Overbeet hond: Moet mijn puppy rechte tanden hebben?

overbeet hond

Een overbeet hond heeft boventanden die naar voren zitten over de tanden op hun onderkaak. Sommige rassen hebben vaker een overbeet dan andere, en de ernst ervan kan sterk variëren. Als u denkt dat uw puppy een overbeet heeft, kijken we naar de tekenen, symptomen en problemen die met deze aandoening gepaard kunnen gaan. We geven u tips om uw puppy gelukkig en comfortabel te houden en laten u weten wanneer u advies van een dierenarts moet inwinnen of een behandeling moet ondergaan.

Inhoud


Wat is een hond met overbeet?

Een hond met een overbeet heeft verkeerd afgestelde tanden. Als de bovenkaak langer is dan de onderkaak, wordt deze scheefstand een overbeet genoemd. Honden mogen niet gefokt worden op deze eigenschap, maar het kan voorkomen bij pups. Of het voor uw hond een probleem is, hangt af van de mate waarin.

De tanden van gezonde honden passen op elkaar in wat een schaargebit wordt genoemd, waarbij de bovenste snijtanden direct voor de onderste snijtanden staan.

Wanneer de bek van uw hond gesloten is, moeten al haar tanden zodanig op elkaar passen dat ze haar bek volledig kan sluiten. De tanden staan niet zo dicht op elkaar dat ze contact hebben, maar ook niet zo ver uit elkaar dat er merkbare spleten zijn. Helaas kunnen misstanden voorkomen.

Het probleem met overbijten bij honden

Soms is deze scheefstand gering en wordt hij beschouwd als cosmetisch. Dit betekent dat de hond niet in aanmerking komt als showhond, maar geen gezondheidsproblemen zou moeten hebben door de overbeet.

U zult echter een dierenarts de hond moeten laten onderzoeken om te bevestigen of dit het geval is. In feite kunnen röntgenfoto’s nodig zijn om de ware omvang van de overbeet vast te stellen, en of die problemen veroorzaakt. Helaas is een overbeet in veel gevallen een ernstig probleem.

Overbeet hond gebitsproblemen

Als de tanden van een hond niet goed op elkaar aansluiten, kan het voor haar erg moeilijk zijn om te eten. Bovendien kan het pijnlijk zijn voor de hond om haar bek te sluiten en kunnen de ondertanden zelfs schade veroorzaken aan haar boven tandvlees of zachte bovenbek.

Dit kan leiden tot bloedingen, zweren en infecties. Als er ernstige schade wordt aangericht, kan het voedsel via de bovenmond in de neusholte terechtkomen. Dit brengt uw hond in gevaar voor extra infecties en ademhalingsproblemen.

Een over- of onderbeet kan zelfs problemen veroorzaken met de houding en het evenwicht van een hond. Een slechte houding en balans kunnen leiden tot verdere complicaties, zoals heupproblemen, ACL-scheuren, artritis en schijfaandoeningen.

Gebitsverzorging voor hondenrassen met overbeet

Overbeet kan ook leiden tot andere gebitsproblemen. Zo hebben hondenrassen met een overbeet een hoger risico op het ontwikkelen van tandsteen en tandplak.

Een hond met een overbeet kan ook een verhoogd risico hebben op slijtage van haar tanden en parodontale aandoeningen. Door de verdichting en de geslotenheid van de tanden kunnen ze moeilijk te reinigen zijn en voedseldeeltjes vasthouden, wat kan leiden tot tand- en tandvleesaandoeningen. Zelfs als u het gebit van uw hond thuis regelmatig schoonmaakt, kan het een uitdaging zijn om deze problemen bij een hond met een overbeet te voorkomen.

In feite kan professionele gebitsreiniging nodig zijn om de mond van uw hond gezond te houden. In ernstige gevallen, wanneer de bovenste en onderste tanden, met name de hoektanden, te dicht bij elkaar staan als gevolg van de overbeet, kan dit leiden tot breuken of tandvergrendeling.

Bij tandvergrendeling raken de ondertanden ingeklemd door de boventanden. De ondertanden moeten worden verwijderd om het probleem op te lossen.

Overbeet hond

Wat veroorzaakt een overbeet voor een hond?

In de meeste gevallen, wanneer een hond een overbeet blijkt te hebben, is er een erfelijke geschiedenis van het probleem. Dit betekent dat als een van de ouders een overbeet heeft, de pups waarschijnlijk ook een overbeet hebben. Wees ervan bewust dat dit niet in alle gevallen waar is. Zelfs als beide ouders een perfect gebit hebben, kan een pup toch een overbeet krijgen. Echter, door de rol die genetica speelt, hebben sommige rassen meer kans op overbeet.

Hondenrassen met overbeet

Er zijn drie algemene hoofdmaten voor hondenrassen. Honden in het midden van de schaal hebben de meeste kans op een gezond, normaal gebit.

De Dolichocephale Overbeet Hond

Honden met een lange en smalle snuit hebben vaker een bovenkaak die langer is dan een onderkaak, wat resulteert in een overbeet. Honden met deze gezichtsstructuur worden dolichocefale hondenrassen genoemd. Deze rassen omvatten:

 • Afghaanse honden
 • Airedale terriers
 • Basset hounds
 • Bloedhonden
 • Borzois
 • Bull Terriers
 • Cirneco dell’ Etnas
 • Collies
 • Teckels
 • Doberman pinschers
 • Duitse herders
 • Duitse Doggen
 • Ierse wolfshonden
 • Italiaanse windhonden
 • Manchester Terriers
 • Peruaanse haarloze honden (Xoloitzcuintli)
 • Poedels
 • Rough collies
 • Russische wolfshonden
 • Saluki’s
 • Schotse deerhounds
 • Schotse terriërs
 • Shetland herdershonden
 • Siberische husky’s
 • Whippets

Deze honden zijn niet gefokt om een overbeet te hebben, wat betekent dat er genoeg honden binnen deze rassen zijn die een perfect gevormd gebit hebben. Door hun gezichtsvorm hebben ze echter meer kans op het probleem.

De brachycephalische hond met overbeet

Aan de andere kant van de schaal staan honden met een kort gezicht en een brede snuit. Deze honden hebben vaker een onderkaak die langer is dan een bovenkaak, wat resulteert in een onderbeet. Honden met deze gezichtsstructuur worden brachycefale hondenrassen genoemd. Deze rassen omvatten:

 • Boston terriers
 • Boxers
 • Bulldogs
 • Cavalier King Charles spaniels
 • Dogue De Bordeauxs
 • Franse bulldogs
 • Lhasa apsos
 • Maltezer
 • Pekingees
 • Mopshonden
 • Shih tzus

Overbeet vs Onderbeet

Als je iemand hoort verwijzen naar een Engelse bulldog overbeet of een bulldog overbite, dan hebben ze het over een onderbeet. Dit is echter net zo problematisch en ernstig als een bulldog met een overbeet zou zijn.

Een onderbeet is nog steeds een verkeerde stand van de tanden, en het kan dezelfde problemen veroorzaken. Het enige verschil is dat nu de boventanden achter de ondertanden staan. Met andere woorden, de tong en de onderkant van de mond hebben meer kans op letsel, niet de bovenkant van de mond.

Onderbeet is geaccepteerd in de rasstandaarden van Brachycephalic honden, waardoor het een veel vaker voorkomend probleem is, vergeleken met overbeet hondenrassen. Niet alleen dat, Brachycephalic honden hebben meerdere andere problemen die verband houden met hun verkorte snuit. Sommige van deze problemen zijn:

 • Brachycephalic Luchtweg Syndroom
 • Oogproblemen
 • Gebrek aan temperatuurcontrole
 • Stenotische Nares

Mijn puppy heeft een overbeet, wat moet ik doen?

Als u naar het gebit van een zeer jonge hond kijkt, zult u waarschijnlijk een puppy-overbeet zien. Puppy’s worden van nature geboren met een langere bovenkaak om te kunnen zogen.

De onderkaak ontwikkelt zich langzamer en maakt meestal een groeispurt door rond de tijd dat een hond vast voedsel begint te eten. Als u een hond ouder dan vier weken controleert en u ziet nog steeds een duidelijke overbeet, kan er een probleem zijn.

Eerst moet je vragen of je de ouders mag zien en naar hun geschiedenis vragen om te begrijpen of ze momenteel een overbeet hebben of er in het verleden een hebben gehad. U moet de pup ook zo snel mogelijk door een dierenarts laten nakijken. Die kan u vertellen of het een lichte overbeet is of een ernstige reden tot bezorgdheid.

Puppy Overbeet Correctie

U vraagt zich misschien af: “Zal een overbeet van een puppy zichzelf corrigeren?” In sommige gevallen wel. Vergeet niet dat de meeste honden worden geboren met een overbeet, die verdwijnt tegen de tijd dat ze vier tot zes weken oud zijn.

Bij honden die na zes weken leeftijd nog steeds een overbeet hebben, kan die vanzelf verdwijnen als ze opgroeien, vooral als het een mild geval is. Voor een succesvolle correctie van de overbeet is het echter essentieel om te handelen terwijl de pup nog jong is.

Als u te lang wacht, in de hoop dat het probleem zichzelf oplost, kan het te laat worden om iets te doen om uw huisdier te helpen. Vroege identificatie en input van een dierenarts is cruciaal. Zij kunnen u adviseren of het veilig is om te wachten of niet.

Pups tot 16 weken

Als de tanden van een puppy te vroeg komen, kan ze de kaakgroei vastzetten, omdat de ondertanden niet naar voren kunnen met de boventanden in de weg.

Als dit vroeg wordt vastgesteld, vóór de leeftijd van 16 weken, kan een dierenarts misschien de onderste hoektanden van de pup verwijderen, zodat de onderkaak verder kan groeien. Na de ingreep is het mogelijk dat de overbeet zichzelf oplost, hoewel dat geen garantie is.

Pups 16 weken tot zeven maanden

Als een hond tussen 16 weken en zeven maanden overbeet, is een mogelijke oplossing een hondenbeugel. Een andere mogelijkheid is een speciale plaat die in de bek wordt aangebracht, zoals een menselijke tandbeugel.

In ernstige gevallen kan een tandverkorting nodig zijn. Op deze leeftijd is het onwaarschijnlijk dat dit het probleem oplost, maar het kan voorkomen dat de ondertanden het dak van de bek van de hond raken en verwonden.

Puppy’s ouder dan zeven maanden

Na de leeftijd van zeven maanden wordt de behandeling steeds moeilijker. Beugels en het inkorten van tanden is nog steeds mogelijk, maar wordt moeilijker voor de hond om te ondergaan.

In sommige gevallen is de enige optie op dit punt het verwijderen van tanden en kiezen. Als u zich realiseert dat uw hond mogelijk een probleem heeft, praat dan met uw dierenarts over hoe u een hond met een overbeet kunt helpen.

Uw hond met overbeet helpen om gelukkig te leven

Als een puppy ouder is dan vier weken en een overbeet lijkt te hebben, is dat reden tot bezorgdheid. U moet zorgvuldig overwegen een ras te kopen waarvan bekend is dat het aan scheve tanden lijdt, zelfs zonder zichtbare overbeet.

Brachycephale honden zijn gefokt om een onderbeet te hebben. Veel van hen zullen het hebben, zelfs als het nog niet zichtbaar is. De enige manier om de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met over- en onderbeet te voorkomen is het vermijden van hondenrassen die er bekend om staan.

Hoewel een middelgrote snuit een overbeet kan ontwikkelen, komt dit veel minder vaak voor, vooral bij gezonde ouders. Denk goed na voordat u een hond koopt met een over- of onderbeet, vooral een brachycefale hond. Deze honden moeten veel ongemak doorstaan, en hun leven is helaas gevuld met veel gezondheidsproblemen. Het leven voor hen kan een zware strijd zijn.

Meer informatie over gezondheidsproblemen bij honden

Referenties

 • Allen et al. 2018, “Dental Disorders of Dogs,” Merck Veterinary Manual.
 • Boudrieau, Mitchell en Seeherman, 2004, “Mandibular Reconstruction of a Partial Hemimandibulectomy in a Dog with Severe Malocclusion,” Veterinary Surgery.
 • Gellman en Shoemaker, 2012, “It’s More than Just Bite!” American Kennel Club Canine Health Foundation.
 • Oakes en Beard, 1992, “Lingually Displaced Mandibular Canine Teeth: Orthodontic Treatment Alternatives in the Dog,” Journal of Veterinary Dentistry.
 • Reiter, A.M. 2018, “Developmental Abnormalities of the Mouth and Dentition in Small Animals,” Merck Veterinary Manual.
 • Verhaert, L. 1999, “A Removable Orthodontic Device for the Treatment of Lingually Displaced Mandibular Canine Teeth in Young Dogs,” Journal of Veterinary Dentistry.