Buikpijn van je hond herkennen en verhelpen

Het is een feit dat onze trouwe viervoeters niet altijd kunnen communiceren wanneer ze zich ongemakkelijk voelen. Een van de meest voorkomende problemen die honden kunnen ervaren, is buikpijn. In deze gids geven we je een uitgebreid overzicht van hoe je buikpijn bij je hond kunt herkennen en verhelpen.
Buikpijn van je hond herkennen en verhelpen

Symptomen van Buikpijn bij Honden

1. Zichtbare of Hoorbare Maagproblemen

Een van de meest duidelijke tekenen van buikpijn bij honden zijn zichtbare of hoorbare maagproblemen. Dit kan variëren van een borrelende buik, veel scheten laten, boeren, diarree of juist hele harde ontlasting, tot misselijk zijn en overgeven1.

2. Vreemde Houding

Honden met buikpijn bollen vaak hun rug op en spannen hun buik aan. In ernstigere gevallen kan je hond ook in de bidhouding gaan staan, waarbij hij zijn voorpoten ver naar voren steekt en zijn kont omhoog1.

3. Afwijkend Gedrag

Als je hond normaal gesproken enthousiast is maar nu lusteloos lijkt, kan dit een teken zijn dat hij zich niet goed voelt. Andere gedragsveranderingen kunnen zijn dat je hond zijn eten laat staan, of plotseling heel veel of juist heel weinig drinkt1.

4. Gras Eten

Als je hond plotseling gras begint te eten, kan dit een teken zijn dat hij buikpijn heeft. Honden eten soms gras om een misselijkheidsreactie op te wekken en over te geven, zodat ze het vervelende gevoel in hun maag kwijtraken1.

oe Verhelp Je Buikpijn bij Je Hond

1. Voer Kleine Hoeveelheden

Probeer je hond meerdere kleine maaltijden te geven, verspreid over de dag. Ook een hond met buikpijn heeft voedingsstoffen nodig1.

2. Geef Licht Verteerbare Voeding met Veel Vocht

Je kunt je hond het beste licht verteerbare voeding geven. Als je hond ook diarree heeft of overgeeft, kan hij snel vocht verliezen. Voeding die licht verteerbaar is, bevat veel vocht en ondersteunt ook direct de darmflora1.

3. Laat Je Hond Wat Vaker Kort Uit

Als je hond diarree heeft, laat hem dan wat vaker uit. Je hond heeft ook veel rust nodig nu hij zich niet zo goed voelt. Je kunt er daarom het beste korte rondjes van maken en hem verder lekker veel laten slapen1.

4. Laat de Darmen Tot Rust Komen met een Supplement

Met een goed supplement kun jede maag en darmen van je hond tot rust brengen en tegelijk buikpijn in de toekomst voorkomen. Het supplement Golddust Heal 5 – Darmen is hier ideaal voor1.

De Rol van Voeding bij Buikpijn

Verkeerd hondenvoer kan een oorzaak zijn van buikpijn bij je hond. Met hondenvoer op maat weet je zeker dat de voeding is afgestemd op de wensen, behoeften en eigenschappen van je hond2. Daarnaast is voeding op maat doorgaans tot 30% goedkoper dan je huidige voeding2.

Wanneer Moet Je Naar de Dierenarts?

Hoewel lichte buikpijn bij honden vaak thuis kan worden behandeld, zijn er situaties waarin het noodzakelijk is om een dierenarts te raadplegen. Als je hond ernstige of terugkerende maagdarmproblemen heeft, dan is het tijd om je dierenarts te bezoeken3.

Conclusie

Het herkennen en verhelpen van buikpijn bij je hond is essentieel voor zijn welzijn. Door aandacht te besteden aan de symptomen en de juiste stappen te nemen, kun je je hond helpen om zich beter te voelen en toekomstige buikpijn te voorkomen.