Shar Pei: Informatie, Foto’s, karakter & Feiten

De Shar Pei is een zeer oud hondenras waarvan de oorsprong meer dan 2000 jaar terug te voeren is. Het ras stond echter op de rand van uitsterven in de 20e eeuw, dus de huidige Shar Pei gaan terug naar een kleine genetische pool. De FCI vermeldt dit ras onder het nummer 309 in groep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden en aanverwante rassen; Sectie 2.1: Molossers, Duitse Dog-achtige honden zonder werktest.
shar pei hond

Shar Pei in het profiel

Grootte: 40-51 cm
Gewicht: Mannetjes: 25-30 kg, vrouwtjes: 18-25 kg
FCI Groep: 2: Pinscher en Schnauzer – Molosser – Zwitserse Sennenhonden en andere rassen
Afdeling: 2.1: Molossers, Duitse Dog-achtige honden
Land van herkomst: China
Kleuren: reekalf, zand, crème, zwart, rood, fawn
Levensverwachting: 8-11 jaar
Geschikt als: Gezelschapshond
Sport:
Karakter: Aanhankelijk, onafhankelijk, achterdochtig, toegewijd, liefdevol
Outlet behoeften: Gemiddeld
Sabber potentieel: vrij laag
Sterkte van het haar: hoog
Onderhoud: klein
Vachtstructuur: kort, ruw, borstelig, recht en uitstekend
Kindvriendelijk: Liever nee
Gezinshond: Liever nee
Sociaal: Nee

Afkomst en raciale geschiedenis

Er zijn verschillende meningen over de werkelijke oorsprong en leeftijd van het Shar Pei hondenras. In historische illustraties en verhalen uit China Honden vergelijkbaar met de Shar Pei worden al sinds het begin van onze jaartelling gebruikt, d.w.z. meer dan 2000 jaar geleden getoond en vermeld. Ze werden voornamelijk in de zuidelijke delen van China gehouden door boeren en vissers als jacht- en waakhonden en waren wijdverspreid. Onder de communistische regering in de jaren 1950 werd hondenbezit en vooral fokken in China verwend als een overbodige luxe en was onderworpen aan extreem hoge belastingen. Dus de meeste honden verdwenen uit China. Alleen in Hong Kong, dat toen nog tot Groot-Brittannië behoorde, en in Taiwan was het nog mogelijk om enkele exemplaren van Shar Pei te houden en te fokken.

Nadat slechts 145 exemplaren van de Shar Pei konden worden geteld in de vroege jaren 1970, werd het beschouwd als “zeldzaamste hondenras ter wereld”. Dit veroorzaakte een ware hausse, eerst in de VS en later ook in andere landen van de wereld. Binnen een paar jaar herstelde het aandeel zich aanzienlijk. Omdat aanvankelijk echter slechts een paar geïmporteerde ouders uit Hong Kong beschikbaar waren voor de fokkerij in de Verenigde Staten, waarmee een relatief groot aantal nakomelingen zeer snel werd geproduceerd door andere rassen te kruisen, komt de huidige Shar Pei niet echt meer overeen met zijn voorouders uit het oude Middenrijk. Pas eind jaren ’80 kwam er eindelijk een uniforme rasstandaard tot stand. Hiermee probeerde men zo dicht mogelijk bij de originele Shar Pei te komen en ongezonde rages zoals extreme rimpels van het ras te verwijderen.

Genetische analyses, die pas aan het begin van de 21e eeuw werden uitgevoerd, bewijzen eigenlijk significante verschillen in het genetisch materiaal van de Shar Pei in vergelijking met veel andere hondenrassen, wat op zijn beurt een zeer verreikende geschiedenis van oorsprong suggereert. In een rij met de Australische dingo, de Japanse Akita en de Chow Chow, ook uit China, staat de Shar Pei bekend als het zogenaamde “Ancient Breed”, d.w.z. als oud ras Aangeduid.


Hoeveel kost een Shar Pei hond?

Puppy’s van dit ras hebben een prijs tussen 1300 en 2000 € bij een gerenommeerde fokker.

Essentie & Karakter van Shar Pei

Shar Pei in de natuur

Shar Peis zijn een echt geliefd ras

De Shar Pei is een hond die een intieme band vertoont met zijn eigenaar of familie. Hij lijkt gereserveerd en gereserveerd tegenover vreemden. De kalme en nuchtere, maar ook zeer waakzame viervoeter wordt vaak genoemd. “Eenmanshond” en tolereert daarom een verandering van eigenaar erg moeilijk. Zijn slimheid, in combinatie met een nogal dominante houding, vereist in zijn volkn voldoende Ervaring in hondentrainingom van hem een goed opgevoede en minzame gezelschapshond te maken. Hij wordt echter nooit een slaafse ‘ordevervuller’, hij is te sterk van karakter en soms eigenwijs.

Uiterlijk van Shar Pei

Een opvallend kenmerk van dit ras is de blauwzwarte tot lavendelkleurige tong, die anders alleen voorkomt in de Chow Chow, die ook uit China komt. Het lichaam van de Shar Pei is compact en ziet er bijna vierkant uit, wat verder wordt versterkt door de gedrongen, zeer rechte benen en de staart die over de rug is gerold. Bijzonder opvallend is de vrij grote, enigszins stevige kop met de kleine, driehoekige oren naar voren gekanteld, de laag geplaatste ogen en de brede vangst, die volgens de rasstandaard “lijkt op die van een nijlpaard”. De vacht of huid is altijd een beetje te groot voor de Shar Pei, wat leidt tot het kenmerk van het ras, aanzienlijke rimpels op het hoofd en de rug.

In de loop van de regelmatige marketing van deze honden door hun fokkers in de VS in de jaren 80 en 90, werd de gerimpelde vacht tot het uiterste doorgevoerd: de honden werden aangeprezen als de “Chinese Folded Dog”, wat duidelijk ten koste ging van de gezondheid van het ras. De overdreven huidplooien over het hele lichaam vormden de perfecte voedingsbodem voor schimmel- en infectieziekten. Bovendien traden in sommige gevallen aanzienlijke oogproblemen op, omdat de gerimpelde gezichtshuid ervoor zorgde dat het haar constant in de ogen uitstak en het gevoelige hoornvlies beschadigde. In de tussentijd is dit extreme rimpels verboden door de rasstandaard – vachtrimpels zijn alleen toegestaan op het hoofd, de nek, de schoft en de staafbasis en mogen de normale werking van de ogen niet verstoren.

Als kleur is elke monochrome toon behalve wit toegestaan in de Shar Pei. Donkere tinten van de respectieve basiskleur op de achterkant zijn toegestaan, maar vlekken of andere gekleurde badges zijn dat niet. Het haar is kort, ruw en voelt zeer stevig aan en heeft geen ondervacht. In haarlengte worden verschillen van ongeveer twee centimeter getolereerd.

De Shar Pei bereikt ongeveer 44 tot 51 centimeter schouderhoogte met een gewicht van 20-25 kilogram.

Indrukken van het hondenras

Hoe groot worden Shar Pei honden?

De Shar Pei bereikt ongeveer 44 tot 51 centimeter schouderhoogte met een gewicht van 20-25 kilogram, waarbij mannetjes iets groter en zwaarder zijn dan.

Opleiding en houding van Shar Pei – Wat te overwegen

Vanwege zijn sterke en eigenzinnige karakter heeft de Shar Pei een helder en consistent onderwijs van de kant van de eigenaar, waardoor hij ongeschikt is als beginnende hond. Hij houdt ervan dominant te zijn tegenover andere honden, dus het is vooral belangrijk om de puppy al goed te maken door frequent contact met soortgenoten. Socialiseren. Puppyspeelgroepen en trainingen in professionele hondenscholen bieden hier een goede omgeving. Onder deze omstandigheden moet gewenning aan andere dieren die in het huishouden worden gehouden ook langzaam en met de nodige zorg worden gedaan.

Socialisatie in puppyleeftijd is cruciaal voor de Shar Pei

Socialisatie in puppyleeftijd is cruciaal voor de Shar Pei

Binnen zijn familie is de intelligente en gevoelige Shar Pei echter bijzonder aanhankelijk en aanhankelijk, daarom is hij noodzakelijkerwijs dicht bij elkaar. geïntegreerd in het dagelijks gezinsleven wil zijn. Uren van eenzaamheid of zelfs de houding in de kennel is daarom nooit geschikt voor dit ras. Met liefdevolle empathie, de juiste hondenervaring en een goede portie discipline is het geen probleem om van de Shar Pei een minzame en aangename metgezel te maken.

Voeding van Shar Pei

Zoals voor alle andere hondenrassen, het voeren van een kwalitatieve hoogwaardig voer op basis van vlees een echte aanrader voor de Shar Pei. Goedkope voeders gemaakt van goedkope ingrediënten en met een hoog aandeel granen en andere additieven leiden vaak tot Intolerantie reacties, die zich dan vooral uiten in huidproblemen. Hier moet ook rekening mee worden gehouden bij het kiezen van een snack tussendoor. In het geval van een geval wordt het normale voedsel ook het beste gebruikt als beloningsbeet in het onderwijs, wat natuurlijk het geval is met het dagelijkse rantsoenFactuur moet dienovereenkomstig in aanmerking worden genomen.

Kortom, de hoeveelheid voedsel en dus de energie-inname hangt altijd af van de individuele leeftijd, gezondheid en activiteitsstatus van een hond om een tekort of overaanbod te voorkomen. Natuurlijk moet de toegang tot vers drinkwater altijd gegarandeerd zijn.


Wat mag een Shar Pei eten?

Op voorwaarde dat geen enkele voedselallergie speciale voeding vereist, kan de Shar Pei worden gevoed met een hoogwaardig nat of droog voedsel op basis van vlees.

Gezondheid – Levensverwachting &veel voorkomende ziekten

Zoals reeds vermeld, werd het Shar Pei-ras in de jaren 1950 in China gedecimeerd door staatsrepressie. Alleen in Hong Kong en Taiwan waren er nog weinig rashonden. Met de plotselinge grote belangstelling voor de gerimpelde honden in de VS in de jaren 70, ontstond er een echte hausse, die leidde tot het gedwongen fokken van talloze puppy’s uit een zeer kleine genetische pool van een paar ouders. Hier werd de oorsprong genomen diverse erfelijke ziekten ten gunste van een snelle markttevredenheid. Alleen de gereguleerde fokkerij door erkende fokkerijverenigingen probeert tegenwoordig deze negatieve gevolgen weer onder controle te krijgen.

Een typische ziekte voor dit ras is de zogenaamde “Familie Shar Pei Fever”, waarbij het met tussenpozen komt tot hoge koorts tot boven de 41°, pijnlijk gezwollen gewrichten en/of een verdikte snuit. Deze terugkerende ontstekingsprocessen kunnen uiteindelijk leiden tot amyloïdose bij sommige honden door ontstekingsproducten in de nieren of andere organen af te zetten. Vroege dood als gevolg van nierfalen kan het gevolg zijn.

Een fokselectie voor bijzonder uitgesproken rimpelvorming vereist bijna altijd Huid zoals atopische dermatitis of cutane mucidose, oogproblemen veroorzaakt door naar binnen gerold oogleden (entropion), oorinfecties, bot- en gewrichtsproblemen. Volgens de rasstandaard leiden dergelijke kenmerken dus ook tot uitsluiting van de betrokken honden.

De gemiddelde levensverwachting van Shar Pei is tussen acht en twaalf jaar.


Hoe lang leeft Shar Pei?

De gemiddelde levensverwachting van Shar Pei ligt tussen de acht en twaalf jaar.

Verzorging van Shar Pei

De rimpels van de Shar Peis moeten dagelijks verzorgd worden

De rimpels van de Shar Peis moeten dagelijks verzorgd worden

De korte, vrij harde vacht van de Shar Pei is gemakkelijk te verzorgen. Door het ontbreken van ondervacht zijn de honden echter behoorlijk gevoelig voor kou en houden ze niet zo van water. Hoe meer uitgesproken de huidplooien bij de volwassen hond, hoe intensiever de dagelijkse verzorging om huidproblemen in de diepe, slecht geventileerde huidplooien tijdig te voorkomen. Oren en ogen moeten dan ook regelmatig gecontroleerd worden voordat er ontstekingen kunnen optreden.

Shar Pei Activiteiten en Training

Vanwege zijn eigenwijze en zelfverzekerde karakter is de Shar Pei geen hond voor sportieve activiteiten. Het grote plezier van het doorlopen van een behendigheidscursus of de uitbundige vreugde van hondendansen, zoals blijkt uit een border collie, opent zich niet voor deze kalme en ontspannen Aziaat. Voldoende beweging in sommige eerder ontspannen wandelingen met geduldige proefpauzes is meer in zijn belang. Maar alsjeblieft niet bij koud en nat weer, want daar houdt een Shar Pei helemaal niet van.
Ook het leren van grappige trucjes behoort niet tot zijn repertoire. Hij houdt er niet van om zich met zulke onnozelheid bezig te houden. Niettemin moet een hond van dit ras zeer consequent worden opgevoed om een goede grip te krijgen op zijn wilskrachtige karakter en om hem een duidelijke ranginstructie binnen zijn familie te geven.

Goed om te weten: Bijzonderheden van de Shar Pei

Aan het begin van de jaren 1970 was er nog maar één over in China zeer weinig exemplaren van het ras Shar Pei. Een hondeneigenaar en fokker uit Hong Kong genaamd Matgo Law vroeg om steun bij zijn inspanningen om dit oude ras te behouden met een krantenartikel in de Amerikaanse vakpers. Zo werd de westerse wereld zich bewust van de Shar Pei met zijn bijzondere verschijning.

Ten eerste, in 1977, werd de Shar Pei opgenomen in het Guinness Book of Records als het “zeldzaamste hondenras ter wereld”. Kort daarna arriveerden de eerste exen.emplare naar de Verenigde Staten, waar het fokken van het ras onmiddellijk begon. Al aan het begin van de jaren 80 waren er enkele honderden Shar Pei in de VS. Al snel werd het in andere landen gefokt en werd de stam van het ras zo veiliggesteld.


Wat zijn de namen van de gerimpelde honden?

Hoewel verschillende hondenrassen met min of meer gerimpelde vacht bekend zijn, wordt de Chinese Shar Pei beschouwd als de belichaming van de “gevouwen hond”. Hij heeft dit echter te danken aan een nogal ongezonde, gerichte fokselectie van deze eigenschap, die voornamelijk werd beoefend in de jaren 1970 in de VS, waar de extreme rimpels van honden op de markt werden gebracht als een raseigenschap.

Nadelen van Shar Pei

Aangezien de Shar Pei een sterke wil toont en vooral reuen ook graag dominant zijn over andere honden, moet de toekomstige eigenaar een passende en voldoende Ervaring in hondenbezit en training decreet.

Hoe meer uitgesproken de huidplooien bij de volwassen hond, hoe complexer en tijdrovender de dagelijkse verzorgingom gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Kortom, het fokken op dergelijke puur optische eigenschappen, ongewenst van de fokstandaard, mag niet worden ondersteund door de aankoop van een puppy. In feite had de originele Shar Pei nauwelijks rimpels in het oude China!

Oorspronkelijk had de Shar Peis nauwelijks rimpels

Hoeveel pups krijgt een Shar Pei?

De nestgrootte van de Shar Pei is gemiddeld vier tot zes pups.

Is de Shar Pei geschikt voor mij?

Het maakt niet uit in welk hondenras je geïnteresseerd bent, je moet altijd wat hebben fundamentele vragen zetten:

  • Heb ik genoeg tijd om voor de hond te zorgen, hem meerdere keren per dag uit te laten en hem voldoende bezig te houden?
  • Zijn alle gezinsleden het eens met de aankoop van een Shar Pei?
  • Wie zorgt er voor mijn hond als ik dat niet kan?
  • Ben ik klaar om mijn Shar Pei mee te nemen op vakantie?
  • Zijn mijn financiële middelen niet alleen voldoende om de trotse aankoopprijs voor de pup (ongeveer 1300 -2000 €) en de initiële uitrusting met riem, halsband, kommen en mand te betalen, maar ook de lopende kosten voor voedsel van hoge kwaliteit, noodzakelijke dierenartsbezoeken, vaccinaties en medicatie, hondenschool, hondenbelasting en aansprakelijkheidsverzekering? In de loop van zijn leven veroorzaakt een hond ongeveer de kosten van een kleine auto!

Als je eindelijk alles goed hebt doordacht en hebt besloten om bij een Shar Pei in te trekken als nieuw familielid, moet je eerst een gerenommeerde fokker kan worden doorzocht. Belangrijke criteria voor de fokker om serieus om te gaan met zijn hondenfokkerij zijn bijvoorbeeld een beheersbaar aantal fokdieren en nesten en het houden van en pups binnen het gezin en met nauwe band met verzorgers. Een blik op de moeder geeft de geïnteresseerde een indruk of de fokker zich zorgen maakt over de gezondheid van zijn honden of liever over het verkopen van puppy’s die zo gerimpeld mogelijk zijn tegen de hoogst mogelijke prijzen. Een goede fokker stelt vragen aan de geïnteresseerde partij, wil weten hoe en waar zijn honden moeten worden gehouden en weigert een puppy te verkopen als hij niet tevreden is met de antwoorden van de geïnteresseerde partij. Aanbevelingen voor voeding, informatie over veterinaire behandelingen zoals initiële vaccinaties en wormkuren en het aanbod om contact op te nemen, zelfs na de aankoop, moeten een vanzelfsprekendheid zijn voor een goede fokker. Het is het beste om de fokker te bezoeken voor de definitieve aankoop van de puppy.

Je moet nooit een Shar Pei kopen op een dierenmarkt of in de kofferbak van een dubieuze hondenhandelaar! Hoewel deze honden meestal goedkoper zijn dan bij een gerenommeerde fokker, maar achter hen zit bijna altijd gewetenloze en wrede dierenmishandeling! De moederdieren worden onder vreselijke omstandigheden gehouden als pure “nestmachines”, de puppy’s worden niet gevaccineerd of anderszins voorzien van veterinaire zorg, lijden vaak aan acute, in het ergste geval dodelijke ziekten kort na de aankoop of blijven een zaak voor de dierenarts voor de rest van hun leven – en het komt erop neer dat dit veel duurder is dan de puppy uit een serieuze en verantwoorde fokkerij!

Naast de aankoop via een fokker, kan het ook de moeite waard zijn om naar het asiel te gaan – hier zijn eigenlijk veel raszuivere dierene honden staan te popelen om een nieuw en mooi thuis te vinden. Ook hebben verschillende dierenwelzijnsorganisaties zich specifiek ingezet om Shar Pei in nood te helpen en zijn ze op zoek naar geschikte, liefdevolle eigenaren voor dergelijke honden.

Als je een lange termijn hebt Ervaring in hondenbezit Als je consistent moet blijven in de noodzakelijke opvoeding van je Shar Pei en niet capituleert voor zijn wilskrachtige Aziatische charme, zul je bij dit hondenras een toegewijde metgezel vinden die je met onvoorwaardelijke liefde ontmoet en er nooit voor terugdeinst om zijn volk te verdedigen tegen dreigende gevaren met zijn leven.