Oude Chihuahua

oude chihuahua

Als u een nieuwe eigenaar bent van een oude chihuahua, of als de chi die u al vanaf een puppy hebt, zijn gouden jaren begint in te gaan, zal deze gedetailleerde gids over het ouder worden en de verzorging van chihuahua’s u helpen om u voor te bereiden op de volgende fase van hun leven.

Chihuahua’s worden vanaf ongeveer hun 11e verjaardag als senior beschouwd. Chihuahua-eigenaren zullen waarschijnlijk fysieke, mentale en gedragsveranderingen opmerken bij hun oudere hond. Er kunnen ook leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen optreden.


16 jaar oude Chihuahua Peanut wordt langzamer, maar heeft nog steeds zijn speelse momenten. Laten we eens kijken hoe zijn eigenaar zich aanpast aan het bezit van een oudere Chihuahua.

Welke leeftijd wordt beschouwd als een senior Chihuahua?

Weet je niet zeker of je je Chihuahua al oud moet noemen? Zo ja, dan is dat volkomen begrijpelijk, want als het om honden gaat, is ‘oud’ een relatief begrip! De gemiddelde levensverwachting van honden hangt samen met hun volwassen grootte. Grote en reuzenhonden hebben de kortste levensduur, en kleine en speelgoedhonden de langste. Onderzoekers begrijpen echter nog niet helemaal waarom dat zo is. Zij hebben gespeculeerd dat honden zoals Chihuahuas, door niet zoveel energie te gebruiken om een groot formaat te bereiken en te behouden, hun lichaam gewoon minder snel verslijten.

Chihuahuas worden meestal als oud, of ‘senior’, beschouwd vanaf 10 tot 12 jaar. Meestal vanaf ongeveer 11 jaar. De reden dat de ene Chihuahua als senior kan worden beschouwd als hij 10 jaar oud is, en de andere als hij 12 jaar oud is, is dat veroudering sterk afhangt van het individu. Sommige Chihuahua’s vertonen fysieke tekenen van veroudering en hebben wat leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen tegen de tijd dat ze 10 zijn. Terwijl anderen op hun 11e nog steeds fit zijn. Daarom is het belangrijker zorgbeslissingen te nemen op basis van de specifieke behoeften van uw huisdier in elke levensfase, dan ze te timen aan de hand van hun leeftijd op de kalender.

Chihuahua levensverwachting – hoe oud worden Chihuahua’s?

Chihuahuas leven gemiddeld 11 tot 12 jaar. Dit is gebaseerd op anekdotisch bewijs van rasdeskundigen, en enkele beperkte studies naar de levensduur van Chihuahua’s. Maar in feite is het schatten van de levensverwachting van een ‘gemiddelde’ Chihuahua vrij lastig. Helaas sterft een aanzienlijk deel van de Chihuahua’s tijdens of kort na de geboorte, of op middelbare leeftijd aan traumatische verwondingen (zoals van meubels vallen). Deze vroegtijdige sterfgevallen vertekenen de schattingen van de levensverwachting op basis van de gemiddelde levensduur van eerdere Chihuahua’s, zodat ze erg laag lijken (in feite zelfs tot 7 jaar).

oude chihuahua

Maar voor Chi’s die hun geboorte overleven en geen fatale ongelukken krijgen, is hun 11e verjaardag waarschijnlijk het begin van hun oude dag, niet het einde ervan. In feite is het niet ongewoon om rapporten te lezen van 14 jaar oude Chihuahua honden, en zelfs af en toe 20 jaar oude Chihuahua honden!

Zal mijn oude Chihuahua veranderen?

We veranderen allemaal naarmate we ouder worden, en hetzelfde geldt voor onze honden. Naarmate je Chihuahua ouder wordt, zul je waarschijnlijk veranderingen opmerken in hoe ze eruit zien, en hoe ze zich gedragen. Ze kunnen ook leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen beginnen te krijgen.

Lichamelijke veroudering

Enkele van de fysieke manieren waarop oude honden veranderen zijn:

 • Het verliezen van pigment in hun vacht
 • Dunner wordende pels
 • Gewichtsverlies, of winst
 • Verlies van spiermassa en tonus
 • Verminderde snelheid en behendigheid
 • Afgenomen coördinatie

Emotionele en gedragsveranderingen

Oudere Chihuahuas kunnen ook merkbaar meer worden:

 • Vastgeroest in hun manieren
 • Intolerant voor puppy’s of kinderen die hun aandacht vragen
 • Ongeïnteresseerd in spelen
 • Enthousiast over dutten

U kunt ook gedragsveranderingen opmerken die verband houden met enkele van de hieronder beschreven leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen. Interessant is dat er aanwijzingen zijn dat cognitieve veroudering bij alle hondenrassen even snel verloopt, ongeacht hun grootte. Dus mentaal hebben grote honden een relatief korte oude dag. Maar kleine honden zoals Chihuahuas hebben aan het eind van hun leven een langere periode waarin ze denken als een oude hond. Natuurlijk blijft er variatie tussen individuen. De ene Chihuahua kan vanaf 10 jaar vergeetachtig worden, terwijl zijn buurman tot zijn 13e jaar bijdehand blijft. Uiteindelijk kunnen ze allebei 16 worden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen van senior Chihuahua honden

Leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen horen voor de meeste oude Chihuahua’s bij het ouder worden. Hoe langer ze hun lichaam gebruiken, hoe groter de kans dat een of meer onderdelen ervan gaan slijten. Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij oudere Chihuahua honden zijn:

Zintuiglijk verlies

In het bijzonder doofheid, en gezichtsverlies door staar.

Hartproblemen

Oudere Chihuahuas zijn vatbaar voor hartziekten zoals mitralisklepziekte en hypertrofische cardiomyopathie. Beide veroorzaken dat het hart minder efficiënt werkt. Cardiovasculair falen is de belangrijkste oorzaak van uiteindelijke ‘dood door ouderdom’ bij het Chihuahua-ras.

Eet- en spijsverteringsproblemen

Oudere honden van alle rassen beginnen vaak problemen te krijgen met voeding en spijsvertering. Specifieke problemen zijn

 • Verlies van tanden en kiezen
 • Verminderde darmmotiliteit
 • Minder efficiënte opname van energie en voedingsstoffen uit voedsel
 • Nieuwe voedselovergevoeligheden
 • Pancreatitis

Trauma

We hebben al aangestipt hoe gemakkelijk Chi’s traumatische verwondingen zoals botbreuken kunnen oplopen. Het risico is nog groter bij oudere Chihuahua honden, die meer kans hebben om hun voet te verliezen, of bijvoorbeeld een opstapje niet zien aankomen. Daar komt nog bij dat oudere Chihuahua honden meer kans hebben op complicaties door anesthesie als ze geopereerd moeten worden om een verwonding te verhelpen.

Cognitieve disfunctie bij honden (CCD)

CCD is beter bekend als ‘hondendementie’. Het manifesteert zich op een vergelijkbare manier als Alzheimers bij mensen. Symptomen zijn onder andere:

 • Desoriëntatie thuis en op bekende wandelroutes.
 • Overdag meer slapen, maar ’s nachts onrustig zijn
 • Plassen en poepen binnenshuis
 • Verhoogde angst
 • Verminderde interactie met familie
 • Verstrooid in de ruimte staren (bekend als sterrenkijken)
 • Pacing

Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 7 Chihuahuas een zekere mate van CCD heeft tegen de tijd dat ze 8 jaar oud zijn. En dat hoe ouder ze worden, hoe groter de kans is dat ze symptomen ontwikkelen. Omdat het een neurologische aandoening is, veroorzaakt door veroudering van de hersenen, kunnen de symptomen alleen worden beheerst en niet omgekeerd. Laten we dat, en andere aspecten van de zorg voor een oudere Chihuahua, eens bekijken.

De zorg voor een oudere Chihuahua

Is uw Chihuahua oud? Hier zijn enkele van de manieren waarop de zorg die ze nodig hebben verandert, en u kunt hun oudere jaren zo comfortabel en plezierig mogelijk maken.

Kleding

Als je Chihuahua nog geen garderobe nodig heeft, kun je merken dat ze vanaf 10 of 11 jaar de kou meer gaan voelen. Vooral als hun vacht dunner wordt, of als ze wat gewicht verliezen. Lichte laagjes kunnen helpen om warme lucht naast hun huid op te sluiten en ze comfortabeler te maken.

Houd de dingen consistent

Oude Chihuahuas passen zich vaak minder goed aan aan veranderingen. Soms hoort het er gewoon bij dat ze vastgeroest zijn. Maar als het hun welzijn in de weg staat, kan het deel uitmaken van de diagnose CCD. Omdat CCD niet te genezen is, is het belangrijk om de omgeving en de routine van uw oudere hond consistent te houden om hun symptomen te beheersen en de angst die ze veroorzaken te beperken.

Kortere wandelingen

Zo lang als uw hond het aankan regelmatig actief blijven, is essentieel voor zijn lichamelijk welzijn. Maar naarmate ze ouder worden, zult u waarschijnlijk merken dat ze gemakkelijker moe worden, en moet u zich daaraan aanpassen. Als u ook jongere honden hebt, moet u ze misschien apart uitlaten, of een draagdoek meenemen zodat u uw oudere Chihuahua kunt dragen als hij moe wordt.

Oprijplaten installeren

Oudere honden worden onvermijdelijk minder mobiel, en verliezen ook gemakkelijker hun voet en verwonden zich. Als uw oudere Chihuahua tot nu toe de trappen en meubels in huis heeft bedwongen, kunt u merken dat ze het moeilijk beginnen te krijgen, in welk geval het installeren van oprijplaten zal helpen.

Respecteer hun ruimte

Op een paar eervolle uitzonderingen na hebben de meeste oudere honden er een hekel aan om gepest te worden door puppy’s en jonge kinderen. Sommigen verdragen het geduldiger dan anderen, maar het is niet eerlijk om te verwachten dat ze het eindeloos verdragen. Als ze pijn hebben of gedesoriënteerd zijn door een leeftijdgerelateerd gezondheidsprobleem, kunnen ze grommen of bijten in situaties die hen niet zouden hebben geprovoceerd toen ze jonger waren. Zorg er dus voor dat ze een eigen plekje hebben waar ze kunnen rusten zonder lastig gevallen te worden.

Dieet

Veel fabrikanten van diervoeding produceren commerciële diëten die gericht zijn op oudere honden. Deze zijn meestal minder calorierijk dan volwassen diëten, zodat oudere honden minder lichamelijk actief kunnen worden. Ze kunnen ook verrijkt zijn met supplementen voor de gezondheid van de gewrichten. Als uw oudere Chihuahua enkele of al zijn tanden verliest, moet u misschien zijn brokjes zachter maken met water, of overschakelen op pasteuze voeding. Uw dierenarts kan u helpen iets passends te kiezen.

Dierenarts controles

Voor oudere honden is een halfjaarlijkse controle door de dierenarts belangrijker dan ooit. Het is een kans om hun algemene lichaamsconditie te controleren, maar ook om snel eventuele problemen op te sporen die pijn kunnen veroorzaken.

Binnen potjes

Tenslotte is incontinentie een veel voorkomend symptoom van ouderdom en CCD. Hoewel het voor zover wij weten niet is onderzocht, is het logisch dat Chihuahuas, met hun kleine blaas, hier in het bijzonder last van kunnen hebben. Het plaatsen van een plasmatje in een onopvallend hoekje binnenshuis, of zelfs het investeren in een grasbak, kan voorkomen dat dit een bron van frustratie of wrok wordt.

Oude Chihuahua Samenvatting

Fysiek gezien verouderen kleine honden zoals Chihuahua’s langzamer dan grote honden, wat betekent dat ze potentieel tot ver in hun tienerjaren kunnen leven. Vanaf ongeveer 11 jaar worden ze beschouwd als een senior hond. In deze levensfase verandert de zorg die ze nodig hebben duidelijk van de zorg die ze nodig hadden toen ze jonger waren. En na alle jaren van gezelschap die ze tot nu toe hebben gegeven, verdienen ze een comfortabele oude dag!

Heb je een echt oude Chihuahua?

Is jouw Chihuahua ouder dan de gemiddelde leeftijd van 11,5 jaar? We horen graag over hen in het commentaarveld hieronder! Hoe zijn ze en wat is volgens jou het geheim van hun lange leven?

Niet te missen

Referenties

Fast et al. An Observational Study with Long-Term Follow-Up of Canine Cognitive Dysfunction: Klinische kenmerken, overleving en risicofactoren. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2013.

Fleming et al. Mortality in North American Dogs from 1984 to 2004: An Investigation into Age-, Size-, and Breed-Related Causes of Death. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2011.

O’Neill. Demografie en vaak geregistreerde klinische aandoeningen van Chihuahuas onder primaire veterinaire zorg in het Verenigd Koninkrijk in 2016. BMC Veterinary Research. 2020.

Silva & Castells. Key Concepts in Senior Dog Care. Servet. 2020.

Wallis et al. Demografische veranderingen tijdens de levensduur van huishonden en hun impact op de gezondheidstoestand. Frontiers in Veterinary Science. 2018.

Watowich et al. Age influences domestic dog cognitive performance independent of average breedespan. Animal Cognition. 2020.