Pomeriaan verzorging tips, trucs en regels

Pomeriaan verzorging

De verzorging van Pomerans is een essentieel onderdeel van hun verzorging. Deze zelfverzekerde, brutale hondjes hebben een pluizige vacht met een houding die past bij hun enorme persoonlijkheden. De verzorging van een Pomeriaan omvat verschillende dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken, van kammen en borstelen tot knippen, knippen en tandverzorging. Vandaag delen we regels, richtlijnen, hulpmiddelen en tips om de vacht van uw hond glanzend, dik en gezond te houden.

Inhoud

Als u van plan bent een Pomeriaan puppy of reddingshond in huis te nemen, moet u alles weten over de verzorging van Pomeranen. Hoe houdt u dit speelgoed hondenras netjes en verzorgd? Waarom is de verzorging van een Pomeriaan zo belangrijk? En welke spullen moet u in uw verzorgingspakket voor de Pomeriaan stoppen?


Waarom zijn Pomeranians zo pluizig?

Moderne Pomeranians zijn veel kleiner dan hun voorouders, die oorspronkelijk uit de regio Pommeren in Duitsland kwamen. De oorspronkelijke Pommerse honden werden gebruikt voor het beschermen van vee en het hoeden van schapen. En ze kunnen zelfs hebben gewerkt als sledehonden in de bevroren woestenij van de Noordpool. Hun pluizige vacht hield hen warm!

Sinds de jaren 1870 werden Pomeranians als huisdier gehouden door notabelen als koningin Victoria (voormalig koningin van het Verenigd Koninkrijk), musicus Mozart en Marie Antoinette (de laatste koningin van Frankrijk voor de Franse Revolutie). In de loop der jaren is het ras steeds kleiner geworden, maar deze pittige kleine honden hebben niets van hun zelfvertrouwen en branie verloren.

Hebben Pomeranians Verzorging nodig?

Alle honden hebben verzorging nodig, ongeacht hun grootte, vorm en vachttype. U moet uw Pomeriaan ten minste drie keer per week borstelen, bij voorkeur vaker. Als ze verharen, is vaker borstelen essentieel om te voorkomen dat het losse haar mat wordt.

Pomeranians zijn zeer actieve hondjes, dus je moet hun nagels kort houden. Ook moet u eventuele “slaap” rond zijn ogen wegvegen en de billen van uw huisdier schoonhouden.

U kunt elke vier tot zes weken naar een professionele hondentrimmer gaan voor een volledige verzorging, inclusief baden, borstelen, trimmen, anaalklieren, nagels en oren. Of je moet die belangrijke Pomeranian grooming vaardigheden zelf leren en het thuis doen!

Als u de verzorging van uw Pomeriaan verwaarloost, kan de vacht van uw Pom mat worden, kan de vacht broos worden en kan de huid uitdrogen. Het is dus belangrijk om uw hond correct te verzorgen, zowel om gezondheids- als om esthetische redenen.

Pomerans tandverzorging

U moet ook elke dag de tanden van uw Pomeriaan poetsen. Zoals veel speelgoedrassen hebben Pomeranians kleine tanden die dicht opeengepakt zitten in hun kaken. Dat leidt tot ophopingen van tandplak, die gebitsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder gingivitis en parodontitis.

Welke soorten vacht hebben Pomeranians?

Pomeranians hebben een dubbele vacht, bestaande uit een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht bestaat uit “grondharen” die zacht, pluizig en dicht zijn.

De bovenvacht van de Pomeriaan bestaat uit rechte, grove haren die “dekharen” worden genoemd. De dekharen zijn langer dan de vacht van de ondervacht.

De functie van de bovenvacht is om de ondervacht en de huid van de hond te beschermen tegen regen en sneeuw bij guur weer en tegen de UV-stralen van de zon in de zomer.

Verharen Pomeranians?

Pomeranians zijn een sterk verharend ras, en helaas niet hypoallergeen.

De ondervacht ontwikkelde zich vooral om de hond warm te houden in de winter als hij werkte in de berggebieden van zijn oorspronkelijke woonplaats. Pomeranians verharen hun ondervacht twee keer per jaar, in de lente en in de zomer.

Pomeransen verzorgen tijdens het verharingsseizoen

Pomeranians ervaren twee vormen van verharen, eerst als puppy en daarna regelmatig als volwassene. De verharingsperiode staat bij liefhebbers van Pomerans bekend als de “puppy uglies”. Dan verliest uw Pomeriaan zijn puppyvacht en groeit zijn volwassen vacht. Pomeriaanpups verharen in deze periode meer dan normaal.

Wanneer Pomeriaan pups verharen, verandert hun vacht vaak van kleur. Het verharen van puppy’s begint meestal met vier tot zes maanden. Tegen de tijd dat uw pup 10 maanden oud is, zou hij zijn volle, volwassen vacht moeten hebben.

Volwassen Pomerans verzorgen tijdens het verharen

Volwassen Pomeranians verharen voortdurend, in het voorjaar en de zomer meer. Het verharen in de lente gebeurt wanneer de hond zijn wintervacht verliest en vervangt door een lichtere zomervacht. Het tegenovergestelde gebeurt in de zomer. De zomervacht wordt geleidelijk vervangen door een dikkere wintervacht.

Wanneer uw hond verhaart, moet u hem elke dag borstelen om matten te voorkomen. Dagelijks borstelen voorkomt ook dat uw huis bedekt raakt met hondenhaar. Pomeranians zijn soms gevoelig voor huidproblemen, en dagelijks borstelen helpt ook om te voorkomen dat de huid droog en schilferig wordt.

Pomerans kleuren

Er zijn 18 officiële vachtkleuren voor Pomeranians, waaronder:

 • Zwart
 • Zwart en tan
 • Bever
 • Blue
 • Tan en blauw
 • Blauw gestroomd
 • Blue merle
 • Chocolade
 • Chocolade en bruin
 • Crème
 • Crème sable
 • Oranje
 • Oranje sabel
 • Rood
 • Rood sabel
 • Sabel
 • Wolf sable
 • Witte sabel
 • Wit

U kunt ook chocolate sable Pomeranians vinden, wat door de AKC wordt gezien als een alternatieve vachtkleur.

Pomeriaan verzorging

Hoe vaak moet je een Pomeriaan verzorgen?

Idealiter zou de verzorging van een Pomeriaan elke dag moeten gebeuren. Ze hebben ook regelmatig een bad nodig om hun huid gezond te houden en te voorkomen dat de natuurlijke oliën, die ervoor kunnen zorgen dat uw pup “hondachtig” ruikt, zich ophopen.

Hoe verzorg je een Pomeriaan – 4 eenvoudige regels

Als je kleine Pomeriaan opeens zorgwekkend veel onderhoud vergt, maak je dan geen zorgen. We hebben een paar eenvoudige verzorgingsregels voor Pomerans, zodat je nooit een poot verkeerd zet.

Regel 1: Het juiste aantal baden

U moet uw Pomeriaan ongeveer om de drie weken in bad doen, tenzij uw pup modderig wordt en een extra bad nodig heeft. Het is niet raadzaam om uw hond vaker dan dit te baden, omdat u dan alle natuurlijke lichaamsolie van uw pup zou kunnen verwijderen, waardoor zijn huid droog en gevoelig voor schilfers wordt.

Als u uw Pomeriaan in bad doet, wacht dan altijd tot zijn vacht helemaal droog is voordat u hem verzorgt. U kunt het droogproces versnellen door een haardroger met hoge snelheid te gebruiken. Zorg ervoor dat u het haar in de groeirichting blaast. Vermijd om de droger snel heen en weer te bewegen over de hond, want hierdoor raakt de vacht in de war en kunnen zich matten vormen.

De SHELANDY 3.2HP Stepless Adjustable Speed Pet Hair Force Dryer Dog Grooming Blower with Heater* is een bestseller op Amazon.

De droger is voorzien van een uniek geluidsreductiesysteem om te voorkomen dat uw hond gealarmeerd of verontrust wordt door het geluid. U krijgt ook vier verschillende mondstukken meegeleverd met de droger en een jaar fabrieksgarantie.

Regel 2: Verzorg de vacht van uw Pomeriaan

Gebruik een leave-in vachtspray zoals Nootie Daily Spritz Pet Conditioning Spray* om de vacht van uw Pomeriaan in topconditie te houden.

Dit beschermt de vacht tegen overmatige wrijving die veroorzaakt kan worden door grooming, wat de vacht na verloop van tijd kan verzwakken en beschadigen. Leave-in spray helpt ook voorkomen dat de vachtkleur van de hond vervaagt of verbleekt tijdens de zomer. Conditioneringsspray kan ook helpen voorkomen dat statische elektriciteit zich ophoopt in de ondervacht.

Regel 3: Vermijd klitten in de pomeransvacht

Pak alle klitten in de vacht aan. Klitten ontstaan wanneer strengen haar in elkaar gedraaid worden tot een knoop. Om te voorkomen dat er klitten ontstaan wanneer u uw Pomeriaan na een bad afdroogt, kunt u hem beter droogdeppen met een zachte handdoek dan hem te wrijven.

Verwijder matten en klitten door met uw vingers de knoop eruit te werken. Hardnekkige matten kunnen worden verwijderd door met een de-matting tool de mat van de vacht weg te knippen.

Borstel de vacht van de hond in secties, te beginnen met de borst, dan de kraag, dan de poten, dan de flanken en de rug, eindigend met de staart. Tussen de baden door kunt u uw Pomeriaan er goed uit laten zien door hem af te vegen met individuele reinigingsdoekjes.

Regel 4: Houd uw Pomeriaan van boven tot onder schoon

Veeg het gezicht van uw hond af nadat hij gegeten heeft om vastzittende etensresten te verwijderen. Verzorg zijn ogen om traanstrepen te voorkomen, en verwijder klonten afscheiding. Maak uw hond schoon nadat hij buiten heeft gespeeld om modder en vuil te verwijderen.

Veeg urinespatten weg van plekken waar de vacht is bevuild. Veeg voorzichtig kleine stukjes uitwerpselen weg die aan het pluizige haar rond de billen van uw Pomeriaan kunnen kleven. Voor het afvegen van uw Pomeriaan zijn Earthbath Grooming Wipes* uitstekend.

De doekjes zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt met volledig natuurlijke ingrediënten om de vacht van uw hond te laten glanzen en hem effectief te reinigen.

Dus nu je weet hoe je je Pomeriaan moet verzorgen, moet je een verzorgingsset voor hem samenstellen. We hebben een selectie gemaakt van de populairste verzorgingsproducten voor honden. Dit is wat je nodig hebt:

Metalen kam

Voordat u begint met het borstelen van uw Pomeriaan, moet u een kam gebruiken om te controleren op viltjes en klitten. Een stalen kam met brede tanden is ideaal voor dit werk. De Lil Pals dubbelzijdige kam* is perfect voor puppies en honden onder de 10 pond.

Gebruik de brede kant van de kam voor de verzorging van het lichaam van de hond, en de smallere kant voor de poten en het gezicht. Als je een grotere Pomeriaan hebt die meer dan 10 pond weegt, is de Mangostyle dubbelzijdige kam* perfect.

Nogmaals, gebruik het breedste deel van de kam voor het lichaam, en de smalle kant voor de poten en het gezicht. Beide kammen zijn ergonomisch ontworpen voor gebruiksgemak, en verwijderen uitstekend klitten en matten uit de vacht van uw Pomeriaan.

Ontklit gereedschap

Ontklit gereedschap heeft een dubbele rij tanden die zijn ontworpen om tot aan de wortels van de ondervacht te reiken, zodat klitten en vervilting worden verwijderd voordat het hoofdverzorgingsproces met een slickerborstel begint. De Pat Your Pet Grooming Tool – 2-zijdige ondervachthark voor katten en honden* heeft een 2-in-1 kop.

De ene kant heeft 17 tanden die de vacht uitdunnen en het ontharingsproces in gang zetten. De andere kant heeft negen tanden die ontworpen zijn om hardnekkige matten en zeer slechte klitten weg te halen. De Pat Your Pet is een zeer goed gemaakt instrument dat doet wat het belooft. Het formaat van de hark maakt hem ideaal voor kleine honden zoals Pomeranians.

Slickerborstel

Omdat de Pomeriaan een matige tot zware ruier is, moet u elke dag met een slickerborstel over de vacht gaan. Als losse haren niet worden verwijderd, vallen de haren terug in de vacht en worden ze doordrenkt met de natuurlijke lichaamsolie van de hond.

Als dat gebeurt, begint uw pup te pongeren. Ook blokkeert een vacht die verstopt is met dode haren een goede luchtstroom, wat kan leiden tot oververhitting bij warm weer. Voor kleine Pomeranians en puppies onder de 10 pond is de Lil Pals Slicker Brush* de perfecte maat om elk deel van de vacht te bereiken, zelfs losse haren die diep in de ondervacht verborgen zitten.

Als je een grotere Pomeriaan hebt, kijk dan eens naar de Hertzko Slicker Brush*, een bestseller op Amazon.

Pin Borstel

U gebruikt een borstel om de vacht van uw hond af te werken. Deze stap in het verzorgingsproces is bedoeld om glans en textuur toe te voegen aan de bovenvacht van de hond nadat u de haren hebt verwijderd. Houd er bij het kiezen van een borstel rekening mee dat een Pomeriaan een zeer dichte vacht heeft, dus u hebt een borstel nodig met pinnen die goed verdeeld zijn.

Als u een borstel kiest met pinnen die te dicht op elkaar staan, zult u moeite hebben om de borstel door de vacht te trekken. Een goede borstel voor de verzorging van volwassen Pomerans is de Chris Christensen 20mm Pin Brush*.

De penpunten zijn geslepen en gepolijst voor gladheid, dus er is geen gevaar voor krassen op de gevoelige huid van uw hond terwijl u hem borstelt. De borstel is gemaakt van massief beukenhout. De pinnen zijn gezet in een stevig, duurzaam kussen. Het handvat is ergonomisch ontworpen voor gebruiksgemak.

Pomerans Verzorgingsschaar

Van tijd tot tijd moet u wat van de lange, pluizige haren op de achterkant van de poten van uw Pomeriaan, zijn staart en zijn poten trimmen. Doe niet zo gek. U wilt alleen het uiterlijk van uw hond netjes maken, niet de vacht te kort knippen. Pet Magasin Grooming Scissors* zijn gemaakt van superscherp roestvrij staal dat ervoor zorgt dat u niet ongemakkelijk aan het haar van uw huisdier trekt wanneer u trimt.

De schaar wordt geleverd in een verpakking van twee stuks. Er is een lange set met gladde bladen die u kunt gebruiken voor het trimmen van lichaamshaar. De kleinere set met gekartelde bladen wordt gebruikt voor het knippen van het haar rond het gezicht en de poten van uw hond. Beide scharen hebben afgeronde punten voor de veiligheid.

Pomerans Verzorging Video

Als je wilt zien hoe de experts een Pomeriaan verzorgen, bekijk dan deze informatieve video.


Pomerans Kapsels

Ook al is uw Pomeriaan super pluizig en heeft hij een zeer dikke vacht, u moet uw hond nooit scheren, zelfs niet bij warm weer. Als u de ondervacht wegscheert, kan deze nooit meer goed aangroeien.

Ook biedt de ondervacht een waardevolle isolatielaag, die de UV-stralen van de zon buiten houdt en uw pup beschermt tegen de hitte. Als u deze waardevolle verdediging verwijdert, loopt u het risico uw hond kwetsbaar te maken voor een hitteberoerte en zonnebrand bij warm weer.

Het enige gebied van uw huisdier dat gunstig is om te knippen is het pluizige haar rond zijn anus. Helaas zijn Pomeranians enigszins geneigd om kleverige stukjes ontlasting in dit gebied op te hopen, die onhygiënisch kunnen worden als ze niet verwijderd worden.

Uw Pomeriaan verzorgen

Als u een prachtige, pluizige, vosachtige Pomeriaan heeft, moet u hem minstens om de dag borstelen. Idealiter borstelt u uw hond elke dag, vooral als hij verhaart. U kunt de perfecte verzorgingsset voor uw pup samenstellen uit de artikelen die we in deze gids hebben besproken.

Heeft u een Pomeriaan? Zo ja, dan willen we graag meer over hem weten, vooral over handige verzorgingstips voor Pomerans die je wilt delen.

Vertel ons het verhaal van uw Pom in het commentaarveld hieronder.

Meer informatie over Pomeranians

Affiliate link openbaarmaking: Links in dit artikel gemarkeerd met een * zijn affiliate links, en we kunnen een kleine commissie ontvangen als u deze producten koopt. We hebben ze echter onafhankelijk geselecteerd voor opname, en alle meningen in dit artikel zijn de onze.