Mini Labradoodle Raseigenschappen en Verzorgingsgids

mini labradoodle pup

Een Mini Labradoodle is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Dwergpoedel. Of soms een Toy Poodle! De meeste Miniatuur Labradoodles zijn minder dan 18 centimeter lang en wegen minder dan 20 pond. Ze hebben een golvende of krullende, weinig verharende vacht. De Mini Labradoodle is intelligent, actief, speels en temperamentvol. Deze slimme pups zijn geweldige huisdieren, kameraden, diensthonden en werkhonden. Vandaag bekijken we welke raseigenschappen, kenmerken en gedragingen u van uw Mini Labradoodle kunt verwachten. En waar je een gezonde, vriendelijke Mini Labradoodle pup kunt vinden. We helpen u bij het verzorgen en baden van uw doodle hond, en bij het geven van de best mogelijke voeding. En geven u de informatie die u nodig heeft om hen te helpen een lange en gelukkige levensduur van 13-14 jaar te bereiken.

Inhoud

Labradoodles in alle maten hebben de afgelopen jaren de wereld veroverd. De meeste zijn ontstaan door het kruisen van een Labrador Retriever met een Standaard Poedel. In dit artikel bekijken we waarom mensen van kleine Labradoodles houden. En wat u kunt verwachten op het gebied van gezondheid, temperament en verzorging.


Wat is een Mini Labradoodle?

Een Mini Labradoodle is een Toy Poodle Lab mix of een Miniatuur Poedel Lab mix. Of een tweede generatie Labradoodle met een kleine Poedel ouder en een Labradoodle ouder! Of een tweede of derde generatie Labradoodle met twee Mini Labradoodle ouders!

Omdat de Labradoodle meestal gefokt wordt uit een Standaard Poedel lijn, wordt elke Labradoodle met kleinere Poedels een Miniatuur Labradoodle genoemd.

 • Populariteit: Groeien
 • Doel: Companion.
 • Gewicht: 20-80 pond.
 • Temperament: Vriendelijk en speels.
miniatuur labradoodle pups

Geschiedenis en oorspronkelijk doel van de Mini Labradoodle

De miniatuur Labradoodle is een kruising van een Miniatuur Poedel en een Labrador Retriever. Elke Poedel onder 10″ bij de schouder is een toy, 10-15″ is miniatuur, en groter dan 15″ is een Standaard Poedel. Dit betekent dat de Labradoodle mini gewoon een Labradoodle is met een Miniature Poodle ouder.

Labradoodles zouden zijn ontstaan uit de zoektocht naar een “hypoallergene” hond. Of tenminste een die gemakkelijker zou zijn voor eigenaren met ernstige allergieën.

Mini Labradoodles werden verder gecreëerd omdat, nou ja, miniatuur dingen nog schattiger zijn dan de normale grootte! Ze nemen ook minder ruimte in beslag voor eigenaren in krappe leefomstandigheden.

miniatuur labradoodle

Leuke feiten!

 • Labradoodles begonnen eind jaren ’80 voor het eerst meer bekendheid te krijgen, in Australië. Pas meer recent is hun populariteit gestegen. Dit komt deels door hun schattige uiterlijk, en hun status als teddybeerhond!
 • De kroonprins en prinses van Noorwegen hebben Labradoodles.
mini labradoodles

Hoe zien Mini Labradoodles eruit?

Mini Labradoodles hebben lange gezichten, flaporen en een golvende tot krullende vacht. Ze zijn meestal vrij slank, met lange benen en een vrolijke, brede, open grijns.

Er zijn tonnen aan vachtkleuren mogelijk, puttend uit alle Lab en Poedel kleurslagen. Je kunt een miniatuur chocolade Labradoodle hebben, een zwarte mini Labradoodle, of zowat elke kleur Labradoodle die je maar wilt!

We zijn misschien het meest bekend met zwaar verzorgde en gestileerde Poedels. Maar ze hebben van nature een pluizige, ruige vacht over hun hele lichaam.

Mini Labradoodles in hun meest conventionele uiterlijk hebben deze vacht. In combinatie met wat meer ‘Labrador-achtige’ fysieke kenmerken.

Zijn Mini Labradoodles hypoallergeen?

Wat betreft vacht en verzorging, vergeet niet dat uw speelgoed Labradoodle van beide ouders kan erven. Dus hun vacht kan korter zijn, zoals die van een Lab. Of hij kan lang, dik en gekruld zijn, zoals een Poedel. Of het kan ergens tussenin zitten!

Labs zijn beruchte verharders, maar Poedels hebben de neiging om hun verharing op te vangen in hun gekrulde vacht. Hoewel Mini Labradoodles meestal minder verharen dan de gemiddelde Lab, is er geen garantie dat ze weinig verharen of hypoallergeen zijn.

Mini Labradoodle Grootte

Een van de meest verrassende dingen bij het kopen van een kleine Labradoodle is dat ze niet noodzakelijkerwijs “mini” zijn. Binnen elk nest is er onvermijdelijk een grote variatie in grootte. Verschillende pups lijken op verschillende ouders, en sommige zullen ergens in het midden belanden.

In feite kan uw volwassen miniatuur Labradoodle net zo groot zijn als zijn Labrador ouder. Dwergpoedels kunnen zo klein zijn als 10 inches op de schouder, en Labradors zo groot als 25.

Een volwassen Labradoodle mini zal overal binnen deze maten vallen. En ook overal binnen het gewichtsbereik van 12-80 pond! Dus elke pup is uniek.

Als je graag wilt dat je kleine Labradoodle mini is, zoek dan naar een tweede generatie miniatuur Labradoodle. Als twee echt kleine mini Labradoodles worden gefokt, is de kans veel groter dat hun pups deze maattrend met zich meedragen. Dit is de enige manier om de grootte van een mini Labradoodle bijna te garanderen. Maar het is altijd mogelijk dat er in dit stadium nog een Labradoodle uit komt.

Mini Labradoodle Temperament

Over het algemeen zijn dit vriendelijke, speelse familiehonden. Dit hebben ze te danken aan hun ouderrassen. Beide zijn energieke maar sociale rassen. Het zijn uitstekende familie huisdieren.

Labs kunnen wat opdringeriger zijn bij vreemden, en poedels wat afstandelijker. De persoonlijkheid van uw pup kan beide kanten op gaan. Labradors zijn ook gevoelig voor verveling en eenzaamheid als ze voor langere tijd worden achtergelaten. Zelfs een Lab mix is niet ideaal als u fulltime werkt of veel van huis bent.

U zult ook een zelfverzekerde hond willen opvoeden. Zelfs een meestal lief getemperde mix als de Labradoodle mini kan door slechte opvoeding onvoorspelbaar worden. Honden worden meestal agressief omdat ze bang zijn. Niet uit een misplaatst gevoel van dominantie. Socialiseer uw pup goed en kies ze uit vriendelijke ouders, en uw hond zal waarschijnlijk uitgroeien tot een zelfverzekerde volwassene.

miniatuur labradoodles

Het trainen en oefenen van uw mini labradoodle

Socialisatie speelt een grote rol om te voorkomen dat dit ooit een probleem wordt. Vanaf het moment dat u uw mini Labradoodle pup mee naar huis neemt, moet u hem blootstellen aan nieuwe plaatsen, mensen en honden. Doet u dat niet, dan kan dat resulteren in een hond die bang is voor nieuwe mensen in huis. En een hond die nerveus en onzeker is in het openbaar.

Tot vrij recent sloegen mensen hun honden regelmatig en gebruikten straffen als belangrijkste versterking in hun training. We weten nu dat dit geen goed idee is.

Studies hebben aangetoond dat op straf gebaseerde trainingsmethoden agressieve honden creëren. Gelukkig is er een betere manier. Positieve trainingsmethoden zijn effectiever. En ze resulteren niet in een nerveuze hond. Beide ouderrassen zijn energiek en atletisch. Uw mini Labradoodle heeft dus veel speeltijd en beweging nodig. Maar hoeveel tijd precies kan afhangen van hoe klein hij eigenlijk is.

Mini Labradoodle Gezondheid en Verzorging

U kunt de kans verkleinen dat uw Dwerg Labradoodle genetische ziekten van hun ouders erft door alleen een puppy te kiezen uit een nest waarvan beide ouders op hun gezondheid zijn getest. Labradors en poedels lijden vaak aan heupdysplasie, een misvorming van het heupgewricht.

Deze aandoening zal hun gewrichten geleidelijk aan extra belasten, en kan leiden tot een hond die lichamelijk veel minder capabel is. De mate waarin een hond heupdysplasie heeft kan worden onderzocht door middel van een röntgenfoto, en er kan een heupscore worden gegeven.

Het is belangrijk erop te wijzen dat, hoewel Poedels risico lopen op heupdysplasie, de Miniatuur maat van Poedels minder vaak deze aandoening lijkt te hebben. De Lab ouder moet goede heup- en elleboogscores hebben. De Poedelouder zou idealiter goede heupscores moeten hebben.

Daarbij komt dat Poedels regelmatig lijden aan progressieve staafkegeldegradatie. Honden met deze erfelijke aandoening verliezen op latere leeftijd geleidelijk hun gezichtsvermogen. Labs kunnen ook lijden aan PRA blindheid. Zorg ervoor dat beide ouders DNA-vrij zijn getest.

Gezondheid van Gemengde Hondenrassen

Sommige raszuivere fokkers beweren dat deze aanwezigheid van twee verschillende reeksen ziekten mixen minder gezond maakt. Maar dit is een misverstand over genetica.

Uitfokken zal betekenen dat minder van de genen voor deze aandoeningen een kans hebben om overeen te komen. Maar het is niet onmogelijk. Daarom moet je toch elke ouder laten testen op hun eigen aandoeningen.

Echter, mini Labradoodles krijgen eigen stambomen van onafhankelijke organisaties. Dus deze kwestie kan weer de kop opsteken.

Als miniatuur Labradoodles worden behandeld als een onafhankelijk ras, kunnen ze uiteindelijk worden teruggefokt in de staat van verval waarin we moderne volbloeden aantreffen. Maar toch, met de genetische diversiteit van twee hondenrassen zijn ze beter af dan de meeste andere rassen.

Mini Labradoodle Levensverwachting

De levensduur van de mini Labradoodle is een product van de levensduur van de ouders. Het zal mogelijk een beetje worden verhoogd doordat het een kruising is.

Labs leven gemiddeld 12,5 jaar. Terwijl poedels een indrukwekkende 14 jaar worden. U kunt dus hopen dat uw mini Labradoodle pup ergens in dat gebied leeft.

miniatuur abrikoos labradoodle

Maken Mini Labradoodles Goede Familie Huisdieren

Poedels en Labradors zijn beide gezinsvriendelijke happy-go-lucky rassen. Dus hun nakomelingen, ongeacht de grootte, zullen waarschijnlijk hetzelfde zijn!

Bent u blij dat u uw hond elke dag kunt trainen en socialiseren? Breng je veel tijd door in huis, en ben je blij met veel verzorging? Bent u het er allemaal mee eens dat u een hond neemt?

Als je gelukkig ja kunt antwoorden op al het bovenstaande, moet de mini Labradoodle een goede keuze zijn. Met een goede socialisatie en een goede training kunt u verwachten dat uw mini Labradoodle een geweldig gezinshuisdier wordt. Bedenk wel dat een hond als deze zorg en aandacht nodig heeft. Hij doet het niet goed als hij lange tijd alleen gelaten wordt.

Voor- en nadelen van het krijgen van een Mini Labradoodle

Cons

 • Kan het niet goed doen als het voor langere tijd alleen wordt gelaten
 • Kan veel beweging nodig hebben
 • Kan niet echt “miniatuur” zijn
 • Zal waarschijnlijk afvallen.

Pros

 • Een geweldige familiehond
 • Trainbaar
 • Slim en vriendelijk.

Een Mini Labradoodle adopteren

Denk je erover om een mini Labradoodle te nemen? Misschien weet je niet zeker of je met een puppy wilt beginnen? Overweeg om een volwassen of senior hond te redden die een goed thuis nodig heeft. Het zal jullie beiden ten goede komen!

Bovenop het hartverwarmende gevoel van het helpen van een hond die echt gewoon iemand wil om van te houden, behouden mini Labradoodles hun schattigheid ongeacht hun leeftijd. Dus zelfs als de hond die je adopteert ver voorbij het puppy-stadium is, kan het lijken alsof hij altijd een schattig jonkie is geweest!

Neem een kijkje bij enkele van de reddingsorganisaties die we hieronder hebben vermeld.

Het vinden van een Mini Labradoodle Puppy

Zorg er bij het zoeken voor dat u achtertuinfokkers, puppyfabrieken en dierenwinkels vermijdt. Deze bronnen geven waarschijnlijk veel meer om geld verdienen dan om de gezondheid en het geluk van hun pups.

Als u naar een aspirant pup gaat kijken, vraag dan altijd om de ouders te zien. U kunt hun temperament inschatten, en als het een tweede generatie mix is, kunt u zich zelfs vergewissen van de grootte.

U moet ook vragen naar de medische geschiedenis van de ouderhonden. Dit zal u helpen om te zien of er misschien vervelende erfelijke verrassingen zijn. Het kiezen van de juiste fokker is heel belangrijk.

Mini Labradoodle Fokkers

Labradoodles, en hun miniatuurvarianten, zijn een van de populairste gemengde rassen. Dus het vinden van een fokker moet niet al te moeilijk zijn voor aspirant-eigenaren. Maar een goede fokker vinden kan wat lastiger zijn.

Goede fokkers produceren geen pups met geld als enige motivatie. De moeder moet een geliefd huisdier zijn. Ze moet haar eigen naam kennen en een duidelijke band hebben met de eigenaar. Ze zouden niet te veel andere honden moeten hebben, en ze zouden behandeld moeten worden als leden van het gezin.

De fokker moet de pups in uitstekende omstandigheden houden. Zorg ervoor dat ze je veel vragen stellen en ook graag de jouwe beantwoorden. Ze zullen ook de gezondheid grondig testen. Zoals we al zeiden, om er zeker van te zijn dat uw mini Labradoodle pups ook echt klein zullen zijn, moet u gaan voor honden die gefokt zijn uit twee echte miniatuur Labradoodles.

Mini Labradoodle Generaties

Designer honden zoals de mini Labradoodle zijn er eigenlijk in verschillende generaties. Deze kennende kan het een goede manier zijn om een kleinere hond te krijgen.

 • Een F1-kruising is wanneer een Dwergpoedel wordt gekruist met een Labrador (een kruising tussen de ouderrassen waardoor een Labradoodle ontstaat).
 • Een F1B is een mini Labradoodle gemengd met een van deze ouderrassen – de Dwergpoedel of Labrador.
 • En een F2 type is twee mini Labradoodles met elkaar gekruist.

Voor een kleinere hond en een meer voorspelbaar uiterlijk moet je een F2-kruising zoeken.

Mini Labradoodle Prijs

Een mini Labradoodle pup zal in prijs variëren van honderden tot een paar duizend dollar. Het is de moeite waard erop te wijzen dat, hoewel sommige van de goedkoopste honden verleidelijk kunnen zijn, er misschien iets is wat u niet verteld wordt.

Mini Labradoodles zijn erg populair. Dus er is genoeg stimulans voor puppyboerderijen en fokkers zonder scrupules om onethisch te fokken.

Een Mini Labradoodle Puppy Opvoeden

De zorg voor een kwetsbare mini Labradoodle pup is een grote verantwoordelijkheid. Er zijn enkele goede gidsen om u te helpen met alle aspecten van puppyverzorging en -training. U vindt ze op onze mini Labradoodle puppy pagina. U kunt hier ook meer nuttige producten vinden:

Blader voor meer aanbevelingen door onze pagina met beoordelingen.

miniatuur labradoodle

De Mini Labradoodle vergelijken met andere rassen

Sommige andere rassen kunnen gunstig vergeleken worden met de mini Labradoodle. Als je geïnteresseerd bent in iets “mini”, bijvoorbeeld, bekijk dan enkele van deze opties:

Aan de andere kant, als je meer geïnteresseerd bent in gemengde rassen, zijn er ook andere die het onderzoeken waard zijn. Laten we er nu een paar bekijken.

Vergelijkbare rassen

Er zijn zoveel mixen. Het zou moeilijk zijn om ze allemaal te tellen! Maar in de zoektocht naar de perfecte metgezel is het de moeite van het onderzoeken waard.

Kijk eens in onze Poedelmixgids voor andere soortgelijke rassen.

Mini Labradoodle Ras Rescues

Het kan moeilijk zijn om reddingen te vinden voor specifiek mini Labradoodles. Maar hier zijn enkele Labradoodle reddingsorganisaties die een goede plek zijn om te beginnen.

Als je reddingsorganisaties kent die zich richten op Labradoodles of speelgoed Labradoodles, laat het ons dan weten in de commentaren!

Referenties en bronnen