Pomeriaan Shih Tzu Mix – Ontmoet de Shiranian

Bekijk de Pomeriaan Shih Tzu mix!

Welkom bij uw complete gids voor de Pomeriaan Shih Tzu mix, ook bekend als de “Shiranian,” “Shi-Pom,” of de “Pomtzu”.

Deze kruising combineert twee populaire teddybeer hondenrassen, waardoor de Pomeriaan Shih Tzu mix een extra schattig en pluizig huisdier is voor de juiste eigenaar.

Deze mix kan ook een kleine hond opleveren met enkele gezondheidsproblemen en gedragskenmerken.

In dit artikel praten we over deze problemen en over wat u kunt verwachten van een Pomeriaan Shih Tzu.

Inclusief hun fysieke verschijning, persoonlijkheid en temperament, vereisten voor lichaamsbeweging, en waar je gezonde Pomtzu pups kunt vinden.

Wat is de Pomeriaan Shih Tzu mix?

De Pomeriaan Shih Tzu is het resultaat van het fokken van een raszuivere Pomeriaan met een raszuivere Shih Tzu.

Beide rassen behoren tot de speelgoedgroep en worden al lang geprezen als gezelschapsdieren.

Ze zijn geliefd om hun luxueus zachte vacht, hun teddybeerachtige kwaliteiten en hun meer dan levensgrote persoonlijkheden verpakt in kleine pakketjes.

Laten we eens kijken naar de ouders van de Pomeriaan Shih Tzu mix!

Oorsprong van de Pomeriaan kruising Shih Tzu: Pomeriaan ouder

De Pomeriaan, hoewel hij tegenwoordig misschien een klein postuur heeft, stamt eigenlijk af van grotere honden van het spitz-type, afkomstig uit het noordpoolgebied.

Deze sledetrekkende honden kwamen naar het noordoosten van Europa, waar ze werden gefokt om hun grootte te verminderen in Pommeren, dat delen van het huidige Polen en Duitsland omvatte.

Vervolgens werden Pomeranians populair in heel Europa, en de Engelse koningin Victoria bezegelde de deal toen ze een paar top exemplaren mee naar huis nam van een reis naar Italië. Aan haar wordt toegeschreven dat zij Pomeranians fokte tot hun huidige speelgoed formaat.

De populaire honden vonden hun weg over de Atlantische Oceaan, en de Amerikaanse Kennel Club (AKC) begon Pomeranians te registreren in haar speelgoed register in 1888. Sindsdien hebben ze harten en raswedstrijden gewonnen!

Shih Tzu Ouder

Een ander oud ras, de Shih Tzu zou eeuwen geleden zijn ontwikkeld in China, waar de Lhasa Apso en de Pekingees werden gekruist om de voorouders van de Shih Tzu te creëren.

Eeuwenlang werden deze “leeuwenhonden” uitsluitend gebruikt om de schoot (en het hart) van koninklijke families te verwarmen.

Het ras werd niet blootgesteld aan de buitenwereld tot de jaren 1930!

Toen de voorouders van de Shih Tzu eenmaal in Europa waren aangekomen, hebben fokkers ze verder verfijnd totdat ze op de Shih Tzu van vandaag leken.

De AKC begon ze te registreren als leden van de speelgoedgroep in 1969.

De Shih Tzu is nog steeds een populair huisdier en schoothondje – verschillende van mijn eigen familieleden houden van hun Shih Tzus!

Pomeriaan kruising Shih Tzu temperament

Met zijn afkomst zal de Pomeriaan Shih Tzu mix waarschijnlijk een keffende hond zijn – beide rassen zijn typisch vocaal.

Hij kan ook wat waakzame neigingen hebben.

De Pomeriaan is van nature een uitstekende waakhond, en hij zal u waarschuwen als er een “indringer” aanwezig is.

Hetzelfde geldt voor de Shih Tzu, in mijn ervaring.

Je zult zeker willen werken aan het zo vroeg mogelijk socialiseren van de kruising met nieuwe mensen.

Of een Shiranian de energieke en speelse persoonlijkheid van de Pomeranian zal erven of de iets meer gereserveerde, schoothond-persoonlijkheid van de Shih Tzu, is voor iedereen een raadsel.

Wanneer je twee hondenrassen kruist om een hybride te produceren, is het moeilijk om het temperament (en de fysieke kenmerken) van de resulterende puppies nauwkeurig te voorspellen.

Ze kunnen de voorkeur geven aan het uiterlijk en de persoonlijkheid van één ouder, of ze kunnen een mix zijn van beide ouders.

Dus, om een idee te krijgen van hoe een Pomeriaan Shih Tzu mix pup zich kan gedragen, kunt u een gefundeerde gok maken op basis van de algemene temperamenten van de Pomeriaan en Shih Tzu.

Pomeriaan Ouder Temperament

Pomeranians zijn, gezien hun sledetrekkende voorouders, levendige honden die graag nieuwe dingen leren en een taak of kunstje moeten volbrengen.

Ze genieten van menselijke interactie, zolang het op hun voorwaarden is, en brengen net zo graag rustige tijd door met hun eigenaar als dat ze spelen.

Wanneer een Pom echter genoeg speeltijd of nabijheid heeft gehad, kunnen ze dit aangeven met een kneep of beet.

Ze voelen zich niet graag gedwongen om iets te doen, en zullen het kenbaar maken als ze het zat zijn om geaaid te worden of op een andere manier met ze te knoeien.

Om deze reden worden Pomeranians niet aanbevolen voor gezinnen met jonge kinderen, die misschien niet weten wanneer het tijd is om een Pom met rust te laten.

Bovendien, met zijn super kleine formaat, is de Pom vatbaar voor ongelukken, wat nog een reden is waarom ze moeten worden gereserveerd voor huizen met alleen volwassenen of gezinnen met oudere kinderen.

Shih Tzu Ouder Temperament

Shih Tzus zijn, in tegenstelling tot de Pomeriaan, vrij bescheiden als het op activiteit aankomt. Ze zijn tenslotte gefokt om de beste schoothondjes te zijn die er zijn!

(Dat betekent niet dat je ze niet moet trainen, punt uit! Alle honden, hoe lui ook, hebben minstens één wandeling per dag nodig als onderdeel van een gezonde levensstijl).

Shih Tzus houden er ook van om geaaid te worden en het middelpunt van je aandacht te zijn. Net als de Pomeriaan hebben ze echter een grens en ze zullen je laten weten wanneer je die hebt bereikt met een grom of zelfs een beet.

Wij raden Shih Tzus niet aan voor gezinnen met kleine kinderen, die misschien niet begrijpen dat grommen niet betekent dat de hond speelt, maar in feite waarschuwt dat ze moeten stoppen met wat ze aan het doen zijn!

Nog een opmerking over zowel Pomeranians als Shih Tzus – ze kunnen erg koppig en koppig zijn.

Ze weten wat ze willen, en zullen niet aarzelen om je dat te laten weten!

Pom Shih Tzu mix gewicht en hoogte

Zoals we een paar keer in dit artikel hebben vermeld, zal een volwassen Shiranian een kleine hond zijn, omdat beide ouders speelgoedrassen zijn.

Volgens de Pomeranian en Shih Tzu rasstandaarden, kan een Shih Tzu Pomeranian mix volwassen zo weinig als 3 pond of zo veel als 16 pond wegen.

Ze kan slechts 6-7 inches of tot 10,5 inches hoog bij de schouder bereiken.

Als een Pomeriaan Shih Tzu mix de voorkeur geeft aan hun Pomeriaan ouder, dan blijven ze aan de kleinere kant, en als ze de voorkeur geven aan hun Shih Tzu ouder, dan worden ze waarschijnlijk 9 pond of meer.

Shihtzu en Pomeriaan mix hondenkleuren

Een Pomeriaan Shih Tzu mix kan effen, tweekleurig of driekleurig zijn, met een veelheid aan mogelijke lichaamsmarkeringen.

Gebaseerd op de rasstandaarden van de Pom en de Shih Tzu, kan de vacht van de hybride één of meer van de volgende kleuren hebben:

 • Bever
 • Zwart
 • Tan
 • Blauw
 • Merle
 • Sable
 • Chocolade
 • Crème
 • Oranje
 • Rood
 • Wit
 • Gestroomd
 • Goud
 • Lever
 • Zilver

Shihtzu Pomerans mix verzorging

De Pomeriaan Shih Tzu mix vereist enig vachtonderhoud.

Als een puppy de dikke dubbele vacht van de Pomeriaan erft, dan zal ze wekelijks geborsteld moeten worden met zowel een borstel als een slickerborstel om te voorkomen dat haar vacht gaat klitten.

Het wordt ook aanbevolen dat ze eens per maand of om de zes weken een grondige verzorging krijgt, compleet met een bad.

Als een puppy de lange en zijdeachtige vacht van de Shih Tzu erft, dan zal ze elke dag tot op de huid geborsteld moeten worden.

Dit kan worden verminderd als u haar vacht kort houdt, maar dit vereist ook maandelijkse ritjes naar de trimsalon.

Als u er echter voor kiest om de vacht lang te houden, dan zal uw pup maandelijks een bad nodig hebben om haar huid en vacht schoon te houden, samen met het uit de ogen houden van haar vacht om irritatie te voorkomen.

De pup moet misschien ook dagelijks haar ogen afvegen om te voorkomen dat de vacht van haar gezicht gaat tranen, en ze moet haar nagels laten knippen en haar oren regelmatig schoonmaken om infecties te voorkomen.

Maak kennis met de Shiranian!

Shihtzu Pomeriaan mix verharing

Het verharen van de Pomeriaan Shih Tzu mix kan beide kanten opgaan – ze kunnen onregelmatig verharen, zoals de Shih Tzu, of seizoensgebonden, zoals de Pomeriaan.

Het volgen van de verzorgingsrichtlijnen hierboven zou echter de haaruitval moeten verminderen.

Pomerans gekruist met Shih Tzu gezondheid

Elke hond kan gezondheidsproblemen ontwikkelen naarmate hij ouder wordt, zoals gezichts- of gehoorverlies, zwaarlijvigheid en gewrichtsproblemen.

Sommige honden hebben echter een verhoogd risico om bepaalde gezondheidsproblemen te erven op basis van hun afkomst en fysieke eigenschappen.

Als het gaat om de Pomeriaan Shih Tzu mix, zijn hoge risico’s ademhalingsmoeilijkheden, wervelkolomaandoeningen, heup- en elleboogdysplasie, hypothyreoïdie, epilepsie, gebitsproblemen, oogproblemen, huidaandoeningen, haaruitval en neurologische problemen.

Shihtzu gekruist met Pomeriaan trainingsvereisten

Omdat de Pomeriaan Shih Tzu mix een kleine hond is, hebben ze niet veel beweging nodig. Elke dag een wandeling is voldoende.

Maar een kruising met de energie van de Pom kan gelukkiger zijn als hij wat ruimte heeft om rond te rennen in uw huis of tuin.

Zorg er wel voor dat ze niet kunnen ontsnappen, vooral als de hybride aan de extra kleine kant is.

Bovendien, als een hybride de brachycefale neus van de Shih Tzu erft, dan wil je niet te hard met hem spelen, want ademen kost iets meer werk voor honden met een korte snuit.

Hoe lang leeft een Shiranian hond?

Pomerans Shih Tzu honden hebben een levensduur van ongeveer 10 tot 18 jaar, met velen gemiddeld minstens 12 jaar.

Sommige kunnen korter of langer leven. Maar je kunt over het algemeen een schatting maken door te kijken naar de levensduur van de Pomeriaan en de Shih Tzu, en dan een gemiddelde te nemen!

Shihtzu kruising Pomeriaan pups kopen

Op zoek naar Shiranian fokkers?

Als designer hondenras zijn Shihtzu en Pomeranian mix pups misschien een beetje moeilijk aan te komen, maar dat betekent niet dat je genoegen moet nemen met de eerste fokker die je vindt.

Betuttel alleen een fokker met kennis van zaken die zijn fokdieren in goede omstandigheden en op een gezond gewicht houdt, en die genetische tests gebruikt om de gezondst mogelijke pups te produceren.

In het geval van deze toy hybride, moet u ook fokkers vermijden die “teacup” Shiranians op de markt brengen, omdat deze meestal de nakomelingen zijn van runts om ze extra klein te houden.

Zeer kleine honden zijn ongelooflijk kwetsbaar en lopen daarom een veel groter risico op gezondheidscomplicaties of ongelukken.

Kosten van Shiranian pups

Pomeranian Shih Tzu mix pups kunnen u een aardige cent kosten, afhankelijk van de beschikbaarheid van pups en of de ouders al dan niet kampioenschapskwaliteit zijn.

De kosten kunnen ook oplopen als een pup een bijzonder zeldzame of populaire vachtkleur of kleurencombinatie heeft.

Uit een snelle zoektocht op internet blijkt dat u voor een Pomeriaan Shih Tzu mix pup een bedrag van een paar honderd dollar tot duizend of meer kunt verwachten, als u hem bij een fokker koopt.

Pomeriaan Shih Tzu mix adoptie

U kunt waarschijnlijk een Pomeriaan Shih Tzu mix ter adoptie vinden bij een dierenasiel of dierenopvang.

Dit kan een goede plek zijn om te beginnen, als je geen puppy wilt of niet bij een fokker wilt kopen.

Als u voor adoptie kiest, bedenk dan dat sommige asielhonden geen volledig gezondheidsverleden hebben. Het kan dus verstandig zijn om uzelf vertrouwd te maken met de gezondheidsproblemen die we hebben opgesomd, zodat u kunt letten op tekenen en symptomen.

Designer dog controverse – voor- en nadelen van hybride honden

Er is een populaire mythe dat hybride honden het resultaat zijn van inteelt en dat ze zieker zijn dan raszuivere honden, die zogenaamd het gezondst zijn.

Het zal u misschien verbazen dat de waarheid het tegenovergestelde is!

Hoewel inteelt de kans vergroot dat de nakomelingen worden geboren met meer gezondheidsproblemen dan pups van niet-verwante ouders, is inteelt een praktijk die ook is toegepast bij het fokken van rashonden.

Inteelt is gebruikelijk bij sommige zuivere rassen om zogenaamd de genenpoel “schoon” te houden, maar dit heeft meestal alleen maar kleine genenpools gecreëerd en het tegenovergestelde van het doel bereikt, namelijk meer gezondheidsproblemen.

(Voor meer informatie, zie ons artikel over Rassen versus Moeders.)

Bovendien is het waar dat sommige hybride combinaties gezonder zijn dan andere. Ongezonde exemplaren zijn echter meestal het gevolg van het kruisen van rassen, die pups voortbrengen met een drastisch onevenredig uiterlijk, fysieke gebreken, of een neiging tot verschillende ziekten.

Als voorbeeld kan het combineren van een groot ras met een klein ras een hond opleveren met een overbezet gebit of een lichaam dat te lang of te zwaar is voor de korte poten om te dragen.

(Dit artikel legt uit hoe specifieke rascombinaties de gezondste hybride nakomelingen produceren).

Pomeriaan Shih Tzu mix – een samenvatting

Wil je een kleine hond met een overvloed aan zijdezachte vacht, die je niet erg vindt om vaak te verzorgen?

Geen fan van veel hondenhaar op uw meubels of kleding?

Heb je oudere kinderen of alleen volwassenen thuis?

Houdt u van schoothondjes of honden die alleen een beetje beweging nodig hebben?

Ben je bereid eventuele gezondheidsproblemen aan te pakken die bij speelgoedrassen veel voorkomen?

Als u op bovenstaande vragen “ja” hebt geantwoord, dan is een Pomtzu misschien iets voor u!