Mijn hond eet gras

Het is een bekend beeld voor veel hondenbezitters: je hond die tijdens de wandeling plotseling stopt om wat gras te eten. Maar waarom doen honden dit eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom honden gras eten en wat je als eigenaar kunt doen als dit gedrag problematisch wordt.
Mijn hond eet gras

Waarom eet een hond gras?

Er zijn verschillende redenen waarom honden gras eten. Jonge honden kunnen uit speelsheid gras eten, wat geen enkel probleem is. Echter, als een hond vaak gras eet, kan dit wijzen op een chronisch maag- en/of darmprobleem. Door gras te eten wekt de hond een braakreflex op, waardoor hij of zij gaat braken. Het eten van gras is op zichzelf niet schadelijk, maar lange grassprieten kunnen bij het ontlasten voor een gedeelte in de darmen blijven zitten.

Er zijn ook honden die gras eten zonder over te geven. Er gaan veel verhalen rond over waarom honden dit doen. Ze zouden iets tekort komen in het eten, hun maag willen vullen of het gras gewoon lekker vinden. Het eten van gras kan echter ook een teken zijn van misselijkheid en/of buikpijn.

Onderzoek naar de oorzaak

Als een hond misselijk is en de klachten niet vanzelf overgaan, is het verstandig verder onderzoek te doen. Een dierenarts zal starten met een lichamelijk onderzoek, mogelijk gevolgd door een bloedonderzoek en/of ontlastingsonderzoek op parasieten en vertering. In sommige gevallen kan met een dieet het probleem worden opgelost.

Een andere optie is een kijkonderzoek (endoscopie) van maag (gastroscopie) en darmen. Dit onderzoek is bedoeld om precies in kaart te brengen waar de oorzaak van het gras eten ligt en om met zo weinig mogelijk medicijnen een zo goed mogelijk effect te bereiken.

Moet een grasetende hond behandeld worden?

Als uw hond slechts zelden gras eet, is het meestal niet nodig een behandeling in te stellen. Als een hond vaak gras eet, is het verstandig de onderliggende oorzaak op te sporen en deze te behandelen. Vaak moet er dan verder onderzoek gedaan worden, zoals ontlastingonderzoek, bloedonderzoek of een endoscopie.

Conclusie

Het is normaal dat honden af en toe gras eten, maar als je merkt dat je hond dit vaak doet, kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. In dat geval is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor verder onderzoek en behandeling.