De Patterdale Terrier – Een complete gids

Een complete gids voor de Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een klein, kortharig hondenras. Ze zijn meestal zwart, maar kunnen ook bruin of roodharig zijn. Ze zijn energiek, actief en hebben een hoge prooidrift. Deze werkvriend kan een goede schoothond of huishond zijn, maar alleen als hij overdag deel kan uitmaken van uw drukke, buitenleven. Vandaag bekijken we de voor- en nadelen van het opvoeden van Patterdale Terrier puppies als huisdier. We kijken naar het adopteren, verzorgen en trainen van uw volwassen Patterdale Terrier, en helpen u te beslissen of de eigenschappen, persoonlijkheid, gedragingen en kenmerken van dit ras een goede match zijn voor uw gezin en kinderen.

Inhoud

Als u op zoek bent naar de perfecte harige metgezel, dan weet u misschien al dat de wetenschap veel te zeggen heeft over honden. In feite weten onderzoekers al meer dan 30 jaar dat alleen al het aaien van een hond de bloeddruk kan verlagen, de hartslag kan vertragen, de ademhaling kan kalmeren en de spieren kan ontspannen. Als u klaar bent om de rust die een hond in uw leven kan brengen en de verlaging van stresshormonen te omarmen, dan kunt u zich afvragen welk ras u precies wilt. Als kleinere honden meer uw snelheid zijn, dan is een Patterdale Terrier misschien precies wat uw hartje begeert.


Wat is een Patterdale Terrier?

De Patterdale Terrier of de Black Fell Terrier, is een Engels hondenras. Deze honden zijn ontstaan in Engeland, samen met andere terriers waaronder de Airedale Terrier, Lucas Terrier, en de Smooth Fox Terrier.

Waar komen Patterdale Terriers vandaan?

Deze honden zijn klein en het woord terriër komt van “tere,” wat aarde betekent. Aarde verwijst naar de oorspronkelijke functie van de honden en hoe ze werden gebruikt om ongedierte te vangen. Specifiek werden de terriers gebruikt om vossen op te jagen en ze uit hun holen te dwingen. Hun kleine en pezige aard maakte hen nuttig en veel wendbaarder dan grotere jachthonden.

De Patterdale Terrier werd bijna uitsluitend gefokt voor zijn vermogen om te jagen. De honden zijn afstammelingen van verschillende andere Noordelijke terriër rassen, en hun oorsprong kan worden teruggevoerd naar het begin van de 20e eeuw naar een vroege fokker genaamd Joe Bowman. In tegenstelling tot andere terriers, is de oorsprong vrij duidelijk en toegeschreven aan een enkel individu.

Patterdale Terriers zijn een nieuwer hondenras en ze zijn behoorlijk populair. Het zijn werkhonden die zich richten op de jacht, maar ze zijn veel minder “kefferig” dan andere terriers.

Een complete gids voor de Patterdale Terrier

Hoe zien Patterdale Terriers eruit?

Patterdale Terriers hebben kleinere hoofden met korte snuiten, en hun vacht is ongeveer 95% van de tijd zwart. Echter, potentiële Patterdale Terrier kleuren omvatten een bronzen, rode, lever, grizzle, of chocolade vacht.

Sommige witte vlekken kunnen ook worden gezien op de voeten en de borst, en dit creëert een uniek kleurenpatroon dat heel wenselijk is.

De vachten van de terriers zijn typisch ruw, gebroken of glad. Een gladde vacht is kort en ligt dicht tegen het lichaam aan, terwijl een gebroken vacht er een is met langer haar rond het hoofd, de poten, het lichaam, of een combinatie van deze gebieden. Een ruwe vacht is er een met langer haar dat wat grover en ruwer is.

Patterdale Terrier Gewicht

De Patterdale Terrier is vrij klein van formaat, dacht stevig gebouwd. Volwassen Patterdale Terriers wegen gemiddeld tussen de 11 en 13 pond. Hoewel dit over het algemeen klopt, kunnen de honden door een grote variatie meer dan 30 pond wegen!

Hoewel uw dierenarts misschien iets te zeggen heeft over het zwaardere gewicht, accepteert de UKC ze wel als standaard showhonden tot 30 pond. Deze schattige honden zijn meestal ongeveer 12 centimeter hoog, maar kunnen tot ongeveer 15 centimeter hoog worden als u een grotere pup hebt.

Patterdale Terrier Temperament

Patterdales hebben unieke persoonlijkheden die zowel lijken op als verschillen van andere soorten terriers. Net als andere terriers zijn de honden zelfverzekerd, wilskrachtig en levendig. In sommige opzichten zijn ze koppig, maar ze kunnen ook zeer opschepperig zijn.

Deze vrolijke pups hebben veel energie en genieten van spelen, rennen en apporteren. Het zijn geen knuffelbare schoothondjes die overladen willen worden met kusjes, maar ze zijn erg leuk. Omdat ze een werkras zijn, zijn ze goed in het achtervolgen en zoeken van speelgoed, ballen en andere voorwerpen. De meeste terriers zijn lieve honden en Patterdales zijn daarop geen uitzondering.

U moet er echter wel voor zorgen dat de overvloed aan energie op een positieve manier wordt uitgeoefend. Anders kan uw pup zich gaan vervelen en destructief worden, wat erg slecht is voor uw meubels en garderobe.

Hoewel ze normaal gesproken zachtaardig zijn, kunnen Patterdale Terriers af en toe waakzaam gedrag vertonen, dus het is belangrijk om een pup te kiezen van vriendelijke ouders, en om hem grondig te socialiseren.

Patterdale Terrier Jacht

Aangezien Patterdale Terriers werden gefokt als werk- en jachthonden, hebben ze sterke instincten als het gaat om het jagen op dieren. De honden werden vaak gebruikt om vossen en ratten op te sporen, maar ze zijn ook zeer bedreven in het vinden van andere dieren, waaronder wasberen.

In feite gebruiken sommige terriër eigenaren hun honden om op wasberen te jagen. Maar zelfs als u niet het jagende type bent, kan het instinct van uw hond toeslaan als er een wasbeer in de buurt is. Wasberen kunnen en zullen honden aanvallen, en vaak met desastreuze gevolgen.

Volgens Dr. Eric Barchas van de San Mateo dierenkliniek zullen wasberen soms proberen honden te verdrinken. Ze kunnen ook in het gezicht krabben en in de buik bijten, waardoor een aantal ernstige verwondingen ontstaan.

U kunt incidenten vrij gemakkelijk voorkomen, omdat wasberen bijna altijd ’s nachts aanvallen, dus houd uw hond altijd aan de lijn als hij ’s avonds plast, zelfs als u in een stedelijk gebied woont.

Patterdale Terrier Training

De sterke wil, koppigheid, energie en jachtinstincten van de Patterdale Terrier kunnen ervoor zorgen dat deze hond een beetje moeilijk te trainen is. Als u ooit een terriër als huisdier heeft gehad, dan lijkt dit misschien een understatement.

Maar omdat Patterdales wat rustiger en meer low key zijn dan een Jack Russell of een Yorkshire, zijn ze gemakkelijker te trainen dan deze honden. Training met positieve bekrachtiging is aan te raden, en wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit soort training leidt tot minder gedragsproblemen in de toekomst.

Een complete gids voor de Patterdale Terrier

Patterdale Terrier Gezondheidsproblemen

Als u nog aan het beslissen bent over de beste hond voor u, dan wilt u misschien iets weten over de mogelijke gezondheidsproblemen die met het Patterdale ras geassocieerd worden.

Dit soort kennis is belangrijk zodat u de mogelijke kosten van het bezit van uw huisdier kunt inschatten en zodat u uw hond ook kunt onderzoeken op mogelijke problemen.

Het goede nieuws is dat de terriërs weinig gezondheidsproblemen hebben die verband houden met hun specifieke ras. Conjunctivitis en de vorming van cataract zijn echter twee zaken waar u voor moet oppassen.

Conjunctivitis, of roze oog, is een oogaandoening waarbij het bindvlies of het weefsel dat over het voorste deel van het oog zit, betrokken is. Dit weefsel kan ontstoken en geïnfecteerd raken. Roze ogen hebben verschillende oorzaken, waaronder allergieën, bacteriële infecties en virussen.

Patterdales ontwikkelen vaak allergieën, dus dit is meestal de oorzaak van het roze oog probleem. Niet alleen seizoensgebonden allergieën zijn een probleem, maar ook huidallergieën kunnen zich ontwikkelen. Als uw pup allergieën heeft, kunt u dermatitis zien ontstaan over het hele lichaam. De genetische aanleg voor allergieën en een overactief auto-immuunsysteem wordt ook wel atopie genoemd, dus praat hierover met uw dierenarts.

Glaucoom

Patterdales kunnen ook glaucoom en staar ontwikkelen, dus maak zeker een afspraak met uw dierendokter als u een van de volgende problemen ziet:

  • Knijpen
  • Melkachtige oogverschijning
  • Uitpuilende
  • Waterige ogen
  • Blauw of wit hoornvlies
  • Roodheid
  • Oog jeuk of hoofdschudden

Portosystemische shunt

Sommige Patterdales kunnen ook een aandoening ontwikkelen die portosystemische shunt of PSS wordt genoemd. PSS ontstaat wanneer het bloed dat naar de lever moet, zich in plaats daarvan om het orgaan heen beweegt. Dit veroorzaakt een tekort aan bloed en een afname van de voedingsstoffen en zuurstof die nodig zijn om goed te functioneren.

PSS kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek, dus zorg ervoor dat een leverpanel wordt uitgevoerd tijdens het jaarlijkse bezoek van de dierenarts aan uw hond. Als er een probleem wordt ontdekt, kan het worden behandeld met medicijnen en een dieet. In sommige gevallen kan een operatie worden uitgevoerd, maar dit is zeldzaam.

Patterdale Terrier Knieproblemen

Patterdales kunnen net als de meeste andere terriers knieklachten krijgen. Het probleem heet patellaire luxatie, waarbij de kniekap van zijn plaats glijdt. Hoewel de aandoening vreselijk pijnlijk klinkt, is het dat niet. Als de kniekap van zijn plaats glijdt, kunt u uw terriër zien schoppen met zijn poot naar de zijkant van zijn lichaam.

De knieschijf schuift dan weer op zijn plaats en uw hond loopt weer normaal. Hoewel het probleem kan komen en gaan, moet het worden aangepakt met uw dierenarts. Sommige honden hebben een operatie nodig om de knieschijf opnieuw uit te lijnen, zodat hij niet meer van zijn plaats glijdt.

Patterdale Terrier Fokkers

Patterdale terriers zijn een zeldzaam ras, vooral omdat het een relatief nieuw ras is in vergelijking met andere terriers. Bijvoorbeeld, het Jack Russell Terrier ras is meer dan 200 jaar oud. Ook zijn er niet zoveel fokkers in de Verenigde Staten als in het buitenland.

Als u echt een raszuivere Patterdale terriër wilt, dan zijn er fokkers te vinden in de Verenigde Staten. U moet dan wel bereid zijn om een eind te reizen en enkele duizenden dollars voor de pup te betalen.

Patterdale Terrier Redding

Als uw budget een rashond niet toelaat, dan kan een rescue Patterdale een goede keuze voor u zijn. Er zijn veel terriër reddingsgroepen in het hele land.

Om een respectabele organisatie te vinden, zorg ervoor dat de redding is aangesloten bij de Patterdale Terrier Club of America (PTCA). Reddingsorganisaties hebben vaak oudere terriers ter adoptie. Als u een puppy wilt, dan moet u misschien een puppy van een gemengd ras adopteren.

Patterdale Terrier Mix

Hoewel Patterdales uitstekende honden zijn voor gezinnen, kunnen ze wat betreft hun energie veel te hanteren zijn. Rasechte terriers zijn ideaal voor huizen met jongere kinderen die net zoveel energie hebben en genieten van kleine huisdieren waar de hond misschien iets te enthousiast voor is.

Bent u alleenstaand of heeft u een rustig huis met oudere kinderen, dan is een gemengd terriërras misschien een veel betere keuze. Als u denkt dat dit een goed idee is, zoek dan naar terriers gemengd met een rustiger hondenras zoals een Spaniel, Bulldog of Chin.

Patterdale Terrier Puppies

Laat u niet verleiden om een Patterdale Terrier puppy, of welke andere puppy dan ook, te kopen in een dierenwinkel. Ga naar een fokker, die belang heeft bij het welzijn van de moeder.

Zorg ervoor dat u de moeder ontmoet en indien mogelijk ook de vader. Ze moeten in goede conditie zijn, vriendelijk en een duidelijke band hebben met hun eigenaar.

Vergeet niet dat goedkopere pups vaak afkomstig zijn van fokkers die de kantjes eraf lopen. Kies uw pup op basis van hun kwaliteit in plaats van hun kosten .l

Zijn Patterdale Terriers goede huisdieren?

Patterdale terriers zijn prachtige, aantrekkelijke en energieke honden die veel van dezelfde eigenschappen hebben als andere soorten terriers. Echter, de honden hebben over het algemeen minder gezondheidsproblemen en zijn een beetje aan de rustigere kant, waardoor ze goede huisdieren zijn voor actieve gezinnen.

Heb je zelf een Patterdale en wil je wat verhalen delen over je onstuimige pup? Laat het ons weten in de commentaren hieronder!

Het kiezen van de perfecte puppy

Je nieuwe beste vriend uitkiezen kan lastig zijn. Maar je hebt geluk!

Choosing The Perfect Puppy is een geweldig nieuw boek. Vol met tips om te beslissen welk ras je in je huis wilt verwelkomen.

Inclusief gedetailleerde reviews van de meest populaire rassen.

Bestel uw exemplaar vandaag nog bij Amazon.

Referenties en verder lezen

  • Alan M Beck, Aaron Katcher (1996) Between Pets and People: The Importance of Animal Companionship, Purdue University Press.
  • Allen, Karen PhD; Blascovich, Jim PhD, and; Mendes, Wendy B. MS, Cardiovascular Reactivity and the Presence of Pets, Friends, and Spouses: The Truth About Cats and Dogs, Psychosomatic Medicine: September/oktober 2002.
  • Emily J.Blackwell, The relationship between training methods and the occurrence of behavior problems, as reported by owners, in a population of domestic dogs, Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, 2008.