Shetland Sheepdog Temperament – De Typische Sheltie Persoonlijkheid

Shetland Schapendoes Temperament

Bent u nieuwsgierig naar het temperament van de Shetland Sheepdog?

De Shetland Sheepdog is een populair herdersras van de Shetland eilanden in Schotland!

Wat is het temperament van de Shetland Sheepdog en bij welk type gezin passen ze?

Laten we het temperament van de Shetland Sheepdog in meer detail bekijken om uit te vinden of ze het juiste ras voor u zijn.

Het typische shetland herdershond temperament

Shetland Sheepdogs zijn ook bekend als Shelties. Shelties zijn een werkhond in de herderscategorie. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van schapen, pluimvee en zelfs pony’s!

Shelties zijn uniek omdat ze kleiner zijn dan veel andere herdersrassen. Maar maak je geen zorgen – ze verpakken zeker veel persoonlijkheid in hun kleinere lichamen.

Shetland Sheepdogs staan bekend als energiek en liefdevol voor hun baasjes.

Net als veel andere herdersrassen zijn ze erg trouw. Maar ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en nieuwe dieren. Ze staan er ook om bekend dat ze hun natuurlijke herdersinstincten in het dagelijks leven laten zien!

Als u overweegt een Sheltie aan te schaffen, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat hun temperament geschikt is voor uw gezin.

Laten we het Shetland temperament eens nader bekijken, zodat je precies weet wat je in huis haalt!

Zijn Shetland Herdershonden Gemakkelijk Te Trainen?

Bij gebruik als herdershond moeten Shetland Sheepdogs verschillende commando’s leren.

Shelties staan erom bekend dat ze zij aan zij met hun mensen werken om hun herderstaken te volbrengen! Maar hoe gemakkelijk is het om de moderne Sheltie te trainen?

shetland herdershond temperament

Studies over training

Dit overzicht van canine genetica en gedrag suggereert dat Shetland Sheepdogs in het midden vallen als het gaat om trainbaarheid voor bepaalde taken.

Meer recente bevindingen suggereren echter dat herdersrassen zoals de Sheltie een van de gemakkelijkste rassen zijn om te trainen!

Zij suggereren dat Cooperative Working rassen, waaronder de Shetland Sheepdog, beter reageren op menselijke signalen dan andere rassen. Deze studie suggereert ook dat het ras goed reageert op positieve trainingsmethoden.

In 2005 gebruikten onderzoekers Serpell en Hsu de C-BARQ (Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire) om de trainbaarheid van verschillende rassen te beoordelen. Ook zij suggereren dat de Shetland Sheepdog een van de meest trainbare van de bestudeerde rassen is.

De Shetland Sheepdog is een zeer intelligent ras, zoals de meeste herders- en werkhondenrassen. Shetland Sheepdogs staan bekend om hun succes in gehoorzaamheidstraining.

Dus als u op zoek bent naar een hond om te trainen in een leuke hondensport, zou dit het ras voor u kunnen zijn!

Besteed veel tijd aan het trainen van uw Sheltie om hem te laten uitgroeien tot een goed opgevoede volwassene!

Zijn Shetland Sheepdogs Vriendelijk?

Herdersrassen zoals de Sheltie genieten meer van actief spel en beweging dan andere rastypes. Dit is geweldig als u op zoek bent naar een hond die graag tijd doorbrengt met spelen en interactie met zijn eigenaar!

Uw Shetland Sheepdog doet niets liever dan rondrennen en plezier maken met u. Dit ras is echter het gelukkigst als ze die beweging en dat spel krijgen!

Als u op zoek bent naar een hond die graag zijn liefde toont door de hele dag met u op de bank te kroelen, dan is dit niet de beste keuze.

De Shetland Sheepdog is een geweldige familiehond, maar hoe vriendelijk is hij voor nieuwe mensen? Herdershonden zoals de Sheltie kunnen gereserveerd zijn rond vreemden.

Dus hoewel uw Sheltie waarschijnlijk een sterke band zal vormen met zijn naaste familie, is hij misschien niet de vriendelijkste hond in het openbaar.

De Shetland Sheepdog heeft een hoger dan gemiddeld percentage agressie naar vreemden, als gevolg van een angstige reactie.

Om uw Shetland Sheepdog te helpen zich het gelukkigst te voelen rond onbekende mensen, begint u zo vroeg mogelijk met socialisatie.

Als u uw Sheltie puppy op jonge leeftijd aan zoveel mogelijk nieuwe omgevingen laat kennismaken, zullen ze als volwassenen gelukkiger en meer openhartig zijn rond vreemden.

Dus we weten dat het temperament van de Shetland Sheepdog minder vriendelijk kan zijn tegen vreemden – maar zijn ze ooit actief agressief?

Zijn Shetland Herdershonden Agressief?

Als u zich zorgen maakt over het aanschaffen van een agressieve hond, is het belangrijk om eerst het temperament van het ras te onderzoeken. Bent u bezorgd dat Shetland Sheepdogs temperament agressief is?

Het hebben van een agressieve hond kan u beperken in wat u met uw huisdier kunt doen. Maar zijn Shelties eigenlijk een agressief ras?

Deze studie suggereert dat Shetland Sheepdogs een lage reactiviteit hebben op nieuwe stimuli. Dit omvatte gevallen als een deurbel die rinkelt of andere harde plotselinge geluiden.

Wat suggereert dat Shelties goed zijn in het kalm blijven in verrassende situaties.

In dit onderzoek scoorden Shetland Sheepdogs echter hoger dan gemiddeld op vreemdelinggerichte agressie. MAAR ze scoorden ook lager dan gemiddeld op door de eigenaar gestuurde agressie! Dit ondersteunt de sterke band die Shetland Sheepdogs hebben.

Zij suggereerden dat Shetland Sheepdogs eerder geneigd zijn tot angst dan tot daadwerkelijke agressie.

Dit onderzoek onder hondeneigenaren ondersteunt deze theorie. Het suggereert ook dat Shelties hoger dan gemiddeld scoren op vreemdelinggerichte angst. Vroege socialisatie is echt belangrijk om deze potentiële agressie naar onbekende mensen te helpen verminderen.

Angst kan leiden tot ongewenste agressie. En hoewel we niet willen dat onze honden agressie vertonen, willen we ook niet dat ze bang of ongelukkig zijn!

Houden Shetland Sheepdogs van andere honden?

Als u een nieuwe pup in uw gezin wilt, maar al andere honden bezit, hebt u een ras nodig dat van andere honden houdt.

Dus laten we eens kijken of Shetland Sheepdogs temperament goed past bij andere honden!

Shetland Sheepdogs scoren veel lager dan gemiddeld op hondgerichte agressie. In feite hebben ze de laagste gemiddelde score van de 11 rassen in deze studie!

Shetland Sheepdogs hebben de neiging een vreedzaam ras te zijn dat goed met andere honden kan opschieten. Als uw andere honden echter klein zijn, moet u zich bewust zijn van de natuurlijke instincten van de Sheltie.

Laten we deze nu eens nader bekijken.

Natuurlijke instincten

Sommige natuurlijke instincten kunnen heel moeilijk te beheersen zijn, zelfs met training. Het temperament van de Shetland Sheepdog wordt beïnvloed door een aantal sterke natuurlijke instincten.

Shelties staan erom bekend dat ze proberen achter bewegende dingen aan te gaan. Dit omvat passerende auto’s, fietsen, of zelfs kleine rennende dieren of kinderen. Dit kan problematisch zijn als je kleine dieren of jonge kinderen in je gezin hebt.

Hoewel Shetland Sheepdogs met dit gedrag geen kwaad in de zin hebben, kunnen ze af en toe zelfs op de hielen knagen bij het ‘hoeden’. Bovendien, als uw Sheltie voertuigen probeert te achtervolgen, kan dat gevaarlijk zijn voor uw pup!

U kunt proberen deze instincten onder controle te krijgen door uw Sheltie aan de lijn te houden als u buiten wandelt. Dit kan helpen voorkomen dat hij achter auto’s aangaat en mogelijk gewond raakt.

In huis zijn deze instincten echter moeilijker te beheersen.

Als je kleine kinderen of andere kleine huisdieren hebt die veel door je huis rennen, overweeg dan deze instincten voordat je een Shetland Sheepdog aanschaft.

Shelties staan bekend als vocale honden. Herdersrassen gebruiken vaak blaffen om te helpen bij hun werk.

Wees dus niet verbaasd als je een Sheltie krijgt en die blaft nogal veel!

Zijn Shetland Sheepdogs Goede Gezinsdieren?

Nu we iets meer weten over het temperament van de Shetland Sheepdog, weet u misschien of het het ras voor u is of niet.

Deze energieke herdershonden vormen een sterke band met hun gezin. Ze zijn dus geweldig voor wie een trouwe hond wil.

Maar, gezinnen met jonge kinderen of andere kleine huisdieren, moeten zich bewust zijn van natuurlijke instincten die kunnen leiden tot jagen of bijten.

Shelties zijn een goede keuze voor wie een vriendelijke hond zoekt. Socialiseer de pups van jongs af aan om verlegenheid en angst in nieuwe situaties te voorkomen!

Heeft u een Shetland Sheepdog?

Wat is de persoonlijkheid van uw Sheltie?

Vertel ons alles over jouw Shetland Sheepdog ervaringen in de comments!

Referenties en bronnen.

Tyrone Spady en Elaine Ostrander, “Canine Behavioral Genetics: Pointing Out the Phenotypes and Herding up the Genes”, The American Journal of Human Genetics, 82:10-18 (2008).

Lindsay Mehrkam en Clive Wynne, “Behavioral Differences Among Breeds of Domestic Dogs (Canis Lupus Familiaris): Current Status of Science’, Applied Animal Behavior Science, 155 (2014).

Marta Gacsi (et al), ‘Effects of Selection for Cooperation and Attention in Dogs’, Behavioral and Brain Functions, 5:31 (2009).

James Serpell en Yuying Hsu, ‘Effects of Breed, Sex, and Neuter Status on Trainability in Dogs’, Anthrozoos, 18:3 (2015).

K. A. Houpt, “Genetics of Canine Behavior”, American College of Veterinary Behaviorists, (2007).

Deborah Duffy (et al), “Breed Differences in Canine Aggression”, Applied Animal Behavior, 114 (2008).

Helena Eken Asp (et al), ‘Breed Differences in Everyday Behavior of Dogs’, Applied Animal Behavior Science, (2015)