Overprikkelde hond: hoe inzicht in gedragsdrempels u kan helpen

Uw gids voor het trainen van een overprikkelde of angstige puppy
Is uw hond soms zo opgewonden dat hij gewoon niet op u kan reageren, of u zelfs niet kan horen? Als dat zo is, is de kans groot dat hij ‘over de drempel’ is.

Laten we uitzoeken wat dat betekent, en hoe je hem kunt helpen! We bekijken hoe je een overprikkelde hond weer in een toestand brengt waarin hij in staat is te leren hoe hij zich moet gedragen.

Over de drempel stappen’ roept misschien beelden op van een knappe bruidegom die zijn mooie bruid door de voordeur van hun huis tilt.

Maar het overschrijden van een drempel kan verwijzen naar allerlei ongrijpbare ervaringen.

En tegenwoordig is ‘drempel’ eerder een term die je hoort op je hondentrainingsles, dan op een bruiloft.
Gedragsdrempels in hondentraining

In de hondentraining heeft over- of onder de drempel een heel specifieke betekenis.

En het is een term die we steeds vaker horen, naarmate ons begrip van hondentraining wordt meegesleurd door de krachten van de vooruitgang, en naarmate de taal van gedrag doordringt van behavioristen, naar trainers, en naar hondeneigenaren zelf.
Uw hond decoderen - hondengedrag uitgelegd

Ik weet dat sommigen van jullie verward zijn over wat we precies bedoelen met drempel, dus ik wil het gebruik van deze term in de hondentraining nader bekijken.

Ik zal proberen te verduidelijken wat we er precies mee bedoelen, en kijken hoe een begrip van gedragsdrempels ons kan helpen onze honden te trainen zonder dwang.

Waarvoor gebruiken we de term drempel?

Strikt genomen zijn gedragsdrempels het punt waarop een gedrag begint af te breken in aanwezigheid van een afleiding.

Uw hond kan bijvoorbeeld wel zitten op commando in aanwezigheid van een andere hond, maar kan dat niet lang volhouden. Hij kan misschien wel komen als hij wordt geroepen als er geen andere honden in de buurt zijn, maar zal falen als er andere honden in de buurt zijn.

Dit is normaal.

Training verhoogt gedragsdrempels om de hond in staat te stellen te presteren in aanwezigheid van afleiding.
In mijn boek Total Recall wordt uitgelegd hoe deze training kan worden uitgevoerd met terugroepen als voorbeeld.

Hoe train je een hond om te komen, zelfs als er afleiding in de buurt is?

Tegenwoordig hoor je ook vaak de term drempel gebruikt worden om situaties te beschrijven waarin honden angstig of reactief zijn.

In wezen is een hond die wordt omschreven als over de drempel, zo angstig of bezorgd over een bepaalde situatie – de aanwezigheid van een andere hond bijvoorbeeld – dat hij het punt heeft overschreden waarop hij in staat is op iets anders te reageren.

Hij is in feite niet in staat iets anders te doen dan zich te concentreren op de bron van zijn angst. Grisha Stewart’s uitstekende boek Behavior Adjustment Training staat vol met informatie en praktische adviezen om honden met dit probleem te helpen.

Overprikkelde honden

Een hond die ‘over de drempel’ is, hoeft echter niet angstig te zijn. De term kan ook verwijzen naar overprikkeling.

In de training kan het woord drempel ook worden gebruikt om het punt te beschrijven waarop een hond zo geïnteresseerd en opgewonden is door een bepaalde situatie – de aanwezigheid van een konijn in een kooi bijvoorbeeld – dat hij ook

niet in staat is zich te concentreren op of te reageren op iets anders dan de bron van zijn opwinding.
Honden in deze toestand kunnen geen informatie opnemen en zijn niet in staat om te leren.

Ze kunnen ongecontroleerd bewegen (longeren aan het eind van een lijn) of letterlijk bevroren zijn in immobiliteit, ogen gefixeerd, spieren trillen.

Je kunt met je hand voor de ogen van deze hond zwaaien en hij zal het niet zien.

Je kunt eten onder zijn neus stoppen en hij zal er waarschijnlijk niet eens aan snuffelen. Als hij het voedsel in een reflex vastpakt, zal het waarschijnlijk gewoon uit zijn bek vallen, omdat hij niet in staat is te slikken.
Ik zie mensen die proberen honden in deze toestand te trainen, en het is volkomen zinloos.

Over of onder de drempel

Laten we eens kijken wat we tot nu toe hebben. Een hond die “over de drempel” is, is een hond die in de aanwezigheid is van een of andere afleiding.
A
nd die door die afleiding zo emotioneel wordt opgewonden, dat hij zich op niets anders kan concentreren of reageren.
Zijn getrainde gedrag breekt dan af
overprikkelde hond

Als een hond in de aanwezigheid van een afleiding “onder de drempel” is, kan hij de afleiding waarnemen en erkennen, terwijl hij reageert op andere gebeurtenissen om hem heen.

Het belangrijkste punt hier is echt belangrijk om te begrijpen. Want dit is geen kwestie van keuze of besluitvorming van de hond.
De hond die over de drempel is, is niet in staat om op dat moment te reageren, door factoren buiten zijn controle.
W
e kunt alleen een hond trainen die onder de drempel is. En om het nog ingewikkelder te maken, de drempels verschillen van vaardigheid tot vaardigheid.

Traditionele benaderingen van drempels

De traditionele hondentraining erkent of erkent de kwestie van de drempel niet.

Het niet reageren op een cue wordt gezien als ongehoorzaamheid en honden werden vaak (en worden soms nog steeds) routinematig gestraft terwijl ze de drempel overschreden.

Afgezien van het gebrek aan logica en effectiviteit van deze aanpak, is het belangrijkste probleem ermee dat, zoals bij de meeste zoogdieren, een hond die sterk opgewonden is, hetzij door angst, hetzij door opwinding, zich niet bewust zal zijn van straf of pijn totdat deze ernstig is.

En soms zelfs dan nog niet.

In feite zou, om de aandacht van een hond die over de drempel heen is met straf te heroriënteren, de straf zelf normaal gesproken zeer zwaar moeten zijn.

En afgezien van de ethiek van het gebruik van zware straffen, creëert zo’n straf zijn eigen problemen.

Dus hoe trainen we een hond die over de drempel gaat?

Een hond die over de drempel is, is niet in staat nieuwe informatie op te nemen.

Ons doel is de hond weer onder de drempel te brengen en dan pas te proberen de hond te trainen. Gelukkig wordt de drempel door een aantal factoren beïnvloed.

Een belangrijke factor is de kracht van de afleiding. Een andere factor is het getrainde gedrag dat de begeleider vraagt.

Training Tip 1: Verminder de kracht van de afleiding

De kracht van de afleiding kan op een aantal manieren worden verminderd. Nabijheid is vaak de beste manier om een afleiding af te zwakken – de hond gewoon verder van de afleiding brengen.

Het is verrassend hoe resistent mensen kunnen zijn tegen deze suggestie.

Probeer te voorkomen dat je jezelf negatieve interne conclusies laat trekken zoals “hij zou dit moeten kunnen” of “hij probeert het gewoon uit” dit soort praatjes helpen niet en zijn niet gebaseerd op de werkelijkheid.

De hond verder van de afleiding brengen is een positieve stap en helpt een basis te leggen voor beter gedrag.

Als uw hond niet op cue naast een andere hond kan zitten, kan hij dat misschien wel, als u hem tien meter verderop uitlaat. Het is verbazingwekkend hoe effectief dit kan zijn

Morgen kan hij het misschien aan op vijf meter afstand. Maar als je vandaag volhoudt met een situatie die de hond ver over de drempel brengt, zal hij morgen net zo min op je kunnen reageren.

Trainingstip 2: Vraag om eenvoudiger gedrag

Als uw hond opgewonden of angstig wordt, kunt u hem misschien zover krijgen dat hij zich weer op u concentreert door hem te vragen aan zeer eenvoudige signalen te voldoen.

Hij kan misschien niet liggen en blijven, of een dummy apporteren, maar een eenvoudige zit, of een paar stappen op de hiel kan hij misschien wel.

Vraag de hond bij twijfel altijd eerst om een ‘gemakkelijk’ gedrag. Richt zijn aandacht weer op u, en trek u zo nodig terug uit de afleiding voordat u iets complexers probeert.

Dingen zullen verbeteren

Het niveau van de opwinding van uw hond voor een bepaalde afleiding, of zijn reactie er nu een is van het willen ontsnappen aan de afleiding (angst) of een van het willen omgaan met de afleiding (opwinding), zal afnemen bij herhaalde blootstelling aan die afleiding, mits de herhaalde blootstelling de hond niet over de drempel brengt.

Ons doel is dus de hond zo vaak bloot te stellen (terwijl we hem onder de drempel houden) dat zijn arousal-niveau voldoende daalt om de kracht van de afleiding te vergroten (gewoonlijk door hem dichterbij te brengen).

Dit kan soms lastig zijn om praktisch op te zetten, maar het is de moeite waard.

Uw hond rustig houden

Denk ook na over hoe u met uw hond speelt. Het komt vaak voor dat mensen met puppies en jonge honden spelen tot ze over de drempel zijn en zich dan zorgen maken als de hond een complete persoonlijkheidsverandering lijkt te hebben, manisch rondzoemt en dingen omver stoot, of opspringt en in mensen hun armen en kleren bijt.

Zorgvuldige training en beheer vermindert de opwindingsniveaus van een hond, en leert honden op een positieve en effectieve manier om te gaan met een steeds opwindender of veeleisender omgeving.

Hulp en informatie

Hopelijk weet u, als uw trainer u nu vertelt dat uw hond over de drempel gaat, waar ze het over heeft, en kunt u uw hond helpen zich aan te passen.

Vergeet niet, als je worstelt met een hond die in veel situaties over de drempel is, is er hulp en ondersteuning beschikbaar in mijn gratis forum.

Sluit je daar aan!