Newfypoo Vs Bernedoodle

newfypoo vs bernedoodle

Bij de keuze tussen een Newfypoo vs Bernedoodle staan twee poedelkruisingen van formaat tegenover elkaar. In deze gids helpen we je de juiste te kiezen.

Newfypoo vs Bernedoodle – Wat is het beste?

Een Newfypoo is een kruising tussen een Standaard Poedel en een Newfoundland hond, en een Bernedoodle is een kruising tussen de Standaard Poedel en een Berner Sennenhond. Ze hebben veel gemeen, maar niet iedereen zou even gelukkig zijn om een van beide te bezitten. We bekijken wat ze gemeen hebben, wat ze van elkaar onderscheidt en in wat voor soort huishouden ze het beste passen.

Inhoud

Je kunt deze links gebruiken om door het artikel te navigeren, of er meteen vanaf het begin induiken.

Newfypoo vs Bernedoodle Geschiedenis

Newfypoos en Bernedoodles maken beide deel uit van dezelfde trend van designerhonden. Designer honden hebben twee raszuivere ouders van verschillende rassen, dus ze komen niet in aanmerking voor de stamboomstatus op zich. Honden van gemengde rassen met bekende afkomst (in tegenstelling tot mormels met onbekende afkomst) begonnen aan populariteit te winnen in de jaren 1980. Vandaag de dag worden er meer geplande kruisingen gefokt dan ooit, en er is geen teken dat de vraag ernaar afneemt.

Laten we eens kijken naar de individuele geschiedenissen van Poedels, Newfoundlands en Berner Sennenhonden, voor aanwijzingen over hoe het is om een van hun kruisingen te bezitten.

Poedel geschiedenis

Newfypoos en Bernedoodles zijn beide half Poedels. Ondanks hun lange associatie met Frankrijk zijn veel mensen verbaasd te ontdekken dat Poedels oorspronkelijk uit Duitsland komen! De eerste Poedels waren eendenjagershonden – ze werkten samen met een menselijke jager om geschoten watervogels van het land en uit het water te halen. Sindsdien heeft het slimme poedelras een illustere carrière als circusras doorgemaakt, maar ook de overgang naar een populaire gezelschapshond.

Newfoundland geschiedenis

Newfoundlands staan liefkozend bekend als Newfies, en je hoeft geen genie te zijn om te bedenken waar ze oorspronkelijk vandaan komen! Vroege Newfies hielpen Canadese vissers met het binnenhalen van netten en het slepen van karren met vis naar de markt. Ze werkten ook – en nog steeds – als waterreddingshonden, dankzij hun kracht en zwemvermogen. Ze begonnen aan populariteit te winnen als huishonden in de 19e eeuw, en een Newfie was de inspiratie voor Nana in J. M. Barrie’s Peter Pan.

Berner Sennenhond geschiedenis

Berner Sennenhonden, of ‘Berners’ zijn een ander oud werkras. Ze werden oorspronkelijk gefokt in Zwitserland om vee te drijven, karren te trekken en landbouwgrond te bewaken. Ondanks dat ze meer dan eens bijna waren uitgestorven, staan Berners nu regelmatig in de Amerikaanse top 25 van hondenrassen, volgens de AKC.

Newfypoo Vs Bernedoodle Uiterlijk

Standaard Poedels wegen 40 tot 70 pond, en onder al die vacht hebben ze een mager, atletisch, langbenig frame. Hun grove, krullende, enkele vacht kan op hun stamboom worden geregistreerd in een van de 10 standaardkleuren of nog eens 18 niet-standaardkleuren. Laten we eens kijken wat er met deze kenmerken gebeurt als ze gekruist worden met een Newfie of een Berner.

newfypoo vs bernedoodle

Newfypoo uiterlijk

Newfs zijn een reusachtig hondenras. Teven wegen 100 tot 120 pond, en reuen minstens 130 pond. Newfypoos zijn waarschijnlijk kleiner dan dit, maar groter dan een Standaard Poedel. Reuen worden waarschijnlijk groter dan teven uit hetzelfde nest.

De meest voorkomende Newfie kleuren zijn zwart, bruin, grijs, en wit en zwart. Genetisch gezien domineren deze kleuren allemaal over de alternatieve kleuren die bij Poedels voorkomen. Dus welke kleur de Poedel ouder ook heeft, een Newfypoo zal waarschijnlijk zwart, bruin of grijs zijn – maar elk van deze kan ook witte aftekeningen hebben.

De Newfie heeft een zijdeachtige dubbele vacht die overvloedig verhaart. Een Newfypoo kan een poedelachtige vacht hebben, een Newfie-type vacht, of iets ertussenin – bijvoorbeeld een wollige vacht die enigszins verhaart. Het frame van de Newfie is veel volumineuzer dan dat van de poedel, dus hun pups kunnen zeer variabel zijn, bijvoorbeeld wat betreft de breedte van hun gezicht.

Bernedoodle uiterlijk

Berners zijn niet zo groot als Newfies, maar het zijn nog steeds grote honden! Teven wegen 70 tot 95 pond, en reuen wegen 80 tot 115 pond. Dus een vrouwelijke Bernedoodle kan qua grootte dicht in de buurt komen van een mannelijke Standard Poodle. Maar mannelijke Bernedoodles zijn waarschijnlijk merkbaar groter.

Berners zijn er in elke tweekleurige combinatie van zwart, wit en roest. Of alle drie! En net als de Newfypoo erven de eerste generatie Bernedoodle pups bijna altijd hun kleuren en patronen van hun Berner ouder. Net als bij de Newfypoo is de textuur van hun vacht variabel, van lang, golvend en niet verharend, tot wollig, tot halflang en zwaar verharend.

De Berner is niet zo gedrongen als de Newfie, dus het postuur van Bernedoodles zal niet zo sterk variëren als dat van Newfypoos. Maar je kunt nog steeds pups krijgen die duidelijk meer op de ene ouder lijken dan op de andere.

Newfypoo Vs Bernedoodle Temperament

De lange geschiedenis van Poedels als werkende retrievers betekent dat ze snel leren en gemakkelijk gemotiveerd zijn om in teamverband met een mens te werken, aanwijzingen op te volgen en aanwijzingen aan te nemen. In vergelijking met meer bekende apporterende rassen (zoals Labradors en Golden Retrievers), staan ze bekend als enigszins afstandelijk tegenover mensen en honden die ze niet kennen. Maar ze zijn trouw en toegewijd aan hun eigen familie.

Newfypoo temperament

Ondanks hun grootte en kracht, staan Newfies erom bekend dat ze relaxed en rustig zijn. Ze staan ook hoog aangeschreven omdat ze aanhankelijk en geduldig zijn met kinderen, maar natuurlijk moeten ze altijd samen onder toezicht staan. Ze zijn ook heel vriendelijk en ontspannen rond nieuwe mensen en onbekende honden.

Dit is een behoorlijk contrast met de Poedel, en er is geen garantie dat een Newfypoo alleen de eigenschappen krijgt die u als het meest wenselijk ervaart van elk ras. Helaas is puppy temperament ook een zeer onbetrouwbare voorspeller van volwassen temperament. Dus als u vertrouwt op een hond met Poedel- of Newfie-eigenschappen, dan is het kiezen van een Newfypoo een gok die teleurstellende resultaten kan opleveren.

Bernedoodle temperament

Over het algemeen zijn Berner Sennenhonden iets actiever dan Newfies, en ze hebben ook de neiging het instinct van de Poedel te delen om zich nauw met hun directe familie te binden, en een afstand tot alle anderen te bewaren. De persoonlijkheid van een Bernedoodle heeft dus minder mogelijkheden, en komt eerder overeen met de verwachtingen, dan die van een Newfypoo.

Noch Newypoos noch Bernedoodles zullen waarschijnlijk erg vocaal zijn. Maar ze zullen waarschijnlijk enigszins beschermend zijn over hun huis en familie, en kunnen blaffen om u te waarschuwen voor mensen die het huis naderen.

Training Newfypoo vs Bernedoodle

Als het aankomt op algemene trainbaarheid, zijn de Bernedoodle vs Newfypoo behoorlijk aan elkaar gewaagd. Beide mixen bestaan voor 50% uit poedels – een van de slimste rassen die er zijn. Poedels zijn gemotiveerde probleemoplossers, leren snel, en stammen af van werkhonden die werden geselecteerd op hun vermogen om zich te concentreren op een menselijke begeleider.

Newfies en Berners zijn beide matig gemakkelijk te trainen. Hun oude werkrollen vereisten dat ze veelzijdig en aanpasbaar waren – elke hond van die grootte was duur om te voeren, en moest zijn brood verdienen! Beide rassen zijn dus bekwaam in het volgen van aanwijzingen, maar werken ook zelfstandig op afstand van hun baas. Dit natuurlijke instinct om te vertrouwen op hun eigen besluitvorming kan tijdens de training soms overkomen als koppigheid. Maar elke Bernedoodle of Newfypoo zal goed reageren op dwangmatige, positieve versterkingstraining.

Als pup is het belangrijk om een Newfypoo of Bernedoodle pup zeer grondig en zorgvuldig te socialiseren, om positieve associaties te vormen met veel verschillende mensen, geluiden, voertuigen en omgevingen, enz. Hun poedelkant kan van nature geneigd zijn om nieuwe ervaringen te wantrouwen, maar met de juiste socialisatie zullen ze dat eerder als desinteresse dan als angst ervaren.

Met zulke grote kruizen is het ook belangrijk om ze van jongs af aan te leren hoe ze mensen beleefd kunnen begroeten met alle vier de poten op de grond. De kans is groot dat ze mensen omver lopen als ze opspringen! Dit artikel heeft een eenvoudige how-to gids voor het trainen van een hond om niet op te springen.

Newfypoo vs Bernedoodle Oefening

Poedels zijn zeer actieve honden. Ze hebben elke dag veel mentale en fysieke activiteit nodig, anders zijn ze geneigd zich te vervelen en rusteloos te worden, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals kauwen, graven en blaffen. Newfies en Berners daarentegen zijn bescheiden actieve rassen. Ze hebben ongeveer een uur beweging per dag nodig. Maar omdat hun historische rol bestond uit het bewaken van landbouwgrond en eigendommen, zijn ze ook zeer bedreven in het doorbrengen van lange periodes van geduld en observatie.

Sommige Newfypoos en Bernedoodles eisen evenveel activiteit als hun poedelouder, terwijl anderen met wat minder genoegen nemen. Je weet pas welk type je hebt als ze volgroeid zijn. Dus als u weinig tijd hebt om te bewegen en u zich geen hondenuitlaatservice kunt veroorloven, dan kunt u zich met een van deze mixen niet op uw plaats voelen.

Newypoos en Bernedoodles zijn beide grote honden met een aanzienlijk risico op gewrichtsproblemen. Het is dus belangrijk om beweging met een hoge impact, zoals springen of klimmen, te vermijden terwijl ze nog in de groei zijn. Aangezien Poedels en Newfies allebei waterhonden zijn, is het bijna zeker dat een Newfypoo graag zal zwemmen als een manier om beweging te krijgen. U kunt ze bijvoorbeeld leren voorwerpen uit het water te halen, of proberen met ze te duiken.

Gezondheid van Newfypoo en Bernedoodle

Poedels zijn over het algemeen een zeer gezond ras. Door hun populariteit is de poedelpopulatie groot genoeg om ongezonde honden en dragers van genetische ziekten uit te sluiten van de fok, om de gezondheid van de volgende generatie te bevorderen. Door hun grootte lopen ze enig risico op heupdysplasie. Ze lopen ook een matig risico op gastric dilatation volvulus (ook bekend als bloat), en Newfypoos en Bernedoodles lopen ook risico als ze de diepe borstkas van de Poedel erven.

Newfypoo gezondheid

Ongeveer een kwart van de Newfoundlands heeft heupdysplasie, elleboogdysplasie of beide. Nog eens 1 op de 10 Newfies hebben problemen met hun schoudergewrichten. De grootte en afkomst van Newfypoos betekenen dat ze ook een hoog risico lopen op pijnlijke gewrichtsaandoeningen, maar een gezondheidsscreening van potentiële ouders voordat de dekking plaatsvindt, het op een gezond gewicht houden van Newfypoos, en een verantwoorde aanpak van zware lichaamsbeweging kunnen helpen om ze te beschermen.

Bernedoodle gezondheid

Berner Sennenhonden zijn iets minder gezond dan Newfies. Ze zijn kwetsbaar voor:

  • degeneratieve myelopathie (1 op de 9 Berners is besmet, en naar schatting draagt bijna de helft het defecte gen dat dit veroorzaakt).
  • heup- en elleboogdysplasie (respectievelijk 1 op de 4 en 1 op de 6 Berners getroffen)
  • schildklieraandoening (1 op de 50 Berners getroffen)
  • nierziekte
  • en kanker (zie hieronder).

Bernedoodle pups staan minder bloot aan deze risico’s dan raszuivere Berners, maar het is van vitaal belang om pups te kiezen van ouders die op hun gezondheid zijn getest en ziektevrij zijn verklaard voor degeneratieve myelopathie en gewrichtsziekten. Of u het kruisen ziet als een verbetering van de gezondheid van Berners of als een verslechtering van de gezondheid van Poedels, is een kwestie van perspectief.

Newfypoo vs Bernedoodle levensverwachting

Standaard Poedels leven gemiddeld 11 tot 12 jaar, en gezonde honden overleven regelmatig tot in hun tienerjaren.

Ondanks het feit dat Newfies de grootste van de twee rassen zijn (grotere honden hebben over het algemeen een kortere levensduur) leven ze doorgaans langer dan Berners. De gemiddelde Newfie leeft 8 tot 10 jaar. Maar Berners zijn een van de kortst levende hondenrassen. Volgens onderzoeken leeft de gemiddelde Berner Sennenhond slechts 7 tot 8 jaar, en uit één studie blijkt dat minder dan een kwart van de Berners langer dan 9 jaar leeft. Meer dan de helft van de sterfgevallen bij Berners wordt toegeschreven aan kanker in een vroeg stadium.

Een Newfypoo kan dus 8 tot 12 jaar leven, en een Bernedoodle 7 tot 12 jaar. In beide gevallen krijgt hun levensverwachting een beetje een boost doordat ze deels poedel zijn. Maar de Newfypoo heeft nog steeds een lichte voorsprong op de Bernedoodle.

Newfypoo vs Bernedoodle Verzorging

Poedels zijn een niet verharend ras. Ze moeten regelmatig geborsteld worden om te voorkomen dat hun haar klit of mat wordt, en om vuil en afval te verwijderen dat er tijdens wandelingen in terecht is gekomen. Bovendien laten de meeste poedelouders hun hond om de 6 tot 8 weken scheren om de vacht netjes en gemakkelijk te borstelen te houden. Dit kan een volledige korte clip zijn (bekend als een puppy clip) of een show clip met geschoren gebieden en pompons.

Newfies en Bernedoodles verharen beide hevig en moeten regelmatig geborsteld worden om vuil en dood haar te verwijderen en knopen te verwijderen. Newfypoos en Bernedoodles kunnen beide type vacht erven, maar geen van de mogelijkheden is onderhoudsarm!

Zijn Newfypoos en Bernedoodles hypoallergeen?

Er is een wijdverbreide mythe dat niet verharende hondenvachten hypoallergeen zijn. Dit is echter niet het geval. De eiwitten die mensen allergisch maken zijn aanwezig in het speeksel van honden, en in mindere mate in hun zweet en urine. Maar niet in hun haar. Alle honden, ook de niet-behaarde, kunnen dus allergieën veroorzaken. Newfies en Berners zijn ook berucht om hun kwijlgedrag, dus een Newfy of Bernedoodle is misschien niet de beste keuze voor een gezin met allergieën.

Newfypoos vs Bernedoodle Puppies

Newfypoos en Bernedoodles, zoals alle designer hondenmixen, zijn zeer kwetsbaar voor uitbuiting door puppyboeren. Puppyfokkers houden fokhonden en hun nesten in vreselijke omstandigheden, zodat ze zoveel mogelijk winst kunnen maken op de verkoop van de puppies. Behalve dat het een onmenselijke manier is om honden te houden, is de kans groter dat de pups opgroeien met levenslange gezondheidsproblemen die een voortdurende (dure) behandeling vereisen, en gedragsproblemen. En omgaan met gedragsproblemen bij honden die evenveel wegen als u is geen pretje. Onze Puppyzoekgids kan u helpen de risico’s te beperken en een gezonde, gelukkige puppy te vinden van een goede fokker.

Welk ras is een beter huisdier?

Newfoundlands en Berner Sennenhonden zijn beide oude werkrassen die van oudsher vergelijkbare rollen vervulden. Er zijn dus niet veel verschillen te noemen wanneer elk ras wordt gekruist met een Poedel. De aanleg van de Berner heeft echter meer gemeen met Poedels, zodat Bernedoodles waarschijnlijk weer een vergelijkbaar temperament hebben. De Newfypoo daarentegen zou de menslievende sociale kant van de Newfie kunnen erven. Maar het is niet gegarandeerd.

Als grootte een zorg is, dan is de Bernedoodle waarschijnlijk de kleinste van de twee honden. Maar Berners lopen een groter risico op erfelijke ziekten en kanker in een vroeg stadium dan Newfs. En Bernedoodles hebben waarschijnlijk een gemiddeld kortere levensduur dan Newfypoos.

Welke mix je ook kiest, het is belangrijk om te overwegen of je even goed in staat bent om de mentale stimulatie en beweging te bieden die ze nodig hebben, of ze nu zeer actief zijn zoals een Poedel, of meer ontspannen zoals een Newfie of Berner.

Heeft u een Newfypoo of Bernedoodle?

Vertel ons in de comments over je redenen om ze te kiezen!

Ontdek meer!

Als dit artikel je geholpen heeft, vind je deze misschien ook leuk:

Referenties en verder lezen

Orthopedische Stichting voor Dieren

Adams. Methods and mortality results of a health survey of purebred dogs in the UK. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Evans & Adams. Mortaliteit en morbiditeit als gevolg van maagdilatatie-volvulus syndroom bij rashonden in het Verenigd Koninkrijk. Journal of Small Animal Practice. 2010.

Fleming et al. Mortality in North American Dogs from 1984 to 2004: An Investigation into Age-, Size-, and Breed-Related Causes of Death. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2011.

Pelander et al. Incidentie van en sterfte door nierziekte bij meer dan 600.000 verzekerde Zweedse honden. Vet Record. 2015.

Proschowsky. Sterfte van raszuivere en gemengde honden in Denemarken. Preventative Veterinary Medicine. 2003.

Robinson et al. Puppy Temperament Assessments Predict Breed and American Kennel Club Group but Not Adult Temperament. Journal of Applied Animal Welfare Science. 2016.

Wauthier et al. Using the mini C-BARQ to investigate the effects of puppy farming on dog behaviour. Applied Animal Behaviour Science. 2018.