Waarom zijn honden bang voor onweer?

De meeste honden zijn bang voor onweer omdat ze niet van verrassende harde geluiden houden. Bedenk je hoe je pup zal springen en blaffen als je de stofzuiger aanzet als hij niet had gehoord dat je hem eruit haalt? Natuurlijke geluiden zoals donder zijn nog angstaanjagender, omdat ze zelfs na de eerste schok niet kunnen zien waar het vandaan komt. Vandaag zal ik delen waarom honden van streek zijn door stormen en hoe ze gerustgesteld kunnen worden tijdens onrustig weer.

Inhoud

Waarom zijn honden bang voor onweer?

Donder is niet alleen een hard rommelend geluid. Het laadt de lucht ook op met elektrische deeltjes die op de vacht van de hond terechtkomen en statische opbouw veroorzaken. Meestal weten honden niet wat ze moeten denken van de manier waarop hun vacht plotseling aanvoelt. In sommige gevallen geeft de statische opbouw de hond een elektrische schok.

Maar donder gaat niet alleen over puur lawaai en statische elektriciteit. Het gaat vaak gepaard met veranderingen in de luchtdruk samen met donkere luchten. De veranderingen in het weer zijn onheilspellend en ze zetten de hond op een randje. De meeste honden ontwikkelen stormfobieën, vooral als ze van nature verlegen of nerveus zijn.

Een stormfobie is een aandoening waarbij de hond irrationeel bang wordt voor tekenen van een komende storm, waaronder onweer. Hun reactie is overdreven en ze kunnen zichzelf of de mensen om hen heen in gevaar brengen.

Welke hondenrassen zijn banger voor donder?

Niet alle hondenrassen worden op dezelfde manier beïnvloed door onweer. Honden die veel tijd buitenshuis doorbrengen, zijn banger voor onweer dan honden die beschermd zijn tegen deze natuurlijke fenomenen. Honden, herdershonden en andere werkhonden hebben meer kans om stormfobie te ontwikkelen en hebben een diepe angst voor onweer dan andere rassen. Ze brengen meer tijd buiten door, wat hen blootstelt aan de krachten van de storm.

Puppy’s zijn ook meer vatbaar voor angst voor onweer. Elk hard geluid maakt ze angstig en ze haasten zich om veiligheid en een plek om zich te verbergen te vinden. Hetzelfde geldt voor honden die niet veel socialiseren, evenals reddingshonden die mogelijk traumatische gebeurtenissen hebben gehad waardoor ze zenuwachtig en vatbaarder voor fobieën zijn.

Maar misschien zijn de rassen met dubbele jassen degenen die het meest worstelen met onweersbuien. Duitse herders, Golden Retrievers, Australian Shepherds, Siberische Husky’s, Berner Sennenhonden en Border Collies zijn enkele van die rassen waarvan de dikke jassen een grote aansprakelijkheid worden naarmate statische elektriciteit toeneemt in een onweersbui.

Is mijn hond bang voor onweer?

Niet elke hond zal op dezelfde manier reageren op hard geluid en donder. Sommigen zullen zich verstoppen, anderen zullen meer drastische manieren vinden om met de angst om te gaan die ze doormaken. De ernst van de symptomen varieert afhankelijk van of de hond een stormfobie heeft of gewoon een regelmatige angst voor lawaai. Hier zijn de tekenen dat uw hond donder een pijnlijke ervaring kan vinden.

  • Verbergen: De hond zal een schuilplaats vinden onder het bed of in de kelder waar het geluid en veranderingen in het weer en de luchtdruk minder waarneembaar zijn. Dit kan zelfs werken bij het kalmeren van de hond en het beschermen van zijn vacht tegen statische opbouw.
  • Ontsnappen: In sommige gevallen zal een paniekerige hond uit het huis ontsnappen en proberen de storm te ontlopen. De meeste honden met stormfobie zouden op deze manier reageren als ze de kans kregen. Dit brengt hun welzijn en leven in gevaar.
  • Bevend: Een angstige hond zou reageren op het geluid van onweer met fysieke symptomen zoals trillen en rillen, janken of hijgen. Als het onweer een paar uur aanhoudt, kan de hond zelfs ziek worden en onmiddellijk medische hulp nodig hebben.
  • Aandacht zoeken: De bange hond zal naar je toe komen om troost te zoeken of om je aandacht te trekken. De hond blijft aan je zijde en volgt je waar je ook gaat totdat de storm overwaait.
  • Acteren: Je volgzame en lieve hond kan zich bezighouden met onkarakteristiek gedrag veroorzaakt door de donder. Ze kunnen overmatig gaan kwijlen, hyperventileren, rusteloos worden of per ongeluk plassen of poepen. De angstige hond zou op en neer gaan en het moeilijk vinden om te kalmeren of afgeleid te raken.

Hoe u uw hond kunt helpen zijn angst voor onweer te overwinnen

Gelukkig hoeft je hond niet alleen last te hebben van het onweer. Het maakt niet uit hoe erg hun stormfobie is, je kunt ze nog steeds helpen omgaan met de symptomen en de ergste delen van de storm vermijden.

Omdat de hond in huis is, dan ze zullen niet te maken hebben met de veranderingen in de barometrische druk, statische opbouw of donker wordende luchten. Maar het geluid van de donder is nog steeds een trigger. Hier zijn manieren om uw hond te helpen het onweer te doorstaan.

  • Veilige ruimte
  • Massage
  • Rustgevende muziek
  • Feromonen
  • Veterinaire hulp

Maak van uw hond een veilige ruimte

De meeste honden zouden onderduiken als er een storm nadert. Maar een schuilplaats is niet altijd beschikbaar. Je moet dus zorgen voor een veilige plek voor de hond om uit de buurt te blijven van de geluiden van onweer. Kies een plaats uit de buurt van ramen om het geluid te minimaliseren en het donker te houden. Bied de hond een paar extra dekens aan voor het geval hij de behoefte voelt om onder de dekens te kruipen.

Puppy Massage

Als de hond tekenen van angst vertoont, zoals trillen of hyperventileren, gebruik dan massagetechnieken om hem te kalmeren. Gebruik je vingertoppen met lange halen om de rug en borst van de hond te bedekken. Praat met de hond met een rustgevende stem tijdens het bericht om hem te verzekeren dat hij veilig is.

Rustgevende muziek is geweldig voor bange honden

Speel wat klassieke muziek op de achtergrond. De kalmerende muziek zal helpen de stress en angst die de hond doormaakt te verdrijven. Witte ruis kan ook goed werk leveren om het rommelende geluid van de donder te dekken. Als de hond een favoriete muziek heeft, speel deze dan voor hem af als afleiding.

Feromoonproducten kunnen helpen bij hondenfobieën

Met hun scherpe reukzin absorbeert de neus van een hond feromonen en geeft ze snel door aan de hersenen. De chemicaliën verminderen vervolgens de angst- en stressniveaus in de hersenen, wat de hond helpt kalmeren. De sleutel tot het gebruik van feromoonproducten is om ze aan te brengen voordat de hond geagiteerd of bang wordt. Als je een onweersbui verwacht, bied de hond dan een dosis feromonen aan om hem kalm te houden tijdens de storm.

Praat met de dierenarts

Raadpleeg uw dierenarts voor de beste manieren om met stormfobie bij uw hond om te gaan. Uw dierenarts kan dieetveranderingen met meer koolhydraten aanbevelen om meer serotonineproductie in de hersenen te bevorderen. Medicatie kan ook nodig zijn in ernstige gevallen van stormfobie waar andere methoden niet succesvol zijn geweest.

Waarom zijn honden bang voor onweer?

Donder is een hard geluid dat de meeste honden bang maakt. Maar het gaat ook gepaard met veranderingen in barometrische druk en statische opbouw die honden een moeilijke tijd geven. Geef de hond een veilige plek om zich te verstoppen en speel zijn favoriete muziek af om hem af te leiden tijdens het onweer.

Verwijzingen