Schamen honden zich?

Honden maken veel uitdrukkingen en lichaamstaaltekens die de hele wereld als schaamte zoeken. Maar ze schamen zich niet echt op de manier waarop jij of ik zouden kunnen zijn als we het verknald zouden hebben. Van alle dieren die door mensen zijn gedomesticeerd, hebben honden waarschijnlijk het breedste scala aan interacties, gevoelens en manieren om hun gedachten en grillen te uiten. Het zijn zowel biologische als evolutionaire sprongen die honden hebben gemaakt die hen steeds dichter bij hun menselijke vrienden hebben gebracht. Maar betekent dat dat honden gevoelens van schaamte, vernedering en schaamte hebben?

De reikwijdte van de emoties van honden

Alle levende wezens voelen een of andere vorm van emotie. Wanneer je een plant snijdt, produceert deze chemicaliën als noodoproep. Wat dieren betreft, degenen die in groepen of roedels leven, zoals apen, wolven en gnoes, hebben de neiging om een complexer scala aan emoties te hebben dan luipaarden en beren die solitaire dieren zijn.

Honden daarentegen hebben een groot voordeel ten opzichte van andere dieren. Onze hondenvrienden hebben de neiging om zich te binden aan hun mensen, waar ze worden blootgesteld aan een breed scala aan sociale interacties die reflecteren op het gedrag en de emotionele reacties van de hond. Ze verbeteren ook de sociale vaardigheden van de hond en helpen hen om te gaan met de verschillende eisen van het gedomesticeerde leven.

Dat gezegd hebbende, de emoties van honden zijn nog steeds net zo basaal als bij andere dieren die weinig of geen contact hebben met mensen. De meeste van deze emoties zijn essentieel voor het overleven van het dier, zoals angst, woede, angst en verdriet. Maar het zou een rek zijn om aan te nemen dat honden hoogontwikkelde en complexe emoties hebben, zoals schaamte.

Schamen honden zich?

We hebben vaak de neiging om onze honden te behandelen als onderdeel van het gezin. En terecht. Honden binden zich gemakkelijk, zijn loyaal aan een fout en hebben vaak een zonnige instelling voor het leven die behoorlijk aanstekelijk is. Maar vaker wel dan niet, hebben we ook de neiging om onze honden te vermenselijken. Dat wil zeggen, we verwarren hen met dezelfde complexe gevoelens, gedachten en emoties als mensen. En een van die verkeerde emoties is schaamte.

Wanneer je opspringt van vreugde omdat je team een spel heeft gewonnen, zal je hond je opwinding nabootsen en springen en kwispelen met zijn staart. Dit gedrag van de hond is gemakkelijk te begrijpen. Maar wanneer dezelfde hond je verzekeringspolis opeet en je de kegel over zijn hoofd legt, vertoont de hond van nature verschillende emoties van opwinding en opgetogenheid. Ze weten dat je boos bent en dat heeft te maken met iets wat ze hebben gedaan.

Maar ze schamen zich niet.

Schaamte hield een bepaald niveau van bewustzijn van moraliteit, sociale normen en etiquette in. Mensen leren deze als ze groeien in samenlevingen, maar niet honden. Je hond is misschien zindelijk en weet hoe hij een paar trucjes moet doen, maar hij heeft nog steeds geen idee hoe hij zich moet gedragen op een manier die onze sociale normen acceptabel vinden.

Wanneer schaamte geen schaamte is

Wat we verwarren met schaamte bij honden is allesbehalve. Honden zijn van nature people pleasers. Ze zullen hun uiterste best doen om te laten zien hoe opgewonden en blij ze zijn dat je thuis bent gekomen en je door het huis jagen en je vragen om met hen te spelen. Dit zijn allemaal positieve en oprechte gedragingen die honden in normale tijden vertonen.

Honden voelen ook je humeur en kunnen zien wanneer je gelukkig bent en wanneer je van streek bent. Als je boos op ze bent, vertonen ze onderdanige tekens die je proberen te sussen en de lucht te klaren, om zo te zeggen. Ze stopten hun staart in, gaven je onderdanige grijnzen en hun ogen kregen die doleful blik die bedoeld is om je hart te laten smelten en ervoor te zorgen dat je ze wilt vergeven.

Dit zijn geen symptomen van schaamte. De hond is zich niet bewust van de waarde van de verzekeringspolis die ze gewoon aan stukken versnipperen of de bank die ze net hebben vernield. Ze zien dat je boos op ze bent en ze vertonen tekenen van angst en ongemak, net als elk ander gedomesticeerd dier met een verhoogd gevoel van straf en beloning. Wat schaamte betreft, dit zijn emoties die we onze kinderen leren.

Wat doen honden dat we verwarren met schaamte?

In een ideale wereld zouden onze honden reageren op onze diepste gevoelens met gepast gedrag en een begrijpelijk gesprek voeren, zelfs met hun beperkte taalkundige mogelijkheden. Maar in de echte wereld communiceren honden met ons op een meer basaal niveau. Ze reageren op traktaties, speelgoed en een wandeling in het park met vreugde en veel kwispelen met de staart. Ze gedragen zich ook gepast in onaangename situaties met angst en onderdanig ongemak.

De tekenen van deze angst en ongemak variëren van het ene ras tot het andere. Maar over het algemeen merk je het wel een verandering in de lichaamstaal en het gedrag van je hondenvriend. Hier zijn de meest voorkomende tekenen bij de meeste hondenrassen.

Lichaamstaal van de hond die op schaamte lijkt

  • Staart tucking: De meeste honden zullen aan hun staart trekken en ze tussen hun achterpoten verbergen als een teken van angst en angst.
  • Onderdanige houding: De hond zal zijn lichaam zichtbaar krimpen, zijn hoofd buigen en dichter bij de grond blijven in een teken van onderwerping. In het wild onderwerpen verwilderde honden zich om een gevecht te beëindigen. Hier probeert de hond de schrijnende situatie te beëindigen door onderdanig te kijken.
  • Oren Drop: De hond zal zijn meestal parmantige oren laten vallen om zijn lichaam te verkleinen en er kleiner uit te zien en minder een bedreiging voor je te zijn.
  • Afwendende ogen: Voor het grootste deel zal de hond oogcontact vermijden. Oogcontact in de dierenwereld is een teken van confrontatie. De hond wendt zijn ogen af om zachtmoedig te kijken en je dominantie te geven.

Hondengedrag dat op schaamte lijkt

  • Rollen rond: Dit is het equivalent van onderwerping in een gevecht tussen twee dieren. De hond zal op zijn rug rollen, zijn kwetsbare vlekken, de zachte buik en keel blootleggen. Ze plaatsen zichzelf onder jouw genade en smeken om vergeving.
  • Angstig gedrag: In extreme gevallen van angst en angst zal de hond zichtbaar schudden en jankende geluiden uitzenden.
  • Verbergen: Wanneer de hond bang voor je is en hij niet gelooft dat zijn onderdanige gedrag hem zal helpen, zal de hond onderduiken.

Hoe een schijnbaar beschaamde hond te helpen

Zoals we kunnen zien, hebben de bovenstaande gedragingen weinig te maken met schaamte en meer met angst. Bovendien kan de hond deze reacties vertonen, zelfs als hij niets verkeerd heeft gedaan. Een verlegen hond kan nervositeit tonen wanneer een gast het huis binnenkomt of wanneer u hem kennis laat maken met een nieuw huisdier.

Je kunt je hond helpen om met deze gevoelens om te gaan door een veilige ruimte te creëren waar hij zich op terug kan trekken als hij deze negatieve emoties heeft. Je kunt de hond ook steunen met sussende woorden en troostend knuffelen om hem te helpen zich veiliger te voelen totdat de schrijnende situatie voorbij is.

Schamen honden zich?

Schaamte is een complexe emotie die een bewustzijn van sociale normen en etiquette met zich meebrengt. Honden hebben geen van beide kwaliteiten. In plaats van zich te schamen, voelen honden stress, angst, angst en woede. Help je hond over die gevoelens heen te komen met positieve bekrachtiging.

Verwijzingen