Šarplaninac: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

Een Šarplaninac is niet voor iedereen weggelegd. De voormalige herder en herdershond is een rustige kerel. Toch kan hij zijn temperament op het werk tonen. De zware kolos uit Servië en Noord-Macedonië heeft een geschikte omgeving nodig om goed op te groeien. Hoe dit eruit moet zien, onthult het rasportret. Het hondenras Šarplaninac behoort tot de FCI Groep 2. Het is toegewezen aan sectie 2.

Šarplaninac

Šarplaninac in het profiel

Profiel
Grootte: 54-75 cm
Gewicht: 30-60 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.2: Molossoïde sennenhonden
Land van herkomst: Macedonië / Servië
Kleuren: Wit, bruin, zwart, sabel, grijs, alles tussen zwart en wit
Levensverwachting: 11-13 jaar
Geschikt als: Bewakings-, beschermings-, politie- en gezinshond
Sport:
Karakter: Onafhankelijk, trots, levendig, energiek, betrouwbaar, toegewijd
Outlet behoeften: vrij hoog
Sabber potentieel:
Sterkte van het haar: hoog
Onderhoud: Gemiddeld
Vachtstructuur: dicht, lang en recht met dichte ondervacht
Kindvriendelijk: liever ja
Gezinshond: ja
Sociaal: Nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Het hondenras Šarplaninac, toen ook wel “Illyrische Herder” genoemd, kan terugkijken op een lange geschiedenis. Herders- en kuddewaakhonden bestaan al eeuwen. Ze waren en zijn nog steeds verspreid over grote delen van Europa. De wortels van Šarplaninac liggen diep in het Šar Planina-gebergte, dat tussen Noord-Macedonië en Kosovo Breidt. Op een plateau op een hoogte van 2600 meter werkt de krachtige Duitse herder al sinds het begin van de 19e eeuw als herdershond.

Šarplaninac liggend

De Šarplaninac komt uit een bergketen tussen Noord-Macedonië en Kosovo.

Zijn voorouders, die primitieve herdershonden waren, pasten zich in de loop van de tijd aan het barre klimaat en de bergachtige gebieden aan. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van bepaalde eigenschappen van Šarplaninac. Andere bronnen beweren dat het ras door naar het land werd gebracht.

Lange tijd was er geen uniforme rasstandaard. Tussendoor was er ook verwarring met gelijkgestemde rassen uit Kosovo. Aan het einde van de jaren 30 van de 20e eeuw werd het hondenras erkend door de cynologische koepelorganisatie van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) onder de naam “Illyrian Shepherd” (Ilirski ovčar). Uiteindelijk werd in 1957 het ras Šarplaninac officieel erkend door de FCI. Naast zijn huidige taken als Kudde waakhond Šarplaninacs komen ook bij de politie en het leger gebruikt als waak- en waakhonden.

Wat is een Šarplaninac?

Een Šarplaninac is een herder en herdershond.

Essentie & karakter van Šarplaninac

Een šarplaninac is een buitengewoon moedige metgezeldie zijn kudde effectief kan verdedigen tegen wolven en andere grote roofdieren. Hij heeft een sterk beschermend instinct en kan erg gevaarlijk zijn in bedreigende situaties. Niet zelden verloor het dier ook zijn leven in de strijd tegen roofdieren. De bereidheid om een strijd op leven en dood te voeren maakt hem geschikt voor militair en politiewerk.

Vanwege zijn oorspronkelijke taken is het Onafhankelijk optreden gewend. Een Šarplaninac heeft daarom ook een uitgesproken neiging om onafhankelijk te handelen. Om beslissingen te nemen, heeft hij geen mens nodig in zijn werk. Overeenkomstig zijn taak: geen probleem met langer alleen blijven. Hoewel het behoorlijk angstaanjagend kan zijn binnen zijn territorium, is het thuis een kalm en evenwichtig dier. De voorwaarde voor de innerlijke balans van een Šarplaninac is echter de vervulling van zijn behoeften. Er moet fysiek en mentaal gebruik worden gemaakt. De beste manier om ze te krijgen is door taken toe te wijzen.

De Gebruik in politie- en militaire dienst bewijst de goede trainbaarheid van zijn wezen. Een Šarplaninac is intelligent en weet wat hij moet doen. Alleen deskundige en ervaren hondengeleiders kan zo’n hond leiden en vanaf het begin zorgen voor goed onderwijs. De viervoeter uit Šar Planina is niet altijd klaar voor onderwerping.

Uiterlijk van Šarplaninac

Sarplaninac in de sneeuw

De Šarplaninac behoort tot de grote hondenrassen.

Met een ramhoogte van 56 tot 62 cm en een gewicht van 35 tot 45 kg is een reu van het hondenras Šarplaninac een krachtig dier en is ingedeeld bij de grote hondenrassen. bereik een grootte van maximaal 60 cm met een maximaal gewicht van 40 kg.

Zijn meestal wit en grijs of zwart, lange vacht kan alle falbs hebben naast bruine tinten. Daaronder bevindt zich de onderlaag van een dichte structuur. Een Šarplaninac is goed gebouwd en heeft een brede kop met een rechte vangst. De kleine, hangende oren liggen iets op het hoofd. De amandelvormige ogen zijn bruin van kleur.

Hoe groot is een Šarplaninac?

Mannetjes kunnen 62 cm bereiken. bereik een schofthoogte van 60 cm.

Indrukken van het hondenras

Onderwijs & houding van de Šarplaninac – Waar moet je op letten?

Het hondenras Šarplaninac houdt van het leven in de frisse lucht. Dan originele herder en kudde waakhond het gevaarte beweegt zich overwegend in vrijheid. Houden in krappe omstandigheden is niet de juiste omgeving. Appartementen en dichtbevolkte steden zijn niet geschikt voor het dier.

De drang van de Šarplaninac om te bewegen is groot. Ontberen fysieke en mentale werklast, vertoont de herdershond ongewenst gedrag. Zijn verder kalme karakter verandert al snel in een chagrijnig wezen. Agressief en prikkelbaar gedrag kan een reactie zijn op een gebrek aan gebruik. Een grote boerderij op het platteland of een huis in de bergen zijn de juiste plaatsen voor de krachtpatser.

Het onderwijs moet: consequent en zonder toegeeflijkheid door een deskundige hand. De eigenaar moet ervaring hebben in het omgaan met honden die voorheen herders- en kuddehonden waren. De bevestiging van een Šarplaninac kan zelfs voor een ervaren hondengeleider een uitdaging zijn. Dit kenmerk komt veel kudde-waakhonden voor. Soms denken ze twee keer na over de vraag of ze een instructie moeten volgen of niet. Dat hangt ervan af of ze ze nuttig vinden.

Een beginner zou volledig geïntimideerd zijn door het zelfvertrouwen van een Šarplaninac. Onzekerheid en toegeeflijkheid worden al snel duidelijk. De oorspronkelijke Duitse herder ziet dergelijke reacties als incompetentie. Het respect voor de hondenbezitter is verloren gegaan. Het ras heeft duidelijke aankondigingen nodig, een duidelijke rolverdeling. De mens is de leider van het peloton en niet andersom.

Wanneer is een Šarplaninac volgroeid?

Na ongeveer een jaar is een Šarplaninac volgroeid.

Voeding van Šarplaninac

In het verleden waren Šarplaninacs niet gewend aan veel voedsel. Hun eigenaren zelf bezaten niet veel. Uw honden hebben misschien slechts een paar brokken vlees en brood, schapenkaas of melk ontvangen. Een gezond hondendieet ziet er anders uit. Tegenwoordig krijgt Šarplaninac voer van hoge kwaliteit met een hoog vleesgehalte voor een eiwitrijk dieet. Bovenaan de lijst van ingrediënten moet daarom ten minste 80 procent vleesgehalte staan. Zowel nat als droog voedsel kan worden gebruikt. De hond krijgt ook semi-vochtig voer.

Een Šarplaninac is zeer geschikt voor rauw voeren (barf). De hond kan tot één kilo vlees consumeren. Hondenbezitters moeten echter aandacht besteden aan de Let op het gewicht van de viervoeter. Daarnaast moeten er altijd groenten, fruit en wat rijst bij het vlees zitten. Welke variëteiten en in welke verhouding kan worden achterhaald door een dierenarts. De Gewicht de Šarplaninac staat één keer per maand op de weegschaal.

Het volwassen dier krijgt twee tot drie maaltijdentijden gedurende de dag. Puppy’s eten daarentegen vier kleinere maaltijden. Verantwoordelijke eigenaren voeden hun hond vrij van aangetaste ingrediënten. Suiker, conserveermiddelen, kunstmatige smaakstoffen of de vulkorrel horen niet thuis in hondenvoer. Na de hoofdmaaltijd heeft de Šarplaninac een langere rustperiode voor de spijsvertering. De onmiddellijke voeding vóór uitgebreid fysiek gebruik brengt het risico van een levensbedreigende maagdraaiing met zich mee.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

De De levensverwachting van een Šarplaninac is 15 jaar. Kortom, het ras geniet van een robuuste gezondheid. Bij gezond gefokte dieren is een genetische aanleg niet bekend. De aanschaf van een puppy van een gerenommeerde fokker is enorm belangrijk voor het uitsluiten van ziekten.

Sarplaninac puppy

De Šarplaninac geniet een robuuste gezondheid, dus de levensverwachting is 15 jaar.

Net als bij veel andere hondenrassen kan heupdysplasie in sommige lijnen voorkomen. Al vanaf de tweede maand verschijnen de eerste symptomen. In ernstige gevallen kan de hond uit Servië in de vierde maand niet meer goed lopen. Afhankelijk van de ernst manifesteert de ziekte zich pas in latere levensjaren. De slechte ontwikkeling van het heupgewricht is een eeuwig onderwerp voor veel hondenbezitters. Het is een van de meest voorkomende ziekten van het bewegingsapparaat. De heupkop ligt niet goed in de kom omdat ze niet bij elkaar passen door de anatomische misvorming. Gerenommeerde fokkers laten de ouders onderzoeken op dergelijke disposities voordat ze paren. Overeenkomstige documenten over genetische tests worden op het moment van aankoop aan geïnteresseerde partijen gepresenteerd.

Daarnaast kan een Šarplaninac ook te veel kilo’s op de heup laden als hij eet te veel met te weinig beweging. Hoewel de krachtpatser tot één kilo vlees per dag kan pleisteren, moet de hoeveelheid altijd in verhouding staan tot de mate van werkelijke activiteit. Het Servische hondenras is niet gevoelig voor kou. De viervoeter is aangepast aan de soms extreme temperatuurschommelingen in zijn thuisland. Tijdens hittegolven zijn schaduwrijke plekken de juiste plekken.

Hoe oud wordt een Šarplaninac?

Een Šarplaninac kan tot 15 jaar oud worden.

Onderhoud van de Šarplaninac

Het hondenras Šarplaninac heeft een vrij lange vacht. De verzorging duurt dus iets langer dan bij honden met kort haar. Een of twee keer per week Honden met langer haar hebben verzorging nodig. Eigenaren borstelen streng voor streng grondig. Dit om vuil en kleinere takken te verwijderen. Het kan ook worden gebruikt om matten te voorkomen. In het geval van koppig matten helpt alleen een schaar.

In het voor- en najaar is er een vachtwissel. Op deze momenten moeten eigenaren van gezelschapsdieren hun hond bijna dagelijks borstelen om dood haar te verwijderen. Dit maakt het makkelijker om van vacht te wisselen. Het kan ook te veel haar in huis en appartement verminderen. Het is het beste om het ras te laten wennen aan het verzorgingsritueel op puppyleeftijd. Vooral bij pittige hondenrassen is dit logisch. De hond hoeft niet te worden gebaad. Nat vuil moet gewoon drogen, dan is het simpelweg uitborstelen voldoende.

De Klauw moet keer op keer worden gecontroleerd op hun lengte. Indien nodig moeten ze worden ingekort met een klauwschaar. Voor de Gebit Hondentandpasta en hondentandenborstel kunnen worden gebruikt. Zelfs met tandheelkundige verzorgingssnacks kan de vorming van tandsteen worden verminderd.

Šarplaninac – Activiteiten en Training

Gretigheid om te werken en drang om te bewegen karakteriseren de geest van een Šarplaninac. De zware hond is niet uit op snelle sprints. Hij schakelt graag in een ontspannen versnelling. Toch is een korte wandeling bij lange na niet genoeg. In ieder geval zou een stedelijk gebied met parken niet voldoende zijn om aan de behoeften van de herdershond te voldoen. Net als veel andere herdershonden heeft een Šarplaninac zijn taken nodig. De Vervanging door een hondensport is slechts in beperkte mate mogelijk. Van nature toont het ras niet de bereidheid om de obstakels en oefeningen te overwinnen die bijvoorbeeld in een hondencursus worden aangeboden.

Het ras wordt al eeuwenlang gebruikt gefokt om te werken. Bij het zien van een wip of een obstakel om te springen, zou een šarplaninac liever deHet nut van de oefeningen in twijfel trekken. De ervaring leert echter dat Šarplaninacs ook trucs kunnen leren en taken kunnen oplossen als ze worden onderwezen.

Sarplaninac in de bergen

De Sarplaninac werd gefokt als een werkpaard, daarom wordt het gekenmerkt door een hoge bewegingsdrang.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Šarplaninac

Een Šarplaninac wordt uitgesproken weerbestendig. Zonder problemen kan het ras het grootste deel van de tijd buiten leven.

Nadelen van Šarplaninac

Het ras is niet geschikt voor een dichtbevolkte omgevingt. De Servische herdershond is niet geschikt voor stadsaccommodatie. De hoge drang om te bewegen een probleem worden als de eigenaar niet genoeg tijd heeft om de hond bezig te houden.

Is de Šarplaninac geschikt voor mij?

De aankoop van zo’n hond moet goed worden overwogen. Puppy’s mogen vaak alleen worden overgedragen als de dieren op een soortgeschikte manier kunnen worden gehouden. Potentiële kopers moeten alleen een Šarplaninac kopen als deze leven in de natuur en hebben hun eigen territorium kunnen. Bovendien moet het Competente personen daad.

Een Šarplaninac kan binnen een gezin leven als zijn familiepakket zijn eigenaardigheden met kennis en respect behandelt. De herdershond weet wie te beschermen. Als het dier opgroeit met kinderen, toont het zich ook dol op kinderen. Voor senioren met het klassieke leven in het stadsappartement is een Šarplaninac niet geschikt.