Pomerans kleuren, aftekeningen en patronen

pomerans kleuren

Pomerans kleuren variëren veel meer dan je zou denken. Van de traditionele tan of oranje tot zwart en wit. De meeste hebben een effen, eenkleurige vacht, maar je kunt ze ook vinden met zwarte en bruine aftekeningen, zoals de Rottweiler of Doberman traditioneel hebben! Vandaag delen we foto’s en beschrijvingen van de verschillende officiële en onofficiële kleuren van de Pomeriaan. Van het gewone rood tot het zeldzame merle, blauw of zilver. Deze pluizige speelgoedhonden werden gefokt om metgezellen te zijn, en hun vachtkleuren hebben hun voorouders net zo aantrekkelijk gemaakt als vandaag.

Inhoud


Wat zijn Pomeranians?

Deze brutale en levendige bolletjes vacht zijn een van de meest populaire speelgoedrassen. Ze worden 6 tot 7 centimeter groot en wegen slechts 3 tot 7 pond. Een wigvormige schedel, een spitse snuit, flaporen en heldere, donkere ogen geven de Pom zijn kenmerkende vossengezicht.

Hun levendige persoonlijkheid maakt hen tot een uitstekende metgezel. Maar misschien wel het meest verbazingwekkende aan de Pomeriaan is hun overvloedige dubbele vacht. Die pluizige franje die tot over de borst en schouders reikt en de zwaar gepluimde staart zijn kenmerkend voor het ras.

Wat hun vacht nog meer in het oog springt, is dat er bijna twee dozijn kleuren Pomeranians zijn. Dat is exclusief de verschillende patronen en aftekeningen.

Pomerans kleuren door de geschiedenis heen

De Pomeriaan stamt af van de middelgrote tot grote Spitz-honden. Deze honden kwamen in verschillende lichte kleuren voor, waaronder zuiver wit, licht crème en lichtgrijs. Zwart werd waarschijnlijk geïntroduceerd door de Duitse Spitz. Deze hond werd gefokt om kleiner te zijn en is ook een van de enige leden van het ras die in het zwart voorkomen.

Koningin Victoria was een serieuze fokker en wordt toegeschreven aan het terugbrengen van de grootte van de Pom van ongeveer 30 pond tot hun huidige speelgoed formaat. Naarmate het fokken zich ontwikkelde, creëerden recessieve genen meer kleuren en combinaties.

Koningin Victoria bezat een rode sable-coated Pomeranian, Marco genaamd, die talrijke prijzen won. Omdat geen enkele kleur als ongewenst werd beschouwd en uitgefokt, hebben we vandaag de dag een regenboog aan Poms om uit te kiezen.

Categorieën van Pomeriaan kleuren en aftekeningen

De AKC heeft drie verschillende classificaties voor aanvaardbare Pomeranian kleuren. Ze zijn als volgt onderverdeeld:

 • Rood, oranje, crème, sable
 • Zwart, bruin, blauw
 • Elke andere toegestane kleur, patroon of variatie

Om het nog verwarrender te maken, worden sommige pups in één kleur geboren en veranderen dan na verloop van tijd in iets anders.

pomerans kleuren

Pomeriaan kleur genetica

Er zijn zeven genen die specifieke vachtkleuren en/of patronen bij honden veroorzaken. Voor sommige daarvan bestaan zelfs DNA-tests.

Oranje Pomerans Kleuren

volwassen pomerans

Oranje is de meest populaire van de Pomeriaan kleuren. Deze tint kan variëren van licht tot donker. Als het te diep is dan wordt het beschouwd als rood (hoewel, deze tint is eigenlijk meer roest dan rood). Als een oranje Pomeriaan zwarte strepen heeft, wordt hij beschouwd als oranje gestroomd. Een oranje basiskleur met zwarte punten is een oranje sable.

Zwarte Pomeriaan Kleuren

Bent u geïnteresseerd in een zwarte Pomeriaan?

Echte zwarte Pomeranians zijn vrij zeldzaam. Ze zijn zuiver zwart en hebben geen secundaire kleur of aftekeningen op hun vacht. Zwarte huidpigmentatie betekent dat de neus, lippen, voetzolen en oogranden allemaal zwart zijn. Deze kleuring op de punten is zeldzaam bij Poms, en als er een andere kleur bestaat worden ze beschouwd als een parti.

Witte Pomeriaan Kleuren

Hoe zit het met een witte Pomeriaan?

Misschien is de witte Pomeriaan nog uitzonderlijker. De genen die andere kleuren maken zijn meestal dominanter dan die welke wit maken. Dit maakt het fokproces moeizaam, het duurt wel vijf generaties om een effen witte kleur te krijgen.

Fokkers moeten ook voorzichtig zijn om niet te veel te fokken. Dit kan honden opleveren die groter zijn dan de standaard of de kwaliteit van de vacht aantasten. Een echt witte Pomeriaan zal geen citroen of crème vlekken hebben.

Bruine Pomeriaan Kleuren

Bekijk onze lijst met Pomeriaan namen!

Bruine Poms worden ook wel chocolate genoemd. Dit is een diverse kleur die vele schakeringen omvat, waarbij crème en bever soms voor bruin worden aangezien.

Tan Puntige Pommers

pomerans

Pomeranians met tan points komen voor in zwart, bruin en blauw. Alle drie de basiskleuren hebben hetzelfde tan aftekeningpatroon.

Zeldzame Pomeriaan Kleuren

kleine hondennamen, Pomapoo

Hoewel het geen geaccepteerde kleur is, zijn er lavendel Pomeranians. Deze exotische tint is zeer zeldzaam en wordt soms lila of verdund blauw genoemd.

Merle Pomeriaan Kleuren

Merle patroon vachten zijn er in verschillende kleuren, waardoor een gespikkeld effect ontstaat dat uniek en mooi kan zijn. Ogen die opvallend lichtblauw zijn, zijn ook beïnvloed door het merle gen. Het merle gen is dominant en slechts één ouder hoeft het te hebben om een merle pup te krijgen. Maar er ontstaan problemen als twee honden die het merle gen dragen, samen worden gefokt. Hierdoor kan een double merle ontstaan. Deze honden hebben een hoge incidentie voor veel auditieve en oculaire aandoeningen. Dit omvat:

 • blindheid of gedeeltelijke blindheid in één of beide ogen
 • misvormde ogen
 • één oog of geen ogen
 • doofheid
 • misvormde oren

Het verzorgen van een Pomeriaan

De kenmerkende dubbele vacht van de Pomeriaan bestaat uit een korte dichte ondervacht onder een overvloedige, langere bovenvacht. Een Pom in uw leven brengen betekent dagelijkse verzorgingsbeurten om hem mooi te houden. Regelmatig borstelen vermindert ook het verharen.

Hun tanden poetsen moet deel uitmaken van hun regelmatige wekelijkse verzorgingssessie. Zoals veel speelgoedrassen zijn ze gevoelig voor gebitsproblemen. Een te grote vacht maakt ze ook vatbaar voor oorontstekingen.

Pomerans kleuren vs temperament

Hoewel er geen bewijs is dat de kleur van een Pomeriaan invloed heeft op het temperament, bleek uit een studie dat sommige mensen persoonlijkheidskenmerken toeschrijven aan honden op basis van fysieke kenmerken zoals kleur. Dit is echter niet het geval in de werkelijkheid, ondanks de perceptie van mensen.

Pomeranians verpakken een grote persoonlijkheid in een klein lichaam, maar deze actieve kleine honden moeten energie verbranden. Ze zijn trouw, liefhebbend en dol op aandacht. Als ze vinden dat je niet genoeg aandacht voor ze hebt, kunnen ze behoorlijk ondeugend zijn. Dit ras heeft ook de neiging om te blaffen. Het maakt ze tot goede waakhonden, maar kan overdreven zijn.

Koppigheid kan een probleem zijn bij het ras, vooral tijdens trainingen. Gebruik altijd positieve bekrachtiging en korte uitbarstingen van leuke oefeningen, zodat ze hun interesse niet verliezen.

Beïnvloeden Pomerans kleuren de gezondheid?

Pomeranians hebben een levensduur van 12 tot 16 jaar. Ongeacht de kleur van de Pomeriaan, hebben deze kleine pups te kampen met een behoorlijk aantal gezondheidsproblemen, maar geen daarvan is gerelateerd aan de vachtkleur, behalve de merle gezondheidsproblemen die we al hebben bekeken.

Vachtverlies kan worden veroorzaakt door Alopecia X. Ook bekend als zwarte huidziekte, treedt op wanneer een pup zijn vacht verliest en deze niet meer aangroeit. Een andere versie van deze ziekte treft oudere Poms die langzaam hun vacht verliezen.

Pomerans Puppies

Omdat Pomeranians blijven groeien in populariteit, zullen veel fokkers pups produceren zonder zich te concentreren op gezondheid en temperament. Goede fokkers screenen hun voorraad op:

 • patella luxatie
 • hypothyreoïdie
 • instortende luchtpijp
 • congestief hartfalen
 • aanvallen
 • alopecia X

Het is uiterst belangrijk om een pup te kopen bij een fokker die alle relevante gezondheidscontroles heeft laten uitvoeren. Pomeranians zijn het meest geschikt voor gezinnen waar mensen het grootste deel van de tijd thuis zijn. Dit vermindert de kans op verlatingsangst en het bijbehorende overmatige geblaf.

Veranderen Pomeranian kleuren?

Het kan heel licht zijn, of extreem dramatisch, maar de kans is groot dat de vachtkleur van uw Pomeriaan pup zal veranderen. Puppies die er bij de geboorte zuiver wit uitzien, kunnen crème of lichtoranje worden als ze ouder worden.

Een Pom die bij de geboorte zwart lijkt, kan veel lichter worden naarmate zijn vacht groeit. En dit zal typisch zijn rond de leeftijd van 4 tot 6 maanden, wanneer ze hun puppyvacht beginnen te verliezen terwijl hun volwassen vacht zich in fasen ontwikkelt.

Tijdens deze fase zal hun vacht uitvallen. Op sommige plekken is de vacht dan kaal en op andere plekken lang. Deze periode wordt de “puppy lelijkheid” genoemd. Als het allemaal voorbij is, heeft uw Pom twee prachtige vachten.

Er zijn fokkers die zeggen dat de beste indicatie van welke kleur een pup uiteindelijk zal worden, is te kijken naar de kleur die hij achter de oren heeft.

Teacup Pomeriaan Kleuren

Welke kleur Pomeriaan u ook zoekt, pas op voor puppies die worden aangeprezen als “teacup”. Er bestaat geen officiële Teacup Pomeriaan. Pomeranians zijn al erg kleine honden en een gewicht onder de standaard zou ze kleiner maken dan gezond wordt geacht. Vermijd fokkers die beweren “teacup”, “micro” of “mini” Pomeranians te koop te hebben.

Blijf uit de buurt van sites die adverteren met unieke Pomeranian kleuren of met foto’s van honden die overmatig ondergewicht hebben. Het is jammer, maar er zijn gewetenloze fokkers die zullen proberen een premie te vragen voor honden die verkeerd worden voorgesteld als zijnde uniek of waardevol.

Selecteer uw puppy met zorg en het maakt niet uit welke kleur Pomeriaan u kiest, ze zullen een beminnelijke aanvulling op uw gezin zijn.

Laat ons weten over uw Pom in de commentaren hieronder!

Meer informatie over Pomeransen

Referenties