Hond heeft chocolade gegeten – Symptomen herkennen en wat te doen

mijn hond at chocolade

Mijn hond heeft chocolade gegeten – komt het goed met haar?

Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden zijn angst, zwaar hijgen en een snelle hartslag.

De gevaarlijkste ingrediënten voor honden in chocolade zijn theobromine en cafeïne. Deze kunnen beide dodelijk zijn bij voldoende hoge concentraties.

Als uw hond chocolade heeft gegeten, bel dan meteen uw dierenarts. Uw hond kan onmiddellijk spoedeisende hulp nodig hebben.

Lees verder voor meer informatie over chocolade en honden, en wat u moet doen als uw hond chocolade heeft gegeten.

Mijn hond heeft chocolade gegeten – Snelle links

Bekijk de links hieronder om te zien waar je naartoe moet springen.

Als uw hond pure chocolade heeft gegeten, of veel chocolade, ga dan direct naar het gedeelte over wat te doen als uw hond chocolade eet.

Honden en chocolade

De gemiddelde Amerikaanse mens consumeert gelukkig ongeveer 11 pond chocolade per jaar. Maar voor honden kunnen zelfs een paar ons chocolade genoeg zijn om een ernstige ziekte te veroorzaken.

Onze honden eten bijna net zo graag chocolade als wij. Ze graven het uit vuilnisbakken, plunderen portemonnees en plunderen de voorraadkast voor een kans om de zoetigheid te proeven.

hond die chocolade eet

Het ASPCA Animal Poison Control Center meldde dat chocolade nummer vier was op hun lijst van de top tien diergiffen van 2017, een plaats opschuivend ten opzichte van 2017.

Dus, waarom kunnen honden geen chocolade eten? Het antwoord ligt in een paar van de chemische verbindingen die in chocolade voorkomen.

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Methylxanthines zijn organische verbindingen die van nature voorkomen in cacaobonen. Deze verbindingen hebben een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, hart- en gladde spierweefsel.

Dat kan nuttig zijn wanneer ze gebruikt worden in medicijnen zoals de bronchodilatator theophylline.

Maar teveel methylxanthine kan grote problemen veroorzaken voor honden. Wat gebeurt er als een hond chocolade eet?

De twee methylxanthines waarvan gedacht wordt dat ze de meeste nadelige effecten van chocolade bij honden veroorzaken zijn theobromine en cafeïne.

Honden en theobromine

Honden zijn veel gevoeliger voor methylxanthines dan mensen. Bovendien, wanneer honden chocolade eten, eten ze vaak grote hoeveelheden.

Theobromine heeft een halfwaardetijd van 17,5 uur bij honden, vergeleken met de halfwaardetijd van 7 uur bij mensen.

Omdat honden theobromine niet zo snel metaboliseren als mensen, kan het zeer snel toxische waarden bereiken.

Studies hebben aangetoond dat sommige honden methylxanthines sneller kunnen metaboliseren, wat de variabele effecten van chocoladeconsumptie op individuele honden verklaart.

Maar dit betekent niet dat honden nooit chocolade moeten eten. Of dat uw hond chocolade kan eten en zich prima voelt.

Mijn hond heeft chocolade gegeten – wat nu?

Soms weet u dat uw hond chocolade heeft gegeten, als u hem ziet stelen. Maar andere keren ziet u alleen maar verdachte symptomen.

We zullen dadelijk de mogelijke symptomen volledig bekijken. Maar, ze kunnen het volgende omvatten:

 • Braken
 • Angst
 • Hijgend
 • Blauwachtige tong
 • Wiebeligheid bij het lopen
Hoeveel chocolade kan een hond eten?

Zoek uit hoeveel uw hond heeft gegeten

Kijk of u de verpakking kunt vinden van de chocolade die uw hond heeft gegeten. Probeer vast te stellen of uw hond pure of melkchocolade heeft gegeten.

Het etiket zal soms iets zeggen als 70% cacao, melkchocolade, halfzoete chocolade, enz.

Bepaal ook hoeveel uw hond heeft gegeten. Gebruik deze eenvoudige chocoladecalculator om de potentiële giftigheid van de chocolade die uw hond heeft gegeten te bepalen.

Een andere optie die we mensen geven die mijn dierenkliniek bellen met de mededeling: “Mijn hond heeft chocolade gegeten!” is het ASPCA Animal Poison Control Center bellen op (888) 426-4435. Tegen een kleine vergoeding kunnen zij u vertellen of uw hond in de problemen zit en u vertellen wat u vervolgens moet doen.

Handel snel

Als uw hond ernstige symptomen vertoont, breng hem dan meteen naar uw dierenarts of een spoedkliniek. Hoe sneller hij behandeld wordt, hoe beter zijn kansen op herstel.

Als u merkt dat u uitroept: “Oh nee! Mijn hond heeft chocolade gegeten!” geen paniek. Verzamel je informatie en pleeg wat telefoontjes.

De meeste honden komen er goed doorheen als ze snel na het eten van chocolade een goede behandeling krijgen.

Zorg er in de toekomst voor dat u alles wat chocolade bevat veilig buiten het bereik van uw hond houdt. Ze houden net zoveel van chocolade als jij en begrijpen niet dat ze van te veel eten erg ziek kunnen worden!

Symptomen van chocoladevergiftiging

Naast braken kun je merken dat je hond rusteloos, angstig of hyperactief lijkt. Stel jezelf voor na een dubbele espresso te veel.

Eigenaren die melden, “Mijn hond heeft chocolade gegeten!” merken vaak milde tot ernstige diarree en verminderde eetlust.

Ernstiger symptomen van chocoladevergiftiging bij honden zijn veranderingen in de hartslag en de kracht van elke hartslag.

In de meest extreme gevallen kan de tong van een hond er blauwachtig uitzien door slechte zuurstofvoorziening van het bloed.

Honden kunnen wankel op hun poten staan na het eten van een giftige dosis chocolade.

Toegenomen urineren kan ook een teken zijn dat een hond chocolade heeft gegeten. Pancreatitis kan optreden in de dagen nadat een hond chocolade heeft gegeten.

Hoe lang duurt het voordat de symptomen optreden?

De symptomen van chocoladevergiftiging bij honden treden meestal op binnen de eerste drie tot twaalf uur na consumptie.

Maar, als u weet dat uw hond chocolade heeft gegeten – vooral pure chocolade – wacht dan niet tot de symptomen zichtbaar worden voordat u actie onderneemt.

De meeste honden braken snel na het eten van chocolade, wat eigenlijk een goede zaak is omdat het een deel van de onverteerde chocolade uit het systeem verwijdert.

Maar, probeer niet zelf uw hond ziek te maken. Dit kan meer kwaad dan goed doen.

Kunnen honden sterven door het eten van chocolade?

Honden kunnen sterven van het eten van grote hoeveelheden chocolade. De LD50 van theobromine en cafeïne (de dosis waarbij de helft van de honden stierf) is 100-200 mg/kg.

Honden met een verhoogd risico op overlijden zijn onder andere honden met een reeds bestaande hartziekte of een neiging tot pancreatitis.

Honden kunnen snel na het eten van chocolade sterven aan de primaire effecten of vele dagen later als ze een secundaire ziekte zoals pancreatitis ontwikkelen.

Kleine honden lopen een groter risico omdat de toxische effecten van chocolade dosisafhankelijk zijn.

Een gevalstudie

Een casus over een kleine Shih Tzu genaamd Bella die ik onderzocht nadat ze chocolade had gegeten. Toen ik Bella onderzocht, merkte ik dat ze angstig leek en veel hijgde.

Angst is te verwachten als huisdieren naar de dierenkliniek komen, maar ik zag ook dat Bella’s hartslag veel sneller was dan normaal, 250 slagen per minuut.

Bella vertoonde klassieke symptomen van chocoladevergiftiging bij honden.

Honden en mensen leven al duizenden jaren samen. We delen onze huizen, bedden en voedsel.

Bella had het geschenk van pure chocolade bonbons gevonden, die haar baasje voor haar verjaardag had gekregen en at de meeste ervan op.

Mijn hond at chocolade!

Bella’s maat

Deze kleine Shih Tzu woog slechts 4,5 kg. Haar baasje dacht dat ze ongeveer zes ons pure chocolade had gegeten.

Zes ons maal 130 mg theobromine per ons pure chocolade is een totaal van 780 mg theobromine.

Dat komt neer op een dosis van ongeveer 173 mg/kg – zeker een giftige dosis. Geen wonder dat ze symptomen vertoonde van chocoladevergiftiging!

Een grote hond die een melkchocoladereep van één ons eet, kan lichte tot matige symptomen vertonen, maar het is onwaarschijnlijk dat hij ernstige schade oploopt of sterft aan die dosis.

Grote honden kunnen meer chocolade aan dan kleine honden, maar het is geen goed idee voor elke maat hond om elke soort chocolade te eten.

Witte chocolade en honden

Hoewel geen enkele chocolade geweldig is voor honden, moeten we eens kijken naar de verschillende soorten chocolade die uw hond zou kunnen eten. Niet alle soorten chocolade hebben hetzelfde effect op uw hond.

Het is niet het beste idee voor honden om witte chocolade te eten, omdat het hoge vet- en suikergehalte ervan de spijsvertering kan verstoren.

Zoals uit de onderstaande tabel blijkt, heeft witte chocolade echter de laagste niveaus van methylxanthines en zullen deze naar verwachting niet zulke ernstige symptomen veroorzaken als pure chocolade.

honden die chocolade eten - tabel

(Tabel aangepast aan Gwaltney-Brant, 2001.)

Melk Chocolade en Honden

Melkchocolade heeft hogere gehaltes theobromine en cafeïne dan witte chocolade. Maar het heeft lagere gehaltes dan pure chocolade.

Een goede vuistregel is dat er ongeveer 0,5 ons melkchocolade per pond lichaamsgewicht nodig is om gematigde symptomen te veroorzaken.

Melkchocolade bevat ook veel suiker en room, net als witte chocolade. Deze ingrediënten kunnen leiden tot tandbederf en obesitas als er genoeg van wordt geconsumeerd.

Maar, het is waarschijnlijk dat uw hond zou lijden aan vergiftiging en toxiciteit voordat dit gebeurt.

Donkere Chocolade en Honden

Donkere chocolade is de gevaarlijkste soort chocolade voor uw hond om te eten.

Er is slechts ongeveer 0,2 ons per pond pure chocolade nodig om matige symptomen te veroorzaken.

Bij lagere doses kunt u mildere symptomen zien, waaronder rusteloosheid, braken en diarree.

Houd dus alle pure chocolade uit de buurt van uw hond. Als u merkt dat uw hond pure chocolade heeft gegeten, bel dan meteen uw dierenarts.

Mijn hond heeft chocolade gegeten Samenvatting

Als u uw hond chocolade ziet eten, of symptomen van chocoladevergiftiging bij uw hond opmerkt, moet u snel handelen.

Theobromine en cafeïne in chocolade zijn giftig en kunnen uw hond doden als hij of zij genoeg eet. Deze fatale dosis kan verrassend laag zijn bij kleine honden. Neem dus nooit het risico uw hond dit voedsel te geven.

Zorg ervoor dat u alle chocoladesnacks buiten het bereik van uw hond houdt. Vooral tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerstmis, wanneer er meer chocolade in huis is.

Meer voedselgidsen

Als u op zoek bent naar menselijk voedsel dat veiliger is om te delen met honden, lees dan de volgende gidsen:

Referenties en bronnen

 • Beasley, V. R. (et al), ‘A Systems Affected Approach to Veterinary Toxicology’, Veterinary Toxicology (2011).
 • Collica, S. ‘The Polymorphism 1117C> T in the Cytochrome P450 CYP1A2 Affects the Metabolism of Theobromine in the Beagle Dog’, Diergeneeskunde Justus Liebig Universiteit (2012)
 • Gwaltney-Brant, S. ‘Chocolate Intoxication’, Diergeneeskunde (2001)
 • Noble, P. (et al), ‘Heightened Risk of Canine Chocolate Exposure at Christmas and Easter’, The Veterinary Record (2017).
 • Cortinovis, C. & Caloni, F. ‘Household Food Items Toxic to Dogs and Cats’, Frontier Veterinary Science (2016).
 • Craig, J. ‘Voedselintolerantie bij honden en katten’, Journal of Small Animal Practice (2018)