Norfolk Terrier

norfolk terrier

De Norfolk Terrier is een klein, trouw en pittig ras. Hij lijkt erg op de Norwich Terrier, maar heeft hangende oren.

Norfolk Terrier pups worden als volwassene 9 tot 10 centimeter groot en wegen 11 tot 12 pond.

Maar ondanks hun kleine formaat hebben ze veel training en beweging nodig. Zonder dit kunnen ze ongewenst gedrag vertonen zoals blaffen en graven.

Veelgestelde vragen over de Norfolk Terrier

Klik op de links hierboven om direct naar de antwoorden te gaan. Of, blijf lezen voor de volledige gids over dit kleine ras.

norfolk terrier

Geschiedenis en oorspronkelijk doel

Zoals alle terriër rassen heeft de Norfolk Terrier een rijke geschiedenis als werkhond. Maar oorspronkelijk stonden dit ras en de Norwich Terrier bekend als één en dezelfde.

Pas in 1964 werd de Norfolk Terrier erkend als een eigen ras. Tot die tijd deelde het de naam Norwich Terrier, en soms Jones Terrier.

Zoals hun naam al doet vermoeden, komt dit kleine terriërras uit het graafschap Norfolk in Engeland.

Ze werden voor het eerst gebruikt als ratters en vossenjagers in het Engeland van de 20e eeuw.

Tegenwoordig zijn deze kleine honden meer in gebruik als huisdier. Maar ze hebben veel van de oorspronkelijke jacht- en jachtinstincten van het ras behouden.

Norfolk Terrier Uiterlijk

De volgroeide Norfolk Terrier is een klein hondenras. Ze zijn vaak maar tussen de 9 en 10 centimeter groot.

Hun gewicht als volwassene zal gemiddeld rond de 11 of 12 pond liggen.

Deze kleine honden hebben een korte, pezige vacht. Het belangrijkste kenmerk dat hen onderscheidt van de Norwich Terrier zijn hun oren.

In plaats van rechtopstaande, rechte oren, hebben ze hangende oren die netjes omvouwen.

Vachtkleuren omvatten:

 • Grizzle
 • Rood
 • Bruin
 • Wheaten
 • Rode tarwe
 • Zwart en tan

Elk van deze kleuren kan ook zwarte markeringen hebben.

Norfolk Terrier Temperament

Zoals alle terrierrassen staat de Norfolk Terrier bekend om zijn pittige, loyale en energieke karakter. Maar ze kunnen ook koppig zijn.

Deze honden vormen een sterke band met hun eigenaren en directe familie. Ze zijn niet altijd het beste in huizen met andere huisdieren of zeer jonge kinderen.

Als ze niet goed gesocialiseerd zijn, of ze vertonen sterke natuurlijke instincten, kunnen ze andere huisdieren of jonge kinderen opjagen. In extreme gevallen kan dit eindigen met bijten of erger.

norfolk terrier

Het is dus van vitaal belang dat Norfolk Terriers goed getraind en gesocialiseerd zijn vanaf het moment dat u ze mee naar huis neemt.

Ook al zijn ze klein, deze honden hebben veel energie om te verbranden. Ze zijn slim en vriendelijk als ze goed worden opgevoed.

Maar, zorg ervoor dat je ze elke dag voldoende mentale en fysieke stimulatie geeft. Zonder dat kunnen ze destructief, ongewenst gedrag vertonen, zoals graven en blaffen.

Norfolk Terrier Training en oefening

Dit ras heeft elke dag de kans nodig om te rennen en de benen te strekken. Maar zorg ervoor dat u een veilige, afgesloten ruimte kiest om uw terriër te trainen. Ze zijn geneigd andere dieren te achtervolgen.

Zelfs de sterkste terugroepactie kan mislukken als uw Norfolk Terrier zijn zinnen heeft gezet op een eekhoorn in het park.

Gehoorzaamheidstraining moet vanaf jonge leeftijd beginnen, evenals socialisatie.

Deze kleine honden vormen sterke banden met hun familie en eigenaren. Trainingsmethoden met positieve versterking zullen dus de beste resultaten opleveren.

Maar, ze kunnen nog steeds de koppige terrier onafhankelijkheid vertonen. Houd de trainingssessies dus kort en interessant.

Puppy klassen zijn een geweldig idee voor dit kleine ras.

Norfolk Terrier Gezondheid

Deze kleine honden kunnen tot ver in hun tienerjaren leven als ze een gezonde levensstijl hebben en afkomstig zijn van een gerenommeerde fokker.

Uit een studie naar de levensduur van honden bleek dat de Norfolk Terrier gemiddeld 11 jaar oud werd. Maar bij sommigen liep de levensduur op tot 17 jaar.

Er zijn enkele gezondheidsproblemen waarvan potentiële eigenaren zich bewust moeten zijn als ze dit kleine ras overwegen. Eigenaren moeten het volgende te weten komen:

 • Spierdystrofie
 • Mitral Valve Disease
 • Keratine tekort
 • Portosystemische Shunts
 • Huidaandoeningen
 • Patellaire Luxatie
 • Tandheelkundige problemen
 • Oogproblemen

De OFA beveelt een aantal hart-, oog-, en gewrichtstesten aan voor Norfolk Terriers vóór de fok.

Norfolk Terrier Algemene Verzorging

Deze kleine honden zijn seizoensgebonden verharders. Ze moeten een of twee keer per week worden geborsteld om hun vacht glanzend en gezond te houden.

Tijdens die verharingsperiodes moet hun vacht met de hand worden gestript. Als u dit zelf niet durft, kan een trimsalon het voor u doen.

Dit kleine ras is over het algemeen geen goede match voor mensen met allergieën. Maar met een goed verzorgings- en schoonmaakschema kunt u zich redden.

Borstelsessies zijn een uitstekende gelegenheid om de algehele gezondheid van uw terriër te controleren.

Gebruik deze sessies om het gebit en de oren van uw Norfolk Terrier schoon te maken. Het kan ook nodig zijn om hun nagels te knippen als ze niet genoeg zijn afgesleten tijdens hun dagelijkse beweging.

Norfolk Terrier Puppies

Norfolk Terriers zijn niet het meest populaire ras dat er is. Het kan dus even duren voor u een gerenommeerde fokker vindt.

Maar, deze lagere vraag kan in uw voordeel werken, want er kunnen kleinere wachtlijsten zijn als u een gerenommeerde fokker vindt.

Vermijd puppyfabrieken en dierenwinkels. Hun pups zijn misschien goedkoper dan die van een fokker, maar ze zijn vaak minder gezond.

Puppies van puppyfabrieken hebben meer kans op erfelijke gezondheidsproblemen en gedragsproblemen als ze opgroeien.

Stel je gekozen fokker veel vragen, en zie bewijzen van gezondheidstesten. Als een fokker weigert u te laten zien waar de pups worden gehouden, of om de moeder te ontmoeten, kunt u het beste een andere fokker kiezen.

Hoeveel kost een Norfolk Terrier Puppy?

Over het algemeen zal de prijs voor Norfolk Terrier pups beginnen bij ongeveer £1500.

Maar, het kan hoger zijn als een pup uit een kampioensstam komt.

De prijzen zullen ook variëren afhankelijk van de vraag, en van waar u zoekt. In sommige staten kunnen deze prijzen hoger zijn.

Zijn Norfolk Terriers Goede Gezinshonden?

Voor het juiste gezin zal de Norfolk Terrier een geweldige keuze zijn. Maar ze zijn het beste voor eigenaren die veel tijd kunnen besteden aan hun training, socialisatie en dagelijkse behoeften.

Ze kunnen dus een betere keuze zijn voor meer ervaren eigenaren.

Deze kleine honden hebben dagelijks veel beweging en interactie nodig. Vanwege hun natuurlijke jachtinstincten zijn ze misschien niet geschikt voor huizen met kleine kinderen en kleine huisdieren.

Norfolk Terriers kunnen nogal vocaal zijn, vooral als niet aan hun behoeften wordt voldaan. Houd hier dus rekening mee als u in een appartement woont of buren in de buurt heeft.

Zolang ze goed gesocialiseerd zijn, kunnen deze kleine honden met de meeste mensen en andere honden overweg. Maar u moet wel toezicht houden op de speeltijd met andere honden.

Als u dit ras overweegt, houd het dan bij korte en interessante trainingssessies gebaseerd op beloningen. Straftechnieken kunnen de koppigheid van dit ras naar boven halen.

Vergelijkbare rassen

Dit ras is niet voor elk huis geschikt. Als u de Norfolk Terrier overweegt, wilt u misschien ook naar de volgende honden kijken.

Heeft u een Norfolk Terrier?

Deze kleine honden zijn nog niet enorm populair, maar ze kunnen een geweldige aanwinst zijn voor het juiste huis.

Heeft u er al een thuis? Of haalt u binnenkort een nieuwe Norfolk Terrier pup in huis?

Laat ons je ervaringen met dit ras weten in de reacties!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Adams, V. (et al), ‘Methods and Mortality: Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Jenkins, C. & Forman, O. ‘Identification of a Novel Frameshift Mutation in the DMD Gene as the Cause of Muscular Dystrophy in a Norfolk Terrier Dog’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • Trafny, D. (et al), ‘Auscultatory, Echocardiographic, Biochemical, Nutritional, and Environmental Characteristics of Mitral Valve Disease in Norfolk Terriers’, Journal of Veterinary Cardiology (2012).
 • Barnhart, K. (et al), ‘A Heritable Keratinization Defect of the Superficial Epidermis in Norfolk Terriers’, Journal of Comparative Pathology (2004).
 • White, R. & Parry, A. ‘Morphology of Congenital Portosystemic Shunts Involving the Right Gastric Vein in Dogs’, Journal of Small Animal Practice (2015).
 • ‘Norfolk Terrier: Recommended Tests’, OFA – The Canine Health Information Center (2021)