Moet u uw Doberman rauw vlees voeren?

Doberman met een kom vol rauw voedsel voor zich.

Veel liefhebbende eigenaren van Dobermans weten niet of Dobermans rauw vlees kunnen of moeten eten. Wist je dat er de laatste jaren een hele beweging is ontstaan rond de voordelen van het voeren van je Doberman op een rauw dieet, inclusief vlees? Nou, die is er, en die wint snel aan kracht. Veel hondenvoedingsdeskundigen beweren nu dat het de gezondste manier is om je Doberman te voeren.

Kan een Doberman rauw vlees eten? Doberman Pinschers kunnen zonder problemen rauw vlees eten en verteren. Rauwe diëten winnen aan populariteit en hoewel velen beweren dat ze gunstig zijn voor uw Doberman, betwijfelen vele anderen de veiligheid van een rauw dieet voor honden.

We weten dus dat een Doberman rauw vlees kan eten, maar betekent dat ook dat je je Doberman rauw vlees moet voeren? Een Doberman alleen rauw vlees voeren is geen evenwichtige voeding en kan zelfs schadelijk zijn voor uw hond. Een uitgebalanceerd rauw dieet kan echter wel gunstig zijn. Rauwe voeding is een veelbesproken en controversieel onderwerp in de Doberman gemeenschap.

In dit artikel bekijken we wat deze rauwe voedingstrend inhoudt en wat beide kanten over deze kwestie te zeggen hebben, zodat je kunt beslissen of het voeren van een rauw dieet voor je Doberman geschikt is.

Hier is een video die ik heb gemaakt over enkele andere rauwe voedingsmiddelen die je je Doberman kunt voeren. Deze video staat vol met ideeën en een smaaktest om te zien wat Dobermans het lekkerst vinden.

Rauwe voeding voor Dobermannen

Deze trend in Doberman diëten bestaat al heel lang, maar is pas de laatste jaren op gang gekomen. Rauw voedsel wordt al lange tijd aan andere honden gevoerd – ook aan sledehonden en rennende Greyhounds. Maar nu hebben veel individuele huisdiereigenaren deze manier van voeren overgenomen, en het meest populaire rauwe dieet is het BARF-dieet.

B.A.R.F. staat voor “Biologically Appropriate Raw Food” en “Bones and Raw Food”” (Bron). Dr. Ian Billinghurst, de dierenarts en voedingsdeskundige die dit voedingsprogramma ontwikkelde, wilde honden ondersteunen door hen een dieet aan te bieden zoals hun voorouders de grijze wolven van nature evolueerden te eten – een rauw dieet van voedingsmiddelen die van nature in het wild voorkomen.

Rauwvoer diëten voor Dobermans zouden de volgende voordelen hebben:

 • Gezondere huid en glanzender vacht.
 • Betere spijsvertering.
 • Mager en gespierder gebouwd.
 • Verbetert de gezondheid van het gebit – minder plak op de tanden, frissere adem, enz.
 • Kleinere ontlasting doordat meer voedsel in het lichaam wordt opgenomen.
 • Vermindert allergieën door geen conserveringsmiddelen of additieven.
 • Verbeterde gewichtsbeheersing.
 • Bevordert een sterker immuunsysteem.
 • Laat u precies weten wat uw hond eet.

Dobermans en andere honden die een rauw dieet eten, krijgen niet alleen vers, rauw vlees te eten, maar ook ongekookte groenten, fruit, botten en zaden en noten. Een B.A.R.F. dieet heeft een vaste richtlijn die zorgt voor een afgemeten balans van ingrediënten die de juiste hoeveelheid essentiële voedingsstoffen in elke maaltijd introduceert.

Voorstanders van dit dieet zeggen dat een rauw dieet dichter staat bij wat honden van nature in het wild eten, en het wordt niet voor niets al generaties lang aan wedstrijdhonden gevoerd. Ze zeggen dat het veiliger is dan in de winkel gekocht voer, omdat je precies weet wat er in zit en je je geen zorgen hoeft te maken over alle terugroepacties. En dat een goed uitgebalanceerd rauwvoer uw hond alle voedingsstoffen en vitaminen geeft die zijn lichaam nodig heeft – rechtstreeks uit de natuurlijke bron.

Ze kunnen je ook vertellen dat het ontbreken van bewerkt voedsel in het dieet van je hond een groot voordeel is en dat de enige studies en andere informatie die je hoort zeggen dat rauwe voeding onveilig is, (tenminste gedeeltelijk) beïnvloed is door grote hondenvoerfabrikanten. Ten slotte zeggen ze dat het “bewijs in de pudding zit”, en dat een Doberman op een rauw dieet veel gezonder is (qua uiterlijk en innerlijk) dan eentje die in de winkel gekocht voer eet.

TIP: Als je net als ik geen tijd hebt om alle nuances van hondenvoeding te leren (of het geld om een hondendiëtist in te huren), kijk dan eens naar Ollie’s verse voeding van menselijke kwaliteit. Ze zijn een van de meest redelijk geprijsde vers-voedsel diensten voor uw hond en ze zijn zeer aanpasbaar. U kunt maaltijden maken die speciaal zijn samengesteld voor uw specifieke Doberman op basis van gewicht, activiteitsniveau, gezondheid en meer.

Hoeveel rauw vlees moet uw Doberman eten?

Rauw vlees is slechts één onderdeel van een uitgebalanceerd rauw dieet. Je moet nooit alleen rauw vlees voeren met niets anders in het dieet van de hond. Dat zou gevaarlijk zijn en zeer ongezond voor je hond op de lange termijn.

Te veel rauw vlees kan, naast ongezond, leiden tot meer gasvorming bij uw hond en we weten al hoe erg gasvorming kan zijn bij Dobermans. Als je meer informatie wilt over gasvorming en hoe je die kunt verminderen, zie mijn artikel Doberman laat de hele tijd scheten? Dit is waarom.

Een uitgebalanceerd rauw dieet bestaat meestal uit een bepaald percentage rauw spiervlees, eetbare botten, lever, andere organen, groenten, zaden, noten en fruit. De hoeveelheid van deze rauwe voeding die u uw Doberman geeft, hangt af van vele factoren.

Om te bepalen hoeveel van een uitgebalanceerd rauwvoer dieet je je Doberman moet geven, begin je met het baseren op het gewicht van je hond en pas je het zo nodig aan voor hun individuele behoeften.

Hoeveel rauwe voeding moet je je Doberman geven?

Hieronder staan de hoeveelheden rauwe voeding die je normaal gesproken aan een hond zou moeten geven, gebaseerd op zijn gewicht. Dit is slechts een algemene richtlijn die je op een goed uitgangspunt brengt, maar dit zijn geen exacte getallen omdat ingrediënten, spiermassa, activiteitenniveau, leeftijd en vele andere factoren van invloed zijn op hoeveel rauw voer je je hond moet geven. Raadpleeg altijd een deskundige voordat u met het dieet van uw hond begint of het verandert.

Gewicht hond Voedsel per dag Voedsel per week Voedsel per maand
10 pond 0.3 lbs 2.25 pond 10 pond
25 pond 0.7 lbs 5 pond 20 pond
50 pond 1.1 lbs 8 pond 32 pond
75 pond 1.5 pond 10.5 pond 42 pond
100 pond 1.9 pond 13.5 pond 54 pond

Een gemakkelijke manier om uw Doberman een gezonde, menselijke voeding te geven en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze alle voeding krijgen die ze nodig hebben, is om een verse menselijke voedingsdienst te nemen die de maaltijdplannen specifiek aanpast aan Dobermans. Veel Doberman eigenaren gebruiken een dienst genaamd Ollie voor verse, gemakkelijk bereide maaltijden die automatisch aan huis worden geleverd.

Als u een jonge puppy voert, moet hij ongeveer 2,5 keer de hoeveelheid eten van een volwassen hond met hetzelfde gewicht. Dus als uw puppy 10 pond weegt, moet hij ongeveer 0,75 pond per dag eten, 5,6 pond per week, of ongeveer 25 pond per maand.

Overleg altijd met een hondendiëtist of dierenarts voordat u begint met een rauwe voeding dieet. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent het dieet te geven aan een puppy, een zwangere hond, of een hond met een medische aandoening.

Als u niet zeker weet of uw Doberman zwanger is, bekijk dan hier mijn artikel over de Tekenen en Symptomen van een Zwangere Doberman. Het is belangrijk om dit te weten voordat u een rauw dieet geeft.

Krijg 50% korting op uw eerste doos Ollie!


Verhoudingen

Als u besluit uw Doberman een rauw dieet te geven, moet het grootste deel van wat u hem of haar voert vers vlees zijn. Dit vlees moet spiervlees, uitscheidende organen en zelfs vlezige botten zijn. Concreet moet uw Doberman dagelijks de volgende ingrediënten in afgemeten verhoudingen eten:

Ingrediënten Verhouding Wat het biedt
Rauw spiervlees 70% Eiwitten, aminozuren en vitaminen.
Rauwe eetbare botten 10% Calcium, fosfor en andere voedingsstoffen.
Groenten (groen) 7% Essentiële voedingsstoffen.
Lever 5% Vitamine-A en andere vitaminen.
Andere afscheidende organen (bijv. nieren) 5% Vitaminen die voldoen aan de eisen van de Raad voor Voedingsonderzoek voor honden.
Zaden en noten 2% Mineralen, vetzuren en vitaminen.
Fruit 1% Antioxidanten.

Let op: Bovenstaande tabel is gebaseerd op het B.A.R.F. rauwe dieet.

Het eten van een uitgebalanceerd dieet met deze ingrediënten vermindert de hoeveelheid bewerkt voedsel, koolhydraten, vulstoffen en dierlijke bijproducten die je Doberman binnenkrijgt. Elke uitsluiting van de bovengenoemde ingrediënten kan resulteren in een dieet dat een tekort heeft aan een aantal essentiële voedingsstoffen die uw Doberman nodig heeft. Voor meer informatie over een rauw dieet zoals het voorbeeld hier, zie deze bron op de site perfectlyrawsome.com.

Het is ook belangrijk op te merken dat je altijd rekening moet houden met het gewicht en de leeftijd van je Doberman wanneer je berekent hoeveel rauw vlees je moet voeren. Gelukkig zijn er online calculators die je kunnen helpen om dit zelf uit te rekenen, en natuurlijk is je dierenarts ook een goede bron.

Een Doberman kijkt argwanend naar zijn voerbak.
Mijn hond Cooper kijkt argwanend naar zijn kom gevuld met commercieel hondenvoer.

Het argument tegen rauwe voeding

Ik heb je verteld wat voorstanders van rauwe voeding zeggen, en nu zal ik de andere kant van de medaille presenteren – wat de tegenstanders van rauwe voeding te zeggen hebben, zodat je zelf kunt beslissen.

Ten eerste kunnen ze je vertellen dat fabrikanten van hondenvoer miljoenen dollars uitgeven om hun voer te perfectioneren en te testen om het best mogelijke voer te produceren (concurrentie op zijn best). Het is gewoon niet mogelijk voor gemiddelde hondeneigenaren om met formules te komen die beter zijn dan de hondenvoerfabrikanten die dure onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria hebben die uitsluitend voor dit doel bestemd zijn.

Ook is de Doberman geen wolf of wilde hond. Eenmaal gedomesticeerd zijn honden zodanig geëvolueerd dat ze verder staan dan wilde honden, en zijn ze beter in staat om veel van wat wij mensen eten te verteren, inclusief zetmeelrijke koolhydraten.

Er zijn ook extra gezondheidsrisico’s voor honden die een consequent op rauw vlees gebaseerd dieet eten, en deze risico’s treffen ook andere honden en zelfs mensen. De CDC heeft waarschuwingen over rauwe hondenvoeding op hun website hier. De American Veterinary Medical Association heeft ook gewaarschuwd voor de gevaren en raadt eigenaren af hun honden rauw te voeren, zoals hier op hun website staat. Ten slotte is het voeren van een rauw dieet veel tijdrovender met de voorbereiding en bijna altijd duurder dan het gebruik van in de handel verkrijgbaar hondenvoer.

“Een tweejarige studie uitgevoerd door de U.S. Food and Drug Administration van 2010 tot 2012 vond dat rauwe voeding voor huisdieren meer kans heeft dan andere soorten voeding voor huisdieren om bacteriën te dragen, waaronder Salmonella en Listeria monocytogenes die door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken.”

– U.S. Food and Drug Administration (Bron)

Dus ook al krijgt uw Dobie misschien geen voedselvergiftiging, hij kan eventuele op de loer liggende bacteriën doorgeven aan andere honden of zelfs aan mensen met wie hij of zij in contact komt. Daarom raden veel artsen af om uw hond rauwe voeding te geven in gezelschap van kinderen of mensen met een verminderde weerstand.

Tenslotte, hoewel het dagelijks voeren van uw Doberman met een bot vol vlees kan zorgen voor een gelukkige hond, kan dit ook onbedoeld leiden tot ernstige complicaties bij uw pup. Versplinterde stukjes bot kunnen darmschade veroorzaken. Het is belangrijk te weten wat uw Doberman met zijn of haar tanden kan breken en veilig en efficiënt kan verteren.

Moet u uw Doberman een rauw dieet geven?

Die beslissing is volledig aan jou en er zijn zeker goede punten gemaakt door mensen aan beide zijden van het argument. Ik kan je niet vertellen wat het beste is voor jouw Doberman, maar wat ik wel kan zeggen is dat als je twijfelt over wat het beste is, het een goed idee kan zijn om te praten met een hondenvoedingsdeskundige of je te houden aan een gerenommeerd bedrijf dat voedzame maaltijden op maat maakt en ze elke week naar je toe stuurt, zoals de Ollie hondenvoer service (vaak aanbevolen in de Doberman wereld).

Een hondendiëtist kan u advies van onschatbare waarde geven. Hij zal rekening houden met de leeftijd van uw Doberman, zijn gezondheidsgeschiedenis, zijn lichamelijke conditie, zijn bewegingsniveau en een groot aantal andere factoren. Vervolgens kunnen zij u vertellen wat het beste is voor uw hond en als zij een rauw dieet voorstellen, kunnen zij u specifieke maaltijdplannen geven die perfect zijn afgestemd op uw hond. Dat zou goed besteed geld zijn!

Uw Doberman veilig een rauw dieet geven

Als u besluit om uw Doberman een rauw dieet te geven, zijn er manieren om proactief te zijn en veel van de problemen die zich in de loop van het proces kunnen voordoen te beperken of mogelijk te voorkomen. Enkele van de voorzorgsmaatregelen die je zou moeten nemen zijn:

 • Bewaar rauw vlees bevroren tot je klaar bent om het te gebruiken.
 • Behandel rauw vlees voorzichtig en zorg ervoor dat de sappen van het vlees niet op het aanrecht, ander voedsel of oppervlakken spatten.
 • Bewaar het rauwe voedsel van uw hond altijd gescheiden van het menselijke voedsel om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Kus uw hond niet rond zijn mond en sta niet toe dat hij u likt. Vooral niet direct na een maaltijd.
 • Reinig en ontsmet alle oppervlakken die in contact komen met rauwe ingrediënten.

Vergeet niet dat veiligheid voorop moet staan bij het hanteren van rauwe ingrediënten. Dit geldt voor ingrediënten van rauw hondenvoer of zelfs voor rauw mensenvoer. Dit is vooral belangrijk als je kinderen of ouderen in je huishouden hebt.

Als u besluit vast te houden aan commercieel hondenvoer

Een meerderheid van Doberman eigenaren zal besluiten om gewoon in de handel verkrijgbaar hondenvoer voor hun honden te gebruiken. Als u besluit deze weg in te slaan, zorg er dan voor dat u wat onderzoek doet en een voeding vindt die succesvol is gebleken bij andere Doberman eigenaren. U wilt er een met de juiste balans van voedingsstoffen, minimale (of beter nog, geen) terugroepacties in het verleden, proeven in de praktijk, die voldoet aan de richtlijnen van de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA), en iets dat van zeer hoge kwaliteit is. Het is ook belangrijk graanvrije diëten te vermijden, omdat is aangetoond dat ze in verband worden gebracht met gedilateerde cardiomyopathie (DCM) bij Dobermans, iets waar ze al vatbaar voor zijn.

Terwijl ik onderzoek blijf doen naar de nieuwste hondenvoeders voor Dobermannen, houd ik mijn laatste aanbevelingen bij op mijn beste Doberman voeding en traktaties pagina. Op elk moment staat op die pagina mijn beste keuze voor commercieel verkrijgbaar hondenvoer dat volgens mij het beste is voor Dobermannen.

Als er nieuw onderzoek aan het licht komt of een beter hondenvoer beschikbaar komt, zal ik mijn top hondenvoer suggestie op die pagina zo nodig bijwerken, zodat het altijd weergeeft wat volgens mij het absoluut beste voer is dat speciaal voor Dobermans beschikbaar is.

Sommige Doberman ouders geven honden het beste van twee werelden, en bieden een combinatie van droge brokken en een mix van rauw vlees en andere verse voedingsmiddelen. Als u dit doet, houd er dan rekening mee dat rauwe voeding veel sneller verteert dan typische hondenbrokken. Daarom mag het niet samen in dezelfde maaltijd worden gegeten. U kunt uw Dobie echter wel ’s morgens de ene en ’s avonds de andere optie geven. Zo kan elke maaltijd goed verteren voordat de volgende wordt genuttigd.

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw Doberman, is mijn aanbeveling om te beginnen met een eenvoudige genetische DNA-test op uw hond om een idee te krijgen van wat er onder de oppervlakte aan de hand is, en dan te focussen op het krijgen van hun dieet. Bekijk mijn Doberman DNA Health Testing Guide hier voor een eenvoudige oplossing hiervoor.

Laatste gedachten

Wat u uw Doberman Pinscher voert is een persoonlijke keuze die het best kan worden begeleid door uw dierenarts of een hondendiëtist. Maar er zijn zeker enkele beproefde en betrouwbare hondenvoeders in de handel verkrijgbaar die al vele jaren goed werken voor Doberman eigenaren.

Echter, als u besluit uw Doberman een rauw dieet te geven, is het belangrijk dat u input krijgt van een professional, omdat er zoveel variabelen zijn dat het heel moeilijk, of onmogelijk, is om het zelf goed te doen zonder enige begeleiding.

Oh, en terwijl je je Doberman op een rauw dieet zet, wees dan gewend aan wat controverse. Dit is een onderwerp waar aan beide kanten verhitte discussies worden gevoerd! Veel succes!