Parti Poedel

parti poedel

De vacht van de parti poedel is minstens voor de helft wit, met één andere kleur. De exacte plaatsing van de kleur varieert van hond tot hond en heeft geen invloed op het temperament of de algemene gezondheid van uw poedel.

Maar, eigenaren zullen iets meer zorg moeten besteden aan de verzorging, om die witte vacht schoon te houden.

Parti Poedels zijn er in speelgoed, miniatuur en standaard maten. Zorg er dus voor dat je precies weet welk type je krijgt als je een puppy kiest.

Wat is een Parti Poedel

Parti is slechts één kleurtype waarin een raszuivere Poedel kan voorkomen. De meeste Poedels hebben een effen vacht met slechts één kleur.

Maar, de parti Poedel heeft twee kleuren op zijn vacht. Tenminste de helft van hun vacht is altijd wit, maar de andere kleur kan variëren.

Parti Poedels zijn meestal raszuiver, maar dit patroon kan ook het resultaat zijn van een mix.

Hoewel het geen standaardkleur is, wordt het wel geaccepteerd. Je zult dus een parti Poedel kunnen showen.

Parti kleuring is mogelijk in alle maten Poedels (toy, miniatuur en standaard).

Buiten hun vachtkleur zullen ze hetzelfde zijn als elke andere Poedel. Ze hebben dus veel beweging nodig, een liefhebbend gezin, en veel mogelijkheden om hun grote hersenen te gebruiken.

Hoe ziet een Parti Poedel eruit?

Het uiterlijk van de ene parti Poedel kan echt verschillen van de andere.

Deze honden zijn voor minstens 50% wit. Maar de andere kleur op hun vacht kan een van de volgende zijn:

 • Apricot
 • Zwart
 • Blauw
 • Bruin
 • Crème
 • Grijs
 • Rood
 • Zilver
 • Of zilver beige

Kleur Plaatsing en Vacht Type

De plaatsing en de vorm van de markeringen variëren. Bij sommigen is de kleur gelijkmatig over het lichaam verdeeld, maar bij anderen is hij op één plaats geconcentreerd.

Hun vacht zal strak gekruld zijn en zeer weinig verharen. Sommige eigenaren geven hun partis graag een knipbeurt.

parti poedel

Parti Poedel Temperament

De Parti Poedel heeft hetzelfde algemene temperament als elke andere kleur Poedel.

Deze honden zijn intelligent, willen graag behagen en zijn zeer energiek.

Poedels zijn van oorsprong een werkras. Ze begonnen met werken in het water, met het apporteren van eenden voor de mensen met wie ze werkten.

Zolang ze goed gesocialiseerd zijn, zal de parti Poedel vriendelijk zijn met zowel familie als vreemden. Ze kunnen meestal goed opschieten met kinderen en andere dieren, maar houd toezicht op de interacties om er zeker van te zijn dat er geen meningsverschillen zijn.

Als Poedels niet genoeg gelegenheid krijgen om elke dag te bewegen en genoeg mentale stimulatie krijgen, kunnen ze zich vervelen en gestrest raken.

Dit kan leiden tot problemen als blaffen, graven en destructief kauwen. Kies dus alleen voor een parti Poedel als u bereid bent veel tijd te besteden aan training en beweging.

Parti Poedel Gezondheid

Sommige studies suggereren dat er een verband bestaat tussen een witte vacht en gezondheidsproblemen zoals doofheid. Hoewel, de omvang van dit verband is nog grotendeels ononderzocht, vooral bij Poedels.

Aangezien de parti Poedel minstens 50% wit zal zijn, is er een kans dat ze aan deze pigmentgerelateerde problemen kunnen lijden.

Maar verder lopen ze het risico op dezelfde problemen als elke andere Poedel.

Hier zijn enkele veel voorkomende Poedel gezondheidsproblemen waar eigenaren bekend mee moeten raken:

De bovenstaande gezondheidsproblemen komen bij alle Poedelrassen voor. Maar, er zijn enkele gezondheidsproblemen die alleen bij bepaalde maten voorkomen. U kunt er hier over lezen.

Parti Poedel Verzorging

Voor het grootste deel is de verzorging van een Parti Poedel vergelijkbaar met die van elke andere Poedel. Maar de grote hoeveelheden witte vacht kunnen het wat tijdrovender maken.

Vuil en viezigheid is eerder te zien op een bleke vacht. Als uw Poedel wit op zijn gezicht heeft, kan hij ook last hebben van rode traanvlekken.

Poedels verharen weinig omdat afgeworpen vacht in hun strakke krullen blijft hangen. Maar ze hebben wel regelmatig verzorging nodig.

Poedelkapsels kunnen de verzorging wat gemakkelijker maken, maar u moet uw hond nog steeds thuis borstelen en baden, of hem om de paar weken naar een professionele trimsalon brengen.

U kunt hier uitgebreid lezen over het verzorgen van poedels.

En, je kunt kleine beetjes vuil of rode traanvlekken op die mooie witte vacht aanpakken met een vochtige, zachte doek.

Het vinden van een Parti Poedel Puppy

Poedels zijn een goed gevestigd ras, dus je zou niet al te veel moeite moeten hebben om een fokker te vinden. Maar het vinden van een fokker die gespecialiseerd is in parti kleuren kan wat meer tijd kosten.

Vergeet niet dat de kleur van uw hond niet alles is. Uiteindelijk is het belangrijker dat uw puppy gezond is, en uit een gezonde lijn van honden komt.

De beste fokkers zullen u gezondheidscertificaten van de ouderhonden laten zien, zullen alle pups laten inenten en behandelen tegen ongedierte, en zullen hun pups en oudere honden zo goed mogelijk verzorgen.

Vermijd puppyfabrieken, dierenwinkels en achtertuinfokkers op uw zoektocht naar een parti Poedel. Ze zijn misschien op voorhand goedkoper, maar deze honden krijgen meestal meer gezondheids- en gedragsproblemen.

Als je de kosten van een Poedel puppy te veel vindt, overweeg dan om op zoek te gaan naar een parti rescue hond.

Reddingspoedels zijn vaak wat ouder. Maar, ze kunnen ook wat basisgehoorzaamheidstraining hebben, en hun vacht zal minder snel veranderen dan wanneer je ze mee naar huis neemt.

Hoeveel kost een Parti Poedel Puppy?

Over het algemeen kunnen Poedelpups variëren van £1500 tot meer dan $3000.

Veel factoren zullen de prijs van pups beïnvloeden, waaronder de vraag, de locatie, de ouders, en meer.

Parti Poedels zijn een geaccepteerde kleur, maar niet standaard. Dus, sommige fokkers kunnen ze daarom in prijs verlagen.

Als de kleur populairder wordt, kunnen fokkers de prijs verhogen, of hun kleur als ‘ongewoon’ of ‘zeldzaam’ op de markt brengen.

Zorg er vooral voor dat je een fokker met een goede naam kiest. De prijs is daar niet altijd een indicator van.

Dus, nieuwe eigenaren moeten leren hoe ze een puppymolen kunnen herkennen, en naar fokkers gaan met een grote lijst met vragen.

De Parti Poedel – Een samenvatting

Deze poedels kunnen een geweldige aanwinst zijn voor het juiste huis. Maar ze hebben net zoveel mentale stimulatie, beweging en training nodig als elke andere kleur.

Plus, hun witte vacht kan vaak een beetje meer zorg nodig hebben tijdens grooming sessies.

Heeft u thuis een parti Poedel? Of ben je van plan om een van deze lappendekenpuppies in huis te halen?

Lezers vonden het ook leuk

Referenties en bronnen

 • Strain, G. “Prevalentie van doofheid en associaties tussen pigmentatie en geslacht bij hondenrassen die risico lopen”, Veterinary Journal (2004).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).
 • Howell, T. (et al), ‘Puppy Parties and Beyond: The Role of Early Age Socialization Practices on Adult Dog Behavior’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Sande, P. (et al), ‘Preliminary Findings on the Effect of Melatonin on the Clinical Outcome of Cataract Surgery in Dogs’, Wiley Online Library (2015).