Rauwvoer voor Puppy’s: Hoe uw puppy natuurlijk rauw voer te geven

In dit bericht beantwoorden we uw vragen over het gebruik van rauwe voeding voor puppy’s. We bespreken ook alles van hoeveel te voeden en hoe vaak. Plus, welke soorten vlees je je puppy moet geven, en hoe je een evenwichtig dieet maakt.

Hoe geef je je Lab rauwe voeding voor puppy's

Hoewel de meeste honden tegenwoordig commerciële brokken eten, is er een groeiende belangstelling voor rauwe voeding voor puppy’s.

Wat zijn de beschikbare rauwe voedingsmiddelen voor puppy’s?

Een dieet van rauwe vlezige botten (RMB) of biologisch geschikte rauwe voeding (BARF) is een steeds populairdere manier om honden te voeren. Hoewel RMB vrij vanzelfsprekend is, vraag je je misschien af wat BARF precies betekent.

Het BARF dieet omvat het voeren van 60% rauwe vleesbotten en het vullen van de overige 40% met ander rauw voedsel. Dit kunnen granen, groenten, peulvruchten en andere dierlijke eiwitten zijn, zoals we zullen zien.

Rauw eten voor puppies

Net zoals er risico’s en voordelen kleven aan het voeren met brokken, zijn er ongetwijfeld dezelfde voor rauwe voeding. Het kan dus nuttig zijn om te lezen over de voor- en nadelen van rauwe voeding voor puppy’s voordat je ermee begint.

Vandaag concentreren we ons echter op het HOE van rauwe voeding, eerder dan op de ALS of het WAAROM. Laten we eerst even samenvatten waarom we kiezen voor rauwe voeding voor puppies.

Het doel van rauwe voeding voor puppy’s

Het spijsverteringsstelsel van een hond is ontworpen voor het verwerken van vlees en botten. Honden gaan echter al eeuwenlang met mensen om.

Daardoor kunnen ze nu veel extra soorten voedsel verteren. Daarom is het ook mogelijk om een puppy te voeden met bewerkt commercieel voedsel.

Ondanks het feit dat de hond zich heeft aangepast aan het eten van een breder scala aan voedsel, is zijn spijsverteringsstelsel nog steeds bij uitstek geschikt voor het verwerken van karkassen. Het doel van rauwe voeding is dus uw hond een voeding te geven die voor hem als vleesetend dier is gemaakt.

rauwe hondenvoeding

Honden hebben de krachtige verpletterende kaken, het sterke maagzuur en het korte spijsverteringskanaal van vleeseters om een volledig natuurlijke rauwe voeding te verwerken.

Rauw eten voor Puppy’s: Regels en Principes

Als u kiest voor rauwe voeding, moet u de principes daarvan begrijpen en enkele basisregels volgen om uw puppy veilig en gezond te houden.

Zelfs voor dieren die perfect ontworpen zijn om botten te verpletteren en in te slikken, zijn er bepaalde risico’s aan verbonden. En het is belangrijk dat we die risico’s op elke mogelijke manier minimaliseren.

Veilig gebruik van rauwe voeding voor puppy’s

Voordat we verder gaan, laten we het even hebben over veiligheid. Want hoe je ook besluit je hond te voeren, het is verstandig om eventuele risico’s tot een absoluut minimum te beperken.

Eén manier om dit te doen is een kant-en-klare rauwe voeding te kopen.

rauw hondenvoer

Maar veel rauwe voerders willen thuis hun eigen voer maken. Dus laten we eens kijken wat je kunt doen om rauw te voeren op de beste manier.

Het is een goed idee om deze voedingspraktijken te volgen als je je honden rauw gaat voeren. Dit is dubbel zo belangrijk bij puppies.

Regel één – Geef vers vlees aan je puppy

Als een dier eenmaal dood is, begint zijn vlees te rotten.

Als onderdeel van dit proces zullen de ziekteverwekkers in vlees na verloop van tijd op natuurlijke wijze toenemen, tenzij het wordt ingevroren. Zorg er dus voor dat u vlees snel na aankoop invriest of koel het onder de 4 C en gebruik het binnen een paar dagen.

Oudere honden kunnen vaak goed omgaan met ziekteverwekkers die mensen ziek zouden maken. Puppy’s zijn echter kwetsbaarder. Geef ze alleen het meest verse vlees dat u ook aan uw eigen gezin zou geven.

Regel Twee – Behandel en bewaar rauw vlees veilig

Een van de grootste risico’s van rauwe voeding is niet voor uw hond, maar voor u.

koelkast containersOmgaan met rauw vlees, vooral kip, is altijd riskant. Vooral rauwe kip is meestal besmet met bacteriën zoals salmonella. Daarom kan het eten van rauwe of niet doorgekookte kip je ziek maken.

U kunt dit risico op een aantal manieren verkleinen.

Zorgvuldige opslag:

Bewaar rauw vlees in afgedekte containers, apart van uw andere voedsel en goed verwijderd van voedsel dat rauw wordt gegeten (zoals salades).

Wij houden van deze koelkastcontainers van Amazon met clip-on deksels. Natuurlijk kun je elke container met deksel gebruiken die vaatwasserbestendig is of in heet water kan worden gewassen.

Speciale snijplanken:

SnijplankSnijd rauw vlees op vaatwasserbestendige speciale snijplanken. Vergeet niet dat u deze planken voor niets anders moet gebruiken dan voor het snijden van rauw vlees.

Gebruik ook speciale messen, en was beide in de vaatwasser of in een zeer heet sopje.

Bescherm uw handen:

Draag latex wegwerphandschoenen om het vlees te hanteren en gooi ze weg als je klaar bent.

Was vervolgens je handen grondig met warm zeepwater. Het Center for Disease Prevention and Control beveelt ten minste 20 seconden handen wassen na.

Rauw eten voor puppies

Regel 3 – Bescherm de tanden van je puppy tegen harde botten

Rauw voeren biedt zowel voordelen als risico’s voor het gebit van uw hond.

Het belangrijkste voordeel is een schoon gebit – het resultaat van de schurende reinigende werking van het bewerkte bot.

Het belangrijkste risico is beschadiging van de tanden. Dit kan ernstige breuken van de tanden omvatten, die een dure tandheelkundige behandeling vereisen en pijn voor uw hond met zich meebrengen.

Gelukkig kan dit risico grotendeels worden vermeden, door het volgende:

Vermijd gewichtdragende botten van grote dieren

Vermijd het voeren van uw puppy gewichtdragend beenderen van grote dieren, zoals koeien, schapen, enz.

Gewichtdragende botten zijn de botten waarop het dier staat. Zij omvatten de lange beenderen in de poten die al het lichaamsgewicht dragen. Het is echter OK om beenderen van kleine dieren aan de meeste honden te voeren. Zorg er dus voor dat u botten voert die in verhouding staan tot de grootte van uw hond.

Denk na over de grootte van het dier dat een kleine tot middelgrote hond misschien zelf kan vangen en opeten. Als uw hond middelgroot tot groot is, kan dit bijvoorbeeld een konijn zijn. Dat zou het grootste formaat dier moeten zijn om in zijn geheel aan uw hond te voeren.

Hele kleine honden hebben misschien nog kleinere botten nodig. Kippenvleugeltips bijvoorbeeld, in plaats van de hele “arm” van de vogel.

Dat betekent niet dat je de meeste honden geen runderbotten kunt voeren – dat kan wel. Maar kies botten die niet het lichaamsgewicht van het dier ondersteunen, zoals bijvoorbeeld ribben.

Regel 4 – Geef uw puppy een grote verscheidenheid aan vlees

Puppy’s hebben voldoende voedingsstoffen nodig om ze gezond te houden en voor hun snelle groei te zorgen. De beste manier om in die voedingsstoffen te voorzien is door een grote verscheidenheid aan voedzaam voedsel aan te bieden.

rauw hondenvoerHet is heel verleidelijk om gewoon te voeren wat op dat moment gemakkelijk verkrijgbaar is. Veel rauwe voerders vertrouwen te veel op kip omdat dat gemakkelijk te verkrijgen is, maar dat is niet voldoende, vooral niet voor pups.

Hier zijn enkele ideeën voor wat u uw puppy kunt en moet geven

Wat is het beste rauwe voedsel voor puppy’s?

Als je ervoor zorgt dat je puppy toegang heeft tot de volgende rauwe ingrediënten, minstens één of twee keer per week, zou hij in staat moeten zijn om de voedingsstoffen die hij nodig heeft binnen te krijgen:

 • Eieren
 • Groene pens (maag van herbivoor)
 • Vette vis
 • Runds- of lamsribbetjes met veel vlees eraan
 • Witte vis
 • Kippenruggen, -nekken, -vleugels en -poten
 • Varkens trotters
 • Nieren, hart, longen (van koe, varken, schaap)
 • Lever (kleine hoeveelheden)

Eieren zijn geweldig rauw voer voor puppy’s. Sommige honden eten ook de schaal, wat prima is. De eerste paar keer moet je het ei misschien een beetje opkloppen om de pup op gang te helpen.

Natuurlijk hondenvoer

Er is geen waarheid in de mythe dat varkensvlees giftig is voor honden. Het is prima om puppy’s varkenspoten, vlees en organen te voeren.

Vergeet niet die grote gewichtdragende botten te vermijden, want die zijn erg hard en kunnen de tanden van uw pup beschadigen.

Kunnen puppy’s groenten eten?

Honden in het wild eten de maag van hun prooi en een deel van de inhoud ervan, die verteerd vegetatie kan bevatten. Ze kunnen ook gevallen fruit, bessen en dergelijke eten in bepaalde tijden van het jaar.

rauw hondenvoer

Pens is de maag van een herbivoor – meestal een koe of een schaap. Groen betekent gewoon “ongewassen”. Als u uw hond “groene” pens voert, profiteert hij van de mineralen in de resten van het halfverteerde materiaal. Mensen eten daarentegen meestal witte pens. Deze soort heeft al deze belangrijke voedingsstoffen eruit gewassen, en is dus niet goed voor uw hond.

Het voeren van groene pens en hele prooidieren (hele konijnen, vis, enz.) met tussenpozen is gezond. Het geeft uw pup toegang tot de reeks voedingsstoffen die hij nodig heeft. Als het dieet van uw puppy beperkter is en u niet regelmatig groene pens voert, moet u het voer van uw hond aanvullen met wat groenten.

Zorg ervoor dat deze gepureerd of vloeibaar zijn. (Het heeft geen zin groene groenten in hun geheel te geven, omdat uw hond ze niet goed kan verteren).

Sommige mensen geven graag fruit en groenten (wortels, bijvoorbeeld) als tussendoortje aan hun rauw gevoede honden. Dit is geen probleem, mits u weet welke gewone menselijke voedingsmiddelen giftig zijn voor honden (uien bijvoorbeeld).

Hoe bereid en serveer je rauwe voeding voor je puppy?

Snijd het voedsel niet te klein

Als u vlees op het bot versnijdt, kan uw puppy grote brokken inslikken zonder ze eerst goed te breken.

rauw hondenvoer boek

Hoe klein u kunt voeren hangt af van de grootte van uw pup. Neem bijvoorbeeld een Labrador pup van drie of vier maanden oud. Hij kan een kippenvleugel in zijn geheel doorslikken als u alleen de laatste twee gewrichten voert. U kunt dus het beste de hele vleugel van een grote kip voeren, of een groter deel zoals de achterkant van het karkas.

Op die manier moet hij aan de vleugel werken om hem af te breken voordat hij hem inslikt.

Maak uw puppy niet te druk terwijl hij rauw vlees eet

U kunt beter niet over uw puppy heen gaan staan terwijl hij rauwe vleesbotten eet.

Het idee is om te voorkomen dat de hond grote brokken bot in één keer “naar binnen schrokt”. Ze zullen dit eerder doen als ze denken dat u hun eten gaat afpakken. Laat uw pup dus rustig eten.

Dit kan ertoe leiden dat de puppy grotere hoeveelheden bot naar binnen slurpt dan hij kan verteren, in plaats van het met zijn tanden op te breken.
Rauw vlees is zeer waardevol voor honden. Je kunt begrijpen waarom ze bang zijn dat je het afpakt als je in de buurt blijft terwijl ze eten.

Geef je puppy genoeg bot!

Veel mensen vertrouwen op gemalen (gehakt) vlees en biefstuk. Geen wonder; ze zijn gemakkelijk te vinden in plaatselijke winkels en supermarkten.

Maar puppy’s gemalen rundvlees of biefstuk voeren is geen geschikt dieet. Ze hebben bot en bindweefsel nodig in hun dieet. Dus, gemalen vlees alleen laat hen verstoken van mineralen, en zal hun tanden niet beschermen.

Wees niet bang voor bot. Als je jezelf er niet toe kunt brengen bot te voeren, zal rauwe voeding niet werken voor je pup.

Hoeveel bot heeft mijn puppy nodig?

Puppy’s moeten een aanzienlijk deel (minstens 10%) van hun voeding uit bot bestaan.

U kunt diervoeding kopen die botgehakt bevat, en het is goed om deze te gebruiken als onderdeel van het dieet van uw puppy. Maar hij moet op echt bot kauwen om te kunnen profiteren van de tandhygiënische aspecten van een rauw dieet.

Een hond die voldoende bot eet, zal stevige ontlasting produceren die verkruimelt als hij droog is. Als de ontlasting van uw hond los is, krijgt hij waarschijnlijk niet genoeg bot binnen. Teveel orgaanvlees geeft ook losse ontlasting.

Als de ontlasting van uw pup hard is en moeilijk te passeren, voert u waarschijnlijk te veel bot. Het is misschien het beste om wat te minderen.

Laat uw puppy op zijn rauwe voedsel kauwen

Vertrouw niet op gemalen vlees om uw jong te voeren, zelfs niet als het gehakt is met bot erin.

Het malen of fijnhakken van vlees is op zich niet verkeerd. Maar leer uw puppy niet op u te vertrouwen in plaats van op zijn eigen tanden en kaken.

Het fijnmalen van de groene pens van uw acht weken oude puppy is bijvoorbeeld prima. Maar zodra hij groot genoeg is om zelf stukken af te scheuren, laat hem dat dan doen.

Hoeveel water hebben rauw gevoede puppy’s nodig?

Golden retrievers bij een waterfonteinRauw gevoede honden drinken veel minder dan honden met brokken.

Water is echter nog steeds essentieel.

Zorg er altijd voor dat uw hond voldoende vers water te drinken heeft. Dit is vooral belangrijk wanneer uw hond veel bot heeft gegeten.

Hij zal zoveel drinken als hij nodig heeft.

Het is waar dat waterfonteinen zoals deze steeds populairder worden. Maar stress niet over de trends. Uw hond redt zich prima met een gewone waterbak, mits u hem schoon en goed gevuld houdt.

Hoeveel rauwe voeding voor puppy’s?

Zoals altijd, laat je bij het voeren van puppies leiden door je hond en niet door een weegschaal. Je moet ribben kunnen voelen, maar niet zien. En uw puppy moet een taille hebben.

Als een ruwe richtlijn zullen veel puppy’s het equivalent van 2-3% van hun verwachte volwassen gewicht moeten eten, elke dag.

Dus als je een labradorpup hebt, geef hem dan eten dat overeenkomt met wat hij naar verwachting zal wegen als volwassene (ongeveer 60 pond). Dit komt neer op iets meer dan 1 pond voedsel per dag.

Maar vergeet niet dat de “gemiddelde” pup niet echt bestaat. Elke pup is anders en groeit en eet in zijn eigen tempo.

Dikke Puppies

Puppy’s die rauw gevoerd worden, hebben veel minder kans om dik te worden, en veel meer kans om te stoppen als ze vol zitten. Het is moeilijk om puppy’s met rauwe voeding te overvoeren. Dus als je je puppy een beetje meer wilt geven omdat hij honger lijkt te hebben, ga je gang.

Houd alleen die taille in de gaten, en verminder een paar dagen als hij mollig begint te worden.

Dunne puppy’s

Als u vindt dat uw puppy er wat mager uitziet, ondanks dat hij zoveel te eten krijgt als hij wil, denk dan aan darmwormen.

U moet hem regelmatig ontwormen met een puppy ontwormingsmiddel van uw dierenarts. U kunt ze ook vinden op online veterinaire apotheken. Er zit GEEN waarheid in de mythe dat rauw gevoede pups geen wormen krijgen.

Op het moment van schrijven wordt fenbendazol als zeer veilig beschouwd. U moet altijd uw dierenarts raadplegen voordat u uw puppy of hond voor het eerst ontwormt.

Uw puppy ontwormen

De gedachte om uw hond te ontwormen klinkt u misschien vies in de oren, maar het is een noodzakelijk kwaad. Honden kunnen besmet raken met verschillende soorten wormen. De meest voorkomende is de spoelworm, maar ze kunnen ook lintwormen, haakwormen en zweepwormen hebben.

Naast gewichtsverlies kan een met wormen besmette pup ook overgeven of diarree krijgen. Ga zeker naar uw dierenarts om hun uitwerpselen te controleren en een geschikt ontwormingsmiddel te kiezen. Panacur is het ontwormingsmiddel dat ik gebruik voor mijn pups. Het werkzame bestanddeel is fenbendazol, en er zijn verschillende producten op basis daarvan, waaronder het populaire Safe-Guard.

Na de ontworming kan uw hond de dode wormen doorgeven in zijn ontlasting. Sommige honden kunnen ook braken.

Andere honden met hartworm kunnen na de ontworming risico lopen op longtrombo-embolie. Dit gebeurt wanneer de gedode wormen de slagaders van de hond blokkeren. Daarom moet uw dierenarts ook zeker< weten welke wormen uw pup heeft voordat hij gaat ontwormen.

Maar probeer je geen zorgen te maken; je pup zou snel daarna weer zo goed als nieuw moeten zijn.

Hoe vaak uw puppy voeden

Probeer uw puppy niet in één keer zijn hele dagrantsoen te geven.

Verdeel het dagrantsoen in vier porties voor pups jonger dan drie maanden. Doe drie porties voor pups van drie tot zes maanden oud. En voor pups van zes maanden tot 1 jaar oud, doe twee porties.

Rauwe en natuurlijke voeding voor honden

Verspreid deze maaltijden over de dag met tussenpozen van drie tot vier uur. U hoeft zich niet strikt aan deze richtlijnen te houden, en rauw gevoede pups willen misschien niet zo vaak eten als met brokken gevoede pups.

Als uw drie maanden oude pup maar twee keer per dag wil eten en goed gedijt, dan is dat OK.

Volwassen honden en vasten

Volwassen honden kunnen één of twee keer per dag eten. Het is aan u en uw hond. Vergeet niet dat honden in het wild lange periodes niet eten en dan in één keer heel veel vlees en botten eten.

Uw volwassen rauw gevoede hond zal geen schade oplopen als u een dag voedsel mist en hem de volgende dag extra geeft. Veel deskundigen geloven zelfs dat af en toe vasten goed is voor je hond.

Maar vast een hond NIET op brokken en laat hem dan de volgende dag extra rantsoenen geven. Brokken zijn niet ontworpen om in grote hoeveelheden te worden geconsumeerd, en uw hond is niet ontworpen om ze op die manier te verwerken.

Hoe te beginnen met rauwe voeding voor puppy’s

Als uw puppy momenteel met brokken wordt gevoed en u wilt de overstap maken, zult u enthousiast zijn om een begin te maken.

Maar het is belangrijk om dit stap voor stap te doen. Duik er niet zomaar in met een mix van voedingsmiddelen. Veel nieuw voedsel in een keer kan leiden tot maagklachten.

rauw hondenvoer

Begin met één voeding. Kip wordt meestal goed verdragen. Geef een karige hoeveelheid bij de eerste maaltijd, en als alles goed gaat, iets meer bij de volgende. Voeg na een paar dagen een ander voer toe, bijvoorbeeld eieren of pens.

De regel is: kleine hoeveelheden in het begin, geleidelijk toenemend bij elke maaltijd.

Natuurlijk is maaltijdvariatie belangrijk. Maar een gezonde pup zal niet verhongeren of tekorten krijgen na een paar dagen.

En deze geleidelijke introductie zal zijn maag en spijsverteringsstelsel laten wennen aan zijn nieuwe manier van eten.

Rauwvoer voor Puppy’s op een Budget

We willen allemaal het beste voor onze honden. Het is dus waarschijnlijk dat je na het lezen hiervan echt wilt beginnen met rauwe voeding voor je pup. Alleen heb je één probleem: je budget is vrij laag.

Geloof me, we hebben het allemaal meegemaakt. Gelukkig is het niet onmogelijk om je hond gezonde rauwe voeding te geven met een budget. Wij vonden deze drie tips super nuttig:

  • Sla de voorverpakte rauwe voeding over: Maak in plaats daarvan uw eigen rauwe voedselplaten voor uw hond.
  • Winkel voor goedkopere dierlijke onderdelen: Dit was een eye-opener voor mij! Onderdelen zoals kippenpoten, kippennekken zijn minder duur en passen misschien in uw budget.
  • Gebruik hond-veilige groenteschillen: Zorg ervoor dat u alleen fruit en groenten plukt die veilig zijn voor honden.

Hulp krijgen bij het gebruik van rauwe voeding voor puppy’s

Als je moeite hebt met de keuze tussen rauwe voeding en brokken voor je puppy, bekijk dan onze voor- en nadelen van rauwe voeding.

Er zijn ook veel eigenaren van rauwe honden op mijn forum, dus kom langs, zeg hallo, en laat ons je helpen en steunen.

Er is goed advies over de praktische aspecten van rauwe voeding om je te helpen kiezen of rauwe voeding iets voor jou is.

Veel succes met het gebruik van rauwe voeding voor puppies!

Meer informatie over puppies

Happy Puppy handboekVoor een complete gids voor het opvoeden van een gezonde en gelukkige puppy mag je The Happy Puppy Handbook niet missen.

Het Happy Puppy Handboek behandelt elk aspect van het leven met een kleine pup.

Het boek helpt u uw huis voor te bereiden op de nieuwe aanwinst, en uw puppy een goede start te geven met zindelijkheidstraining, socialisatie en vroege gehoorzaamheid.

The Happy Puppy Handbook is wereldwijd verkrijgbaar.

Referenties

  • DrBarchas.com. Barchas, Dr. E. VMD, Rondwormen (darmwormen) bij katten en honden.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Kip en voedselvergiftiging
  • Veterinaire Geneeskunde en Wetenschap. Craig, J. M. (2016), Atopische dermatitis en de darmmicrobiota bij mens en hond.

Raw Food voor Puppy’s: Hoe je je puppy natuurlijk rauw voer geeft. is uitgebreid herzien voor 2019.