Shepadoodle Hondenras Eigenschappen, Gezondheid en Verzorging

Shepadoodle - De Duitse Herder Poedel Mix

Shepadoodle honden zijn liefdevol, trouw, slim, energiek en actief. Ze zijn aanhankelijk, hechten zich sterk aan hun gezin en willen graag behagen, dus gemakkelijk te trainen! Een Duitse herder-poedel mix, ze hebben een beschermende inslag en kunnen ook goede waakhonden en waakhonden zijn. Ze zijn tot 26 inch hoog en wegen soms 90 pond. Ze zijn er in wit, grijs, zwart, bruin, tan en nog veel meer! Vandaag bekijken we de eigenschappen, kenmerken en typische gedragingen van deze grote hybride hond. We helpen u om een Shepadoodle puppy te adopteren, en om hem de juiste voeding, verzorging, beweging en training te geven zodat hij in uw levensstijl past.

Inhoud

Meestal gefokt met een Standaard Poedel in plaats van een Dwergpoedel of Toy Poedel, zijn deze honden meestal vrij groot. Een Shepadoodle is geen ideaal huisdier voor een appartement, maar kan een goede metgezel zijn voor volwassen huishoudens, actieve alleenstaanden of mensen met oudere kinderen. Ze doen graag mee aan een actieve levensstijl en hebben ook een verrassend speelse kant, vooral in de puppytijd.


Wat is een Shepadoodle?

Een Shepadoodle is een Duitse Herder Poedel mix. Normaal gesproken is het een Standaard Poedel mix, in plaats van de kleinere Miniatuur of Toy Poedel. Deze grote hond is zelfverzekerd en aanhankelijk met zijn gezin, maar minder geïnteresseerd in vreemden.

De Shepadoodle wordt soms de Germadoodle, Duitse Shepadoodle, Herder Poedel of Duitse Herder en Poedel mix genoemd. Dit is een actieve hond die graag speelt en gemakkelijk getraind kan worden. Hoewel ze wel consequente socialisatie nodig hebben om hun kudde-instincten en prooidrift te beteugelen.

 • Populariteit: Zeldzaam
 • Doel: Gezelschap, hulphond
 • Gewicht: 40 tot 70 pond
 • Temperament: Lief, slim en trouw.

Duitse Herder Poedel Mix Geschiedenis

Omdat de Duitse Herder Poedel Mix een nieuwere generatie kruising is, is er weinig bekend over zijn exacte oorsprong. Toch kunnen we heel wat leren door de geschiedenis van zijn raszuivere ouders te bestuderen.

De Duitse Herder stamt af van herdershonden uit Duitsland. In de jaren 1800 kwamen liefhebbers en fokkers bij elkaar om verschillende soorten Duitse herdershonden te fokken. Dit leidde uiteindelijk tot de hedendaagse Duitse Herder die we kennen en liefhebben.

Het is algemeen bekend dat de hedendaagse Duitse Herder een beroemde politie- en militaire hond is. Maar wist je dat de meeste van zijn vaardigheden voortkwamen uit zijn dagen als schaapherder? Nu, dankzij zijn ongelooflijke intelligentie, loyaliteit en moed, is de Duitse Herder een gerenommeerde werkhond.

Hoewel vaak aangeduid als de “Franse Poedel”, is de Poedel eigenlijk van Duitse afkomst. Bij de eendenjacht hielp het extra haar op de gewrichten van de Poedel om warm en beschermd te blijven als ze in en uit de ijskoude Duitse meren gingen om eenden te vangen.

Poedels hebben niet alleen een geschiedenis van werk-ethiek en opmerkzaamheid, maar ze zijn ook een echte entertainer. Doorheen de geschiedenis hebben Poedels ook opgetreden in straten en circussen over de hele wereld! Als huisdier verrukken Poedels hun eigenaren met hun verbazingwekkende intelligentie en gezinsvriendelijke karakter.

Leuke feiten over de Duitse Herder Poedel mix

 • Alles wat leuk en interessant is over het ras dat niet in de onderstaande rubrieken past. Beroemde eigenaren van het ras, nieuwsberichten, het ras in literatuur of film.
 • Hoewel nog relatief zeldzaam, ligt de Duitse Herder Poedel Mix veel mensen na aan het hart. Vanaf oktober 2019 heeft de hashtag #Shepadoodle meer dan 23K vermeldingen. Niet slecht!

Shepadoodle Verschijning

Shepadoodle honden zijn meestal langbenig, met slanke lichamen en een ruige, golvende vacht. Ze hebben lange gezichten, hangende oren en een brede open grijns. Vachtkleuren variëren in verschillende kleuren en patronen.

De Duitse Herder Poedel mix gaat variëren in uiterlijk, afhankelijk van welke raszuivere ouder ze het meest op lijken. De beste manier om te raden hoe uw Shepadoodle eruit kan zien, is het bestuderen van de fysieke kenmerken van zijn raszuivere ouders. Hoewel je meer vertrouwen kunt hebben in mixen van de tweede en derde generatie.

De Duitse Herdershond heeft een stevige bouw en duidelijk rechtopstaande oren, heldere ogen en een lange staart. Aan de andere kant hebben we de Poedel. Met hun lange oren en dik, krullend haar dat nauwelijks verhaart, kan de Poedel er niet anders uitzien dan de Duitse Herder! Ze hebben ook heldere, ronde ogen en een slanke bouw die hen een voordeel gaf bij het jagen en zwemmen.

Shepadoodle Vachten en Kleuren

Uw Shepadoodle kan een breed scala aan kleuren en patronen in de vacht hebben. Dit hangt af van de genen die de ouders aan hen doorgeven.

Qua vacht heeft de Duitse Herder een duurzame, dubbel gelaagde vacht die sterk verhaart en zowel middellang als lang kan zijn. Ze komen in vijf standaard kleuren, waaronder:

 • Zwart en goud
 • Rood en Zwart
 • Zwart en Zilver
 • Sable
 • Zwart

Poedels zijn dikke, gekrulde honden en zijn er in vele standaardkleuren, zoals:

 • Zwart
 • Abrikoos
 • Wit
 • Crème
 • Tan
 • Blue Belton
 • Blue
 • Zilver
 • Sable
 • Bruin
shepadoodle

Shepadoodle Verzorging

Poedels verharen iets minder dan de meeste honden, en het haar dat ze verharen komt vast te zitten in hun krullen. Met andere woorden, Poedels en andere honden met krullend haar wekken de indruk dat ze minder verharen, maar toch moeten ze voortdurend worden verzorgd en geborsteld om hun huid gezond en hun vacht klitvrij te houden. Als uw Duitse herder-poedelmix de vacht van zijn krullende ouder overneemt, verhaart hij misschien iets minder dan een gewone hond.

Niettemin kunnen de verzorgingsbehoeften van een Duitse Herder Poedel mix sterk variëren, omdat het type vacht dat ze hebben zal afhangen van welke ouder ze overnemen.

Hoe dan ook, je Shepadoodle pup zal waarschijnlijk minstens twee keer per week een goede borstelbeurt nodig hebben om te voorkomen dat ze vilt krijgen. Als ze krullerig haar hebben, moet u misschien de borstelfrequentie verhogen.

Je moet je ook voorbereiden om de nagels van je Duitse Poedel mix regelmatig te knippen om te voorkomen dat ze breken en zijn oren schoonmaken om infecties te voorkomen.

Zijn Shepadoodles Hypoallergeen?

Niet echt. De “Doodle” rage begon vooral omdat algemeen wordt gedacht dat Poedels hypoallergeen zijn. Dit is gewoon niet waar. Noch Poedels, noch hun kruisingen zijn “hypoallergeen”. Geen enkele hond kan dat zijn.

Shepadoodle Grootte, Gewicht en Hoogte

U kunt verwachten dat uw Duitse Herder Poedel mix overal 15 tot 26 inch groot wordt en tussen de 40 en 90 pond weegt.

Poedels zijn er in drie maten: Toy, Mini en Standaard. Duitse Herder en Poedel mixen worden meestal gekruist met Standaard Poedels. Omdat de Standaard Poedel meer dan 15 centimeter groot is en tussen de 40 en 70 pond weegt, zijn Shepadoodles meestal een middelgrote tot grote hond.

De raszuivere Duitse Herder wordt zo groot als 22 tot 26 inch en kan overal 50 tot 90 pond wegen!

Mini Shepadoodles

Hoewel zowel Duitse Herders als Poedels grote honden zijn, hebben sommige fokkers door kruising met een Toy of Mini Poedel een kleinere versie van de Duitse Herder Poedel mix bereikt.

Toch kan men nooit zeker zijn over de volwassen grootte van een kruising totdat ze daadwerkelijk helemaal volwassen zijn.

U moet altijd proberen de ouders van uw pup te ontmoeten, zodat u een idee krijgt van de grootte die ze als volwassen hond zouden kunnen hebben.

Om deze “miniatuur shepadoodles” te bereiken, kiezen fokkers specifiek kleinere Duitse Herders en Poedels om te kruisen in de hoop een kleiner dan gemiddelde kruising te creëren.

Shepadoodle Temperament

De gemiddelde Shepadoodle is slim, actief, energiek en zeer trouw.

Ze zijn waarschijnlijk geen grote fans van vreemden, maar met socialisatie zullen ze bezoekers in huis accepteren zonder zich al te veel zorgen te maken.

Ze hebben waarschijnlijk ook enige waakhond, zo niet bewakingsinstincten. En voelen zich beschermend tegenover hun familie, huis en bezittingen.

De Shepadoodle is zeer actief en kan langzaam volwassen worden, wat soms te veel is voor gezinnen met zeer kleine kinderen. De meeste doen het prima met andere huisdieren, maar sommige hebben de neiging om achter kleinere dieren zoals katten aan te gaan.

Duitse Herders doen hun baasjes graag een plezier, hoewel ze ook prima zelfstandig kunnen werken. Vanwege hun grote omvang en hoge energieniveau hebben deze honden ervaren eigenaren en actieve gezinnen nodig die hen naar behoefte trainen en socialiseren.

Duitse Herder Poedel Mix Persoonlijkheid

Gezien het feit dat zowel de Duitse Herder als de Poedel zeer intelligente, loyale en liefdevolle rassen zijn voor hun families, is het gemakkelijk om aan te nemen dat uw Duitse Herder Poedel mix dezelfde eigenschappen zal hebben. Toch, zoals met alle honden, raden we een vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining aan om ervoor te zorgen dat uw pup opgroeit tot een goed aangepaste hond.

Shepadoodles zijn meestal liefdevolle, slimme metgezellen, maar het is het beste om hun ouders en hun temperament te ontmoeten om een beter idee te hebben van hoe uw pup zich zou kunnen gedragen als ze ouder worden. Vanwege het jacht- en hoedenverleden van zijn ouders kan de Duitse Herder Poedel mix sterke kudde- of prooi-instincten hebben die problemen kunnen veroorzaken in de omgang met kleinere huisdieren en zeer jonge kinderen.

Om van het gezelschap van je nieuwe pup te genieten, is het essentieel dat je vroege training en socialisatie aanbiedt. Dit is wat u moet weten over de trainingsbehoeften van deze kruising!

Uw Shepadoodle trainen

Aangezien zowel de Duitse Herder als de Poedel zulke intelligente rassen zijn, is het geen verrassing dat een Shepherd Poedel mix een makkie is om te trainen. Met consistentie en een positief, op traktaties gebaseerd beloningssysteem, zal de Duitse Herder Poedel kruising waarschijnlijk snel nieuwe routines oppakken!

De atletische bouw van de Shepadoodle vereist veel fysieke en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en destructief worden. Het kan een uitdaging zijn om de aandacht van uw pup voor langere tijd vast te houden, dus het kan een goed idee zijn om de training in kleinere stukjes te verdelen.

Een uur of twee beweging per dag zou moeten voldoen aan de behoeften van de Duitse Herder Poedel mix.

Puppy Socialisatie

Socialisatie, vooral als het gaat om andere huisdieren, is de sleutel bij deze kruising. Omdat de Duitse herder en de poedel van oorsprong respectievelijk herders en jagers zijn, kan uw Shepadoodle het instinct hebben om te jagen of andere kleine dieren te hoeden.

Voorkom problemen door veel gestructureerde bewegingstijd en vroege socialisatie aan te bieden. Dit zal ervoor zorgen dat uw pup gemakkelijk kan opschieten met andere huisdieren.

Designer Honden Gezondheid

Er is enige discussie over designerhonden, ook bekend als hybriden of kruisingen, en de reden daarvoor is nogal dwingend. Sommigen zeggen dat kruisingen gewoon mormels zijn. De voorstanders van kruisingen wijzen er echter op dat mormels een afstamming hebben van verschillende rassen in hun bloedlijn.

Kruisingen zijn de zorgvuldig gekozen nakomelingen van twee specifieke raszuivere ouders. Het is bekend dat rashonden lijden aan bepaalde overerfbare gezondheidsproblemen als gevolg van generaties van overfokken in steeds kleinere genenpools. Terwijl sommige deskundigen erop aandringen dat kruisingen een oplossing voor dit probleem kunnen zijn, zijn anderen het daar niet mee eens. En op dit moment hebben we gewoon niet genoeg informatie om het zeker te weten. Maar wat zeker helpt is het testen van de gezondheid van de toekomstige ouders van deze pups op elke aandoening die invloed zou kunnen hebben op beide rassen.

Gezondheid Shepadoodle

Aangezien de Duitse Herder Poedel mix een kruising is, kunnen ze vatbaar zijn voor een aantal gezondheidsproblemen die ze van hun raszuivere ouders erven.

De Duitse Herder is gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie. Deze aandoeningen kunnen gemakkelijk worden getest bij beide ouders. Vraag uw fokker of de ouders van uw pups getest zijn op bor dysplasie. Duitse Herders moeten ook getest worden op degeneratieve myelopathie.

Bloedafwijkingen, epilepsie, eczeem, oogproblemen, dwerggroei en huidallergieën komen ook vaak voor. Dit ras loopt ook een groter risico op een opgeblazen gevoel.

Hoewel meestal gezond, zijn poedels vatbaar voor bepaalde ziekten die genetisch zijn overgeërfd. Ze kunnen gevoelig zijn voor de ziekte van Addison, heupdysplasie, progressieve netvliesatrofie, epilepsie, schildklierproblemen, opgeblazen gevoel en hypoglykemie.

U kunt overwegen uw Duitse Herder Poedel mix vroegtijdig te laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze een goede start maken! Een vroeg gezondheidsonderzoek kan u helpen bij de voorbereiding op of zelfs het voorkomen van bepaalde gezondheidsproblemen die inherent zijn aan deze kruising.

Hoe lang leven Shepadoodle honden?

Duitse Herdershonden hebben een levensduur van 7-10 jaar. De Poedel daarentegen heeft een relatief lange levensduur van 10-18 jaar.

Aangezien mixen over het algemeen iets langer leven dan rashonden, kun je redelijkerwijs hopen dat je Shepadoodle tot in hun tienerjaren zal leven.

shepadoodle

Zijn Duitse Herder Poedel Mixen Goede Familie Huisdieren?

De kruising herder-poedel is een intelligente, gezinsvriendelijke hond met veel energie, maar betekent dat ook dat hij geschikt is voor u?

Hij zal het het beste doen in huizen met grote, omheinde tuinen en een eigenaar met het vermogen om hem goed te trainen en te oefenen.

Als je een beetje gokken niet erg vindt als het gaat om verharen en verzorgen, en als jij en je gezin klaar zijn voor een intelligente, actieve en moedige kruising, dan is de Duitse Herder Poedel mix misschien wel iets voor jou!

Voor-en nadelen van het krijgen van een Duitse Herder Poedel mix

Shepadoodles zouden een geweldige aanvulling op je roedel kunnen zijn. Nog steeds onzeker? Hier is ons laatste overzicht om je te helpen beslissen.

Pro’s

 • Geweldig voor actieve gezinnen
 • Slimme hond die gemakkelijk te trainen is
 • Kalmpjes zijn en hun baasjes graag behagen

Minpunten

 • Niet hypoallergeen, en moet minstens twee keer per week geborsteld worden.
 • Middelgrote tot grote hond die matig tot veel activiteit nodig heeft.
 • Kan kudde- of prooi-instincten ontwikkelen indien slecht gesocialiseerd.

Shepadoodle Redding

Nu je een voorkeur hebt voor deze pluizige kruising, is het tijd om een puppy te vinden. Heb je een rescue overwogen? Een pup redden kan een zeer bevredigende ervaring zijn voor alle betrokkenen. Om te beginnen geeft u een pup die op u heeft gewacht een tweede kans op een liefdevol thuis.

Aan de andere kant kunt u een beter idee krijgen van hoe uw hond eruit zou kunnen zien en zich zou kunnen gedragen. Om een Duitse Herder Poedelmix te redden, neem je een kijkje bij je plaatselijke asielen en vraag je rond. Ook al zijn ze vrij zeldzaam, je zou wel eens verrast kunnen worden!

Als u voor het eerst een hond bezit, maak dan gebruik van de vrijwilligers van het asiel: vraag of er iets is dat u moet weten, neem hun advies aan als het gaat om training en het kiezen van de beste pup voor uw gezin.

Hoewel er geen specifieke Duitse Herder Poedel mix reddingen zijn, kunt u een van deze pluizige pups tegenkomen bij Poedel, Doodle of Duitse Herder reddingen.

Als je moeite hebt met het vinden van een Duitse Herder Poedel mix bij je plaatselijke opvangcentra, kun je misschien je kans wagen bij Shepadoodle fokkers.

Duitse Herder Poedel Mix Puppies

Je handen op Shepadoodle pups krijgen lijkt misschien gemakkelijk, maar je zult ervoor willen zorgen dat je via de juiste bronnen gaat. Als u uw Duitse Herder kruising Poedel pup van de juiste plaats haalt, zal het beter zorgen voor een gelukkiger, gezondere hond op de lange termijn.

Doe daarom altijd veel onderzoek voordat u beslist waar u uw Duitse Shepadoodle pups vandaan haalt. Als ze van een fokker komen, kunnen Shepadoodle-puppy’s 500 tot 1000 dollar of meer kosten, afhankelijk van of hun ouders showkwaliteit hebben of niet.

Een voordeel van een fokker is echter dat je de mogelijkheid hebt om vragen te stellen over eventuele problemen met de ouderrassen of vorige nesten.

Houd er ook rekening mee dat gerenommeerde fokkers gezondheidscertificaten kunnen overleggen die bewijzen dat hun Duitse Herder Poedel pups op hun gezondheid zijn onderzocht en gezond en aanpasbaar zijn.

Shepadoodle Puppy Verzorging

De zorg voor een kwetsbare puppy is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training.

Van het omgaan met andere huisdieren tot potjestraining, wij kunnen u helpen om van deze eerste momenten met uw pup een gelukkige en bevredigende ervaring voor u beiden te maken.

Vergelijkbare rassen

Je zou deze andere poedelmengsels kunnen overwegen als de Shepadoodle niet bij je past. Er is genoeg om uit te kiezen!

Overtuigd dat dit de juiste keuze voor jou is? Je zou kunnen kijken naar adoptie voordat je bij een fokker koopt.

Hier zijn enkele opvangcentra die Shepadoodle pups zouden kunnen hebben.

Duitse Herder Poedel Mix Rasverenigingen

Omdat ze een relatief nieuwe kruising zijn, zijn Shepadoodle-reddingen zo goed als onbestaande. Toch zijn er veel Doodle-reddingen waar een Shepadoodle bij gebrek aan beter terecht kan komen.

Kijk eens naar deze reddingen en opvangcentra die zich inzetten voor het herplaatsen van doodle pups. Misschien vindt u de juiste pasvorm voor uw gezin!

USA

UK

Australië

Heeft u andere reddingen waar u Shepadoodle pups kunt vinden? Reageer hieronder en laat het ons weten!

Referenties en bronnen

 • Gough A, Thomas A, O’Neill D. 2018 Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats. Wiley Blackwell
 • O’Neill et al. 2013. Longevity and Mortality of Owned Dogs In England. The Veterinary Journal
 • Adams VJ, et al. 2010. Resultaten van een onderzoek onder Britse rashonden. Journal of Small Animal Practice.
 • Hedhammer A, Olsson SE, Andersson SA, Persson L, Pettersson L, Olsson A, Sundgren PE, Canine Hip Dysplasia: Study of Heritability in 401 Litters van Duitse Herdershonden, Journal of the American Veterinary Medical Association.
 • Borbala Turcsan, Adam Miklosi, Eniko Kubinyi, Owner Perceived Differences Between Mixed-Breed and Purebred Dogs.
 • Silvia Ruefenacht, Sabine Gebhardt-Henrich, Takeshi Miyake, Claude Gaillard, A Behavior Test on German Shepherd Dogs: Heritability of Seven Different Traits, Applied Animal Behavior Science.
 • T.R. Famula, J.M., Belanger, A.M. Oberbauer, Heritability and Complex Segregation Analysis of Hypoadrenocorticism in the Standard Poodle, Journal of Small Animal Practice.
 • Tiffani J Howell, Tammie King, Pauleen C Bennett, Puppy Parties and Beyond: the role of early age socialization practices on adult dog behavior, Volume 6, blz. 143-153.
 • Nathan B Sutter en Elaine A Ostrander, Dog Star Rising: The Canine Genetic System, Nature Reviews Genetics, Volume 5, blz. 900-910.
 • Lowell Acumen DVM, DACVD, MBA, MOA, The Genetic Connection; a Guide to Health Problems in Purebred Dogs, Second Edition, 2011.
 • Volbloed Vs. Mutt – Veel voorkomende bezwaren tegen honden van gemengde rassen
 • Carol Beuchat Ph.D., The Myth of Hybrid Vigor in Dogs…Is A Myth