Shih Poo Vs Maltipoo

shih poo vs maltipoo

Kiezen tussen een Shih Poo vs Maltipoo hoeft geen onmogelijk dilemma te zijn. Dit artikel behandelt alle overeenkomsten en verschillen tussen beide, zodat u met vertrouwen een puppy kunt kiezen!

Shih Poos zijn een kruising tussen een Shih Tzu en een Toy of Miniatuur Poedel. En Maltipoos zijn een mix van Maltezers en speelgoed- of dwergpoedels. Aangezien beide mengsels een Poedelouder combineren met een populair ras uit de speelgoedhondengroep, hebben ze veel gemeen. Maar afhankelijk van uw omstandigheden en wat u zoekt in een hond, zal de ene waarschijnlijk iets beter bij u passen dan de andere.

Je kunt deze links gebruiken om te navigeren naar de Maltipoo vs Shih Poo verschillen waarin je het meest geïnteresseerd bent, of scroll naar beneden om ze allemaal te leren kennen!

Beide mixen hebben het potentieel om geweldige gezelschapshonden te zijn – laten we beginnen met een overzicht van waarom ze op de shortlist van uw hondenras zouden kunnen staan.

Shih Poo vs Maltipoo in een oogopslag

Shih Poos en Maltipoos hebben beide aan populariteit gewonnen dankzij een explosie van belangstelling voor honden van gemengde rassen in het algemeen. En in het bijzonder ‘designerhonden’ met ouders van twee verschillende stambomen. Deze tabel vat samen hoe ze zich tot elkaar verhouden:

Shih Poo Maltipoo
Hoogte 10 – 15 inches 7 – 14 inches
Gewicht 4 – 16 pond 4 – 15 pond
Populaire kleuren Zwart, bruin, tan, en abrikoos Crème of wit
Jas Lang, golvend of krullend en niet verharend. Kan dubbel behaard zijn. Halflang tot lang met een golvende, pluizige textuur.
Temperament Slim, speels, zelfverzekerd Speels, charmant, aanhankelijk
Levensduur 10 – 15 jaar 12 – 13 jaar

Denk je dat je op het eerste gezicht een Shih Poo van een Maltipoo kunt onderscheiden? Laten we het uitzoeken!

Shih Poo vs Maltipoo Uiterlijk

Shih Poos en Maltipoos zijn beide zeer variabel in grootte, dus het is onmogelijk om tussen hen te kiezen op basis van dit alleen. Kijk eens naar de grootte van alle mogelijke ouders:

 • Toy Poodle: 4 – 6 pond
 • Maltezer: 6 – 7 pond
 • Shih Tzu: 9 – 16 pond
 • Dwergpoedel: 10 – 15 pond

Een Maltipoo uit een Toy Poodle zal dus heel klein zijn – slechts 4 tot 7 pond. En een Shih Poo uit een Dwergpoedel zal twee keer zo groot zijn – 9 tot 16 pond. Daartussenin kun je ook Maltipoos uit Dwergpoedels krijgen die groter zijn dan Shih Poos uit Toy Poedels. Dus als grootte belangrijk voor u is, is het niet van belang welke mix u kiest, maar de grootte van de ouders van uw pup.

shih poo vs maltipoo

Beide honden komen van ouders met kleine, ronde gezichten en grote donkere ogen. Dus als het op schattigheid aankomt, is het gelijkspel. Een van de meest kenmerkende dingen van beide mixen is waarschijnlijk hun vacht, dus we zullen hierna in detail bekijken hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Shih Poo vs Maltipoo vacht

Poedels en Shih Tzus komen beide voor in een caleidoscoop van aantrekkelijke kleuren. Maar Maltezer fokkers zijn puristen – alleen wit, met misschien het kleinste vleugje citroen of tan, is voldoende. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat Maltipoos in minder kleuren komen dan Shih Poos, omdat Maltipoos hun kleur kunnen erven van hun Poedelouder.

Shih Tzus en Maltezers hebben allebei een lange, rechte, niet verharende vacht. Maar alleen de Shih Tzu heeft een dichte, dubbele vacht, terwijl de vacht van de Maltezer duidelijk fijner en zijdeachtiger is. Shih Poos en Maltipoos hebben allebei een niet verharende vacht die vaak geborsteld moet worden en maandelijks naar de trimsalon moet. Maar de exacte textuur en hoeveelheid krul in hun vacht varieert van individu tot individu.

Poedelmixen danken veel van hun populariteit aan de mogelijkheid om de krullende, weinig verharende vacht van een poedel te erven. Het maakt ze een populaire keuze voor mensen die afgeschrikt worden door het vooruitzicht van het omgaan met verhaard haar. En u ziet misschien ook dat de vacht van het Poedeltype wordt beschreven als hypoallergeen. De realiteit is echter dat alle honden allergenen produceren, want die allergenen zitten in hun speeksel (en in mindere mate in hun zweet en urine), niet in hun haar. Dus noch de Shih Poo, noch de Maltipoo is gegarandeerd geschikt voor mensen met allergieën.

Shih Poo vs Maltipoo Temperament

Wanneer honden van twee verschillende stambomen met elkaar paren, is er geen manier om te zeggen welke combinatie van persoonlijkheidskenmerken hun pups van elk ras zullen erven. Ze kunnen meer lijken op de ene ouder dan op de andere, of een complete mix zijn van beide. Er is zelfs veel variatie tussen broers en zussen uit hetzelfde nest. Bovendien zijn de omgeving en de hoeveelheid socialisatie die ze krijgen ook van invloed op het temperament.

Over het algemeen zijn Shih Poos vriendelijke, speelse pups die graag achter een bal aanzitten en met hun speelgoed spelen. Sommige kunnen een beetje verlegen zijn in de buurt van vreemden, maar zullen graag knuffelen met hun baasjes. Maltipoos zijn ook zeer aanhankelijke honden, die graag actief zijn. Ze kunnen de neiging hebben destructief gedrag te vertonen als ze niet genoeg beweging of aandacht krijgen.

Een minder-dan-aardige eigenschap die deze twee kruisingen delen is de neiging om te blaffen. Dat kan een moeilijke gewoonte zijn om te doorbreken, maar er zijn manieren om een hond te trainen om niet te blaffen. En we zullen hierna verder ingaan op training.

Shih Poo vs Maltipoo Trainbaarheid

Poedels staan bekend als uiterst intelligent. Ze worden algemeen beschouwd als een van de gemakkelijkst te trainen honden – zowel omdat ze slim zijn, als omdat ze gemakkelijk te motiveren zijn om willen om te trainen. Shih Tzus en Maltipoos zijn ook intelligent, maar ze worden eerder als koppig beschreven tijdens trainingen. Ze zijn niet echt opzettelijk moeilijk, het is gewoon dat ze geen werkverleden hebben. Ze komen dus minder geëngageerd over bij de training – zeker als je ze vergelijkt met de coöperatieve poedel!

Per saldo zijn Shih Poos en Maltipoos waarschijnlijk allebei ten minste matig gemakkelijk te trainen. Lastige gebieden kunnen zijn:

 • Toilet training voor zeer kleine honden. Maltipoo’s of speelgoedpoedels zijn waarschijnlijk klein, en hebben een kleine blaas die daarbij past. Hierdoor kan zindelijkheidstraining een veel langer en arbeidsintensiever proces worden.
 • Scheidingsangst. Shih Tzus en Maltezers zijn beide gefokt om mensen gezelschap te geven. Dat betekent dat ze niet erg geschikt zijn om lange perioden alleen door te brengen. Beide mixen moeten geleidelijk worden geleerd om tijd alleen door te brengen, en hun maximale tolerantie daarvoor zou wel eens heel laag kunnen zijn.

Shih Poo vs Maltipoo Behoefte aan beweging

Zelfs kleine honden hebben dagelijks beweging nodig om fit te blijven en energie te verbranden om destructief gedrag te voorkomen. Beide mixen hebben 30 tot 60 minuten dagelijkse beweging buitenshuis nodig. Dat kan bestaan uit een korte wandeling, rennen of spelen in de tuin. Grotere honden tussen 13 en 16 pond zullen meer uithoudingsvermogen hebben voor wandelingen en dagjes uit dan kleine honden van minder dan 7 pond. Beweging houdt echter niet op bij buitenactiviteiten – beide mixen hebben thuis uitlaatkleppen nodig voor hun fysieke energie. Zoals speelgoed en trainingsspelletjes. Aangezien beide mixen deels Poedel zijn, is de kans groot dat ze ook van zwemmen houden!

Shih Poo vs Maltipoo Gezondheid

Gemengde honden zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen die hun ouderrassen treffen. Verantwoorde fokkers screenen op erfelijke gezondheidsaandoeningen, dus het is belangrijk om te weten welke certificaten je kunt verwachten.

Veel voorkomende erfelijke problemen van de Toy en Miniature Poedel zijn onder andere:

 • Ziekte van Cushing een ernstige aandoening meestal veroorzaakt door een tumor in de hypofyse die meestal oudere honden treft.
 • Patella luxatie Een orthopedische aandoening van de knie.
 • Tracheale instorting waarbij de luchtpijp het vermogen van de hond om te ademen aantast.
 • De ziekte van Von Willebrand Een bloedingsstoornis.
 • Epilepsie
 • Hypothyreoïdie
 • Diabetes

Gezondheidsproblemen van Shih Tzus

Shih Poos kunnen ook gezondheidsproblemen erven via hun Shih Tzu ouder. Shih Tzus zijn een van de brachycephalic of plat-faced rassen. Hoewel hun korte snuit een van de dingen is die deze honden zo schattig en populair maken, veroorzaakt het ook ernstige ademhalingsproblemen en oogaandoeningen.
Shih Tzus zijn ook gevoelig voor:

 • Heupdysplasie
 • Degeneratieve myelopathie Een neurologische ziekte.
 • Tandbederf

Maltezer Gezondheidsproblemen

Maltezers zijn een ander brachycefaal ras. Naast de complicaties hiervan, zijn ze ook kwetsbaar voor:

 • Heupdysplasie
 • Patella luxatie
 • Degeneratieve myelopathie
 • Tandbederf
 • Tracheale instorting
 • White shaker dog syndrome Een aandoening waarbij lichte tot ernstige trillingen of rillingen optreden die het moeilijk maken om te staan of te lopen.
 • Hartruis en een onregelmatigheid genaamd Patent Ductus Arteriosus
 • Gastro-intestinale aandoeningen Zoals inflammatoire darmziekten die braken, diarree of gewichtsverlies kunnen veroorzaken.

Kiezen tussen een Shih Tzu vs Maltipoo voor gezondheid

Shih Poos en Maltipoos hebben elk hun eigen unieke profiel van gezondheidsrisico’s. Kiezen voor een puppy van een verantwoordelijke fokker die alleen op gezondheid geteste vaders en moeders gebruikt, verhoogt de kans dat uw hond een lang, gezond leven zal hebben. Voorzichtig oefenen om hun gewrichten te beschermen, een harnas gebruiken om het risico van een klaplong te verminderen en een regelmatig schema van dierenartscontroles aanhouden zijn allemaal dingen die u proactief kunt doen om hun gezondheid op lange termijn te verzekeren.

Shih Poo vs Maltipoo – Welke is geschikt voor mij?

Zowel de Shih Poo als de Maltipoo zijn kleine gezelschapshonden die graag knuffelen en van menselijk gezelschap houden. Beide energieke, speelse pups kunnen zich aanpassen aan kleine woonruimtes en passen in de meeste huizen. Maar geen van beide kan er goed tegen om lange tijd alleen gelaten te worden – iets om rekening mee te houden als u fulltime werkt.

Iets anders om te overwegen is hoeveel tijd u hoopt door te brengen met wandelen met uw hond. Als je buiten bent, zal een Shih Poo van een Dwergpoedel de meeste wandelingen kunnen bijhouden. Maar een Maltipoo uit een Toy Poodle zal achterblijven op alle, behalve de kortste wandelingen.

Het kiezen van de juiste mix kan ook afhangen van wie er nog meer bij je woont. Toy Poedels, Maltes en hun kruisingen hebben allemaal een klein, delicaat gestel. Ze zijn erg kwetsbaar voor verwondingen als een onstuimig kind te ruw met hen speelt. Een Shih Poo uit een Dwergpoedel is dus een zeer robuuste keuze voor gezinnen.

Heeft u moeite met de keuze tussen de Shih Poo en de Maltipoo? Of heb je ooit een van deze mixen in je leven gehad? We horen graag je gedachten in de comments!

Je zult ook genieten van

Als je van Maltipoos en Shih Tzus houdt, dan zul je ook van deze artikelen genieten:

Referenties en bronnen

Allan. Endocriene alopecia bij een dwergpoedel. New Zealand Veterinary Journal. 1995.

Randolph. Factor XII deficiëntie en de ziekte van von Willebrand in een familie van miniatuur poedel honden. The Cornell Veterinarian. 1986.

Priester. Sex, Size, and Breed as Risk Factors in Canine Patellar Dislocation. JAVMA. 1972.

Hoffman. Canine hyperadrenocorticism associations with signalment, selected comorbidities and mortality within North American veterinary teaching hospitals. JSAP. 2018.

Hess. Rasverdeling van honden met diabetes mellitus opgenomen in een tertiaire zorginstelling. JAVMA. 2000

Tappin. Canine tracheal collapse. Journal of Small Animal Practice. 2016.

Trappler. Canine Brachycephalic Airway Syndrome: Surgical Management. Compendium: Voortgezette opleiding voor dierenartsen. 2011.

Christmas. Veel voorkomende oculaire problemen bij Shih Tzu honden. The Canadian Veterinary Journal. 1992.

Priester. Canine intervertebral disc disease – Occurrence by age, breed, and sex among 8,117 cases. Theriogenology. 1976.

Bagley. Tremor syndromen bij honden: Diagnose en behandeling. Journal of Small Animal Practice. 1991.

The Korean Society of Veterinary Clinics. Transarteriële Coil Embolisatie bij twee Maltezers met Patent Ductus Arteriosus met behulp van een Mini Cobra-tip Angiocatheter. Tijdschrift voor veterinaire klinieken. 2010.