vermoedelijke genetische oorzaak. Dit gezondheidsprobleem kan verschillende vormen aannemen en zal meestal aanvallen veroorzaken.

Brachycephalie

Brachycephalie is een bouwkundig probleem dat de Shih Tzu ouder van onze mix treft. Deze honden hebben kortere schedels dan normale rassen als gevolg van jarenlang fokken voor een bepaald uiterlijk.

Brachycefalie kan leiden tot moeilijk ademen, oververhitting, een overvol gebit en oogproblemen die onder het brachycephalic ocular syndrome vallen. Helaas kan dit probleem niet worden vermeden, omdat het conform is, maar u kunt hopen dat uw Shichon pup de langere snuit van de Bichon ouder erft.

Cataract

Dit oogprobleem betreft een vertroebeling van de ooglens bij een hond. Cataract kan worden verwijderd met een delicate en ingewikkelde operatie, maar veel dierenartsen kunnen andere routes voorstellen voor honden die lijden aan dit probleem, zoals management.

Tranenvlekken

Traanvlekken komen het meest voor bij de Bichon Frise ouder. Hoewel traanvlekken op zich geen gezondheidsprobleem zijn, kunnen ze een aanwijzing zijn voor andere oogproblemen. Eigenaren kunnen deze lelijke vlekken voorkomen door het gezicht van hun hond voorzichtig af te vegen met warm water.

Patella Luxatie

Patella luxatie bij honden is ook bekend als ontwrichte knieschijven. Dit probleem komt het meest voor bij de Bichon Frise ouder. De Bichon Frise Club of America beveelt in feite aan dat alle Bichon Frise honden een patella evaluatie ondergaan alvorens te fokken.

Heupdysplasie

Heupdysplasie bij honden is een probleem dat kan worden beheerd en voorkomen door zorgvuldig te fokken. Dit probleem treedt op wanneer de heupkom van uw hond vervormd is. Het is een veel voorkomend probleem bij grote rassen, maar kan ook voorkomen bij kleinere rassen zoals de Shichon.

Tussenwervelschijf ziekte

Tussenwervelschijfziekte is een degeneratief probleem bij honden dat kan leiden tot neurologische stoornissen. Honden met dit gezondheidsprobleem kunnen lijden aan discushernia en ruggenmergcompressie.
Dit probleem kan zeer pijnlijk zijn voor uw hond.

Nierfalen

Nierdysplasie betreft de abnormale ontwikkeling van de nieren bij een hond, het meest voorkomend bij de Shih Tzu ouder van onze mix. De ernst van dit gezondheidsprobleem kan per hond verschillen, maar kan in het ergste geval fataal zijn.

Allergieën

Shichon honden kunnen gevoelig zijn voor allergieën, geërfd van beide ouderrassen. Als uw hond aan allergieën lijdt, heeft hij misschien speciaal hypoallergeen hondenvoer nodig. Uw dierenarts kan u het beste adviseren over hun specifieke verzorgingsbehoeften.

Gezondheid van het gebit

Een ander probleem waar beide ouderrassen van onze mix kwetsbaar voor zijn, zijn gebitsproblemen. Bichons kunnen gevoelig zijn voor tandvleesaandoeningen of tandverlies, dus zorg ervoor dat deze honden regelmatig hun tanden poetsen en hun gebit verzorgen.

Shih Tzus zijn door hun brachycephalie gevoelig voor overvolle tanden, wat kan leiden tot ophoping van tandplak en andere problemen.

Shih Tzu Bichon Mix Levensverwachting

U kunt verwachten dat een Shichon tussen de 10 en 15 jaar oud wordt. Shih Tzu honden leven tussen de 10-18 jaar. Bichon Frise honden hebben een gemiddelde levensverwachting van 14-15 jaar.

Algemene gezondheid van kruisingen

Veel rashonden zijn vatbaar voor gezondheidsproblemen, en Shih Tzu en Bichon Frise zijn daarop geen uitzondering. Er bestaat nog steeds een risico dat uw gemengde ras deze problemen erft.

Omdat zowel Shih Tzu als Bichon Frise kunnen lijden aan heup- en oogproblemen, zijn deze gezondheidstesten bijzonder belangrijk om met elke fokker over te praten. Gerenommeerde fokkers bespreken graag de resultaten van de tests die de ouderdieren hebben ondergaan.

Shichon zorg

Uw Bichon Frise Shih Tzu mix zal zeer regelmatig verzorgd moeten worden. Zo vaak als één keer per dag. Overweeg Shichon hondenkapsels als een manier om de verzorgingstijd te verkorten. Combineer dit met controles van hun nagels, tanden en oren om uw hond in de beste gezondheid te houden.

Maken Shichons goede familie huisdieren?

Shichon pups zijn ontegenzeggelijk schattig. Maar het zijn de eigenschappen en de persoonlijkheid van dit ras die op lange termijn belangrijker zullen zijn. Deze honden zijn het meest geschikt voor een gezin waar ze niet lang alleen gelaten worden.

Van hen moet ook niet worden verwacht dat ze grotere honden of grote hoeveelheden lichaamsbeweging bijhouden. Zowel Shih Tzu als Bichon Frise zijn intelligente kleine honden. Ze genieten van trainingslessen en tijd doorbrengen met jonge familieleden.

Eigenaren van deze mix moeten klaar zijn voor veel verzorging, en mogelijk enkele ernstige gezondheidsproblemen die regelmatig onderhoud en hulp nodig hebben.

Voors en tegens van het krijgen van een Shichon hond

Voors Nadelen
Weinig verharing Heeft dagelijkse verzorging nodig
Uitgaand, aanhankelijk temperament Neiging tot verlatingsangst
Lange gemiddelde levensduur vatbaar voor heup- en oogproblemen
Geschikt voor een appartement Kan koppig en onafhankelijk zijn

Shichon Rescue

Als u niet klaar bent om een puppy in uw leven te brengen, maar wel van dit gemengde ras houdt, kunt u overwegen een oudere hond te redden.

Deze kleine kruisingen hebben vaak een heel lang leven, dus je vindt Shichons van alle leeftijden in reddingscentra. Reddingshonden kunnen al een basistraining hebben, wat het voor jou wat gemakkelijker maakt.

Een Shichon adopteren

Gemengde rassen komen steeds vaker voor, maar het kan nog steeds moeilijk zijn om een Shichon in een opvangcentrum te vinden. Veel zuivere rassen hebben reddingscentra die zich volledig op hen richten, maar dit geldt nog niet voor de meeste honden van gemengde rassen, waaronder de Shichon.

U kunt deze kleine hondjes vinden in algemene opvangcentra, maar een goede plaats om te beginnen is bij de centra gewijd aan de twee ouderrassen. Veel van deze centra accepteren ook gemengde rassen.

Shichon Puppies

Het zoeken naar een puppy is een spannende tijd, maar zorg ervoor dat u prioriteit geeft aan het vinden van Shichon fokkers met een goede reputatie. Verzoeken om tijd door te brengen met beide ouderhonden moeten worden ingewilligd.

Evenals discussies over gezondheidscontroles, vaccinaties en routinezorg. Heup- en oogonderzoek zijn belangrijk voor Shichon puppies. U moet de fokkers vragen naar de resultaten van beide ouderhonden.

Shih Tzu Bichon Frise Fokkers

Wanneer u op zoek gaat naar een gerenommeerde fokker, zorg er dan voor dat u puppyfabrieken en dierenwinkels vermijdt. Deze plaatsen fokken puppies voor een snelle winst, met weinig aandacht voor de gezondheid van de puppies of de honden waarmee ze fokken.

Naarmate de populariteit van gemengde rassen toeneemt, zullen waarschijnlijk meer puppyfabrieken op de kar springen en ongezonde puppy’s fokken. Pups uit deze plaatsen zijn meestal goedkoper dan goed gefokte pups. Laten we dit nu eens bekijken.

Shichon Puppy Prijs

De prijs van puppies zal altijd variëren, afhankelijk van waar je woont en hoe populair het specifieke ras is. Shih Tzu Bichon Frise mix pups kunnen variëren in kosten van zo weinig als $ 800 tot zo veel als $ 3000. Dit is meestal minder dan de prijs van een raszuivere Bichon Frise, maar niet veel.

Puppyfabrieken en dierenwinkels vragen vaak minder dan dit voor ongezonde pups, maar een hogere prijs betekent niet noodzakelijkerwijs een betere gezondheid. Stel fokkers veel vragen en doe zoveel mogelijk onderzoek voordat u zich aan een pup verbindt.

Een Shichon puppy opvoeden

De zorg voor elke pup, raszuiver of gemengd, is een grote verantwoordelijkheid. U moet ervoor zorgen dat uw Shichon puppy goed getraind en gesocialiseerd is.

Sommige mensen kiezen voor puppycursussen om te helpen met beide taken, en anderen gebruiken gestructureerde online hondentraining om hun puppy van thuis uit te leren. Als u meer hulp nodig heeft, kijk dan eens op onze pagina over puppyverzorging voor andere gidsen.

Shih Tzu Bichon Frise Mix Producten en Accessoires

Als u zich voorbereidt op een nieuwe Shichon pup, zullen deze gidsen ervoor zorgen dat u alles heeft wat u nodig heeft.

Vergelijkbare rassen

De Shichon is niet voor iedereen geschikt. Als u niet zeker weet of hij bij uw huis past, kunt u deze andere soortgelijke rassen overwegen.

De Shichon Hond: Samenvatting

Heeft u thuis een Shih Tzu Bichon Frise hond? Of bereid je je juist voor op een nieuwkomer in je gezin? We horen graag jouw ervaringen met dit kleine ras in de comments!

Bichon Frise Shih Tzu Rasverenigingen

Als u andere geweldige reddingscentra kent voor deze ouderrassen, laat ons dan hun namen weten in het commentaar.

Referenties en bronnen

Gough A, Thomas A, O’Neill D. ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018)
O’Neill (et al) ‘Longevity and Mortality of Owned Dogs In England’, The Veterinary Journal (2013)
Adams V. J. (et al) ‘Results of a Survey of UK Purebred Dogs’, Journal of Small Animal Practice (2010).
Duffy D. (et al) ‘Rasverschillen in hondenagressie’, Applied Animal Behavior Science (2008).
Farrell, L.L., (et al) ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
Oberbauer, A.M., (et al). ‘Tien erfelijke aandoeningen bij rashonden door functionele rasgroepen’, Canine Genetics and Epidemiology, (2015)
Hoppe (et al) ‘Progressive Nephropathy Due to Renal Dysplasia in Shih Tzu Dogs in Sweden: A Clinical Pathological”, Journal of Small Animal Practice (1990)
Schuszler (et al) ‘Observations Regarding Periodontal Disease and its Local Major Consequences in Dogs’, Lucrari Stintifice Medicina Veterinara (2015).
Beuchat ‘The Myth of Hybrid Vigor in Dogs… is a Myth’, The Institute of Canine Biology (2014)
Vredegoor, W. (et al) ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).
Ekenstedt, K. & Oberbauer, E. ‘Erfelijke epilepsie bij honden’, Topics in Companion Animal Medicine (2013)
Raghuvanshi, P. & Maiti, S. ‘Canine Cataracts and its Management: Een overzicht”, Indian Journals (2013)
Ginja, M. (et al) Diagnose, genetische controle en preventief beheer van heupdysplasie bij de hond: een overzicht’, The Veterinary Journal (2010).
Brisson, B. ‘Intervertebral Disc Disease in Dogs’, Veterinary Clinics of Small Animal Practice (2010).
Bovee, K. ‘Renal Dysplasia in Shih Tzu Dogs’, World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings (2003).