Old Bulldog

oude bulldog

Een oude Bulldog heeft iets andere verzorgingsbehoeften dan zijn jongere zelf. Deze complete gids gaat dieper in op de gezondheid, het dieet en de bewegingsbehoeften van uw oude Bulldog.

Naarmate uw Bulldog ouder wordt, zullen hun behoeften veranderen. Senior Bulldogs hebben meestal minder beweging nodig, maar ter compensatie hebben ze misschien meer mentale stimulatie nodig. Uw oude Bulldog kan baat hebben bij een overgang naar senior hondenvoer en andere aanpassingen, zoals een nieuw hondenbed. Maar het is ook belangrijk om waakzaam te blijven over hun gezondheid en te letten op vroege symptomen van de meest voorkomende Bulldog gezondheidsproblemen.


Over de Bulldog

De Bulldog staat ook bekend als de Engelse Bulldog – niet te verwarren met de Olde English Bulldog! Bulldogs vinden hun oorsprong in het Engeland van de 13e eeuw, waar ze werden gebruikt in sporten als stierengevechten. Toen deze praktijk illegaal werd, veranderden Bulldogs in een populair gezelschapsras.

De Bulldog heeft een plat, brachycefaal gezicht met gerimpelde huid en gevouwen, driehoekige oren. Het zijn korte, stevige honden met een algemeen gespierd lichaam. Engelse Bulldogs staan bekend om hun volgzame, aanhankelijke temperament. Ze vormen een sterke band met hun naaste familie, maar hebben van jongs af aan een goede socialisatie nodig. Een goede socialisatie zal een Bulldog opleveren die goed overweg kan met vreemden, kinderen en andere dieren.

Hoe lang leven Engelse Bulldogs?

Er zijn tal van studies die de gemiddelde levensduur van onze favoriete rashondenrassen onderzoeken. Dit kan eigenaren een goede indicatie geven van de levensduur van hun hond. Maar het is belangrijk te onthouden dat de cijfers meestal gemiddelden zijn. Sommige honden zullen dus langer en andere korter leven.

Eén zo’n studie schat de gemiddelde levensduur van de Bulldog op 8,4 jaar. Maar, andere hebben minder optimistische bevindingen, met een gemiddelde dichter bij 6 jaar. Deze tweede studie laat zien dat sommige Bulldogs wel 14 jaar oud worden, maar het gemiddelde ligt aanzienlijk lager. De gemiddelde levensduur kan nuttig zijn, maar uw Bulldog kan deze cijfers overtreffen.

U kunt uw Engelse Bulldog helpen een lang en gelukkig leven te leiden door hem gedurende zijn hele leven de best mogelijke zorg te geven, en zich aan te passen aan zijn veranderende behoeften naarmate hij ouder wordt.

Wanneer wordt mijn Bulldog als Senior beschouwd?

De meningen verschillen over de leeftijd waarop een Bulldog een senior wordt. Maar een algemeen aanvaarde leeftijd is 7 jaar. Dus, wanneer uw Bulldog 7 jaar wordt, moet u gaan nadenken over zaken als senior hondenvoer.

Uw dierenarts kan aanbevelen deze veranderingen te vervroegen of uit te stellen, afhankelijk van de gezondheid en status van uw Bulldog. Het is belangrijk om te onthouden dat alle honden individuen zijn, en niet in dezelfde mate verouderen! Maar, als een algemeen idee, Bulldogs worden geclassificeerd als senioren op ongeveer 7 jaar oud.

Zorg voor een oude Bulldog

Zoals we nu weten, zullen de behoeften van onze Bulldog veranderen naarmate ze ouder worden. Het ondersteunen van deze veranderingen kan helpen om de levensduur van uw hond te verlengen, en om hem comfortabel te houden, ongeacht de uitdagingen die het leven werpt. Laten we dus eens nader bekijken hoe u voor uw oudere Engelse Bulldog kunt zorgen.

Voeding en dieet

Een van de grootste veranderingen bij onze honden als ze ouder worden is de overgang van volwassen naar senior hondenvoer. Senior hondenvoer is ontworpen om een hond te ondersteunen bij het ouder worden. Het bevat vaak ingrediënten zoals glucosamine en chondroïtine, die de gewrichten van uw hond helpen, antioxidanten om het immuunsysteem en de cognitieve functie te ondersteunen, en omega-3 vetzuren om ontstekingen te verminderen.

Als uw Bulldog momenteel brokken eet, kunt u ook overwegen om over te stappen op natvoer. Naarmate onze honden ouder worden, kunnen ze meer gebitsproblemen krijgen. Vooral bij honden met een plat gezicht zoals de Bulldog. Natvoer is zachter voor hun tanden. Maar omdat brokken een rol spelen bij het schoonhouden van het gebit van onze honden, moet u misschien tandkauwen of tandenpoetsen toevoegen aan de dagelijkse routine van uw oude Bulldog.

Net als de overgang van puppyvoer naar volwassen voer, moet de overgang naar senior hondenvoer een geleidelijk proces zijn. Vervang in de loop van een week een deel van het huidige voer van uw hond door het nieuwe voer. Verhoog de verhouding tussen het nieuwe voer en het oude voer naarmate de week vordert. Tegen het einde van de week zou uw Bulldog alleen nog maar het nieuwe voer moeten eten. Dit geleidelijke proces zal gemakkelijker zijn voor de maag van uw oude Bulldog om zich aan te passen, waardoor minder maag- en darmproblemen ontstaan.

oude bulldog

Gewrichten

De Engelse Bulldog is gevoelig voor bepaalde gewrichtsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie. Fokkers kunnen honden testen alvorens ze te fokken om de frequentie van dit gewrichtsprobleem te verminderen, maar niet alle Bulldogs komen van gerenommeerde fokkers, en sommige zullen het ontwikkelen ondanks de beste inspanningen van een fokker.

Naarmate uw Bulldog ouder wordt, kunnen tekenen van gewrichtsproblemen zichtbaar worden. Ze kunnen bijvoorbeeld mank lopen, janken als er druk op hun gewrichten wordt uitgeoefend, moeite hebben met springen of zich op hun gemak voelen, enzovoort. Het veranderen van het voer van uw hond naar een senior recept kan helpen bij gewrichtsproblemen, vooral als u een voer kiest met enkele van de hierboven genoemde ingrediënten.

Daarbovenop zou u ook kunnen investeren in een orthopedisch hondenbed. Deze zijn ontworpen om uw hond maximaal comfort en steun te bieden tijdens het slapen, en kunnen andere kenmerken hebben zoals een verkoelende, wasbare stof. Uw dierenarts is de beste bron voor meer hulp met de gewrichten van uw hond, dus maak een afspraak als u zich zorgen maakt over uw oude Bulldog.

Behoefte aan beweging

Omdat de Bulldog een klein brachycephaal ras is, zullen ze altijd een lagere bewegingsbehoefte hebben dan veel andere rassen. Hun platte gezicht kan het moeilijker maken om te ademen, maar wordt ook in verband gebracht met een hitteberoerte en een onvermogen om af te koelen zoals andere honden. Het niveau van lichaamsbeweging zal dus waarschijnlijk al vrij laag zijn voor uw Bulldog.

Als u merkt dat uw senior Bulldog moeite heeft met zijn huidige bewegingsroutine, kan het helpen om dingen te veranderen. Neem in plaats van dagelijkse wandelingen meer speelsessies in uw dag op. Het is een goed idee om interactieve spelletjes en speelgoed te kiezen die de hersenen van uw Bulldog stimuleren en hem uitdagen. Dit kan niet alleen een low-impact manier zijn om uw oude Bulldog te vermoeien, maar het voorkomt ook verveling en het bijbehorende ongewenste gedrag.

En, als u minder gaat bewegen, vergeet dan niet dat u misschien ook de voedselinname van uw Bulldog moet aanpassen. Het voorkomen van overgewicht is belangrijk, omdat dit overgewicht een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen voor dit ras kan verergeren.

Meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Buldoggen

Het is belangrijk om de gezondheid van uw Bulldog in de gaten te houden naarmate hij ouder wordt. Het herkennen van vroege symptomen van veel voorkomende problemen kan een goede manier zijn om een behandeling te starten en de levensduur van uw hond te verlengen. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsproblemen die Engelse Bulldogs ervaren:

 • Gewrichtsproblemen (dysplasie, artritis, enz.)
 • Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome
 • Patellaire luxatie (ontwrichte knieschijf)
 • Autoimmune thyroiditis
 • Aangeboren doofheid
 • Hyperuricosurie
 • Tandheelkundige problemen geassocieerd met overvolle tanden
 • Huidinfecties (vooral bij gerimpelde, geplooide huid)
 • Slaapapneu en andere slaapproblemen
 • Brachycephalic Ocular Syndrome en aanverwante problemen, zoals hoornvlieszweren

Sommige van deze problemen zijn gerelateerd aan de bouw van uw Bulldog. U kunt ze dus niet per se voorkomen. Maar problemen als slaapapneu, veroorzaakt door brachycephalie, kunnen worden verbeterd met een operatie, of door te investeren in anders gevormde hondenbedden. Uw dierenarts is altijd de beste bron voor verdere hulp bij de gezondheid van uw oude Bulldog.

Oude Bulldog – Een samenvatting

Uw oude Bulldog heeft andere behoeften dan zijn jongere zelf. Ze kunnen baat hebben bij nieuwe voeding, een nieuw soort bed, en een nieuwe trainingsroutine. Maar de specifieke veranderingen die u aanbrengt, hangen meestal af van de gezondheid van uw Bulldog. Zo kunnen degenen met gebitsproblemen baat hebben bij natvoer en tandenpoetsen, terwijl anderen misschien nog steeds de voorkeur geven aan een dieet van brokjes dat kan worden gebruikt in interactief speelgoed.

Heb jij nog tips voor de verzorging van een oude Bulldog? Laat ze dan zeker achter in de comments om andere eigenaren te helpen! We horen graag over uw senior honden!

Lezers hielden ook van

Referenties en bronnen

 • O’Neill, D. (et al), ‘Longevity and Mortality of Owned Dogs in England’, Veterinary Journal (2013).
 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Sutherland, K. (et al), ‘Equations Used to Develop Commercial Dog Feeding Guidelines and Canadian Owner Feeding Practices in 2018’, The Canadian Veterinary Journal (2021).
 • Thompson, T. ‘Vet Advice: Dog Food for Pain, Arthritis, Joints & Hip Dysplasia’, Natural Pets HQ (2021)
 • Pedersen, N. (et al), ‘A Genetic Assessment of the English Bulldog’, Canine Medicine and Genetics (2016).
 • OFA – Het Canine Health Information Center
 • Packer, R. (et al), ‘Great Expectations, Inconvenient Truths, and the Paradoxes of the Dog-Owner Relationship for Owners of Brachycephalic Dogs’, Plos One (2019).
 • O’Neill, D. (Et al), ‘Unravelling the Health Status of Brachycephalic Dogs in the UK Using Multivariable Analysis’, Scientific Reports (2020).
 • Packer, R. & Tivers, M. ‘Strategies for the Management and Prevention of Conformation-Related Respiratory Disorders in Brachycephalic Dogs’, Veterinary Medicine: Research and Reports (2015)
 • Fasanella, F. (et al), ‘Brachycephalic Airway Obstructive Syndrome in Dogs: 90 Cases (1991 – 2008)’, American Veterinary Medical Association (2010).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Medicine and Genetics (2015).