Mijn hond at kippenbotjes – Deskundig veterinair advies

mijn hond at kippenbotjes

Mijn hond heeft kippenbotjes gegeten, wat moet ik doen? Wanneer uw hond kippenbotjes eet, is uw volgende stap een van de drie dingen. Niets doen, de hond direct naar de dierenarts brengen of hem in de gaten houden op nood en naar een dierenarts gaan als zijn gedrag verandert. Vandaag bekijken we wat de juiste optie is als uw hond kippenbotjes heeft gegeten. We delen de waarschuwingssignalen waarop u moet letten en laten u weten welke kippenbotjes het gevaarlijkst zijn voor honden.


Mijn hond at kippenbotjes – Waarom deden ze dat?

Honden worden aangetrokken tot kippenbotjes zoals kinderen tot snoepjes. Ze ruiken en smaken ongelooflijk, of ze nu rauw of gekookt zijn. En honden zullen elke manier vinden om hun poten en kaken op die smakelijke traktatie te krijgen.

Maar zijn kippenbotten slecht voor honden? Of het nu gaat om een kippenkarkas in de vuilnisbak of kippenvleugels in een rauw dieet, als er botten zijn zal de hond ze vinden en opeten. Als uw hond kauwt op kippenbotjes is het eerste wat telt: Raak niet in paniek. Het beste is om de hond in de gaten te houden en als hij onrustig wordt, naar de dierenarts te gaan.

Mijn hond at kippenbotjes, wat zijn de risico’s?

Laten we beginnen met de olifant in de kamer… of de kip in de vuilnisbak… met een paar horrorverhalen over wat er gebeurt als een hond kippenbotjes eet. “Mijn hond heeft een kippenbotje ingeslikt.

Ongetwijfeld zullen vrienden hun handen omhoog gooien van afschuw. OK, ze hebben een punt, er zijn gevaren verbonden aan het eten van kippenbotjes. Maar deze zijn vrij zeldzaam. De potentiële problemen omvatten:

 • Verstikking
 • Darm impactie
 • Constipatie
 • Peritonitis

We zullen hier straks dieper op ingaan, maar eerst… haal diep adem. De kans is groot dat uw hond in orde is.

Mensen herhalen horrorverhalen die ze uit de tweede hand hebben gehoord. Maar vraag of hun hond ziek is geworden door kippenbotjes en de meeste eigenaren antwoorden: “Nee.” Dat komt omdat ernstige complicaties zeldzaam zijn. Oef! Maak je dus geen zorgen, wees verstandig en volg een paar basisrichtlijnen om de staart van je viervoeter te laten kwispelen.

Mijn hond at kippenbotjes en stikt.

Botten kunnen vast komen te zitten. Soms komen ze vast te zitten in het dak van de bek. Hierdoor gaat de hond aan zijn gezicht krabben en hevig kwijlen. Verontrustender is dat ze achter in de keel kunnen blijven steken. De symptomen hiervan zijn ademhalingsmoeilijkheden, verstikkingsgeluiden en hevig speekselen.

Als de hond het toelaat, open dan zijn bek. Kun je het bot zien? Indien mogelijk, verwijder het voorzichtig met je vingers of plyers.

Als de hond tegenstribbelt, stop dan met proberen te helpen, want er is een risico dat het bot dieper gedrukt wordt. Bel in plaats daarvan vooruit naar de dierenarts en ga dan direct naar de kliniek. Soms is verdoving nodig om een bot achter in de keel te verwijderen.

Darmverstopping door kippenbotjes

Als een hond veel bot eet, bestaat het risico dat het samenklit in de darm. Die bal van bot vormt dan een verstopping, zoals haren een afvoer verstoppen.

Maar de gevolgen van een verstopte darm zijn ernstiger. Ten eerste kan het voedsel niet door, zodat de hond braakt en uitdroogt. Dan laat de stilstaande darminhoud gifstoffen los, die de hond vergiftigen. En tenslotte kan de darmwand afsterven.

De ergste gevolgen kunnen levensbedreigend zijn. De dierenarts zal een röntgenfoto of scan maken van de buik van de hond. Een operatie kan nodig zijn om de obstructie fysiek te verwijderen en onomkeerbare schade te voorkomen.

Mijn hond at kippenbotjes en heeft constipatie.

Een hoog percentage kippenbotjes in de voeding zorgt voor een harde droge ontlasting. Deze is moeilijk te passeren en veroorzaakt constipatie.

Klysma’s en laxeermiddelen kunnen helpen om de boel in beweging te krijgen. Voor ernstige constipatie kan een verdoving nodig zijn, zodat de dierenarts de verstopping fysiek kan opheffen en de hond verlichting kan geven.

Peritonitis door het eten van kippenbotjes

Deze ernstige aandoening is een infectie in de buik. Het kan optreden wanneer botsplinters de darmwand doorboren, waardoor de darminhoud in de buikholte lekt.

Een spoedoperatie is noodzakelijk, en zelfs dan kan het raak zijn.

Kunnen honden kippenbotjes eten?

Met alle horrorverhalen, kunnen honden kippenbotjes eten? Ja en nee. Sommige botten, zoals gekookte kippenbotten, zijn zorgwekkender dan andere.

Kunnen honden gekookte kippenbotten eten?

Honden kunnen niet veilig gekookte kippenbotten eten! (Gekookte kippenbotten verliezen hun natuurlijke elasticiteit en worden broos. Dit betekent dat de gekookte botten vaak versplinteren bij het kauwen.

Versplinterde botten zijn als glasscherven en richten een ravage aan in de darmwand. Denk aan een maag vol grof schuurpapier en scherpe spijkers om een idee te krijgen van de schade die wordt aangericht… en dat is nog niet het ergste.

Scherpe botsplinters met puntige punten kunnen de darmen doorboren. Sommige gaan zelfs door tot in de buikholte. Dit veroorzaakt een ernstige infectie genaamd peritonitis.

Kunnen Honden Rauwe Kippenbotten Eten?

Honden kunnen rauwe kippenbotten eten. Rauwe kippenbotten zijn soepeler dan gekookte botten.

Kunnen honden kippenbotten verteren? Slechts gedeeltelijk, waarbij de resten onschadelijk in de ontlasting van de hond terechtkomen. In theorie kunnen rauwe kippenbotten problemen veroorzaken, maar in werkelijkheid zijn die zeldzaam. Hoe komt dat?

Rauw voeren en kippenbotjes

Moet je je zorgen maken als je hond een ongekookt kippendijbeen als onderdeel van een rauwvoedingsdieet naar beneden kauwt?

In theorie zijn er risico’s, maar in de praktijk is er zelden een probleem. Daar zijn verschillende redenen voor. Weet je nog dat die rauwe botten minder broos zijn? Dat betekent dat de botten minder snel in scherven uiteenvallen. Bovendien zijn rauwe botten vriendelijker voor het spijsverteringskanaal dan gekookte botten.

Een andere belangrijke factor is het vlees op het bot. Een beetje zoals het doorslikken van een droge cracker met een slok water, werkt het vlees op het bot als een ‘kussen’ en maakt het gemakkelijker te verteren. Dus de veiligste manier om kippenbotten aan een hond te voeren is:

 • Zorg ervoor dat de botten ongekookt zijn
 • Voer vlezige botten
 • Geef bij twijfel de botten samen met ander voedsel om als buffer voor de darm te dienen.

Wat gebeurt er als een hond kippenbotjes eet?

OK, dus je hond heeft een Southern Fried drumstick opgegeten, met botten en al. Wat moet u doen? De beste optie is wachten en kijken of er een probleem is.

Er is een goede kans dat het bot er zonder problemen doorheen komt. Inderdaad, voor een hond die verder goed lijkt, zal geen dierenarts een operatie overhaasten. Wacht in plaats daarvan af of het bot vast komt te zitten. Als er iets misgaat, moeten de symptomen zich binnen 1 tot 5 dagen ontwikkelen. Wees alert op het volgende:

 • verlies van eetlust
 • Braken
 • Rusteloosheid
 • Gebrek aan energie
 • Diarree
 • Spanning of constipatie
 • Koorts

Elk van deze tekenen zou een trip naar de dierenarts moeten uitlokken. Echter, zolang de hond eet en poept zoals normaal, blijf rustig zitten en blijf hem controleren.

Mijn hond heeft een kippenbotje ingeslikt: moet ik hem laten braken?

Wat u NIET moet doen als uw hond kippenbotjes eet, is de hond laten braken. Het is waarschijnlijk dat de botten zullen schrapen en krabben, wat nog meer leed veroorzaakt.

Erger nog, onderweg kan het bot achter in de keel blijven steken. De kans is groot dat het erger wordt, dus laat de hond met rust.

Als alternatief, als de hond een bot heeft opgescharreld en een lege maag heeft, geef hem dan een maaltijd. Voedsel rond het bot kan helpen om het veilig door het spijsverteringskanaal te slepen.

mijn hond at kippenbotjes

Een verborgen risico van het voeren van rauwe kip?

De veiligste manier om kippenbotten te voeren is met kippenvlees eraan vast. Maar, als laatste stof tot nadenken, zijn onderzoekers in Australië niet gerust op het eten van rauw kippenvlees door honden.

Werk aan de University of Melbourne Veterinary Teaching Hospital wijst op een verband tussen rauwe kip en de verlammingsziekte bij honden, Coonhound Paralysis.

Deze aandoening, ook bekend als acute polyradiculoneuritis, beschadigt de zenuwtoevoer naar de spieren, zodat de hond niet kan bewegen en moeite heeft met ademhalen.

Hoewel het een ongebruikelijke ziekte is, kreeg 96% van de aan de Universiteit van Melbourne behandelde gevallen rauw voedsel te eten. Van deze gevallen aten alle patiënten rauwe kip.

Het onderzoek is nog gaande en er is geen sluitend verband. Maar het is voldoende voor deze onderzoekers om te concluderen dat het voeren van rauwe kip het risico op Coonhound verlamming verhoogt.

Geen paniek als uw hond rauwe kip en botten eet, dit is een zeldzame aandoening. Toch is het de moeite waard om verdere ontwikkelingen in de gaten te houden.

Mijn hond at kippebotten! The Wash Up

Wat gebeurt er als een hond een kippenbotje eet? Dat hangt ervan af of het bot gekookt of rauw is.

Als uw hond gekookte kippenbotten heeft gegeten is de kans groter dat deze versplinteren en de darmen irriteren. Controleer de hond op tekenen van ongemak of onrust. Neem contact op met een dierenarts als u zich zorgen maakt. Rauwe kippenbotten voor honden zijn minder een probleem, maar pas op voor verstikking.

Mijn hond heeft kippenbotjes gegeten: Let goed op ze. Wees alert op braken, gebrek aan energie of gespannenheid en vraag bij twijfel een dierenarts. Maar met de poten gekruist, komt het goed.

Referenties en verder lezen