Beagle Kleuren: Ken je alle verschillende kleuren van dit ras?

Beagle Kleuren

De eerste Beagle kleuren waar de meeste mensen aan denken zijn de klassieke zwart, tan en wit. Maar daar houden de schakeringen niet op! Vandaag gaan we die Beagle vachtkleurvariaties nader bekijken. We onderzoeken ook de genetica van deze vachtkleuren, en bekijken of verschillende kleuren de gezondheid en het temperament van Beagles kunnen beïnvloeden.


Geschiedenis en Beagle kleuren

Beagles werden voor het eerst gefokt als voethonden in Engeland, en gebruikt als een roedel om op konijnen en hazen te jagen. Men denkt dat hun gebruik teruggaat tot 55 voor Christus. Kort na de Burgeroorlog werden ze ingevoerd in de VS. De eerste Beagle, een reu met de naam “Blunder”, werd in 1885 door de AKC geregistreerd. De National Beagle Club werd opgericht in 1888.

Ze waren gewend om zowel in de open lucht als in het kreupelhout te jagen, maar ze hoefden niet gecamoufleerd of verborgen te zijn. Maar de natuur vernauwde zich tot de vlekken en tinten die we vandaag kennen.

Beagle bontkleuren

Laten we eens kijken naar een aantal mooie Beagle foto’s!

Beagles komen voor in een enorme verscheidenheid aan vachtkleuren en aftekeningen naast de eerder genoemde “klassieke” kleuren. De American Kennel Club (AKC) noemt de door de rasstandaard goedgekeurde kleuren als volgt:

 • Zwart en tan
 • Rood, wit en zwart
 • Bluetick, tan en zwart
 • Zwart, tan en wit
 • Wit, tan en zwart
 • Blauw, bruin en wit
 • Bruin en wit
 • Tan, wit en bruin
 • Citroen en wit
 • Rood en wit
 • Bruin en wit

Naast deze standaard gemengde kleuren, kunnen Beagle kleurvariaties ook blauw, zwart, tan, wit, rood, citroen en bruin omvatten. Laten we eens kijken naar enkele van deze prachtige Beagle kleuren.

Zwart, Tan en Witte Beagle

black tan and white beagle

Bluetick, Tan en Black Beagle

bluetick tan en zwarte beagle

Bruine en witte beagle

bruine en witte beagle

Citroen en witte Beagle

citroen en witte beagle

Rood en wit Beagle

rood en wit beagle

Rood, Wit en Zwart Beagle

rood wit en zwart beagle

Witte, bruine en zwarte Beagle

witte, bruine en zwarte beagle

Zeldzame Beagle kleuren

Hoewel sommige goedgekeurde vachtkleuren minder vaak voorkomen dan andere, wees voorzichtig met fokkers die Beagle kleuren en aftekeningen adverteren als “zeldzaam”. U ziet misschien pups geadverteerd als “Beagle kleuren chocolate tri,” of misschien zelfs lila, mokka, zilver kaki of lavendel.

Men kan verwachten dat u een premie betaalt voor deze “zeldzame” kleuren. Voordat u dat doet, bedenk dan dat geen van deze kleuren door de AKC zijn goedgekeurd voor stamboom Beagles.

Ze zullen een standaard kleur zijn. Bijvoorbeeld, chocolade zou officieel worden geclassificeerd als bruin, fawn of tan. Evenzo kan lila of lavendel een blauwe vacht zijn.

Een andere mogelijkheid is dat de geadverteerde pups gekruist zijn met een ander ras om een andere vachtkleur te krijgen. Enkele meer ongebruikelijke kleurencombinaties, die zijn goedgekeurd, zijn onder andere Blue Tick Beagles, een kleurencombinatie die populair is vanwege de aantrekkelijke sproetenaftekening.

Blue Tick Beagle
Deze blue tick Beagle puppy heeft een gevlekte buik

Hetzelfde geldt voor de Beagle kleuren lemon & wit.

citroen beagle
Lemon Beagles hebben een zeer bleke vacht

Dit is een voorbeeld van een Beagle kleurverandering.

Pups met deze delicate kleurencombinatie lijken wit als ze geboren worden, met hun citroen markeringen pas zichtbaar als ze volwassen worden. Beagle pups die citroen en witte kleur lijken te hebben, zullen rijpen om de Beagle kleuren rood & wit te hebben.

Beagle aftekeningen

Naast de goedgekeurde kleuren komen Beagles voor met een verscheidenheid aan aftekeningen. Deze omvatten Beagles die gevlekt zijn; of gemarkeerd met zwart, bruin, tan of wit.

Ticking verwijst naar de “sproeten” die door delen van de vacht van sommige Beagles lopen. Het kleurengamma omvat Beagle kleuren wit & tan, Beagle kleuren bruin & wit, en zelfs Beagle kleuren oranje & wit. De combinaties voor dit ras zijn bijna eindeloos.

Bedenk dat, ongeacht de Beagle kleuren, ze wit moeten hebben op de punten van hun staart. De reden hiervoor is historisch. Een witte staartpunt, ook bekend als een “vlag”, is gemakkelijk te herkennen in hoog gras en vegetatie. Sommige Beagles hebben een aanzienlijke hoeveelheid wit op hun staart; andere hebben misschien maar een paar witte haren.

De genetica van Beagle kleuren

Zoals bij veel rashonden is de Beagle het onderwerp geweest van inteelt, wat resulteert in het verlies van genetische diversiteit binnen een bepaald ras. In het geval van de Beagle bleek dit het hoogst in de jaren 1980 en 1990 in het V.K. Vanaf 2000 is de inteelt afgenomen.

Dit is waarschijnlijk het gevolg van het gebruik van geïmporteerde Beagles. Daarvoor waren er een paar zeer populaire Beagle-stieren, die op grote schaal werden gebruikt. De genetica van elke vachtkleur is complex, afhankelijk van de combinatie van genen die de ouder Beagles aan hun pups doorgeven. Puppy’s krijgen van elke ouder één set genen. Deze genen kunnen dominant of recessief zijn.

Bij Beagles zijn de genen voor driekleur dominant, wat betekent dat deze combinatie (in een reeks kleuren) vaker voorkomt dan alle andere.

Beagle kleuren

Beagle Gezondheid

Beagles zijn een redelijk gezond ras. Maar er zijn een paar gezondheidsaandoeningen waarvan u zich bewust moet zijn als u beslist of dit het juiste ras voor u is. De National Breed Club beveelt de volgende testen aan:

 • Heupdysplasie evaluatie
 • Oogcertificering
 • DNA test voor Musladin-Lueke Syndroom (MLS)
 • Gezondheidsscreening op auto-immune schildklierziekte, of cardiale screening

Het Musladin-Lueke syndroom (MLS) kan gewrichtscontracturen en een stijve huid veroorzaken, wat soms kan leiden tot epilepsie of problemen met lopen. U moet vragen om de DNA resultaten van beide ouderdieren om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van dit syndroom.

Beagles kunnen lijden aan steroïd responsieve meningitis, die wordt veroorzaakt door een immuunrespons.

Een erfelijk bloedstollingsprobleem kan ook Beagles treffen, door een Factor VII tekort. Dit kan invloed hebben op hun herstel na een operatie.

Neonatale Cerebellaire Corticale Degeneratie (NCCD) treft een aantal rassen, waaronder de Beagle.

Gelukkig is geen van deze aandoeningen gekoppeld aan kleur, dus u kunt in alle vrijheid uw favoriete Beagle-vacht kiezen!

Heb jij een favoriete Beagle kleur?

Het klassieke beeld van een Beagle is een slimme kleine hond met een dapper zwart, wit en tan vacht. Maar zoals we gezien hebben, zijn er ook andere, meer ongebruikelijke kleuren beschikbaar. En nu Beagles verder weg gaan van hun werkroots en in onze huizen komen als huisdieren, worden die zeldzame kleuren steeds populairder.

Heeft u een zeldzaam gekleurde Beagle ontmoet of bezeten? Vertel ons welke Beagle kleuren jou het meest aanspreken in het commentaarveld!

Referenties en verder lezen

 • Bader et al, 2010, “An ADAMTSL2 Founder Mutation Causes Musladin-Lueke Syndrome, a Heritable Disorder of Beagle Dogs, Featuring Stiff Skin and Joint Contractures,” PLOS One.
 • Callan et al. 2006, “A Novel Missense Mutation Responsible for Factor Vii Deficiency in Research Beagle Colonies,” Journal of Thrombosis and Haemostasis.
 • “Vachtkleur vererving bij Beagles” Geocities
 • Forman et al. 2012, “Genome-Wide Mrna Sequencing of a Single Canine Cerebellar Cortical Degeneration Case Leads to the Identification of a Disease Associated sptbn2 Mutation,” BMC Genetics.
 • Hitchcock, 2018, “25 Fascinerende Lemon Beagle Feiten,” The Happy Puppy Site.
 • Tipold en Jaggy, 1994, “Steroid Responsive Meningitis-Arteritis in Dogs: Long-Term Study of 32 Cases,” Journal of Small Animal Practice.