Parti Dwergschnauzer

parti miniatuur schnauzer

Een parti Dwergschnauzer heeft vlekken van witte vacht in zijn vacht.

Parti kleuring wordt niet erkend door de officiële rasstandaard voor de Mini Schnauzer. Dus dit vachtpatroon is enigszins zeldzaam voor het ras.

Maar een raszuivere parti Mini Schnauzer heeft waarschijnlijk dezelfde geweldige eigenschappen als hun effen gekleurde broeders!

Wat is een Parti Dwergschnauzer?

In de hondenwereld betekent ‘parti’ of ‘particolor’ “met witte vlekken”.

Het voorvoegsel ‘parti’ kan worden toegevoegd voor elke andere kleur. Het betekent “die kleur, met wit”.

De drie Miniature Schnauzer kleuren aanvaard door hun AKC rasstandaard zijn:

 • zout en peper
 • zwart en zilver
 • en massief zwart.

Dus, elk van deze kan worden:

 • een parti zout en peper Dwergschnauzer
 • een parti zwart en zilver Dwergschnauzer
 • of een parti zwarte dwergschnauzer.

Het verschil tussen een zwart en zilver, en een zwarte parti Miniature Schnauzer

De kans is groot, als u een liefhebber bent van Dwergschnauzers, dat u al eens een zwarte Dwergschnauzer met witte vlekken heeft gespot.

Volwassen zwarte en zilveren Mini Schnauzers zijn zwart, met witte vlekken op hun wenkbrauwen, onder hun kin, op hun borst en op hun voeten.

Deze aftekeningen verschillen van een zwarte parti Dwergschnauzer.

Ten eerste verschijnen ze altijd op dezelfde uniforme plaatsen, terwijl de rangschikking van de particolor vlekken zeer variabel is.

Ten tweede, parti vlekken zijn echt wit – de haarfollikel die gebieden kunnen helemaal geen pigment maken. Maar zilveren aftekeningen beginnen koperachtig brons bij puppies en vervagen naar zilver als ze opgroeien. Bij sommige honden worden de zilveren aftekeningen heel bleek, terwijl andere een licht waarneembare zweem van kleur behouden.

En tenslotte worden zwarte en zilveren aftekeningen geaccepteerd door de officiële rasstandaard. Maar particolor aftekeningen niet.

Dit is mogelijk omdat de manier waarop particolor aftekeningen vererven volledig verschilt van de vererving van zwarte en zilveren aftekeningen.

Parti Dwergschnauzer Genetica

Particolor aftekeningen worden veroorzaakt door genen van de witte vlekken serie.

Genetici hebben nog niet precies vastgesteld hoeveel soorten witte vlekken gen er zijn. Maar hun effect op de vachtkleur wordt algemeen begrepen.

parti miniatuur schnauzer

Honden die één kopie van een witvlekkengen van één ouder erven, hebben weinig of matige witte vlekken – meestal op hun snuit, hun borst en buik, hun voeten en het puntje van hun staart.

Honden die van beide ouders een witvlekkengen erven, hebben veel grotere witte vlekken. Ze kunnen zelfs zoveel wit hebben dat ze eruit gaan zien als witte honden met gekleurde vlekken!

White spotting genen zijn aanwezig in de Mini Schnauzer populatie omdat Miniatuur Schnauzers oorspronkelijk zijn ontstaan door kruising van Standaard Schnauzers met Pomeranians en Miniatuur Poedels (naast andere rassen).

Pomeranians en Dwergpoedels zijn beide geaccepteerd op de showbank met parti kleurige vachten.

Het waren dus individuen van deze rassen die witte vlekken genen bijdroegen aan de stichting van het Miniature Schnauzer ras.

Zijn parti Schnauzers zeldzaam?

Hoewel particolor honden werden gebruikt in de creatie van Miniatuur Schnauzers, waren Mini Schnauzers zelf bedoeld als een perfecte verkleinde replica van hun standaard neven.

Dus, particolor vachten werden niet beschouwd als wenselijk. Individuen waarvan bekend was dat ze genen voor witte vlekken droegen, werden uit veel fokprogramma’s verwijderd.

Maar de genen blijven legitiem bestaan in een lage frequentie in de Miniature Schnauzer populatie.

Dus ook al is het geen officieel patroon van het ras, parti Mini Schnauzer pups kunnen nog steeds onberispelijke stambomen hebben.

Maar ze komen minder vaak voor dan honden in officieel geaccepteerde kleuren.

Parti Dwergschnauzer Temperament

Een parti gekleurde Schnauzer heeft hetzelfde geweldige temperament als de rest van het Miniature Schnauzer ras.

Ze zijn vriendelijk, speels en aanhankelijk.

Ze zijn ook intelligent, en reageren snel op positieve versterkingstraining.

Moderne Mini Schnauzers zijn vooral bekend als huisdieren en gezelschapshonden. Maar ze werden oorspronkelijk ontwikkeld als veelzijdige werkhonden op boerderijen.

Wat betekent dat sommige van hen nog steeds een hoge prooidrift hebben (ideaal voor het vangen en verjagen van ongedierte zoals ratten en muizen).

En sommige van hen zijn ook zeer vocale kleine waakhonden.

Vergeet niet dat het temperament van een parti Mini Schnauzer slechts gedeeltelijk een genetisch product is van het behoren tot het Miniature Schnauzer ras.

Hoe ze worden opgevoed is ook belangrijk. Sta er dus op dat je de pups met hun moeder ontmoet, en vraag de fokker welke eigenschappen vader en moeder hebben die hen bijzonder genoeg maakten om mee te fokken.

Vraag de fokker ook welke stappen ze zullen nemen om te beginnen met het socialiseren van de pups voordat ze thuiskomen, en maak een plan om het proces af te maken zodra je ze bij je hebt.

Parti Dwergschnauzer Gezondheid

De gezondheid van een particolored Mini Schnauzer is waarschijnlijk in lijn met de rest van hun ras.

Dwergschnauzers worden over het algemeen beschouwd als robuust en gezond, en relatief vrij van erfelijke ziekten.

Maar ze lopen wel enig risico op het ontwikkelen van de neurologische aandoening degeneratieve myelopathie, en de gewrichtsaandoening elleboogdysplasie.

Ze leven gemiddeld 12-13 jaar, maar met een beetje geluk en goede zorg, halen sommige individuen het tot hun late tienerjaren.

Om het Mini Schnauzer ras in zo’n goede gezondheid te houden, raadt de Orthopedic Foundation for Animals aan om fokhonden te screenen op de volgende bedreigingen:

 • Oogziekten
 • Hartkwalen
 • Myotonia congenita, een spieraandoening
 • Mycobacterium Avian Complex, een bacteriële infectie die de longen aantast
 • Progressieve retinale atrofie

Een fokker van goede kwaliteit zal tests regelen voor al deze aandoeningen, en bewijs van de resultaten bij de hand hebben om te delen met toekomstige puppyouders.

Wees op uw hoede voor fokkers die u proberen af te schepen, of die excuses blijven geven voor het uitstellen van het delen van de certificaten met u.

Het verband tussen partikleurige vachten en gehoorverlies

Bij sommige rassen is het gen voor witte vlekken gekoppeld aan een verhoogd risico op doofheid.

Dit komt omdat het witte vlekken-gen cellen aantast die melanocyten worden genoemd. Melanocyten zijn betrokken bij zowel de productie van pigment, als de functie van het binnenoor.

Parti gekleurde honden hebben meer kans op gehoorverlies als één of beide oren ook wit zijn.

Dit geldt waarschijnlijk ook voor particolor Mini Schnauzers. Maar omdat zij vrij ongebruikelijk zijn, zijn ons momenteel geen specifieke gegevens over hen bekend.

Parti Dwergschnauzer Verzorging

Dwergschnauzers hebben een zeer weinig verharende vacht.

Dit maakt ze een populaire keuze voor mensen die niet houden van de aanblik van verhaarde vacht op hun vloeren en meubels.

Het maakt ze echter niet hypoallergeen.

Parti Dwergschnauzers moeten elke dag geborsteld worden om te voorkomen dat er matten en klitten in hun vacht ontstaan.

Ze moeten ook elke 5 tot 8 weken geschoren of gestript worden, om ze in een comfortabele, nette conditie te houden.

Uw Parti Dwergschnauzer

Dwergschnauzers hebben een blijvende populariteit genoten in alle soorten huizen, omdat ze de voordelen hebben van vrij klein te zijn (ze passen gemakkelijk in de meeste auto’s, hun bed neemt geen ruimte in op de vloer, de voedselrekeningen zijn matig), maar ze zijn ook gedrongen en robuust.

Omdat ze vriendelijk en aanhankelijk zijn, maar minder kwetsbaar dan andere rassen van vergelijkbare hoogte, zijn ze een populaire keuze bij gezinnen.

Door hun grootte zijn ze goed geschikt voor appartementen, maar ze kunnen ook meekomen met eigenaren die van lange wandelingen en trektochten houden.

Ze hebben wel veel energie, dus als je geen grote achtertuin hebt om in te spelen, bedenk dan hoe je ze toegang geeft tot voldoende buitenruimte. Dwergschnauzers die niet genoeg beweging krijgen, zullen thuis uit verveling eerder hun toevlucht nemen tot destructief gedrag.

Een Parti Dwergschnauzer te koop vinden

Omdat parti Dwergschnauzers niet voldoen aan de officiële rasstandaard, en niet in aanmerking komen voor de showbank, vermijden veel fokkers de productie ervan zoveel mogelijk.

Echter, zelfs lange lijnen van showkwaliteit Schnauzers gooien af en toe verkeerd gemarkeerde pups, inclusief parti kleuren.

En sommige fokkers die niet geïnteresseerd zijn in het showen van hun honden kunnen opzettelijk parti gekleurde pups produceren uit particolor ouders met een geweldig temperament.

Een goede fokker zal graag praten over waarom ze parti pups aanbieden.

Van uw kant moet u misschien bereid zijn om op een wachtlijst te komen, om een parti gekleurde Schnauzer van een gerenommeerde bron te krijgen.

Onze Puppy Zoekgids kan u bij elke stap helpen.

Als je er een vindt – of als je er al een hebt – laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Referenties en bronnen

Adams et al. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Officiële Standaard van de Dwergschnauzer. Amerikaanse Kennel Club. 2012.

Orthopedische Stichting voor Dieren.

Schmutz et al. MITF and White Spotting in Dogs: A Population Study. Journal of Heredity. 2009.

Stam. De genetica van doofheid bij huisdieren. Frontiers in Veterinary Science. 2015.