Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle

mini labradoodle vs mini goldendoodle

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle vergelijkingen kunnen moeilijk zijn. Dit zijn zeer vergelijkbare hybride designer honden. Vandaag gaan we kijken naar zowel de overeenkomsten als de verschillen, gemeenschappelijke kenmerken en eigenschappen. Mini Labradoodles en Mini Goldendoodles hebben elk een Miniatuur Poedel ouder. De Mini Labradoodle heeft ook een Labrador Retriever ouder, en de Mini Goldendoodle heeft ook een Golden Retriever ouder. We vergelijken de verschillen tussen Mini Labradoodle en Mini Goldendoodle puppies, en wat voor soort werk-, huisdier-, jacht- of familiehond elk is. Wij helpen u beslissen welk schattig kruisingsras beter bij uw gezin en levensstijl past.

Mini Labradoodle vs mini Goldendoodle is van vergelijkbare grootte. Het zijn beide weinig verharende honden met een krullende tot golvende vacht. Het zijn ook allebei energieke, actieve, aanhankelijke en trouwe hybride designhonden. Ze hebben een vergelijkbare levensverwachting van 12-14 jaar, en beide wegen als volwassen hond ongeveer 20-80 pond. De prijs van de Mini Goldendoodle ligt iets hoger, en Mini Labradoodles zijn er in meer kleuren en patronen. De Mini Goldendoodle kan echter meer gezondheidsproblemen hebben, ondanks een lange gemiddelde levensduur.

Verschillen tussen Mini Labradoodle en Mini Goldendoodle honden:


Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle

Kiezen tussen een mini Labradoodle of mini Goldendoodle is lastig, want beide rassen zijn zo lief. Designer rassen groeien snel in populariteit. Maar de Labradoodle en Goldendoodle gaan nog steeds aan de leiding.

Miniatuur versies van deze twee mixen combineren eenvoudigweg een standaard Lab of Golden Retriever met een Miniatuur Poedel! Laten we enkele belangrijke statistieken vergelijken tussen deze twee populaire mixen:

Dwerg Labradoodle Dwerg Goldendoodle
Gemiddelde hoogte: 10 – 18 inches 10 – 17 inch
Gemiddeld gewicht: 20 – 80 pond 20 – 75 pond
Temperament: Vriendelijk, aanhankelijk, speels Slim, vriendelijk, toegewijd
Vachttype: Kan recht, golvend of krullend zijn Heeft meestal een lichte golf of krul
Gemiddelde levensduur: 12 – 14 jaar 12 – 14 jaar
Puppy Prijs: $1000 – $3500 $1500 – $3000

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Uiterlijk

Omdat mini Labradoodles en mini Goldendoodles beide één Miniatuur Poedel ouder hebben, kunnen ze behoorlijk op elkaar lijken. Eerste generatie mixen (met één Mini Poedel en één Labrador of één Golden Retriever ouder) zijn minder voorspelbaar dan latere generatie Doodles.

Dit komt omdat pups elke mix van eigenschappen van hun ouders kunnen erven. Laten we dus eens kijken naar de algemene verschijningsvormen van de eerste generatie mini Goldendoodles en mini Labradoodles. Zo ben je op elke uitkomst voorbereid.

mini labradoodle vs mini goldendoodle

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Grootte

Mini Labradoodles en mini Goldendoodles zijn, zoals hun namen wellicht doen vermoeden, meestal veel kleiner dan de standaard versies! Ze vallen meestal ergens tussen de maten van hun ouders in. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.

Dwergpoedel Labrador Retriever Golden Retriever
Hoogte: 10 – 15 inches 21.5 – 24.5 inches 21.5 – 24 inches
Gewicht: 10 – 15 pond 55 – 80 pond 55 – 75 pond

De mixen kunnen dus overal tussen de hoogtes en gewichten van hun ouders vallen. Gemiddeld zal een mini Labradoodle ongeveer 10 tot 18 centimeter groot zijn en tussen de 20 en 80 pond wegen. En een mini Goldendoodle zal meestal tussen de 10 en 17 centimeter groot zijn, met een gewicht van 20 tot 75 pond. Over het algemeen zijn mini Goldendoodles iets kleiner en lichter dan mini Labradoodles.

Verschil tussen Mini Labradoodle en Mini Goldendoodle Vachttype

Bij eerste generatie mixen kunnen pups er heel verschillend uitzien. Mini Labradoodles kunnen de rechtere haarvacht van de Labrador ouder hebben, de krullende wolvacht van de Poedel ouder, of een fleece vacht, wat een combinatie van de twee is. Mini Goldendoodles kunnen ook de dikke, rechtere vacht van de Golden Retriever hebben, de krullende Poedelvacht, of een mix van die twee.

Golden Retrievers hebben vaak wat bevedering in hun vacht, dus mini Goldendoodles kunnen dit erven. De meeste mensen hopen op een golvende of gekrulde vacht in hun mix. Dit komt vaker voor en is waarschijnlijker bij mixen van de tweede of derde generatie, met meer Poedel-DNA.

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Kleuren

Vachtkleuren variëren, net als elke andere eigenschap, sterk afhankelijk van de genen die uw pup erft.

Labradors zijn er in drie kleuren: zwart, geel en chocolade. En Golden Retrievers komen in elke tint goud, van een bleke crème tot een rijk rood. Poedels daarentegen zijn er in bijna elke standaardkleur. Dit omvat meerdere kleuren of patronen zoals parti en bi-color vachten.

Een mini Goldendoodle of mini Labradoodle mix kan dus elk van deze tinten erven, inclusief zwarte Goldendoodles! Beide kunnen komen in vrijwel elke tint.

Om een beter idee te krijgen van welke kleur je puppy zal zijn, moet je kijken naar de exacte kleur van de ouders die gefokt worden. U kunt onze gids voor hondenkleuren bekijken om te leren welke tinten dominant zijn over andere!

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Temperament

Een ander gebied waarop deze twee mixen nogal wat eigenschappen delen is hun temperament. Maar, zoals eerder, kunnen ze alle eigenschappen van hun ouders erven, dus er kan wat variatie zijn. Zowel mini Labradoodles als mini Goldendoodles zijn waarschijnlijk vriendelijk, aanhankelijk en vormen een sterke band met hun naaste familieleden.

Ze zullen ook speels en energiek zijn en graag willen behagen. Maar eigenaren moeten ze van jongs af aan goed socialiseren om dit beste temperament aan te moedigen.

Vroege socialisatie zal er ook toe bijdragen dat uw mix goed overweg kan met jonge kinderen en andere dieren, waardoor hun natuurlijke jachtinstincten verminderen.

Over het algemeen zijn zowel de mini Labradoodle als de mini Goldendoodle geweldige familiehonden in een actief, sociaal huis. Ze passen niet in huizen waar ze lange tijd alleen worden gelaten. Dit kan leiden tot verlatingsangst, stress en depressie.

Training Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Honden

Zowel de mini Labradoodle als de mini Goldendoodle mixen zijn intelligente en gretige honden die een sterke band kunnen vormen met hun baasjes. De training is dus voor beide honden vergelijkbaar. Ze zullen de training meestal goed oppakken.

Deze mixen zijn ook vaak zeer voedsel gemotiveerd. Dus, positieve beloning trainingsmethoden zullen geweldige resultaten opleveren, en helpen om de band tussen u en uw hond te versterken.

Gebruik korte, leuke trainingssessies om de aandacht van uw hond vast te houden, en zorg ervoor dat u consequent bent.

In het algemeen moet het trainen van een mini Goldendoodle of mini Labradoodle een leuk proces zijn voor jullie beiden.

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Training

Aangezien de mini Labradoodle en mini Goldendoodle mixen kleiner zijn dan hun standaard tegenhangers, zullen ze iets minder beweging nodig hebben. Dit betekent echter niet dat beide honden weinig energie hebben.

Beide soorten mini Doodles zijn honden met veel energie die het gelukkigst zijn als ze een taak te doen hebben. Als ze niet de kans krijgen om elke dag hun energie te verbranden, kunnen ze ongewenst gedrag vertonen, zoals blaffen, kauwen en graven.

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Gezondheid

Tot nu toe zijn beide rassen behoorlijk vergelijkbaar. Maar, welke is het gezondst? Nou, zoals alle honden van gemengde rassen, kunnen pups vatbaar zijn voor dezelfde gezondheidsaandoeningen als hun ouders, ondanks de bredere genenpoel.

Laten we de drie ouderrassen eens nader bekijken, zodat u precies weet waar uw pup risico op kan lopen.

Gezondheid van dwergpoedels

De meest voorkomende gezondheidsproblemen voor Dwergpoedels zijn:

 • Patellaire luxatie (ontwrichte knieschijf)
 • Progressieve Retinale Atrofie
 • Heupdysplasie
 • Gebitsproblemen
 • Epilepsie
 • Sebaceous Adenitis
 • ziekte van von Willebrand
 • ziekte van Legg-Calve-Perthes

Labrador Retriever Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Labrador Retrievers zijn:

 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Maag dilatatie volvulus (bloat)
 • Door inspanning veroorzaakte instorting
 • Oorinfecties
 • Obesitas
 • Otitis Externa

Golden Retriever Gezondheid

Veel voorkomende gezondheidsproblemen voor Golden Retrievers zijn:

 • Kanker en tumoren
 • Pigmentaire Uveïtis
 • Spierdystrofie
 • Heup- en elleboogdysplasie
 • Oogproblemen
 • Hartproblemen

Gezondheid van de Mixen

Er zijn enkele gezondheidsproblemen die bij alle drie de ouderrassen voorkomen, zoals heupdysplasie. En andere die meer ongewoon zijn.

In het algemeen is de beste manier om de gezondheid van uw mini Goldendoodle of mini Labradoodle te verzekeren, het kiezen van een gerenommeerde fokker.

De beste fokkers zullen honden op hun gezondheid testen voordat ze met hen fokken om er zeker van te zijn dat ze geen erfelijke gezondheidsproblemen hebben die ze zouden kunnen doorgeven.

Ze fokken alleen met honden met een duidelijk gezondheidscertificaat. Dit geeft uw puppy een maximale kans op een lang en gezond leven.

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Verzorging

Welk ras u ook kiest, beide hebben een gezond dieet, de juiste beweging en regelmatige veterinaire controles nodig. Vermijd overtraining van beide rassen als puppy, omdat dit gewrichtsproblemen kan verergeren, zoals heupdysplasie, die bij alle drie potentiële ouderrassen voorkomt.

U zult ook veel tijd moeten besteden aan training en socialisatie.

De verzorgingsbehoeften zullen verschillen, afhankelijk van het type vacht dat de pups erven. U zult dus moeten kijken of uw mix meer lijkt op hun miniatuur Poedel ouder, of op de Labrador of Golden Retriever ouder, voordat u de beste verzorgingsmiddelen kiest.

Hier zijn enkele gidsen die je zullen helpen:

Zijn Mini Doodles hypoallergeen?

Helaas is het een algemene misvatting dat poedelmengsels hypoallergeen zijn. In feite is geen enkel hondenras hypoallergeen. Dus, noch de mini Goldendoodle noch de mini Labradoodle zijn hypoallergene honden.

Hondenallergenen komen voor in speeksel, huidschilfers en urine.

Strakke poedelkrullen zijn geweldig in het opvangen van huidschilfers tijdens het verharen, dus kunnen ze minder allergiesymptomen veroorzaken bij mensen die daar last van hebben.

Dus, als een mini Goldendoodle of mini Labradoodle een gekrulde Poedelvacht erft, kunnen ze beter zijn voor mensen met hondenallergieën.

Kies een mix van de tweede generatie of later, om eigenschappen als vachttype beter voorspelbaar te maken.

Wat is een betere gezinshond?

In de strijd tussen mini Goldendoodle en mini Labradoodle hangt het betere huisdier af van uw levensstijl en behoeften.

Beide honden zijn intelligent, vriendelijk en speels. Ze hebben veel beweging nodig en kunnen niet lang alleen gelaten worden.

Beide rassen zijn echter vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Vooral de mini Goldendoodle, die het hoge risico op kanker kan erven van zijn Golden Retriever ouder.

Mini Goldendoodles zijn meestal iets kleiner dan mini Labradoodles. Maar, de grootte van beide mixen zal vrij onvoorspelbaar zijn in de eerste generaties.

Als u op zoek bent naar een kleinere hond, kies dan een fokker die zich richt op pups van de tweede of derde generatie.

Mini Labradoodle vs Mini Goldendoodle Puppies

Voor welk ras u ook kiest, u moet een gerenommeerde fokker kiezen. Het vinden van een goede fokker die zijn honden op hun gezondheid test kan de kans op een lang en gelukkig leven van je mix vergroten.

U kunt onze puppy zoekgids gebruiken voor meer hulp en informatie.

Over het algemeen kosten mini Labradoodle pups ergens tussen de $1000 en $3500.

Mini Goldendoodles kosten gemiddeld $1500 – $3000.

De prijzen van beide pups zullen echter variëren, afhankelijk van uw locatie, de afstamming van de pup en de vraag.

Aangezien designer rassen zoals deze populairder worden, is het belangrijk dat je puppyfokkerijen en achtertuinfokkers vermijdt.

Je kunt misschien ook mini Labradoodles en mini Goldendoodles vinden in opvangcentra – wat vaak een veel goedkopere optie is dan het kopen van een puppy.

Welk ras is uw favoriet?

Heb je thuis een mini Goldendoodle of mini Labradoodle? Of probeer je nog steeds te beslissen welke het beste bij je past?

Beide rassen kunnen geweldige familiehonden zijn in het juiste huis. Over het algemeen zijn mini Goldendoodles kleiner, maar ze kunnen vatbaarder zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.

We horen graag uw ervaringen met deze mixen in de commentaren!

Lezers vonden ook leuk

Referenties en bronnen

 • Het Canine Health Information Center
 • O’Neill, D. (et al), ‘Longevity and Mortality of Owned Dogs in England’, The Veterinary Journal (2013).
 • Adams, V. J. (et al), ‘Methods and Mortality Results of a Health Survey of Purebred Dogs in the UK’, Journal of Small Animal Practice (2010).
 • Farrell, L. (et al), ‘The Challenges of Pedigree Dog Health: Approaches to Combating Inherited Disease’, Canine Genetics and Epidemiology (2015).
 • McGreevy, P. (et al), ‘Labrador Retrievers Under Primary Veterinary Care in the UK: Demography, Mortality, and Disorders’, Canine Genetics and Epidemiology (2018).
 • Guy, M. (et al), ‘The Golden Retriever Lifetime Study: Establishing an Observational Cohort Study with Translational Relevance for Human Health’, Philosophical Transactions of the Royal Society B (2015)
 • Townsend, W. (et al), ‘Golden Retriever Pigmentary Uveitis: Challenges of Diagnosis and Treatment’, Veterinary Ophthalmology (2020).
 • Vredegoor, D. (et al), ‘Can F 1 Levels in Hair and Homes of Different Dog Breeds: Lack of Evidence to Describe Any Dog Breed as Hypoallergenic’, Journal of Allergy and Clinical Immunology (2012).