Rottle – Is de Rottweiler Poedel Mix geschikt voor u?

rottle

De Rottle is een mix tussen de raszuivere Rottweiler en de Standaard Poedel.

Het exacte uiterlijk en temperament van deze mix varieert. Maar ze worden gewoonlijk tussen de 16 en 27 centimeter groot, en wegen als volwassene tussen de 60 en 130 pond.

Rottles zijn intelligent, energiek en zeer trouw aan hun naaste familie.

Als u de ouderhonden nader bekijkt, kunt u voorspellen hoe uw puppy zal worden. Uw pup kan een mix van eigenschappen van hen erven!

Wat staat er in deze gids

Rottle veelgestelde vragen

De populairste en meest gestelde vragen van onze lezers over de Rottweiler Poedel mix omvatten:

Denkt u erover om de Rottweiler Poedelmix in uw huis te verwelkomen?

Rottweiler: Ras in een oogopslag

 • Populariteit: In de lift
 • Doel: Gezinsgenoot
 • Gewicht: 60 – 130 pond
 • Temperament: Loyaal, alert, zelfverzekerd

Hoewel Rottle pups nogal gevarieerd kunnen zijn, kan deze mix een geweldig familie huisdier zijn voor het juiste huis.

Rottle Ras Beoordeling: Inhoud

Mixen, vooral poedelmixen, zijn tegenwoordig helemaal in, en dat is niet verwonderlijk. Laten we de Rottweiler Poedel mix eens nader bekijken, te beginnen met waar hij vandaan komt.

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Zoals bij de meeste gemengde rassen, is het moeilijk om de exacte oorsprong van de Rottie Poedel mix vast te stellen.

Het opzettelijk fokken van twee verschillende rassen is een moderne trend. De resulterende honden worden designer honden genoemd.

De vroegst bekende Rottweiler Poedel mix pups werden geboren in Duitsland in de jaren 1980, maar andere Rottle pups kunnen al eerder zijn geboren, hetzij met opzet of per ongeluk gefokt.

Om een beter idee te krijgen van de geschiedenis achter dit ras, kun je die van de ouders bekijken.

rottle

Rottle ouder rassen geschiedenis

De oorsprong van de Rottweiler is voor velen verrassend. Vaak wordt gedacht dat het ras een waakhond is. Maar, het begon eigenlijk als een herdersras in Duitsland, om vee naar de markt te drijven.

Zodra locomotieven de voorkeur kregen om vee te verplaatsen, begon de Rottweiler aan populariteit in te boeten. Maar, hun beschermende instincten maakten ze weer populair als politie, militaire, en waakhonden.

Hoewel de Poedel het meest wordt geassocieerd met Frankrijk, komt dit ras ook uit Duitsland.

Standaard Poedels werden gefokt ergens voor de vijftiende eeuw om eenden te apporteren voor jagers.

In feite was dat beroemde Poedelkapsel bedoeld om Poedels een groter bewegingsbereik te geven voor het zwemmen, maar ook om vitale organen en gewrichten veel isolatie te geven tegen koud water.

Leuke feiten over de Rottle

Designhonden zijn het resultaat van het opzettelijk mengen van verschillende raszuivere hondenrassen. Hierdoor ontstaat een kruising met een mix van de eigenschappen van de twee ouderrassen.

Poedels zijn populaire kandidaten voor designerhonden geworden, omdat ze een weinig verharende vacht hebben.

Maar deze eigenschap is eigenlijk niet gegarandeerd in een mix. Vooral in een eerste generatie mix.

Sommige liefhebbers van rashonden beweren dat het fokken van designerhonden onethisch is, omdat het ongezonde honden oplevert waarvoor fokkers te hoge prijzen vragen.

Maar in werkelijkheid, als potentiële eigenaren gerenommeerde fokkers kiezen, zijn gemengde rassen niet minder gezond dan rashonden.

In feite kan het mengen van twee rassen op deze manier de genenpoel verbreden, wat leidt tot gezondere honden.

Rottle Uiterlijk

Een mannelijke Rottweiler kan een schofthoogte hebben van 24 tot 27 centimeter, terwijl vrouwelijke Rottweilers meestal 22 tot 25 centimeter lang zijn. Standaard Poedels variëren in hoogte van 15 tot 24 inch.

Mannelijke Rottweilers wegen tussen 110 en 130 pond, terwijl vrouwelijke Rottweilers tussen 77 en 110 pond kunnen wegen.

Poedels zijn vrij slank in vergelijking, met mannelijke Standaard Poedels variërend in gewicht van 60 tot 70 pond en teven tussen 40 en 50 pond.

Een Rottle valt ergens tussen deze twee maten in. Ze kunnen tussen de 15 en 27 centimeter hoog zijn en tussen de 60 en 130 pond wegen.

Echter, de meeste Rottie Poo pups zullen dicht bij het midden van deze ranges vallen, tussen 20 en 25 centimeter hoog en 75 en 100 pond in gewicht. Natuurlijk zijn er Rottweiler Poedel mixen die op de extremen vallen, maar ze zijn niet typisch.

Een grote Standaard Poedel en een kleine Rottweiler zullen eerder nakomelingen voortbrengen die in het midden groeien, maar, nogmaals, extremen zijn nog steeds mogelijk.

Hoe zit het met hun vacht?

De vacht van de Poedel is een van zijn meest onderscheidende kenmerken. De Poedel heeft een dichte, krullende vacht die zeer weinig verhaart.

Een veel voorkomende mythe is dat de Poedel hypoallergeen is omdat hij nauwelijks verhaart. Helaas zit het allergeen in huidschilfers en speeksel, niet in haar, dus geen enkel hondenras is volledig allergie-vriendelijk.

De Rottweiler heeft een rechte, grove, dichte bovenvacht van gemiddelde lengte, met een ondervacht rond de nek en dijen.

Rottweilers zijn lichte, seizoensgebonden verharders.

Verwacht dat een Rottweiler Poedel mix veel vacht heeft die golvend of krullend van structuur kan zijn en van gemiddelde tot lange lengte.

Ondanks die dichte vacht zal een Rottie Poo zeer weinig verharen. Een ondervacht kan wel of niet aanwezig zijn. Maar, een Rottie is niet geschikt voor mensen met allergieën.

Rottle

Vachtkleuren

De Rottweiler kruising Poedel kan verschillende vachtkleuren hebben, waaronder:

 • Zwart
 • Grijs
 • Bruin
 • Rood
 • Crème
 • Blauw
 • Wit
 • Bonte.

Rottle Temperament

De Rottweiler kruising Poedel is kalm, alert en zelfverzekerd. Maar deze mix kan op zijn hoede en gereserveerd zijn tegenover vreemden.

Rond zijn familie is de Rottie Poedel mix speels, aanhankelijk en onnozel. De Rottie Doodle is zeer trouw aan zijn gezin en kan optreden als beschermer van het gezin, vooral van kinderen.

De Rottweiler kan heel aanhalig zijn en kan proberen zich te gedragen als een schoothondje.

De Rottweiler Standaard Poedel mix mag echter nooit alleen gelaten worden met kinderen.

Omdat het een grote hond is, kan hij kleine kinderen per ongeluk pijn doen. Kinderen kunnen ook proberen ruw te spelen met een Rottweiler en Poedel mix, wat agressie kan aanmoedigen.

De Rottweiler Poedel mix geniet er niet van om alleen te zijn, maar is meestal niet vatbaar voor verlatingsangst.

Socialisatie

De Rottweiler ouder staat bekend om zijn beschermende instincten. Er is dus een kans dat uw puppy van een gemengd ras deze eigenschap erft.

Socialisatie als pup is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw Rottle uitgroeit tot de best mogelijke persoonlijkheid.

Het is vooral belangrijk om uw puppy goed te socialiseren met vreemden, andere dieren, andere honden en jonge kinderen.

Dit zal helpen om het risico op agressie te minimaliseren wanneer uw puppy ouder wordt.

Uw Rottle trainen en oefenen

De Rottweiler en de Poedel behoren beide tot de meest intelligente hondenrassen, dus de Rottie Poedel mix is ook bijzonder slim.

De Rottie Doodle is enorm trainbaar en staat te popelen om te behagen, maar kan een koppig trekje hebben.

Vroege socialisatie en training zijn essentieel voor het opvoeden van een goed gemanierde Rottie Poedel mix, evenals het snel vaststellen en handhaven van uw leiderschap.

Consistentie is de sleutel bij het trainen en socialiseren van een Rottweiler Poedel Mix.

Zoals we al eerder zeiden, het zo vroeg mogelijk introduceren van de Rottweiler aan een verscheidenheid van nieuwe mensen en ervaringen biedt uw Rottweiler en Poedel mix mogelijkheden om te leren. Dit kan ook helpen om vreemdelingenagressie te voorkomen.

Behoefte aan beweging

De Rottle is een mix van twee atletische rassen, dus dagelijkse beweging is essentieel.

Zwemmen is vaak een favoriete bezigheid van Rottweiler Standaard Poedel mixen. Ze genieten ook van lange wandelingen, wandelingen, of klussen met hun favoriete mensen. Apporteer spelletjes kunnen ook een leuke manier zijn om een Rottweiler kruising Poedel te trainen.

De Rottweiler Poedel mix heeft de neiging om uit te blinken in hondensporten zoals behendigheid, speuren en gehoorzaamheid, die uitstekende mogelijkheden kunnen zijn om het lichaam en de geest van de Rottie Doodle te oefenen.

Dit is geen geweldig ras voor iemand die een schoothondje wil. Hoewel de Rottle zal genieten van een knuffel, moeten ze eerst die hoge energieniveaus verbranden.

Rottle gezondheid en verzorging

Om mogelijke gezondheidsproblemen van de Rottweiler Poedel mix te bepalen, moeten we kijken naar de gezondheidsproblemen van elk ouderras.

Deze mix zal potentieel vatbaar zijn voor al dezelfde problemen.

De Rottie Poo heeft een potentiële levensduur van 8 tot 12 jaar, maar het gemiddelde neigt naar het midden, rond de 10 jaar. Belangrijke gezondheidsproblemen kunnen de levensduur van een individuele hond verkorten.

Veel voorkomende Rottweiler gezondheidsproblemen

Rottweilers hebben een levensverwachting van 8 tot 10 jaar. Maar er zijn een aantal gezondheidsproblemen die hen kunnen plagen, en die de levensduur verkorten.

Heup en Elleboog Dysplasie

Zoals bij de meeste grote hondenrassen is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Rottweilers heup- en elleboogdysplasie.

Dysplasie is een aangeboren aandoening die optreedt wanneer een gewricht zich niet goed vormt. Heupdysplasie treft meer dan 20 procent van de Rottweilers, terwijl elleboogdysplasie bijna 40 procent treft, volgens de Orthopedic Foundation for Animals (OFA).

Osteochondritis Dissecans

Osteochondritis dissecans (OD) is een andere gewrichtsaandoening die veel voorkomt bij Rottweilers. OD wordt gekenmerkt door scheuren in het gewrichtskraakbeen en het subchondrale bot in het gewricht, die pijn en zwelling veroorzaken.

Hartproblemen

Rottweilers lopen een onevenredig groot risico op de hartaandoeningen gedilateerde cardiomyopathie en subaortastenose.

Gedilateerde cardiomyopathie treedt op wanneer de wanden van het hart dunner worden, wat de hartfunctie aantast en mogelijk leidt tot hartfalen. Er zijn meestal geen uiterlijke tekenen die aan hartfalen voorafgaan, maar een ECG kan worden gebruikt om gedilateerde cardiomyopathie op te sporen.

Subaorta stenose verwijst naar de ontwikkeling van een ring van abnormaal weefsel rond de klep naar de aorta, die de bloedstroom belemmert en leidt tot een hartruis. Ter compensatie moet het hart harder werken, wat kan leiden tot uitputting, collaps en hartfalen.

Progressieve Retinale Atrofie

Progressieve retinale atrofie (PRA), gekenmerkt door de geleidelijke aantasting van het netvlies, waardoor het gezichtsvermogen wordt aangetast en er mogelijk totale blindheid optreedt, komt ook bijzonder vaak voor bij Rottweilers.

Kanker

Osteosarcoom, of botkanker, is een van de meest voorkomende doodsoorzaken, vooral vroegtijdige dood, bij Rottweilers.

Veel voorkomende Poedel Gezondheidsproblemen

Standaard Poedels hebben een levensduur van 11 tot 12 jaar. Net als Rottweilers zijn er een aantal gezondheidsproblemen waar ze aanleg voor hebben.

Gewrichtsproblemen

Standaard Poedels hebben last van gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie en patella luxatie.

Patella luxatie treedt op wanneer de patella (knieschijf) uit de kom gaat. Patella luxatie is meestal aangeboren, maar kan ook worden veroorzaakt door zwaarlijvigheid of trauma door stomp voorwerp.

Ziekte van Addison

De ziekte van Addison, een aandoening waarbij de bijnier onvoldoende hormonen produceert, komt veel voor bij Poedels.

Dit gezondheidsprobleem veroorzaakt een aantal symptomen, zoals lusteloosheid, maag-darmklachten en een lage tolerantie voor stress.

Schildklier problemen

Standaard Poedels zijn ook gevoelig voor schildklierproblemen, waaronder zowel hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie, die worden gekenmerkt door respectievelijk over- en onderproductie van hormonen door de schildklier.

Ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand, een bloedstollingsstoornis, komt vaker voor bij Poedels dan bij andere rassen.

Canine Bloat

Poedels zijn ook een van de rassen die het meeste risico lopen op een opgeblazen gevoel, het uitzetten van de maag nadat deze is gevuld met voedsel, water of lucht.

Door deze uitzetting kan de maag scheuren. Het zet ook druk op de omliggende organen, waardoor die ook beschadigd kunnen raken, dus een opgeblazen gevoel vereist onmiddellijke medische hulp om de dood te voorkomen.

Epilepsie

Poedels hebben een bijzondere kans op epilepsie, een aandoening die wordt gekenmerkt door aanvallen die optreden zonder duidelijke aanleiding.

Oogproblemen

Poedels lopen ook risico op bepaalde oogaandoeningen, waaronder progressieve netvliesatrofie en hoornvliesdystrofie.

Hoornvliesdystrofie treedt op wanneer stoffen uit het lichaam, zoals vetten en cholesterol, zich afzetten in het hoornvlies, waardoor het zicht wordt belemmerd.

Verzorging en algemene zorg

De vacht van de Poedel staat bekend om zijn grote onderhoudsbehoefte. Hoewel de aanwezigheid van de genen van de Rottweiler de vacht van de Rottweiler en Poedel mix iets gemakkelijker te hanteren maakt, heeft het nog steeds veel onderhoud nodig.

Uw Rottie Poedel mix kort houden maakt het beheer van de vacht veel gemakkelijker.

Sommige eigenaren knippen hun Rottweiler Standaard Poedel mix zelf. Anderen brengen hun Rottie Poedel liever om de vier tot zes weken naar de trimsalon om helemaal gebaad en geborsteld te worden.

Als u uw Rottie Doodle liever met een lange vacht houdt, moet u uw Rottie hond dagelijks borstelen om vervilting te voorkomen.

Tweemaal daags borstelen kan nodig zijn tijdens het verharingsseizoen.

Zijn Rottles Goede Gezinsdieren?

Voor het juiste gezin kan de Rottle een geweldige metgezel zijn. Maar ze zijn misschien niet het beste voor een eerste eigenaar.

Rottie Poos hebben veel socialisatie en training nodig vanaf het moment dat ze als pup thuiskomen.

Dit is vooral belangrijk om de kans op agressie te verkleinen als uw hond ouder wordt.

Als volwassen hond heeft deze mix regelmatig verzorging en veel dagelijkse beweging nodig. Deze honden worden niet graag alleen gelaten, dus eigenaren moeten bereid zijn er veel werk en tijd in te steken.

En vergeet niet, honden van gemengde rassen kunnen onvoorspelbaar zijn in hun exacte temperament en uiterlijk.

Als u van de Rottle houdt, maar er een wilt met een specifiek vachttype, kunt u misschien beter een oudere reddingshond kiezen.

Een Rottle redden

Naarmate dit gemengde ras aan populariteit wint, zullen oudere Rottles die een liefdevol thuis nodig hebben, vaker voorkomen.

Reddingshonden zijn meestal goedkoper dan puppies, en velen hebben al een basistraining en socialisatie.

Plus, je weet precies hoe je mix eruit zal zien, want ze zijn meestal volgroeid.

Specifieke reddingen voor gemengde rassen komen niet zo vaak voor. Maar misschien kun je een Rottle vinden in een opvangcentrum voor de ouderrassen.

Scroll naar het einde van dit artikel voor enkele links die je kunnen helpen bij je zoektocht.

Het vinden van een Rottie Poo Puppy

De eerste stap naar het opvoeden van een gezonde Rottle hond is kiezen uit gezonde Rottle pups. Gezonde Rottle pups komen van gezonde ouders.

OFA beveelt aan dat Rottweilers vóór de fok worden getest op heupdysplasie, elleboogdysplasie, gezichtsproblemen en hartproblemen. Poedels moeten worden getest op heupdysplasie, gezichtsproblemen, hartproblemen en schildklierproblemen.

Elke ethische fokker kan u de resultaten van deze tests verstrekken, maar de resultaten moeten ook worden geregistreerd bij een register voor de gezondheid van honden zoals het OFA.

Ouders moeten minstens twee jaar oud zijn om deze tests nauwkeurig te laten zijn, en voor de beste kansen op het produceren van gezonde baby’s.

Vanwege het verschil in grootte tussen de Rottweiler en de Poedel, moet de moeder de Rottweiler zijn, omdat het baren van te grote pups gevaarlijk kan zijn voor een Standaard Poedel.

De fokker zou je in staat moeten stellen de moeder te ontmoeten, evenals eventuele pups uit het nest die nog aanwezig zijn. Ze moeten er allemaal gelukkig en gezond uitzien. U moet ook informatie kunnen krijgen over de vader en de fokker die hem bezit.

Alle honden van de fokker moeten werkdieren of geliefde huisdieren zijn, en niet gewoon als bedrijfsmiddelen worden behandeld.

Rottle Puppy Kosten

Naarmate designer rassen populairder worden, stijgen hun prijzen. De meest populaire mengsels, zoals de Labradoodle, kunnen meer dan 3000 dollar kosten in gebieden waar de vraag het grootst is.

De Rottie Poo heeft momenteel niet helemaal dezelfde hype, dus de prijzen zullen meestal meer in de $500 tot $1500 regio vallen.

Dit zal echter variëren afhankelijk van de fokker, uw locatie, de vraag naar puppies, en meer.

Een lagere prijs kan een indicator zijn van een puppymolen. Maar hogere prijzen garanderen geen gerenommeerde fokkers.

Stel potentiële fokkers dus veel vragen om er zeker van te zijn dat u een zo gezond mogelijke pup kiest.

Een Rottle puppy opvoeden

De zorg voor een kwetsbare Rottie Poo pup is een grote verantwoordelijkheid.

Er zijn geweldige gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze pagina over puppyverzorging.

Klaar om één van deze puppies mee naar huis te nemen?

Rottle producten en accessoires

Rottie Poo pups vergen veel werk. Het zijn meestal sterke kauwers, en hebben duurzaam speelgoed, beddengoed en meer nodig.

Hier zijn enkele links om je te helpen.

Even samenvatten.

Voors en tegens van het krijgen van een Rottle

Er is veel te overwegen bij het kiezen van een nieuwe pup. Hier zijn enkele van de belangrijkste punten om te onthouden.

Nadelen

 • Deze mix kan gevoelig zijn voor agressie en territoriaal gedrag.
 • Rottles hebben onvoorspelbare temperamenten en verschijningen
 • Deze honden zijn vatbaar voor veel gezondheidsproblemen
 • Rottie Poezen hebben dagelijks veel beweging nodig
 • Ondanks een weinig verharende vacht, zijn ze niet geschikt voor mensen met allergieën.

Voors

 • Rottles hebben een liefdevol, trouw en zelfverzekerd temperament als ze goed gesocialiseerd zijn.
 • Dit is een intelligente mix die zal genieten van training
 • Deze honden genieten van een grote verscheidenheid aan oefeningen
 • De vraag naar deze kruising is nog steeds vrij laag, dus pups zijn misschien gemakkelijker te vinden

Als je de Rottle overweegt, hou je misschien ook van de volgende rassen.

Vergelijkbare rassen

Hier volgen enkele rassen met vergelijkbare eigenschappen als de Rottweiler Poedel mix.

Op zoek naar een Rottweiler Poedel?

Rottie ras reddingen

Er zijn momenteel geen reddingscentra die zich specifiek richten op de Rottweiler Pitbull mix. Maar je kunt wel beginnen door te kijken naar reddingscentra voor de ouderrassen.

USA

UK

Canada

Australië

Als u er nog kent die niet op deze lijst staan, laat het ons dan weten in de commentaren.

Referenties en bronnen

 • Gough, A. (et al) ‘Breed Predispositions to Disease In Dogs and Cats’, Wiley Blackwell (2018).
 • O’Neill (et al) ‘Longevity and Mortality of Owned Dogs In England’, The Veterinary Journal (2013)
 • Adams. V. J. (et al) “Results of a Survey of UK Purebred Dogs”, Journal of Small Animal Practice (2010)
 • Schalamon (et al) “Analyse van hondenbeten bij kinderen jonger dan 17 jaar”, Pediatrics (2006).
 • Duffy, D. (et al) “Rasverschillen in hondenagressie”, Applied Animal Behavior Science (2008).
 • Brömel, C. (et al), “Comparison of Ultrasonographic Characteristics of the Thyroid Gland in Healthy Small-, Medium-, and Large-Breed Dogs”, American Journal of Veterinary Research (2006).
 • Evans, K. & Adams, J. ‘Mortality and Morbidity Due to Gastric Dilatation-Volvulus Syndrome in Pedigree Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Harasen, G. ‘Patellar Luxation’, The Canadian Veterinary Journal (2006)
 • Kelawala, D. (et al), ‘Clinical Studies on Progressive Retinal Atrophy in 31 Dogs’, Iranian Journal of Veterinary Research (2017).
 • Lohi, H. (et al) ‘Expanded Repeat in Canine Epilepsy’, Science (2005)
 • Malm, S. (et al), ‘Genetic Variation and Genetic Trends in Hip and Elbow Dysplasia in Swedish Rottweiler and Bernese Mountain Dog’, Journal of Animal Breeding and Genetics (2008).
 • Martin, M. (et al), ‘Canine Dilated Cardiomyopathy: a Retrospective Study of Signalment, Presentation and Clinical Findings in 369 Cases’, Journal of Small Animal Practice (2008).
 • Montgomery, R. (et al), ‘Osteochondritis Dissecans of the Canine Tarsal Joint’, Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian (1994).
 • Pyle, R. L. “Interpreting Low-Intensity Cardiac Murmurs in Dogs Predisposed to Subaortic Stenosis”, Journal of the American Animal Hospital Association (2000).
 • Rosenberger, J. (et al), ‘Prevalence of and Intrinsic Risk Factors for Appendicular Osteosarcoma in Dogs: 179 Cases (1996-2005)’, Journal of the American Veterinary Medical Association (2007).