Help! – Mijn hond heeft een sok opgegeten! Wat moet ik doen?

mijn hond at een sok

Hoe gek het ook klinkt, dit is een veel voorkomende zin die hondeneigenaren uitspreken in veterinaire noodhospitalen.

Honden eten een verscheidenheid aan vreemde en soms ongebruikelijke voorwerpen, variërend van kledingstukken, zoals sokken, tot badeendjes, huissleutels en zelfs naainaalden.

Sommige honden eten vaker dingen dan andere.

Maar de meeste honden eten tenminste één keer in hun leven iets wat niet mag.

Als uw hond sokken eet, dan vraagt u zich waarschijnlijk af wat u kunt doen om niet alleen de sok te verwijderen, maar ook om te voorkomen dat ze überhaupt sokken gaan eten.

Wij hebben de antwoorden.

Maar laten we eerst eens kijken waarom honden sokken eten.

Waarom eten honden sokken?

Honden zijn onze beste vrienden, maar soms doen ze dingen die ons in verwarring brengen, zoals het eten van vuile sokken.

Het eten van sokken of ondergoed lijkt misschien smerig voor ons, maar honden doen het voortdurend.

In 2014 at een Duitse Dog maar liefst 43 sokken, die tijdens een operatie werden verwijderd en geteld.

De technische term voor dit gedrag is pica. Pica wordt gedefinieerd als het eten van niet-voedingsartikelen, wat van alles kan zijn, van poep tot stenen en sokken.

Pica kan een levensbedreigende gewoonte zijn, en honden die eenmaal niet-voedselproducten eten zullen dit waarschijnlijk weer doen, wat eigenaren emotionele en financiële stress bezorgt.

Dierenartsen weten niet helemaal zeker waarom honden deze dingen eten, maar ze hebben een paar ideeën.

mijn hond at een sok

Honden houden van sokken!

Vuile sokken en ondergoed stoten ons misschien af, maar ze dragen krachtige olfactorische boodschappen met zich mee. Uw sokken ruiken naar u, wat ze zeer aantrekkelijk maakt voor uw hond.

Sommige honden, waaronder mijn eigen hond, grijpen “gewaardeerde” voorwerpen als sokken, ondergoed, hoeden en handschoenen als onderdeel van een aandacht zoekend gedragspatroon.

Deze honden hebben uitgevonden dat het stelen, kauwen op, en rondparaderen met deze voorwerpen een reactie van hun eigenaar uitlokt, zelfs als de reactie een verbale uitbrander is.

Aandacht vragen of spelgedrag kan beginnen als een spel.

U beseft misschien niet eens dat u uw hond hebt aangemoedigd om kledingstukken of schoenen te stelen, maar dit spel kan leiden tot levensbedreigende verstoppingen als het wordt ingeslikt.

Angst, verveling en frustratie kunnen ook leiden tot pica.

Gelukkig kunnen deze gedragingen worden aangepast met hulp van uw dierenarts of trainer.

Als uw hond regelmatig andere voorwerpen dan sokken eet, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies om eventuele dieet- of gezondheidsaandoeningen uit te sluiten die kunnen bijdragen aan het gedrag van uw hond.

Wat te doen als uw hond een sok heeft ingeslikt

“Mijn hond heeft een sok opgegeten. Wat moet ik doen?”

Als je jezelf deze vraag stelt, is het eerste wat je moet doen je dierenarts bellen.

Inname van vreemde voorwerpen zoals sokken kan leiden tot obstructies in het maagdarmkanaal van uw hond.

Deze obstructies kunnen levensbedreigend zijn en een operatie kan nodig zijn om ze te verhelpen.

Misschien heb je gehoord over de hond van een vriend die zonder problemen een sok doorliet.

Soms gaan sokken dwars door uw hond heen, en merkt u misschien niet eens dat er iets vreemds aan de hand is, totdat u een sok in de ontlasting van uw hond vindt.

Het is verleidelijk om af te wachten of uw hond de sok uit zichzelf passeert, maar tijd is in deze gevallen cruciaal.

Belemmeringen kunnen de darmen of maag aantasten of de bloedtoevoer afsnijden.

Als deze bloedtoevoer langer dan een paar uur wordt onderbroken, kunnen de darmweefsels afsterven, met onherstelbare schade of shock tot gevolg.

Uw beste optie in een soksituatie is om meteen uw dierenarts te bellen en hun instructies op te volgen.

Maar hoe zit het met het opwekken van braken om uw hond de sok te laten overgeven?

Mijn hond at een sok – moet ik hem ziek maken?

Hoewel er genoeg manieren zijn om uw hond te laten overgeven, is het geen goed idee.

Het lijkt logisch om te proberen de sok te verwijderen voordat hij bij de maag van uw hond komt, maar het is niet verstandig om te proberen zelf braken op te wekken.

Als uw hond een sok heeft opgegeten, moet u het braken alleen in opdracht van uw dierenarts opwekken.

Het opwekken van braken kan uw hond verdere complicaties bezorgen, zoals het blokkeren van de slokdarm van uw hond.

Uw dierenarts kan voorstellen dat u uw hond controleert op tekenen van obstructie om te zien of de sok vanzelf overgaat.

Verstopping nadat mijn hond een sok heeft gegeten

Tekenen van obstructie verschijnen meestal binnen 24 tot 48 uur.

Deze symptomen omvatten braken, verminderde eetlust, diarree, gevoeligheid in de buikstreek, moeite met poepen, lethargie en veranderingen in gedrag.

Deze symptomen zijn ernstig en vereisen waarschijnlijk een veterinaire behandeling.

Verstoppingen worden meestal verwijderd door middel van een kijkoperatie.

Uw dierenarts kan vóór de operatie een reeks diagnostische tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s, urineonderzoek en bloedonderzoek.

Dit zal uw dierenarts helpen te bepalen waar hij naar moet zoeken en waar hij het moet vinden, en het bloedonderzoek zal hem helpen te bepalen of uw hond gezond is of dat ze misschien extra toezicht nodig heeft tijdens de operatie.

Verstoppingen kunnen uitdroging veroorzaken.

Uw dierenarts moet uw hond misschien stabiliseren met IV-vloeistoffen of andere onevenwichtigheden corrigeren, maar de prognose voor sokverstoppingen is over het algemeen goed, zolang u niet te lang wacht om uw hond naar de dierenarts te brengen.

Ik denk dat mijn hond een sok heeft opgegeten…

Soms betrappen we onze honden niet op het eten van sokken.

Als uw hond een bekende sokkendief is, dan moet u ervoor zorgen dat u en iedereen die regelmatig voor uw hond zorgt, bekend is met de tekenen van verstopping.

Het feit dat u een deel van een sok in de ontlasting van uw hond vindt, betekent niet dat de hele sok is gepasseerd.

Als u vermoedt dat uw hond een sok heeft opgegeten, bel dan uw dierenarts.

Uw dierenarts kan u adviseren om uw hond enkele dagen zorgvuldig in de gaten te houden en de activiteit van uw hond te verminderen.

Let op veranderingen in zijn gedrag, en zorg ervoor dat u het nummer van uw dierenarts en een nabijgelegen veterinaire noodkliniek bij de hand hebt.

Wachten op een sok is stressvol.

Door uw hond tijdens dit proces in het ziekenhuis op te nemen, kunt u eventuele vreemde voorwerpen identificeren en uw hond stabiel houden terwijl u wacht tot de sok is gepasseerd.

Röntgenfoto’s zullen uw dierenarts ook helpen om alle sokken die uw hond heeft gegeten, samen met andere mogelijke vreemde voorwerpen, te identificeren.

Het is niet omdat uw hond één sok passeert dat hij de tweede, of de derde, of in het geval van die Duitse Dog, een van de 43 passeert.

Hoe uw hond te stoppen met het eten van sokken

“Mijn hond heeft een sok opgegeten! Hoe voorkom ik dat het weer gebeurt?”

Voorkomen dat uw hond sokken opeet kan lastig zijn.

Echt vastberaden honden slagen er op de een of andere manier in om sokken te vinden, hoe voorzichtig u ook bent, maar er zijn een paar dingen die u kunt doen.

Als uw hond sokken eet wanneer u niet thuis bent, is het misschien tijd om te overwegen uw hond in een bench te trainen of hem op te sluiten in een kamer zonder toegang tot sokken.

Krattraining zal voorkomen dat uw hond in de problemen komt terwijl u weg bent, en als het goed wordt gedaan, kan het uw hond een veilige plek bieden om te ontspannen en zich veilig te voelen.

Als uw hond sokken eet als u thuis bent, is het opsluiten van uw hond misschien niet de oplossing.

Probeer in plaats daarvan een routine in uw huishouden vast te stellen die voorkomt dat sokken binnen het bereik van de neus van uw hond terechtkomen.

Dit kan betekenen: investeren in wasmanden met deksels, de wasmanden in de kast bewaren, of zelfs kinderhekjes plaatsen om te voorkomen dat uw hond in de kinderkamer of een andere kamer rondsnuffelt, waar niet altijd de garantie bestaat dat de regel “geen sokken binnen het bereik van de hond” wordt nageleefd.

Uw hond weghouden van sokken is de beste manier om ervoor te zorgen dat hij ze in de toekomst niet meer opeet.

Dit kan tijd en discipline kosten, maar als u eenmaal weet waar en wanneer uw hond sokken eet, bent u dichter bij het voorkomen ervan.

U kunt ook werken aan het “drop it” commando met positieve versterkingstraining om het gemakkelijker te maken sokken uit de bek van uw hond te verwijderen van een afstand – voordat hij ze kan inslikken.

Als u toch bezig bent, laat uw hond dan kennismaken met geschikt kauwspeelgoed om te proberen het gedrag te heroriënteren.

Sommige honden eten sokken om dieet- of angstgerelateerde redenen.

Praat met uw dierenarts over het gedrag van uw hond om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische reden is voor de sokkenconsumptie van uw hond, en vraag hen wat u kunt doen om het aan te pakken.

Mijn hond heeft een sok gegeten!

Sommige honden eten sokken.

Als uw hond een sokkeneter is, dan bent u zich terdege bewust van de risico’s en kosten die verbonden zijn aan het eten van sokken.

Het hebben van een soketende hond kan een stressvolle ervaring zijn, dus probeer kalm te blijven terwijl u contact opneemt met uw dierenarts en met hem samenwerkt om hem erdoorheen te helpen.

Heeft uw hond ooit een sok opgegeten? Wat heeft u gedaan? Laat ons weten in de commentaren!

Verder lezen en bronnen

  • Ward, E. DVM. ‘Inname van vreemde lichamen bij honden’. VCA Ziekenhuizen. 2009.
  • Gibson, T. W. G. BSc, DEd, DVM, DVSc, DACVS. ‘Gastro-intestinale obstructie bij kleine dieren’. Merck Veterinary Manual.
  • Pica: Why Pets Sometimes Eat Strange Objets. De Humane Society van de Verenigde Staten.
  • Huval, D. DVM. Mijn hond eet alles! De mogelijke complicaties van het inslikken van een vreemd lichaam.
  • Aspen Meadow Veterinaire Specialisten. Juli 2014.
  • ‘2014 X-Ray Contest Winnaars.’ Veterinaire Praktijk Nieuws. Aug 2014.