Parti Yorkie – De witte Yorkshire Terrier

parti yorkie

Parti Yorkie honden zijn driekleurige Yorkshire Terriers met een zwarte, witte en tan, lange, zijdeachtige vacht. Parti Yorkshire Terriers zijn zeldzaam en minder populair dan de standaard kleuren, gedeeltelijk omdat je ze niet mag showen. Maar ze hebben nog steeds dat prachtige aanhankelijke, brutale, zelfverzekerde temperament van de tweekleurige Yorkshire Terrier. Vandaag bekijken we waar de raszuivere parti Yorkie vandaan komt en wat hun raskenmerken zijn. We laten u zien waar u een parti Yorkie puppy kunt kopen of adopteren, en hoe u ze kunt opvoeden tot gelukkige, gezonde leden van uw gezin.

Inhoud

De parti Yorkie kan een geweldig huisdier zijn, dat goed overweg kan met oudere kinderen en andere honden. Het zijn geweldige huisdieren voor appartementen en een goede keuze voor een actieve nieuwe eigenaar. Ze houden ervan tijd buiten door te brengen, te trainen en veel aandacht van hun familie te krijgen.


Wat is een Parti Yorkie?

Yorkshire Terriers zijn beroemd om hun kleine formaat, en hun zijdeachtige tweekleurige vacht. De vier standaard kleuren die voor Yorkshire Terriers worden geaccepteerd zijn:

 • zwart en goud
 • zwart en tan
 • blauw en goud
 • en blauw en bruin.

Parti Yorkies hebben een van de bovenstaande kleurencombinaties. Plus extra witte vlekken. De witte vlekken kunnen vrij klein zijn, of het grootste deel van hun lichaam in beslag nemen. Alle grote internationale rasregisters diskwalificeren parti Yorkies van hun shows. Ze worden dus meestal gezien als ongewenst.

Parti Yorkie pups van raszuivere ouders kunnen hun eigen stamboompapieren krijgen. Maar, ze worden meestal gediskwalificeerd voor hondenshows. Wat betekent dat veel fokkers actief vermijden om ze te produceren. Dus, u kunt moeite hebben om een Parti Yorkie puppy te vinden. Maar voor sommige eigenaren is deze kleurencombinatie gewoonweg onweerstaanbaar.

Kunnen Yorkies witte aftekeningen hebben?

Sommige mensen hebben zelfs betwist of raszuivere Yorkies überhaupt witte aftekeningen kunnen hebben. Maar zelfs de Amerikaanse Kennel Club geeft toe dat het mogelijk is, en accepteert de registratie van parti Yorkie pups van ouders die al in hun register staan. De reden waarom komt allemaal neer op genetica.

parti yorkie

Parti Yorkie Genetica

Witte vlekken in de vacht van een hond zijn het resultaat van witte vlekken genen. Deze genen werden bijgedragen aan de Yorkshire Terrier genenpoel door andere honden tijdens de stichting van het Yorkie ras. Waarschijnlijk de nu uitgestorven Paisley Terrier, en mogelijk (sommige hondenhistorici denken) de Maltezer.

White Spotting Genen

Witvlekkengenen zijn recessief. Ze zijn dus alleen zichtbaar als een hond ze van beide ouders erft. Een Yorkie die maar van één ouder het gen voor witte vlekken erft, draagt het stil. Hun vacht zal geen wit bevatten. Het gen komt alleen weer tot uiting als hij fokt met een andere Yorkie die ook een witvlekkengen draagt. Zelfs dan zal (gemiddeld) slechts een kwart van de pups met witte vlekken geboren worden.

Bedenk vervolgens dat de meeste Yorkie-nesten minder dan vier pups bevatten. Je ziet dus hoe de genen voor witte vlekken ongemerkt van generatie op generatie kunnen overgaan, voordat ze zich onverwacht openbaren.

Genetische testen

Tegenwoordig is er geen reden meer om Yorkie-fokkers te verrassen met parti-kleurige puppies. DNA tests voor het witte vlekken gen zijn gemakkelijk beschikbaar. Dus fokkers kunnen dragers identificeren.

Puristen voor de originele standaardkleuren elimineren dragers van het witvlekkengen uit hun fokprogramma. Terwijl andere fokkers een niche voor zichzelf hebben gemaakt door zich te specialiseren in particolor Yorkies. Maar zij zijn niet de eersten die dat doen…

Zijn Parti Yorkies hypoallergeen?

Net als gewone Yorkies hebben particolor Yorkshire Terriers een lange, zijdeachtige, niet verharende vacht. Deze moet elke dag geborsteld worden. Omdat ze toch niet in aanmerking komen voor show, houden de meeste eigenaren van parti Yorkies de vacht van hun hond kort en handzaam.

Ondanks het feit dat hij niet verhaart, is de vacht van een parti Yorkie niet hypoallergeen. Hondenallergieën worden veroorzaakt door eiwitten in hun speeksel, niet door hun haar. Dus in feite is geen enkel hondenras echt hypoallergeen.

Parti Yorkies en Biewer Terriers

In de jaren 1980, begonnen succesvolle Yorkie fokkers de heer en mevrouw Biewer een nieuw ras te ontwikkelen en te verfijnen uit particolor honden in hun foklijnen. De resulterende honden werden Biewer Terriers genoemd.

Voor een lange tijd waren de mensen verdeeld over de vraag of ze moesten worden beschouwd als een ras in hun eigen recht. Of dat ze niets meer waren dan inferieure Yorkies met een niet-standaard vacht.

Gelukkig werd de ruzie begin 2021 voor eens en altijd bijgelegd. De AKC accepteerde toen de Biewer Terrier als zelfstandige rashond. Maar aangezien het Biewer ras is ontstaan uit parti Yorkies, lijken ze in veel opzichten nog steeds op elkaar. De meeste mensen zouden moeite hebben om ze uit elkaar te houden!

Parti Yorkie Temperament

Yorkshire Terriers staan bekend om hun stoere persoonlijkheid in een sierlijke verpakking. Vroegere Yorkies joegen op ongedierte in textielfabrieken. Ze zijn dus dapper en vastberaden. Sinds ze populair zijn geworden als gezelschapshond, hebben fokkers ook geprobeerd honden te fokken die aanhankelijk en mensgericht zijn.

Parti Yorkies zijn al deze dingen ook. Op het moment van schrijven zijn er geen aanwijzingen dat het gen voor witte vlekken hun aangeboren karakter op enigerlei wijze verandert. Maar het kan hun gezondheid beïnvloeden op manieren die ook hun gedrag veranderen.

Training

Als Yorkies klein zijn, kan het langer duren voordat ze zindelijkheidstraining krijgen dan grotere rassen. Simpelweg omdat hun blaascapaciteit zo klein is.

Omdat hun voornaamste doel zo lang het bieden van gezelschap is geweest, kan het ook langer duren voordat ze leren om met vertrouwen alleen gelaten te worden.

Hun terriër erfgoed betekent dat ze onafhankelijk en eigenzinnig kunnen zijn. U zult moeten experimenteren om uit te vinden wat uw Yorkie het meest motiveert om te slagen in de training.

Maar ze zijn zeer intelligent, en in staat om enorm veel te leren. Dwangvrije training met positieve bekrachtiging zal het beste resultaat opleveren.

Parti Yorkie oefening

Yorkies kunnen moeite hebben om lange wandelingen bij te houden. Maar ze zijn verre van lui! Ze hebben minstens twee bescheiden wandelingen per dag nodig, en veel speeltijd en speelgoed als ze thuis zijn.

Een verveelde of gefrustreerde parti Yorkie zal eerder destructief worden. Zorg er dus voor dat ze elke dag veel menselijke interactie krijgen.

Gezondheidsproblemen bij Parti Yorkie honden

Zoals alle rashonden zijn Yorkshire Terriers vatbaar voor een aantal erfelijke ziekten. De defecte genen die deze ziekten veroorzaken (of het risico erop verhogen) zijn vast komen te liggen in de Yorkie populatie. Ze kunnen bijzonder vaak voorkomen in sommige foklijnen. Belangrijke voorbeelden bij Yorkies, inclusief particolor Yorkies, zijn:

 • Slecht gebit. Yorkies hebben 42 tanden in hun kleine mond! Dit maakt ze vatbaar voor overbezetting, tandplak, tandsteen, tandbederf en tandvleesproblemen.
 • Degeneratieve myelopathie. Dit is een progressieve ziekte van het ruggenmerg. Het verlamt uiteindelijk de achterpoten.
 • Heupdysplasie. Heupdysplasie is een structurele afwijking in het heupgewricht. Het leidt tot pijnlijke artritis. Ongeveer 1 op de 20 Yorkies wordt erdoor getroffen.
 • Luxerende patella’s. Patella is de technische naam voor de knieschijf. Ongeveer 1 op de 6 Yorkies wordt geboren met misvormde knieschijven die vaak uit positie glijden. Een operatie kan dit probleem verbeteren.
 • Portosystemische shunt. Een portosystemische shunt is wanneer de lever niet goed wordt bediend door de bloedsomloop. Het veroorzaakt een breed scala aan verontrustende en ongemakkelijke symptomen. Ongeveer 3% van de Yorkies in de VS hebben dit probleem.

Gezondheidstesten op fokhonden zijn essentieel om ervoor te zorgen dat geen van deze erfelijke ziekten wordt doorgegeven aan de volgende generatie.

Zijn Parti Yorkies gezond?

Er is nog een ander gezondheidsprobleem dat specifiek is voor witte en particolor honden, waaronder parti Yorkies. En dat is doofheid. Puppies die witte vlekken genen erven van hun beide ouders, en witte aftekeningen hebben, hebben een hoger risico op gehoorverlies.

Dat komt omdat de cellen in het pigmentproductieproces die worden beïnvloed door de witte vlekken genen ook een andere rol hebben in het creëren van de normale structuur van het binnenoor. Honden met white spotting genen hebben dus meer kans op structurele afwijkingen in hun oren, die hun gehoor aantasten.

Dove Parti Yorkies

Veel dove honden vertrouwen gelukkig op hun overige zintuigen. Ze leren om de aanwijzingen van hun eigenaar te volgen, en hebben een prachtig, bevredigend leven. Maar ze kunnen ook sneller schrikken, of nerveus zijn door hun ontbrekende zintuig. Eigenaars van dove honden moeten ook extra voorzorgsmaatregelen nemen om hen te beschermen tegen zaken als verkeer.

Hoe lang leven Parti Yorkies?

Zoals de meeste speelgoedrassen hebben parti Yorkies een lange levensverwachting. De meeste Yorkshire Terriers worden 10 tot 15 jaar oud.

De gemiddelde Yorkie levensduur is 12 jaar en 8 maanden. Maar sommige hebben zelfs hun 20ste verjaardag gehaald!

Parti Yorkie Verzorging

In alle opzichten, tenzij uw parti Yorkie doof is, is de verzorging precies hetzelfde als de verzorging van een Yorkie in standaard raskleuren.

Parti Yorkie Puppies vinden

Als u denkt dat een parti Yorkie puppy de perfecte toevoeging aan uw leven zou kunnen zijn, neem dan de tijd om er een te vinden bij een verantwoordelijke fokker. Kijk uit en vermijd:

 • Gewetenloze fokkers die pups van gemengde rassen verkeerd verkopen als raszuivere parti Yorkies. Vergeet niet dat parti kleuring ongewoon is in stamboom Yorkies. Uitkruisen met een ander klein ras is een kortere weg om er meer van te introduceren.
 • Te hoge prijzen. Het fokken van gezonde pups is duur en tijdrovend. Ongebruikelijke en gewilde vachtkleuren op gezonde pups vragen soms een hogere prijs. Maar extra geld vragen voor een pup van niet-gezond geteste ouders alleen omdat ze een ongewone kleur hebben is ronduit onethisch.
 • Puppyfabrieken. Puppy mills houden hun honden en puppies in vreselijke omstandigheden om zoveel mogelijk winst te maken door ze te verkopen. Puppies uit puppyfabrieken hebben meer kans op gedragsproblemen wanneer ze opgroeien, en ziekten die dure diergeneeskundige zorg nodig hebben.

Onze Puppy zoekgids zal u helpen om een gezonde parti Yorkie pup te vinden van een verantwoordelijke fokker. Omdat ze ongewoon zijn, wees voorbereid op een wachtlijst voor een pup.

Uw Parti Yorkie

Parti Yorkies zijn een niet-standaard kleur van een beroemd en geliefd hondenras. Omdat meer en meer mensen honden houden voor gezelschap zonder ooit van plan te zijn ze te showen, groeit de belangstelling voor ongewone en karaktervolle vachten. Een parti Yorkie kan een geweldig huisdier zijn in het juiste huis.

Heeft u al een parti Yorkie bij u wonen?

We horen graag over hen, en hoe je ze hebt gekregen, in het commentaarveld hieronder!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen