Shiba Inu kleuren – Hoeveel variaties zijn er?

shiba inu kleuren

Hoeveel Shiba Inu kleuren kun je opnoemen?

Hebben alle leden van dit ongewone ras dezelfde prachtige vachtkleur van een rode vos of zijn er variaties?

In dit artikel nemen we het verrassend brede scala aan Shiba Inu kleuren onder de loep.

Maar laten we eerst wat meer te weten komen over dit prachtige ras.

De Shiba Inu

De Shiba Inu komt oorspronkelijk uit Japan.

Om te zien lijkt de Shiba Inu op een enorme vos. Deze ongewone, exotische pup heeft meestal een pluizige rode vacht en een mond die permanent lijkt te glimlachen.

Deze pups worden meestal ongeveer 16,5 centimeter groot en wegen ongeveer 23 pond.

Socialiseer en train uw hond zo vroeg mogelijk. Shiba Inu honden zijn zeer wilskrachtig.

Shiba Inu Geschiedenis

De Japanse Shiba Inu werd oorspronkelijk gefokt zo ver terug als 300 voor Christus. Het ras werd gebruikt als jachthond in de bergachtige gebieden van zijn thuisland.

De Shiba Inu kleur is vernoemd naar een roodachtige tint van bergborstelhout. En het woord “Inu” betekent hond in het Japans.

De Shiba Inu kwam ongeveer 60 jaar geleden voor het eerst aan op de Amerikaanse kust en is nu erkend door de Amerikaanse Kennel Club.

Shiba Inu Kleur en Temperament

Er zijn geen aanwijzingen dat Shiba Inu kleuren het temperament van individuele honden beïnvloeden.

Shiba Inu kleuren

In het algemeen is de Shiba Inu een geweldige metgezel en familie huisdier.

Onstuimig en alert, is het ras een zeer efficiënte waakhond.

Hoewel aanhankelijk en vriendelijk met degenen die hij kent, kan de Shiba Inu verlegen en zelfs agressief zijn rond vreemden. Daarom is vroege socialisatie zo belangrijk.

De klassieke staart van de Shiba Inu

Hoewel Shiba Inu kleuren niet hun temperament of persoonlijkheid aangeven, doet hun karakteristieke staart dat wel!

De Shiba Inu heeft een krulstaart die meestal hoog over de rug wordt gedragen.

Hoe uw hond zijn staart draagt kan u veel vertellen over hoe hij zich voelt.

Een Shiba Inu die zijn staart hoog en pluizig draagt, wil je laten weten dat hij gelukkig is, zelfverzekerd, en klaar om de wereld aan te gaan.

Als de staart van de hond maar half omhoog staat, kan hij zich lichtelijk ongemakkelijk voelen.

Een Shiba Inu met zijn staart naar beneden en tussen zijn poten verstopt betekent een ongelukkige hond met de zorgen van de wereld op zijn schouders.

Shiba Inu Vacht

De Shiba Inu heeft een dubbele vacht. Dat betekent dat hij een laag lange, grove dekharen heeft die een andere laag kortere, pluizige ondervacht beschermt.

De vacht voelt zijdeachtig aan en lijkt op die van een Siberische Husky, hoewel de rassen niet verwant zijn.

De vacht van de Shiba Inu klit niet en wordt niet gematteerd, maar deze pups verharen wel vaak!

U kunt het verharen onder controle houden door uw pup regelmatig te borstelen, idealiter om de paar dagen. U kunt zelfs een föhn gebruiken om overtollig haar weg te blazen, zoals aanbevolen door de American Kennel Club.

Sommige Shiba Inus hebben een langharige vacht. Dit ziet er indrukwekkend uit. Het is echter vrij zeldzaam en wordt in de showring als een belangrijke tekortkoming beschouwd.

Shiba Inu kleuren – vos-rood en meer

De natuurlijke kleur van de Shiba Inu is roodachtig bruin aan de bovenkant met crème aftekeningen aan de onderkant.

De Shiba Inu komt echter ook in vele andere tinten voor, waaronder:

  • zwart sesam
  • sesam
  • rood
  • black and tan
  • room.

Hebben Shiba Inu kleuren een verborgen betekenis?

Als je overweegt een Shiba Inu puppy in huis te nemen, zul je je afvragen of de verschillende vachtkleuren betekenen dat je pup een bepaald type persoonlijkheid zal hebben, afhankelijk van zijn kleur.

U bent misschien ook bezorgd dat sommige kleuren op bepaalde gezondheidsproblemen kunnen wijzen.

En hoe zit het met de fysieke kenmerken? Zullen deze verschillen tussen honden van verschillende kleuren?

Laten we het uitzoeken!

Shiba Inu kleuren – Rood

Rood is de meest voorkomende van de Shiba Inu kleuren.

Rood is waarschijnlijk de oorspronkelijke kleur van het ras, en het is dit dat hen hun handelsmerk vosachtig uiterlijk geeft.

Dit is de favoriete Shiba Inu kleur voor de showring en is de meest populaire kleur van de vijf hierboven genoemde.

Shiba Inu kleuren – Zwart en Tan

Zoals we eerder in deze gids hebben vermeld, heeft de Shiba Inu een dubbele vacht. Stijve, rechte haren vormen de bovenvacht. De ondervacht is zacht, pluizig en donzig.

Een black and tan Shiba Inu heeft een driekleurige vacht. De vacht heeft een zwarte, roestkleurige basis, tan punten, en het typische witte Urajiro gebied.

Wist u dat een enkele haarlok van een black and tan Shiba Inu alle drie de kleuren bevat, beginnend met licht crème of wit, naar roodachtig tan, eindigend met een roestig zwarte punt?

De black and tan Shiba Inu heeft een zeer levendige, duidelijke kleuring. De zwarte haren hebben een bronzen tint, en de ondervacht is of grijs of buff.

Hoewel de Urajiro markeringen van een black and tan hond dezelfde zijn als voor de andere Shiba Inu kleuren, hebben deze pups ook een zeer aantrekkelijke, kenmerkende witte strik!

Shiba Inu kleuren – Zwart Sesam

Een andere erkende Shiba Inu kleur is zwart sesam. Sesam is de zeldzaamste vachtkleur van het ras.

Sesam Shiba Inu vachten hebben altijd een rode basis met een percentage zwart in de vacht.

De Japanse naam voor de zwarte sesam Shiba Inu is, “Goma.” Dat betekent “sesam” in het Japans.

Een raszuivere zwarte sesam Shiba Inu mag niet meer dan 50% zwart in zijn vacht hebben om erkend te worden door officiële showorganisaties.

Shiba Inu kleuren – Crème

Crème is de meest ongewone en zeldzaamste van de Shiba Inu vachtkleuren.

Hoewel het prachtige honden zijn om naar te kijken, is de kleur crème volgens de AKC keuringsnormen een zeer ernstige fout. Dat komt omdat het handelsmerk van het ras, de witte “Urajiro”, niet duidelijk te onderscheiden is op een lichtgekleurde vacht.

De Urajiro, zoals beschreven door de National Shiba Club of America, is een Japans woord dat wordt gebruikt om de unieke witte aftekeningen van de Shiba Inu te beschrijven.

De Urajiro moet te zien zijn op de borst, wangen, nek en buik van de hond.

Dit is een genetische gril van de Shiba Inu. Het verantwoordelijke gen is gekoppeld aan de rode vachtkleur van de hond en zorgt er altijd voor dat de vacht op de buik van een volwassen hond een lichtere kleur krijgt.

De genetica van de Crème Shiba Inu vachtkleur

Een crème vacht is het resultaat van twee recessieve “e” genen. De genetica van vachtkleuren kan zeer gedetailleerd en complex zijn. U kunt meer te weten komen over de genetica van Shiba Inu vachtkleuren in het fascinerende artikel op deze link.

Het gen dat de roomkleurige Shiba Inu zijn ongewone vachtkleur geeft, heeft geen invloed op de gezondheid van de hond. Het is niet hetzelfde als het Merle-gen dat bij sommige rassen gezichts- en gehoorproblemen kan veroorzaken.

Shiba Inu kleuren – Kleurverandering

Soms worden Shiba Inu puppies geboren met witte aftekeningen op hun gezicht, zoals een bles langs de snuit.

Deze aftekeningen worden niet geclassificeerd als Urajiro en vervagen meestal als de hond volwassen wordt.

Ook kunnen veel Shiba Inu pups een zwarte sesamkleurige vacht lijken te hebben. Echter, vaak veranderen deze kleuren als de hond volwassen wordt.

Shiba Inu kleuren – Kleurvariaties

Zo, je kunt zien dat de Shiba Inu ras komt in een vacht van vele kleuren!

De vachtkleuren die we in dit artikel hebben besproken zijn de tinten die erkend zijn door officiële Shiba Inu verenigingen en door de Amerikaanse Kennel Club.

Het is goed mogelijk dat je een Shiba Inu nest tegenkomt met kleuren die hier niet vermeld staan.

Wees op je hoede voor onofficiële kleuren die worden beschreven als “zeldzaam” of op een of andere manier speciaal.

De meest voorkomende reden voor ongebruikelijke kleuren is uitkruising met een ander hondenras ergens in de stamboom van een pup.

Dat betekent niet dat het geen prachtige huisdieren kunnen zijn, maar een goede fokker zou het niet gebruiken als reden om een te hoge prijs te vragen voor een niet-standaard vachtkleur.

Wat te onthouden bij het kiezen van een Shiba Inu Puppy

Bij het kiezen van een perfecte Shiba Inu puppy, adviseren wij onze lezers om weg te blijven van dierenwinkels, achtertuinfokkers en puppyfabrieken.

Dat komt omdat de pup die u koopt misschien geen raszuivere Shiba Inu is, maar een gemengd ras. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond, maar ook voor zijn vachtkleur.

Vergeet niet dat, als u uw Shiba Inu wilt showen, zijn vachtkleur moet voldoen aan de tinten die erkend zijn door de AKC en andere officiële hondenshow organisaties.

Ook houden onofficiële fokkers hun fokhonden vaak in onhygiënische, krappe omstandigheden, wat kan betekenen dat je een zieke pup koopt die niet goed is verzorgd of ingeënt.

De beste manier om puppyfabrieken uit de markt te halen is door niet bij hen te kopen!

Neem in plaats daarvan contact op met een van de Amerikaanse Shiba Inu verenigingen of clubs voor informatie over gerenommeerde fokkers. De AKC heeft ook lijsten met fokkers op hun website.

Hoeveel kost een Shiba Inu Puppy?

De Shiba Inu is een ongewoon ras in de V.S. dat snel aan populariteit wint. Om die reden kunt u voor een pup met beperkte registratie bij een gerenommeerde fokker een bedrag van $ 1.400 tot £ 2.200 verwachten.

Hoe ongebruikelijker de Shiba Inu vachtkleur, hoe meer u kunt verwachten te betalen voor uw pup. Pups met ouders die succesvol zijn in de showring kunnen tot 3.500 dollar opbrengen.

Natuurlijk kunt u uw perfecte hondse metgezel vinden in een Shiba Inu reddingscentrum.

Dat is geweldig, maar onthoud altijd dat dit ras pittig en agressief kan zijn tegen vreemden.

Controleer of uw nieuwe harige vriend gesocialiseerd en rustig is voordat u hem mee naar huis neemt, vooral als u kinderen of andere huisdieren heeft.

Samenvatting

Wij hopen dat u ons artikel over Shiba Inu vachtkleuren interessant vond. Er zijn meer kleuren beschikbaar dan sommige mensen zich realiseren.

Bent u de trotse eigenaar van een Shiba Inu? Zo ja, dan willen we graag meer weten over uw pup, vooral welke kleur hij heeft.

Vertel ons meer in het commentaarveld hieronder.

Referenties

Schmutz et al. “TYRP1, and MC1R Genotypes and Their Effects on Coat Color in Dogs, Mammalian Genome”.

Schmutz en Berryere. “Genen van invloed op vachtkleur en -patroon bij huishonden: een overzicht, Animal Genetics”.